⬅ חזרה לאינדקס

דילמה בנוגע למחזור משכנתא או המשך השקעה

🕒 פורסם בתאריך: 18/03/2023 05:39
היי אנשים,

יש לי התלבטות (נראה כי רלוונטית לרובנו) ואשמח לשמוע את דעתכם.

מחד גיסא, סכום מזומן של כ-140 אלף שאגרתי וכולו יכנס בקרוב. מאידך גיסא, הלוואת משכנתא בסך כולל של כ-360 אלף. קל"צ 2.1% ופריים 0.8-. חלוקה של כמעט 0.5 בניהם.

אני בן 38, בעל משפחה, מנהל בצד תיק ניירות ערך לטווח ארוך (תמהיל 60% מדדים, 40% סלקטיבי). יש ברשותי גם קרן השתלמות נזילה בבית השקעות למקרה חירום, שתכסה את הפריים (גם במצב של ירידות בשוק), החזר חודשי מהכנסה בשוק ההייטק שמאפשר לי לשלם את המשכנתא, להזרים כסף חודשי להשקעות בתיק.

עקב המצב בשוק - הסיכונים בהייטק, בבנקים, שספק אם יקרה (שוב?) בישראל, חשבתי על כמה אופציות:

1. פקדון בנק - קבוע לפי מה שבדקתי נותן עד 4% או צמוד כלשהו שיתן קונטרה לפריים.

2. אג"ח קצר מח"מ של מדינת ישראל.

3. להכניס את הכסף ליתרת מזומן בתיק ניירות הערך ולבצע רכישות דווקא בעת זו לפי תמהיל הסיכון שלי, "כשזורם דם ברחובות זה הזמן לקנות" -> מה שהייתי בוחר לרוב.

4. להחזיר את הלוואה של הפריים, בסכום המזומן או חלק ממנו.

אני הפנימי ה-1, השמרני, החזק יותר כיום, כרגע שוקל את אופציה 4 בגלל הסיכון האפשרי במדינה, בשוק ההון וההייטק. ואני ה-2, מפחד לאבד את כוח הכסף להשקעות עקב התנאים הטובים של ההלוואה.

"מה אתם הייתם עושים?" (ח.הכט), אשמח לשמוע את דעתכם :)
🕒 פורסם בתאריך: 18/03/2023 06:47
גוגל: המשקיעה הלוואה לצורך השקעה
🕒 פורסם בתאריך: 18/03/2023 07:47
מה שחשוב זה שתישן בשקט בלילה.

ממה אתה מפחד יותר?

איבוד מקום עבודה? סגור את המשכנתא

איבוד מדינה? (כלומר אתה לא רואה את עצמך נישאר לגור כאן יותר) מדדים בחו"ל , אם אתה לא רואה את עתידך בישראל, מה אכפת לך מהמשכנתא?

איבוד תשואה אלטרנטיבית? לא באמת משנה, בכל תרחיש תרוויח משהו, מה שחשוב שתרוויח זה שלוות נפש.
🕒 פורסם בתאריך: 18/03/2023 08:49
אין פה תשובה חד משמעית למה עדיף כלכלית.

בכל מקרה תשקול במקום 1 קרן כספית, התשואה ככל הנראה תהיה גבוהה יותר.

בתנאים כאלה טובים של משכנתא (והם מעולים!) הייתי משקיע.

לא יעוץ!
🕒 פורסם בתאריך: 18/03/2023 10:01
יש לך משכנתא קטנה ובתנאים מעולים.

אני לא הייתי מחזיר אותה במצבך כי:

בעתיד הריבית על הפריים שלך תרד, עוד שנתיים, עוד חמש, מתישהו היא תרד שוב, כמובן שלא בהכרח לרמה שהייתה.

יש לכם המון רזרבות נזילות ככה שבשעת חירום לא תשארו ללא כסף, אולי תממש קצת בהפסד.
🕒 פורסם בתאריך: 18/03/2023 10:08
מה יתרת השנים של הלוואת הפריים?
🕒 פורסם בתאריך: 18/03/2023 16:59
22 שנה.
🕒 פורסם בתאריך: 18/03/2023 17:12
יש לי שלוות נפש וגם הכנתי כיסויי ביטחון למקרה חירום, אחרת לא הייתי משקיע בכלל בשוק ההון ומניות בפרט.

הדבר היחידי שאולי מדאיג אותי זה מה יהיה עם עולם היי-טק עוד 5-6 שנים, האם המשכורות ירדו, ועד כמה הai יכנס לחיינו ויפחית את כמות המשרות.
🕒 פורסם בתאריך: 18/03/2023 17:27
בגלל התקופה הארוכה יחסית ועליית הריבית, הקרן נאכלת יחסית לאט. כרגע על כל שקל שאתה מחזיר בחודש, שליש בלבד הולך לקרן והיתר הולך לריבית. ככל שיתרת התקופה מתקצרת, כך החלק הארי של ההחזר החודשי נוגס בקרן.

אם למשל תבצע פירעון מוקדם של 50000 ש"ח (סכום שאתה צפוי להחזיר במסלול הפריים בכ3 וחצי שנות משכנתא לפי הריבית הנוכחית), זה יקצר לך 8.5 שנים לפירעון המלא.

בעיניי זה רעיון לא רע לקצר מפעם לפעם תקופות בכסף פנוי בתקופה בה הריבית במגמת עלייה.

באופן אישי אני גם מחלק כספים שמצטברים לי בין רכישת ניי"ע לצמצום המשכנתא.
🕒 פורסם בתאריך: 18/03/2023 17:52
מה לגבי להחזיר חלק מהקרן מבלי לקצר את התקופה ואת הכסף הפנוי כל חודש להשקיע בתיק?
🕒 פורסם בתאריך: 18/03/2023 19:17
תעשה סימולציה ותבדוק. אל תשכח שעל רווח הון יש מיסוי, בעוד שפירעון הלוואה הוא רווח נקי.