⬅ חזרה לאינדקס

משרת סטודנט או להתמקד בלימודים?

🕒 פורסם בתאריך: 12/08/2023 19:47
אהלן, אחרי שהתייעצתי עם הפורום לפני שנה בקשר ללימודים, התחלתי לבסוף תואר חד חוגי במדעי המחשב באוניברסיטת תל אביב. עכשיו סיימתי את שנה א עם ממוצע טוב+, בתקווה למצטיין דיקן אחרי שיגיעו הציונים האחרונים.

כעת יש חודשיים עד לתחילת שנה ב, ואני מתלבט האם כדאי להתחיל לעבוד במשרת סטודנט כבר עכשיו, או לחכות עוד סמסטר ולהתמקד בלימודים.

סיבות בעד -

1. אני נורא נהניתי מהלימודים בשנה הזאתי אבל בכל זאת אני רואה את העתיד שלי בתעשייה ולא באקדמיה, ולהתחיל לצבור ניסיון מעשי (איכותי) כמה שיותר מהר נראלי כמו יתרון.

2. להבנתי המצב בשוק גרוע מאוד עכשיו, ויש לי הזדמנות לנסות להתקבל לחברה טובה שייתכן שסמסטר הבא היא כבר לא תהיה (לא מפרט בכוונה מסיבות פרטיות), ומפחיד לוותר על הזדמנות שכזו.

3. כסף כסף כסף. ברוך השם ההורים שלי מסוגלים ומוכנים לתמוך בי כלכלית אבל בכל זאת יהיה נורא נחמד להיות עצמאי כבר עכשיו, למרות שלפרוטוקול ההורים מעדיפים שאני אחכה עם העבודה עוד סמסטר.

סיבות נגד -

1. במידה ואני אתחיל לעבוד אני גם אפרוש את התואר, ולכן אני אדחה את סיומו בכמות זמן מסוימת. למרות שמצד שני אני בכל נקרה הייתי מתחיל לעבוד סמסטר הבא אז כנראה לא יהיה לזה באמת השפעה גדולה.

2. עומס וקושי לשלב(?) - למרות הפרישה, הוספת יומיים וחצי של עבודה לתוך הסמסטר עלול להיות נורא קשוח ועמוס, למרות שמצד שני הבנתי שאולי זה עשוי להיות בכלל ההיפך כי בעוד ששעת עבודה נשארת שעת עבודה, שעת לימודים שווה בפועל לשלוש שעות אחרי שיעורי בית, מטלות וחזרה על החומר. כמו כן, אם אני אפרוש אני אעשה 16 נקז, בזמן שבסמסטר א ו-ב עשיתי 26, שזה הבדל מאוד משמעותי.

3. הורדת הרגל מהגז בלימודים(?) בין אם מסיבות פרקטיות של פחות זמן להשקעה, ובין אם מסיבות פסיכולוגיות שאני כבר לא אהיה מאה אחוז מושקע בלימודים, אני חושש שזה ישפיע לרעה על הלימודים ואולי גם על הציונים. תכלס אני פחות מודאג מזה כי אני לא רואה את עצמי מתחיל לחפף פתאום, אבל הזמן השקעה זה כן משהו שייתכן ויפריע.

4. פייר אני הייתי די נעול על להתחיל לעבוד כבר עכשיו, אבל ביריד עבודה שהיה באמצע הסמסטר פחות או יותר כל מי שדיברתי איתו בדוכנים המליץ לי לחכות עם זה. לא יצא לי לנהל שם שיחות עומק יותר מדי אבל הרוב הזכירו שילוב של סיבות 2 ו3.

בעיקרון אלה הטיעונים בעד ונגד שאני חשבתי עליהם, אם יש עוד שפספתי או שאני טועה בניתוח הטיעונים שלי אשמי לשמוע משוב.

בכל מקרה הדברים העיקריים שינחו אותי בבחירה זה -

א. אני רוצה זמן למצוא ולתחזק זוגיות. בשנה א עבדתי באמת כמו חמור באזור ה11 שעות ביממה בלי הפסקה, ולמרות שהצלחתי לצאת עם החברים הטובים מהבית ושמרתי יחסית על שגרת אימונים סבירה, לא היה לי שום זמן פנוי לחיי זוגיות. זה היה הקרבה שהייתי מוכן לעשות לשנה אחת ואפילו למדתי להנות ממנה, אבל מה שנקרא, חלאס.

ב. החשש מפספוס הזדמנות נדירה למשרת סטודנט במצב שוק חרבאנה.

ג. מחשבה לטווח הארוך - אם זה יפגע לי בציונים, אולי בזה גם יפגע יכולת להתקבל לתואר שני ולהמשיך לתחומים מתקדמים יותר? השאיפה שלי בסופו של דבר זה לעסוק בתחומים היותר "אקדמאיים" בשוק, בין אם אלגוריטמיקה, בינה מלאכותית או בתקווה כל דבר אחר שיערב כמה שיותר מתמטיקה (אני מהבודדים בתואר שבאמת נהנים מהקורסים המתמטיים ושהקורסים התכנותיים דווקא מורידים להם את הממוצע).

ובקיצור לסיום החפירה המפלצתית הזאת - אשמח לשמוע את דעתכם והמלצותיכם בנושא, בין אם מניסיון אישי של איך זה לשלב עבודה ולימודים, מתוך היכרות עם התעשייה או סתם מחשבות כלליות שיש לכם.

ותודה רבה לכל מי שהגיע עד כאן ולכל מי שיעזור!
🕒 פורסם בתאריך: 13/08/2023 10:19
מתוך נסיון שלי (לא עשיתי תארים במדעי המחשב אבל כן עובד כיום בתחום) הייתי מחכה שנה או אפילו שנתיים.

1. עבודה שתקבל היום כסטודנט כנראה לא תהיה מאוד איכותית (גם אם זה בחברה נחשבת)

2. יהיו לך את כל החיים לצבור נסיון מעשי. ללמוד תואר ראשון ולהשיג בו ציונים טובים יש לך וון שוט.
🕒 פורסם בתאריך: 13/08/2023 19:37
תודה על התגובה

אני מבין מה שאתה אומר אבל מצד שני כמה הציונים של התואר הראשון משפיעים על הקריירה אחרי העבודה הראשונה?

ולא עדיף להיכנס לעבודה הראשונה עם שנתיים ניסיון מעשי מאשר בלי ניסיון אבל אקסטרא כמה נקודות לממוצע שטפו טפו בתקווה יישאר גבוה בכל מקרה?
🕒 פורסם בתאריך: 13/08/2023 19:45
לא בכל עבודה, אבל יש עבודות שבהם cum laude ודומיו משנים.

הצטינות היא סמן. סמן שאתה מוכן ומסוגל להתעמק ולהבין ולהסיק מסקנות נכונות מהידע שצברת.
🕒 פורסם בתאריך: 13/08/2023 20:50
מחילה על הבורות אבל מצטיין דיקן זה שקול לcum laude?

ומעניין מה שאתה אומר, מניח שזה באמת עבודות מהסוג שאני מכוון אליהם?

ואם אני אגנוב לעצמי קצת את הפוסט, איך מגיעים לסוג עבודות כאלה אם לא דרך התקדמות מלמטה והתחלה ממשרות סטודנט? עושים תואר שני ומתחילים אצלם ישר?

רק להבהרה אני בעצמי לא סגור מה הכוונה ב"עבודות כאלה", פשוט אני יודע שאני פחות אוהב ופחות טוב בלהיות "code monkey" מאשר בשאר הנושאים שנתקלתי בהם עד כה - מתמטיקה, נתונים וקצת אלגוריטמים לצורך העניין.
🕒 פורסם בתאריך: 13/08/2023 21:04
מצטיין דיקן בשנה מסוימת זה ״דומיו״. cum laude זה הצטינות בתואר. יש גם הצטינות יתרה.

כן. או תואר שלישי כמובן.

העבודות שדורשות הבנה של האלגוריתמים - להמציא אלגוריתמים או לשנות את האלגוריתם עצמו ולהתאים אותו לצרכים ומטרות ספציפיים. לפעמים קוראים לזה מחקר, לפעמים פיתוח אלגוריתמים- תחת הכותרת פיתוח אלגוריתמים נכנסות רמות שונות של פיתוח.

-- חשוב לשמור גם על גישה של hands on. זה חשוב בתעשיה, ובאקדמיה יש אנשים שמאבדים את זה.
🕒 פורסם בתאריך: 13/08/2023 22:36
אני אענה בתור מי שנמצא במצב דומה - התחלתי משרת סטודנט תובענית מאוד עוד לפני שנה א' (ועדיין עובד בה), לומד תואר דו-חוגי (מסיים עכשיו שנה א') וגם נכנסתי לזוגיות לאחרונה.

אם אתה בוחר לעבוד תהיה מוכן נפשית לספוג ירידה ודאית בציונים. תלוי מה מכסת הזמן שנדרשת ממך, אבל אין דבר כזה שהלימודים לא ייפגעו. אפילו אם לכאורה העבודה לא תדרוש הרבה זמן על הנייר - המוח זקוק למנוחה, שינה וספיגה שקטה של חומר הלימוד. דברים ש*לא* קורים כשאתה עובד ומקדיש מאמץ מנטלי לעבודה שמאמצת את המוח.

כלומר, הזמן שהעבודה תיקח ממך לא מסתכם רק בשעות העבודה אלא גם בזמן שנדרש כדי לעבור במוח מלימודים לעבודה, זמן להיזכר בחומר שלמדת היום כשאתה מגיע הביתה עייף מהעבודה כדי להכין מטלות, וגם זמן נסיעות ופעילויות אקסטרה אם יש כאלה בעבודה.

כנ"ל במערכת היחסים - תצטרך למצוא מישהי/ו מאוד מבינים ורציניים שיקבלו את העובדה שאתה נמצא בלחץ חריג.

לשמחתי גם אני לא זקוק בשום אופן למשכורת (ועוד של סטודנט) כדי להתקיים בזמן הלימודים והייתי יכול גם לעבור את כל התואר מבלי לעבוד, אחרי שנים ארוכות של חיסכון. למה בכל זאת אני מאמין ב-100% שהעבודה משתלמת לי? כי ספציפית מדובר בעבודה שנותנת לי תחושת משמעות ושליחות סוחפות ומספקות. לא כל אחד מוצא תחושות כאלה בעבודה שלו. אם העבודה שלך תיתן לך תחושה עמוקה מהסוג הזה - לך על זה. אם הסיבה המרכזית לעבוד היא לצבור ניסיון - הייתי נמנע או לפחות מחכה לשנה ג' או ד'.
🕒 פורסם בתאריך: 13/08/2023 23:34
המשרה השניה שלך בעיקר מושפעת מהראשונה. תלמד טוב ותוכל להתברג למשרה ראשונה בפיתוח בתחום שמעניין אותך.

תזכור תמיד ששנה של נסיון יקח לך להדביק בדיוק שנה.
🕒 פורסם בתאריך: 14/08/2023 02:16
לגבי משרה ראשונה/(שנייה אם תהיה לא הרבה זמן בראשונה), יסתכלו בעיקר על הציונים בתואר שלך, במיוחד אם הם גבוהים. אם הציונים הם ממוצעים(80-90), אז המשרת סטודנט עוזרת לך, אבל למשרה ראשונה יעדיפו מישהו עם ממוצע 90+ בלי ניסיון מאשר ממוצע 80 עם ניסיון של משרת סטודנט.

בנוסף, בהמשך הקריירה, מעבר לזה שזה אולי כן נחמד בקורות חיים, זה יכול לבנות לך בסיס מאוד טוב לתואר שני/דוקטורט. אבל נניח ואתה לא תרצה תואר שני בתחום הזה,

עדיין עם ממוצע גבוה תוכל להכנס בסוף התואר לחברות מאוד טובות, שאחרי זה יסללו לך קריירה טובה, במשרות הבאות, כי אם עבדת במשרה ראשונה באחת החברות שמאוד נחמד שיש אותן בקורות חיים, במשרה אחרי כן (שנייה) תוכל יחסית יותר בקלות, לקבל משרות טובות מאוד, או לפחות לקבל ראיונות אליהן ומשם זה תלוי בכישוריך.

גם אם תחליט בעתיד שתרצה לעבוד בחברות קטנות או פחות מוכרות, תוכל לעשות את זה, וזה יתן לך יתרון טוב גם אליהן.

אם תסיים תואר בממוצע נניח 80 אבל עם משרת סטודנט, יתכן מאוד שהחברות האלה לא יקחו אותך למשרה ראשונה, והפעם הבאה שתוכל להגיע לחברה כזאת זה במשרה שנייה או שלישית בתחום אחרי שצברת ניסיון ורקורד שמוכיח שאתה טוב.

אמ;לק (מראיית העולם שלי)

ממוצע 90+ + משרת סטונדט קרוב מאוד לממוצע 90 בערך שלו

לעומת זאת עדיף ממוצע 90 על ממוצע 80-85 ומשרת סטונדט(וכמובן עדיף את זה על ממוצע 80 בלי משרת סטונדט)

בהצלחה
🕒 פורסם בתאריך: 16/08/2023 15:43
מסלול טוב ;)

(למרות שאני רואה שהכוכבים כבר לא מלמדים את הקורסי בסיס :/)

אם ההורים מוכנים ומסוגלים לתמוך הייתי מוריד את זה מהרשימה.

בנוגע למשרה עצמה, זה חשוב מה תעשה בפועל, מה ואיך תקודד, האם בפרויקט הליבה של החברה או מוצר יחסית צדדי?

אמנם לחברה עצמה יש חשיבות מסויימת (תנאים וכו') אבל בעיניי, לפחות בתחילת הדרך, החלק המקצועי צריך להיות המכריע בשיקולים.

1-3. אני חושב שפגיעה כלשהי בלימודים היא די צפויה. זה גם תלוי כמה הלימודים "באים" לך בקלות. יש את הילדים בני 14 שלא צריכים להשקיע יותר מידי ויכולים ללמד את המתרגל, ויש את מי שיושב כל הלילה כדי להבין למה כזו או אמרת. רוב האנשים פורסים את התואר בכל מקרה, משלל סיבות. מי שבד"כ מסיים בזמן אלו אקדמיזטורים (תלמידי תיכון שקיבלו דחייה מצה"ל כדי לסיים את התואר) ועתודאים.

4. רוב האנשים במחזור שלי התחילו לעבוד בין אמצע לסוף השנה השניה.

א. לא פשוט כל כך. אפשר להכיר באונ' אבל הלחץ (בעיקר במקצועות הנדסיים/מדעיים) מקשה על קיום שגרה, להוסיף על זה עבודה דורש התפשרות מהצד השני. הייתי בזוגיות תוך כדי לימודים (ועבודה) והיא שרדה בשן ועין, ולקח לא מעט זמן לתקן את מה שהיה צריך לתקן.

ב. לא נתת פרטים על המשרה/חברה, כך שקשה לחוות דעה.

ג. בתחילת ההודעה כתבת שאתה לא רואה את עצמך ממשיך באקדמיה, אך כאן אתה מעלה חשש לגבי קבלה לתואר שני. אני מתחבר למיקסום "דלתות פתוחות" אבל צריך להבין שלבחירות שתעשה יש מחיר, במקרה הממוצע בכל אופן. אישית, הייתי בודק מה הממוצע שנדרש לקבלה לתואר שני במוסדות הרלוונטיים ולוקח בחשבון שעם הזמן (לאורך שנים) הציון הזה בד"כ עולה. עם המידע הזה מחליט עד כמה אפשר "לפגוע" בממוצע הנוכחי. שאלות שתצטרך לשאול את עצמך זה האם תיהיה מוכן להתפטר כדי לשמור על הממוצע או לחזור על עוד קורסים כדי להשאיר אותו בתחום הרלוונטי.

מניסיוני, רוב משרות הסטודנט הם יותר תכנותיים ופחות מתמטיים. כאשר משרות סטודנט מתמטיים שמורים בד"כ לתלמידי תואר שני.

~~

בנימה אישית התחלתי לעבוד בסוף שנה א' אחרי שנה לא טריוויאלית שאותה בקושי עברתי מסיבות אישיות. בעיניי העבודה "הצילה" אותי ביותר מחזית אחת. המסגרת הנוקשה של ימי העבודה גרמה לעליה ביעילות הלמידה שלי, מיקוד בעיקר וזניחה של התפל ושיפור כללי במושג הערטילאי "ללמוד איך ללמוד".

העבודה איפשרה לי לעבוד הן על המוצר המרכזי שלך החברה, בעיקר בחופשות בין הסמסטרים, וגם על פרויקטי צד, במהלך הסמסטר, ככה שהיה לי שילוב יחסית טוב ובעיקר פנאי ללמוד כשנדרשתי לכך. התוצאה של כל אלו יצרו עליה עקבית ומשמעותית בממוצע לאורך הסמסטרים הבאים, אמנם לא מצטיין דיקאן אבל ההורים, מהגרים מברה"מ, כבר פחות עיקמו את האף :lol:

התרומה הגדולה, במקרה שלי, של משרת הסטודנט התגלתה בקבלה למשרה השניה הן מבחינה מקצועית והן בשכר. אני אסייג ואגיד שחלק מהחבובים שסיימו עם ממוצעים די גבוהים, וללא ניסיון, התחילו במשרות דומות ובשכר אף גבוה יותר, בד"כ בגאמפ"א.