⬅ חזרה לאינדקס

היפראינפלציה וקרנות

🕒 פורסם בתאריך: 27/07/2023 17:50
היי לכולם,

ניסיתי לחפש תשובה לשאלה ולא כל כך מצאתי תשובה או פיתרון.

נגיד וקניתי קרן של בלאקרוק 1159235 וביום בהיר אחד קרה מקרה והיפראינפלציה משתוללת ברחובות ישראל והשקל כבר לא שווה כלום.

1. אני מבין שהקרן מחזיקה נכסים אמיתיים ומניבים ונחשקים, עדיין כדי למכור יחידה מהקרן מישהו אחר צריך לקנות אותה בשקלים (כי היא נסחרת בשקלים) - מה קורה במקרה שכזה? (מה שאני חושב שיקרה זה שהמחיר של הקרן בשקלים יקפוץ לשמיים בהתאם להיפר אינפלציה ככה שאם נמכור את האחזקות בקרן בסכום של מיליארד שקלים עקב ההיפראינפלציה עדיין יהיה אפשר להמיר את המיליארד שקלים האלו ליורו ובידיוק אותה כמות של יורו שהקרן האירופאית של בלאקרוק נסחרת בו)

2. האם אני יכול איכשהו להחליף את הקרן של בלאקרוק שנסחרת בשקלים לקרן אחרת שנסחרת ביורו או דולר?

3. לחלופין האם אני יכול למכור את היחידות של הקרן שיש לי ושמישהו יקנה אותה ממני ביורו או דולר?

תודה.
🕒 פורסם בתאריך: 27/07/2023 17:55
1. אתה צודק בניתוח

2-3 עלתה טענה בפורום שיש פרוצדורה למכירת יחידות הקרן במטבע אחר. לא ניסיתי בעצמי.
🕒 פורסם בתאריך: 27/07/2023 21:26
מעניין מאוד :-) .

כמובן אשמח ללינק לדיון אחר בפורום. תודה.
🕒 פורסם בתאריך: 29/07/2023 20:08
כן, אין שום בעיה. הקרן נסחרת במספר בורסות שונות בעולם במספר מטבעות, אתה יכול לבקש מהברוקר שלך להמיר לכל אחת מהגרסאות הללו (מניח שיקחו עמלה על המרה כזאת).

לא.

אתה חייב להמיר לגרסה שנסחרת במטבע הרלבנטי כדי לסחור באותו מטבע.
🕒 פורסם בתאריך: 30/07/2023 18:20
2. בית ההשקעות שבו אני משקיע, לא תומך בהמרת מניות דואליות (כבר כמה חודשים שאני שואל אותם והם עונים שעדיין אין תמיכה). אני מניח שאם אתה ממש רוצה בזה אתה יכול להעביר לבית השקעות או בנק אחר שתומך.
🕒 פורסם בתאריך: 31/07/2023 13:20
קיבלתי תשובה מ IBI שעמלת המרה של קרן לדואלית שלה היא 250 דולר. נשמע המון או שאני הוזה?
🕒 פורסם בתאריך: 31/07/2023 13:24
מכיוון שזה מהלך שתרצה לבצע רק אם המדינה קרסה לגמרי, נשמע לי די סביר.
🕒 פורסם בתאריך: 31/07/2023 13:26
אתה שואל בגלל שאתה מתכוון לעשות את זה עכשיו, או רק בעתיד כשתחשוב שעוד מעט מתחילה היפראינפלציה?

אם אתה רוצה לעשות את זה כבר עכשיו אז תבדוק מה עלות ומיסוי מכירה וקנייה מחדש במטבע שבו אתה מעוניין.
🕒 פורסם בתאריך: 31/07/2023 15:56
זה אכן המון.

אתה לא חייב להמיר דוקא בIBI. יש אנשים שהעבירו לבנק והמירו שם כי זה היה להם יותר זול (גם ככה סביר שתצטרך לעבור בבנק בדרך לברוקר זר, כי בתי השקעות ישראלים עושים בעיות עם העברה לחו"ל לפעמים)
🕒 פורסם בתאריך: 31/07/2023 17:19
המרה כזו לא נחשבת קניה ומכירה?
🕒 פורסם בתאריך: 31/07/2023 17:21
לא
🕒 פורסם בתאריך: 03/08/2023 15:24
הבעיה היא שאם יש היפר אינפלציה אז לקנות 250$ נהיה יקר בטירוף עד כדי לא אפשרי לא ככה?
🕒 פורסם בתאריך: 03/08/2023 15:36
גם לי הם אמרו משהו דומה. התוצאה: עברתי חברה ועכשיו אומרים לי 100 דולר בחברה החדשה למרות שאני חשבתי שלפי התקנון זה אמורה להיות המרה דואלית שתעלה 100 ש"ח אך הם טוענים שזו "המרה מיוחדת". (נראה שזה חלק מהשיטה בישראל ואני שוקל עוד פעם לעבור חברה)
🕒 פורסם בתאריך: 03/08/2023 16:25
אם זה מדאיג אותך, שים בצד 250$ כבר עכשיו.
🕒 פורסם בתאריך: 26/08/2023 20:11
תודה.

במידה ואני ממיר לגריסה בבורסה באירופה/ארה"ב, ואני מוכר ומקבל כסף באירו/דולר - אני יכול להעביר בתהליך פשוט לחשבון הבנק שלי במדינה זרה? זאת אומרת כל עוד יש לי בנק שנושא את הפרטים המזהים שלי? מוודא כי על פניו נשמע תהליך פשוט :-)

האם זה גם רלוונטי לברוקר ישראלי? מיטב/אקסלנס?
🕒 פורסם בתאריך: 26/08/2023 21:12
אין גרסה בארה"ב.

יש כמה מדינות באירופה, ויש בישראל, מקסיקו וצ'ילה ממה שאני רואה.

זה לא קשור לנייר. את זה אתה צריך לשאול את הברוקר שלך.

בגדול אם יש לך חשבון מסחר בבנק זר לא צריכה להיות בעיה להעביר לו כל מניה שהיא, בתנאי שהיא נסחרת בבורסה שהוא תומך בה.

לא הבנתי את השאלה.

הניירות הללו הם ניירות רגילים שנסחרים בבורסה. אתה יכול לסחור בהם בכל ברוקר שתומך בבורסה הרלונטית.
🕒 פורסם בתאריך: 26/08/2023 23:17
אם תהיה היפראינפציה שלא מלווה בעליית שכר באותו סדר גודל, מחזיק תיק ניירות ערך זרים יתעשר מאד.

ואם 250 דולר הם סכום משמעותי מהתיק שלך, אז בלי לזלזל באף פרוטה, כל הדיון הזה מעט מיותר.
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2023 15:42
תגדיר ״יתעשר״ :)

יתעשר בשקלים? בוודאי, יהיה מולטי-מיליונר בשקלים. אבל שקלים לא יהיו שווים הרבה.

יתעשר ביחס לכוח הקנייה המקומי? כנראה, תלוי בכל מני גורמים. אבל כבר היום אתה יכול להיות ״עשיר״ באותו אופן, במדינת עולם שלישי.

יתעשר ריאלית? לא.
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2023 16:30
בדיוק.

אם כבר להשאר לחיות במדינת עולם שלישי, עדיף להיות עשיר מאשר עני כמו כולם.
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2023 19:54
סמנטיקה, אבל בעיניי זה פחות נקרא להתעשר, זה יותר שרוב האנשים מסביבך הפכו לעניים ואתה נהיית רק קצת פחות עני
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2023 20:05
ובעיני זו טעות להתייחס לעושר הן ברמה הסובייקטיבית פסיכולוגית והן ברמה האובייקטיבית כלכלית במנותק מקבוצת ייחוס.

ויש גם הון חברתי שתלוי בעיקר במצב הכלכלי היחסי ולא האבסולוטי של האדם.
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2023 20:08
אם יש היפר אינפלציה יש עוד כמה דאגות מעבר למטבע המכירה של הקרן.

בריאות, תעסוקה, ביטחון אישי, סביבה מזוהמת וכו...
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2023 20:11
אם זה מה שמעניין אותך אז תעבור למדינת עולם שלישי. תיהיה עשיר באופן מיידי.
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2023 20:35
גם במדינת עולם שני.
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2023 21:07
לא אמרתי שזה מה שמעניין אותי, אלא שכך נכון למדוד.

יש אנשים שעושים את מה שהמלצת בדיוק מהסיבה הזו, אבל למעבר עצמו יש עלויות שונות שחלקן לא קיימות במקרה עליו מדברים בשרשור.
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2023 21:18
ואני טוען בדיוק את ההיפך - זו טעות להתייחס לעושר רק יחסית למקום שבו אתה גר.

אם כל המדינה הופכת למדינת עולם שלישי, ובניגוד לכולם שמפסידים 99% מההון שלהם אתה מפסיד רק 90%, זה לא הופך אותך לעשיר. עדיין הפסדת 90% מההון שלך.
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2023 21:39
לא רק, אבל זה בהחלט רלוונטי.

אחרת יתברר שבמדינות רבות בעולם כלל אין אנשים עשירים וברור שזו לא ההגדרה המקובלת וגם לא ההתייחסות של האנשים באותן מדינות. (וכנל ברמת העיר / הקהילה וכו').
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2023 21:40
נכון.

ממש לא ברור.
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2023 21:51
כלומר, לדעתך אדם שחי במדינה עניה באפריקה ושוויו הנקי פי 100 מהממוצע אינו עשיר לדעת תושבי המדינה, אינו זוכה לפריבילגיות של עשירים והוא לא מתייחס לעצמו כעשיר רק בגלל שיחסית לתושבי ניו יורק הוא אינו עשיר?

אנחנו חלוקים לא רק על ההגדרה, אלא גם על המשמעות היום יומית של עושר.
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2023 21:57
תלוי כמה עניה. או במילים אחרות תלוי מה השווי האבסולוטי שלו.

אם השווי שלו נמוך במונחים עולמיים אז הוא אכן לא עשיר.

בוודאי שהוא לא זוכה לפריבילגיות של עשיר.

עשיר לא חי בבית עם בול פגיעה, בלי קירות ובלי מזגן.

אולי בעבר עשירים היו חיים ככה (ואכן אפשר לטעון שעושר הוא יחסי לתקופה). אבל כיום, בעולם הגלובלי שבו אנחנו חיים, למשהו כזה אי אפשר לקרוא חיי עושר.

מספק שהבנאדם הזה טס פעם אחת לחופשה בחו"ל במדינה מערבית והוא מאבד את כל הכסף שלו רק על מונית למלון ביום הראשון.

אך אפשר לקרוא לאדם כזה "עשיר"??

לא הבנתי את ההבדל בין השניים. אנחנו חלוקים הל ההגדרה של המשמעות היום יומית של עושר.
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2023 22:03
כי לא מעניין אותו מחיר מונית במדינה אחרת.

יש לו כוח, כבוד ורמת חיים של אדם עשיר וכך מתייחסים אליו שכניו, משפחתו, מנהיגים מקומיים ובעצם כל אחד מהאנשים איתם הוא חי כל חייו. זה הרבה יותר רלוונטי מכך שבניו יורק אוכלים בשר יותר איכותי.

יש הגדרה בכלכלה ויש ביטוי בחיי היום יום. הם לא זהים בהכרח.
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2023 22:06
אני לא מדבר על מדינה אחרת רנדומלית. אני מדבר על החופשה שהוא לוקח לחו"ל.

אולי.

ממש לא.

אפילו לחופשה בחו"ל הוא לא יכול לטוס. איך בדיוק זו רמת חיים של אדם עשיר??

שוב, אם היית מדבר על אדם שחי לפני 200 שנה אז אולי. בעולם הגלובלי של היום אתה לא יכול לקרוא לאדם כזה "עשיר".
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2023 22:19
1. כי לא בעיני כל האנושות טיסה לחו"ל היא בעלת משקל בתפישת בעושר כפי שאתה מייחס לה.

2. כי העשיר האפריקאי יוכל לטוס אבל אולי יעדיף מדינות זולות או לנפוש ברמה ממוצעת במדינות אליהן כיוונת. זה שהוא יראה אמריקאים עשירים ממנו שטסים במסוק לא יהפוך אותו לפחות עשיר כי הוא נוסע בתחתית.

3. אתה ממעיט בחשיבות שאנשים נותנים ליחס מהקהילה והמשפחה שלהם לעומת היחס של זרים מיבשת אחרת שכלל אינם רלוונטיים לחייהם.
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2023 22:25
אז לא טיסה לחו"ל. אפילו משלוח מאמזון הוא לא יכול להזמין.

לא הבנתי את הקשר למסוק. אפילו כסף לרכבת תחתית אין לו (אנחנו מדברים על מדינה עם הכנסה ממוצעת של 10 דולר לחודש, כן?).

אתה מגזים בחשיבות של זה.

ויותר מזה, אני לא טוען שאין לזה חשיבות. אני פשוט טוען שאין קשר בין זה לבין עושר.

לא.

כמו שאמרתי - אין שום חשיבות ליחס של זרים. לא משנה אם הם גרים איתך באותו בין או שהם גרים בצד השני של העולם.

יחס של אנשים לא משפיע בשום צורה על מידת העושר שלך. (אולי אתה מתבלבל עם אושר?)
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2023 22:34
זו דוגמה. גם מי שמרוויח במדינה אפריקאית 10k דולר לחודש, פי 100 מהממוצע, לא טס בארה"ב במסוק ועדיין הוא עשיר מאד יחסית לקהילה שלו.

אנחנו חלוקים בנקודה הזו.

כתבתי שבעיני יש חשיבות לתפיסה הסובייקטיבית.

בנוסף, אחת ממשמעויות העושר היא היתרונות שהוא מקנה. בעיני טעות להתייחס לכסף ורכוש בהתעלם מהנקודה הזו.
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2023 22:48
אחד מהויכוחי ההגדרות שכלל לא ברור לאן הוא יוביל (סליחה שאני מתערב).

רונן מודד עושר "כספי", שהוא יחסי בזמן (אדם עשיר לפני 200 שנה היה אולי נחשב עני היום), אך לא במרחב (אין פקטור לאנשים במדינות עולם שלישי).

גרהם מודד יותר "רווחה" - כמה טוב אתה יכול לחיות ממה שיש לך. אדם בעשירון העליון במדינה אפריקאית, כנראה ויחיה יותר טוב מאדם בעשירון התחתון בישראל גם אם לא יוכל לבקר בחו"ל בניגוד לחברו הישראלי.

היות והדיון הוא על היפראינפלציה וקרנות, אני לא חושב שאפשר לעשות בחירות בנושא שיעשו אדם יותר שמח למרות שיהיה לו פחות כסף, אז הייתי מנסה למקסם את העושר הכספי בבחירות אלו.
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2023 22:49
זה פי 1,000 לא פי 100. מי שמרוויח פי 100 מהממוצע מרוויח רק 1K דולר בחודש.

"ביחס לקהילה" לא מעניין אף אחד חוץ מאותך. הוא לא נחשב עשיר אבסולוטית.

ובעיני להסתכל סובייקטיבית זה טעות מרה שמפספסת את העיקר.

במיוחד כשאתה לא מדבר על אדם שגדל במדינה עניה כל חייו וכל מה שהוא מכיר זה אנשים שמרוויחים פחות מ10 דולר בחודש. אתה מדבר על אדם שחי את רוב חייב בישראל, רגיל לרמת חיים מערבית (חשמל, מים, טיסות לחו"ל לפחות פעם בשנה, מוצרי אלקטרוניקה למיניהם) וטוען שאם פתאום המדינה שהוא חי בא חוזרת לתקופת האבן, והוא מקבל 2 אבנים במקום אבן אחת, הוא צריך להיות מאושר.

זה לא הגיוני בשום צורה.

אני חושב שעל זה אנחנו מסכינים.

מה שאנחנו כנראה חלוקים לגביו הוא מה הם אותם היתרונות.
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2023 22:57
זו הדוגמה שלי. אדם שמרוויח 10k לחודש והוא עשיר באפריקה ולא עשיר בניו יורק.

אתה טועה, אבל נראה לי שאתה לא מנסה להבין נקודת מבט שונה משלך, אז איש באמונתו יחיה.

לא טענתי כלום לגבי "צריך להיות מאושר".

בהחלט. בעיני עיקר היתרונות בעושר הם לא המונית והקניות באמזון או דברים חומריים מקבילים.
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2023 23:04
אמרת אבל שהוא מרוויח פי 100, זה לא נכון. 10K זה פי 1000 מ 10.

אם אתה רוצה להכפיל 10 ב 100 התוצאה שתקבל היא 1K ולא 10K.

בקיצור, תחליט מה הדוגמא שלך :-)

אפשר להגיד בדיוק את אותו המשפט בכיוון ההפוך :-)

כל הדיון פה התחיל מהיפר אינפלציה בישראל. כל הטענה שלך מבוססת על המקרה הזה.

לא הבנתי איך אתה פתאום אומר "לא טענתי".

כלומר בעיניך היתרונות בכסף חומרי הם לא דברים חומריים?

ואתה עוד טוען שאני זה שלא מבין?
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2023 23:13
אותה דוגמה כל הזמן - ה"עשיר האפריקאי" מרוויח 10K$, פי 100 מהשכר הממוצע במדינתו. אין דוגמה אחרת.

+1

אשמח אם תפנה אותי איפה כתבתי משהו על מישהו שצריך להיות מאושר. בכל מקרה, זו לא טענתי, והיא לא רלוונטית לדיון.

שוב זו לא בדיוק טענתי, אלא שהיתרונות בכסף אינם רק דברים חומריים.

אם אתה לא מסכים עם זה, אז אכן אתה לא מבין מהם כל היתרונות שעשירים מפיקים מכספם.
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2023 23:18
בבקשה:

זאת טענה שונה לחלוטין.

יש הבדל בין להגיד "בנוסף לכל היתרונות החומריים, יש גם מיעוט קטן של יתרונות לא חומריים" זה מאוד שונה מלהגיד "עיקר היתרונות בעושר הם לא דברים חומריים"
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2023 23:26
נניח שאדם מרוויח 6-7 אלף דולר בעבודה מרחוק. לא משנה לו איפה הוא גר, אותו סכום יועבר אליו כל חודש.

אם הוא מחליט לגור ברוב המדינות באפריקה הוא כנראה יהיה אדם די עשיר - יוכל לחיות בבית ענק עם בריכה, לאכול כל יום מה שבא לו, לשכור עוזרות בית במשרה מלאה, להתפנק בנופשים מקומיים חדשות לבקרים וכו'

אם הוא מחליט לגור בארה"ב או בישראל או באוסטרליה או ברוב מדינות המערב, אז הוא יהיה אדם לא עשיר כלל. אול ישתכר קצת יותר מהממוצע, אבל בהחלט אדם מן השורה.

אז נכון שאבסולטית הוא רחוק שנות אור מלהיות אחד מעשירי העולם, אבל הוא כנראה יחיה יותר טוב (הרבה יותר) מרוב האנשים במעמד הביניים/ביניים+ במדינות המערב, לפחות מבחינה חומרית וכוח קנייה.

לכן זה איפשהו באמצע בין האם עושר הוא סובייקטיבי או אבסולוטי - אתה יכול לחיות כמו עשיר במדינה ענייה, או חיים רגילים במדינה לא ענייה אם אותם 7 אלף דולר
🕒 פורסם בתאריך: 28/08/2023 00:05
אין קשר, אושר זה דבר אחר אבל עזוב. אין לי טענה שאדם צריך להיות מאושר כשעושרו קטן ב-90 אחוז. מקווה שזה מספיק ברור.

לא. המילה "רק" לא מציינת בעברית מיעוט או רוב.
🕒 פורסם בתאריך: 28/08/2023 00:15
אז אתה מסכים שמה שצריך לעניין אדם זה לא אם אחרים הפכו לעניים יותר ממנו אלא מה קרה לכספו שלו?

איפה טענתי שהמילה "רק" מציינת מיעוט או רוב?

טענתי שהמילה "עיקר" מציינת רוב.

להגיד "זה בעיקר לא X" שונה מאוד מלהגיד "זה לא רק X"
🕒 פורסם בתאריך: 28/08/2023 00:16
ואם תגדיר "עשיר" כאלפיון עליון באפריקה שהוא קצת מעל הממוצע בישראל, אז באפריקה הוא ייהנה מאינספור יתרונות חברתיים שלא יהיו לו בישראל.
🕒 פורסם בתאריך: 28/08/2023 00:21
אתה שוב מעוות את מה שכתבתי.

יש מימד סובייקטיבי פסיכולוגי לעושר ואכן אם אתה הופך להיות עשיר בהרבה יחסית לסביבה, גם אם הסיבה לכך היא ירידה בעושר של האחרים, אתה נהנה מיתרונות של עושר שלא היו לך לפני השינוי. המילה "אושר" לא רלוונטית לכאן ואני מציע שתפסיק להשתמש בה בהקשר של הדיון.

אין סתירה ביניהם. אבל נדמה לי שכבר הסברתי מה עמדתי והחפירות הפילולוגיות לא מוסיפות כלום לדיון.
🕒 פורסם בתאריך: 28/08/2023 00:30
גם המילה "עושר" לא רלונטית.

אפשר להסכים לקרוא לזה "כוח" או "השפעה", אבל במקרה כזה מידת ה"עושר" שלך לא עלתה (וגם לא מידת ה"אושר")

יש הבדל ענק.

אתה טוען שרוב העניין בעושר זה לא דברים חומריים. אני טוען שיש מרכיב קטן שהוא לא חומרי.

אתה באמת לא רואה את ההבדל בין הגישות שלנו?