⬅ חזרה לאינדקס

הפניקס - יומן מסע

🕒 פורסם בתאריך: 04/01/2024 16:12
היי לכולם

אחרי הרבה זמן של קריאה מהצד, החלטתי לקפוץ גם כן אל המים כדי לייצר לעצמי מחוייבות לתהליך.

קצת פרטים יבשים - אנחנו זוג באמצע שנות ה30 עם תינוק. לפני כארבע-חמש שנים סיימנו את הדוקטורט (כל אחד בתחומו) ו"יצאנו" לשוק העבודה. עד סיום הדוקטורט לא היו לנו חסכונות כלל, חיינו ממה שהכנסנו ומכל מיני עבודות מזמדנות. התחלנו לעבוד כל אחד בתחומו שלו ועם העבודה בשוק הפרטי התחלנו להכניס הרבה יותר וכך גם להשקיע.

כיום ברמת התזרים, ההכנסה החודשית נטו שלנו עומדת על 46 אלף ש"ח מתוכם חוסכים בהעברה ישירה לתיק ההשקעות שלנו כ-18 אלף באופן חודשי (37.5% חיסכון חודשי) וזה לא כולל תשלומי משכנאות על דירות להשקעה (ראו בהמשך). בנוסף, יש לנו בונוסים שנתיים ומענקי מניות (שנפדות באופן אוטומטי) המסתכמים בסכום שנתי נטו של כ-150 אלף ש"ח מתוכם העברנו בשלוש השנים האחרונות לחיסכון כ-80-90% מסכומי הבונוסים והמענקים כשהשאר יוצא על הוצאות גדולות כמו שיפוץ קטן בבית, חופשה משפחתית, תשלום ראשוני להחלפת רכב וכו.

ברמת ההשקעות אנחנו גרים כרגע בדירה שכורה וגם מחזיקים ב-2 דירות קטנות להשקעה.

ההון העצמי שלנו ב-2 דירות להשקעה שנקנו לפני כ-3 שנים מסתכם ל-600 אלף ש"ח (זה לאחר ירידת ערך משמעותית בגלל העלאות הריבית ובניכוי המשכנתא + הלוואה קטנה מקרוב משפחה שעזר לנו ושמחזירים לו את הקרן בתוספת ריבית בתנאים נוחים יחסית). תשלומי המשכנתא וההלוואות מתכסים כמעט כולם על ידי השכירות מהדירות (מושכרות בתשואות גבוהות על השקעה כך שה-IRR שלהם גבוה מאוד, 17% בממוצע) כאשר אנחנו מוסיפים מכיסינו כ-2000 ש"ח בחודש לטובת תשלומי המשכנתאות.

תיק השקעות: 400 אלף ש"ח, מעולם לא השקעתי יותר מדי מחשבה בתיק והוא כיום התיק מרוכז רובו במדדים (S&P, NASDAQ) וחלק קטן ממנו מושקע בכמה מניות גדולות.

פילוסופיית ההשקעה שלי ממוקדת כרגע בעיקר בלחסוך כמה שיותר בתיק ההשקעות ולאחר הצטברות הון משמעותי בתיק ההשקעות - להעביר חלק ממנו לנדלן כך שבסופו של דבר פיזור ההשקעות יהיה בערך 50-50 בין הנדלן למניות.

יש לנו עוד כמה השקעות קטנות יחסית שלא החשבתי וכמובן חסכונות פנסיה כחוק אותם אני לא "מחשיב" כחיסכון.

הייתי שמח לשמוע מחכמי הפורום:

1. בהתאם לקצב החיסכון הגבוה שלנו (כ-320-250 אלף ש"ח בשנה) האם הייתם ממליצים להמשיך באסטרטגיה של חיסכון בתיק ולאחר מכן העברה לנדל"ן? התכנון הוא בעוד כחצי שנה, כשתיק ההשקעות יגיע לכ-700 אלף ש"ח להעביר סכום כלשהו ממנו לטובת השקעה בדירה נוספת כך ששוב נגיע ל-50-50 ביחס נדל"ן / מניות. ככל שאני ממשיך באסטרטגיה הזו אני חושב שאולי היא יותר מדי משעממת וחסרת סיכון כך שלא נגיע באמת לרמת חיסכון גבוהה (היעד הוא 10 מיליון ש"ח).

2. אני שוקל לצאת לדרך עצמאית במקצועי, המצב בשוק לא מזהיר אבל מדגדג לי לצאת לדרך עצמאית ולנסות את מזלי. אני מאוד טוב במה שאני עושה ואוהב את העבודה. אני כרגע במשרה מאוד נחשקת שמכניסה די טוב אבל זה לא שמחכים לי הרבה משרות כאלה בשוק. אם לא אצליח בדרך עצמאית - יש סיכוי שאחזור לשכר של 50-60% מהשכר הנוכחי. אם כן אצליח בדרך העצמאית - השמיים הם הגבול שכן קל מאוד to scale up בעסק הזה, גם אם מדובר בחברה קטנה ניתן להגיע להכנסות משמעותיות מאוד שיהיו game changer לחיים שלי ושל המשפחה שלי. אספקט נוסף הוא שזה יפגע לנו בהכנסות בשנה-שנתיים הראשונות עד שאצליח (בתקווה) לייצר הכנסה כלשהי.

אשמח לשמוע את דעתכם ואמשיך לעדכן כמובן!

בפוסט הבא אנסה קצת לתת רקע עלינו ואיך היה המסע שלנו עד לנקודת הזמן הזו.
🕒 פורסם בתאריך: 04/01/2024 16:43
נשמע שאתם בכיוון הנכון. אני מסכים לפיזור אחיד בין שוק ההון לנדל"ן אם אין לך בעייה עם תנודתיות שוק ההון בחלק נכבד מההון שלך.

אני חושב שתוכל לשפר את האסטרטגיה אם תנצל הזדמנויות גלובליות וברורות, אם יקרו ואחרי שיקרו:

אני למשל מכרתי דירה אחת ואף לקחתי הלוואה ונכנסתי לשוק ההון אחרי נפילות הקורונה. (אגב המרתי חזרה לכשהן הסתיימו, לא חובה...)

בתיקון של 21/22 נכנסתי יותר בצניעות לשוק ההון (ושוב יצאתי לאחרונה...)

לגבי היציאה לדרך העצמאית אין לי ידע לייעץ. אני ידעתי ויודע רק להיות שכיר ולהשקיע פסיבית במקביל.

שיהיה בהצלחה!
🕒 פורסם בתאריך: 04/01/2024 16:53
ברוך הבא לפרום.

+1
🕒 פורסם בתאריך: 04/01/2024 17:18
ברוך הבא לפורום! (לפחות ככותב)

כמה מחשבות שעולות לראש:

1. מבחינה מיסויית, כנראה שעדיף לכם להחזיק דירה אחת יקרה מאשר מספר (כיום 2 בהמשך אולי יותר) דירות קטנות. אם אתה מאמין שתוכל לקבל תשואות גבוהות משמעותית באסטרטגיה של ריבוי דירות, אז לכו על זה. מה שכן, צריך לחשוב לא רק על התשואה התזרימית אלא גם על עליית ערך ומכירה (עבור יותר משתי דירות קטנות תספגו מס שבח).

2. שים לב שמדינת ישראל מגדירה את מי שמחזיק מספר דירות (מעל חמש נדמה לי) בתור עסק ודורשת מיסוי פירותי. ככה שיש לכם חסם עליון. רכישת נכסים יקרים יותר היא גם פיגוע מס כיוון שתשלמו עליהם מס רכישה גבוה. הגיוני יותר לעשות הפוך (קודם דירה יחידה יקרה ואז דירות זולות יותר).

3. תוכל לשתף פה את החישוב שלך של ה IRR? המספר שכתבת לא ממש עושה שכל לגבי דירה בישראל מחוץ לשנים 2021-2022, מה גם שיש לך התחייבות של 2000 שקלים בכל חודש כפי שציינת שאני לא בטוח איך אתה משקלל אותם בחישוב.

4. אם מפקידים עבורכם לקה"ש מעל התקרה, אלו כנראה גם הגיעו לסכום לא מבוטל שכדאי להתחשב בו (ולחשוב עליו בהמשך).

5. לא כל אסטרטגיה משעממת וחסרת סיכון עבורכם היא יעילה - ראה לדוגמא חסכון בבנק. נשמע שהאסטרטגיה מתאימה לכם, אם כי שיש בה סיכונים לא מבוטלים שכדאי להכיר בהם. למשל ביחס למאפייני הדירות שאתם שקונים (זולות -> כנראה פריפריה), ליכולת ולסבלנות שלכם לנהל אותם תוך כדי עבודה תובענית וגידול ילדים, לחרטה מבחינת מס והוצאות עסקה במידה ותחליטו לשנות אסטרטגיה בהמשך ולעובדה שמדובר בהשקעה בנכסים ספציפיים במדינה ספציפית.

6. לגבי הדרך כעצמאי - האם אתה יכול להתחיל במשרה חלקית מאוד ומשם לצמוח? לעזוב את העבודה רק אחרי שאתה מתחיל לראות לקוחות והכנסות?

בהצלחה!
🕒 פורסם בתאריך: 04/01/2024 19:22
היי Therealdeal

תודה על התגובה המפורטת! לגבי השאלות הנוגעות לדירות ומיסוי - אנחנו מתגוררים בחו"ל הדירות עצמן בחו"ל (למען הסר ספק- כתבתי שאנחנו מאזור המרכז כי אני עדיין מחשיב את עצמנו מאזור ה"מרכז".. הרגלים), לכן ההנחות בנוגע למיסוי / קה"ש בארץ לא רלוונטי עבורנו. בנוגע לחישוב הIRR, זה על בסיס CF עם הנחות מאוד קונסרבטיביות (עליית ערך נמוכה מאינפלציה ממוצעת וcap rate ביציאה גבוה מהמקובל בשוק). הIRR המשוגע נובע בעיקר כי נעלתי את רכיב הריבית על רכיב קבוע ולתקופה ארוכה מתקופת ההשקעה הצפוייה.

קצת רקע עלינו - שנינו גדלנו בבתים שלא היה בהם הרבה, משפחות תומכות וחמות אבל ההורים של שנינו היו במעמד כלכלי לא חזק במיוחד. לא חושב שזה יהיה מוגדר כ"עוני" אבל ללא ספק בחלק התחתון של מעמד הביניים. מגיל מאוד צעיר הייתי עצמאי כלכלית, עבדתי למחייתי בערך מגיל 17 כולל בצבא כשיצאתי חמשושים ואשתי הייתה במצב לא יותר טוב מכך. את הלימודים באוניברסיטה היינו צריכים לממן לבד (שם הכרנו) כולל שכ"ד וכיוצ"ב. לפני כמה שנים עזבנו את הארץ לטובת הקריירה האקדמית של אשתי שמאז גם עזבה את האקדמיה ועברה לשוק הפרטי. מזה כשנתיים אני עובד בבנק השקעות גדול בתחום ההשקעות האלטרנטיביות. עד לא מזמן לא היו ברשותנו בכלל סכומי כסף שחשבנו שיהיו לנו ולכן חשוב לי לשמוע דעות אחרות בכדי לא לעשות טעויות של טירונים. אני כרגע בmode של לנסות להמשיך במצב הנוכחי (הכנסה גבוהה וחיסכון אגרסיבי) כמה שאפשר כי שוק התעסוקה לא מזהיר במיוחד ואני לא יודע כמה החגיגה תימשך...

לגבי עניין העצמאי - אני כרגע שוקד על מציאת לקוח אחד גדול ומרכזי שאוכל לצאת איתו לדרך עצמאית ומשם אולי למצוא לקוחות נוספים. זה קשה מאוד למצוא לקוח בתחום שלי אבל אני בכל הכוח על זה.
🕒 פורסם בתאריך: 04/01/2024 23:51
בתכנון מראש ממצב שאין לך בוא דירות אכן ככהה עדיף לפעול כך. בהינתן שכבר יש להם שתי דירות, ובכל מכירה יש עלות עסקה ובקנייה יש עלות עסקה אפילו גבוהה יותר אז סביר שלא כדאי להם לעשות את השינוי עכשיו, צריך לעשות סימולציה באקסל.

*עריכה- אני מבין שהדירות לא בארץ אז התגובה לא רלבנטית.
🕒 פורסם בתאריך: 05/01/2024 07:56
אני תמיד עם אקסל :lol: כיוונתי לפטור ממש שבח במכירת שתי דירות "זולות" וקניית אחת יקרה. כאמור לא רלוונטי כיוון שהנ"ל לא בישראל...
🕒 פורסם בתאריך: 05/01/2024 08:03
אוקיי, אם אתם בחו"ל הסיפור אחר לגמרי.

מציע גם לבחון את ההשלכות של ניתוק תושבות ומה תהיינה ההשפעות (גם בצד של לעזוב את ישראל, וגם לעזוב את המדינה הנוכחית).

אם אתה עוסק במימון למחייתך, ברור לי למה נוח לך עם בניית פורטפוליו נדל"ן אם יש לך דרך לנצל את המקצועיות/קשרים שלך זה יתרון אדיר.

מזדהה עם מצבכם, גם אנחנו עברנו מ 0 ל 100 בנושא של הכנסות גבוהות וחסכון, ולמידה מאחרים לגבי אפשרויות והתבוננות עצמית לגבי צרכים, סיבולת וכו' עזרו לנו מאוד.
🕒 פורסם בתאריך: 08/01/2024 11:31
ברור שכן.
🕒 פורסם בתאריך: 08/01/2024 11:58
גם בישראל עם מס רכישה, מינוף מוקטן החל מהדירה השנייה ומס שבח?
🕒 פורסם בתאריך: 24/08/2024 00:59
סגרנו נכס נוסף לרכישה, להלן התפלגות הנכסים כרגע, עדכנתי את שווי הנכסים למטה בהתאם לירידות המחירים הנוכחיות:

נכס 1: שווי: 1מ׳, הלוואה שנותרה לתשלום: 800א׳. שכירות חודשית: 4100 ש״ח.

נכס 2: שווי: 950א׳, הלוואה שנותרה לתשלום: 800א׳. שכירות חודשית: 3900 ש״ח.

נכס 3: שווי: 650א׳, הלוואה שנותרה לתשלום: 300א׳. שכירות חודשית: 2500 ש״ח.

תזרים חודשי משלושת הנכסים: +1000 ש״ח חודשי.

נכס 4 (הנכס החדש): שווי: 3.6מ׳, הלוואה לתשלום: כמעט כל שווי הנכס, שכירות חודשית צפויה: כ-14500 ש״ח.

תיק השקעות (לאחר רכישת נכס 4): 200א׳.

קריפטו: 64א׳.

השקעות אלטרנטיביות אחרות שבוצעו מאז הפוסט האחרון:

- 80א׳ בנכס אספנות שבתחום המומחיות שלי (ספקולטיבי), מקווה שלא אתבדה.

- פעילות ספקולטיבית בשטח נדל״ן שיכולה להניב בשנתיים הקרובות כ-700-800א׳ בהערכה שמרנית. ההשקעה לא בוצעה עדיין אך במו״מ. אין אקוויטי בעסקה, צפי למתן ערבונות אישיים.
🕒 פורסם בתאריך: 24/08/2024 06:26
אני רואה רק עכשיו את היומן הזה, והוא אחד ההזויים שקראתי.

אם אתה רוצה לשמוע את דעתנו, למה לא לספר את האמת בפוסט הפותח? אתם לא מהמרכז, אתם גרים בחו"ל, הדירות שלכם בחו"ל והסכומים הרשומים הם תרגום לשקלים מהמטבע המקומי שלכם - ואת זה אתה כותב בתוך תגובה לאחד המגיבים... מה נסגר איתך?
🕒 פורסם בתאריך: 24/08/2024 07:57
למה להתרגז? :)

האם מקום המגורים ומטבע הדיווח מענינים לצורך הסיפור? ההשקעה היא בעיקר בנדלן ומעט במניות אז מה הרלבנטיות של המטבע?
🕒 פורסם בתאריך: 24/08/2024 09:08
הרלוונטיות היא בהבנת כלל התמונה שמאפשרת שיח פורה. גם אני לא תושבת ישראל ומזכירה את זה כשנחוץ ולפי ההקשר, והשיח זורם בהתאם.

יחד עם זאת, כולנו אנונימיים פה ומוזמן להמשיך כראות עיניך
🕒 פורסם בתאריך: 24/08/2024 11:15
כי הוא ביקש את דעתנו ולכן גם אם מדובר בנדל"ן יש משמעות למיקום. אם הוא רוצה יומן לעצמו, שיכתוב מה שהוא רוצה.
🕒 פורסם בתאריך: 24/08/2024 11:44
היי, לא מבין על מה הכעס. יש תגובה ארוכה שמתארת לפרטים את הסיטואציה.

לגבי המטבע- ברור שאכתוב בשקלים, כיוון שאם אחשוף את המטבע אנשים יוכלו לתאר לעצמם היכן אני גר ולעשות את הקישור (לא כולם גרים באירופה / ארה״ב עם פול ענק של אנשים).

דרך אגב- כשישראלי שגר בחו״ל פוגש ישראלי אחר נהוג שמציינים מאיפה במקור כך שזה די נהוג, לכן הטעות במקור. לגבי זה יכול להיות היה נכון יותר לציין שאנו גרים בחו״ל.
🕒 פורסם בתאריך: 24/08/2024 11:56
כשאתה כותב בפורום ישראלי על השקעה בנדלן בשקלים ומבקש חוות דעת, ההנחה היא שאתה כפוך לחוקי המס, לווה כסף והעסקה כפופה לחוקי ישראל.

גם לגבי ההכנסה שלכם. היא סבירה בשווייץ וגבוהה מאד באוגנדה.
🕒 פורסם בתאריך: 24/08/2024 12:04
אני רק שאלה

אתם ממונפים להחריד לטעמי

לא יודע איפה אתם ומה מצב השכירויות ועד כמה זה יציב

בעקרון להבנתי יש לכם יכולת חסכון מרשימה אבל הנכסים ברובם של הבנקים

אם זה מקום יציב אז סבבה ובעוד כמה שנים תהיו הבעלים

אבל מה קורה עם יש בעיה באחד הנכסים?

שואל כי לא יודע איפה וכמה זה תרחיש דמיוני או לא
🕒 פורסם בתאריך: 24/08/2024 12:18
חוזר למה שכתבתי קודם- נכון היה יותר לציין שאני מחו״ל בפוסט המקורי.
🕒 פורסם בתאריך: 24/08/2024 12:27
מסכים איתך, לא אשקר שהנכס האחרון קצת הפחיד אותי בהתחלה, לקח לי זמן לעכל את המספרים. מה שכן, אני מתכנן ב4-5 שנים הקרובות לפרוע חלקית בפרעון מוקדם את ההלוואות בנכסים הראשונים ובעיקר בנכס הגדול. כל שאגיע לרמת מינוף של 70% בערך ולא גבוה כמו עכשיו.

המיקומים של הנכסים כולם ליד אוניברסיטה גדולה עם ביקוש חזק של סטודנטים ומעולם לא הייתה לנו בעיה להשכיר (מצאנו תמיד דיירים חדשים תוך פחות משבועיים).

לגבי מה קורה אם יש בעיה באחד הנכסים- יש לנו ביטוחים על הנכסים כמובן ובכולם השכירות מכסה את המשכנתא כולה אבל מן הסתם יש סיכון של דייר שלא משלם וכו׳, לכן אני בדעה שאנחנו צריכים להוריד את סכום המינוף ל-70%.
🕒 פורסם בתאריך: 24/08/2024 13:47
התמונה הכלכלית ברורה. הרחבה יותר לא.

שניכם הלכתם ללמוד דוקטורט, כנראה בתחום מדעי/הנדסי/רפואה//כלכלי לפי ההכנסות הגבוהות. כנראה שאתם אוהבים את מה שאתם עושים כי אף אחד כמעט לא עושה דוקטורט בתחום שהוא לא נהנה ממנו, ובטח לא כדי לצאת לפנסייה מוקדמת בגיל 40, זו פשוט לא הדרך האידיאלית, אז מניח שאתם לא מעוניינים בזה. אם המטרה של כל צבירת הנכסים היא צבירת עוד הון שמטרתו לחיות חיי עושר ומותרות, אז זה לא מסתדר לי עם אחוז החסכון הגדול כיום. אתם חיים ברמת חיים בינונית (יחסית ליכולת) בשנות השלושים לחייכם כדי להיות עשירים בגיל 50? החיים הם עכשיו. תהנו מהכסף עכשיו. אם אתם לא צריכים יותר כסף כדי להנות ולהיות מאושרים יותר, קנו זמן. צאו עכשיו לפנסיה חלקית, בטוח שאפשר אם אתם במקצועות שציינתי.

מוזר לי הריצה הזו אחרי השגת ממון שקיימת פה בפורום בלי תוכנית מדוקדקת למה לעשות איתו שיושג. ובלי קשר לחיים בהווה. אין סיבה לא לצרוך לפחות 80 אחוז מה tc שלך בחצי השני של שנות השלושים והארבעים אם אתה במקצוע יציב ולא מעוניין לצאת לפנסייה מוקדמת.

אתם במסלול הבטוח למות עם הרבה מליונים "מיותרים" בבנק. בזה אתה צריך להשקיע את המיקוד שלך. הילדים לא יוקירו לך יותר אם תתן להם מליון שקל או עשר. לרוב זה בכלל הפוך.

אתה צריך להתייעץ פה לא אין להשיג עוש כזף. נראה שאתה יודע מה אתה עושה. אתה צריך להתייעץ איך להפיק ממנו יוצר אושר/ערך. שלא יהיה סתם מספר בבנק.
🕒 פורסם בתאריך: 24/08/2024 14:24
אהבתי את הכיוון האחר.

בעיקרון שנינו לא עוסקים בנושאים המרכזיים של הדוקטורטים שלנו, אמנם משיקים אבל לא בדיוק התחומים המרכזיים בהם עסקנו. אני הבנתי בשלב די מוקדם שמחקר ואקדמיה זה לא בשבילי ואני סה״כ רוצה לחיות חיים ברמה טובה יותר מהתפרן שהייתי פעם, לאחר שנכנסתי לעולם הקורפורייט הבנתי שאני גם רוצה לצאת לפנסיה מוקדמת (יחסית) ועלי לצבור הון כמה שיותר מהר כי: 1. אין לי בטחון בעבודה, אני יכול למצוא את עצמי מהיום למחר מפוטר. 2. אני לא ממש ממש אוהב את העבודה שלי, אני לא סובל בה ומהעבודה עצמה אני מפיק כיף אבל לעתים אין לי כוחות לפוליטיקה הארגונית ולקורפורייט לייף. לכן אני רוצה לצאת לפנסיה יחסית מוקדמת. לאשתי קרה אותו תהליך רק 4-5 שנים אחריי.

בעיקרון, אנחנו חיים בחיסכון כרגע וצוברים נכסים כדי שבגיל 50-55 נוכל לפרוש חלקית ולשמור על רמת חיים גבוהה. אנחנו חיים כרגע ברמת חיים הרבה יותר טובה ממה שחיינו בה בארץ אבל ללא ספק נמוכה ביחס למה שאנשים ברמות השכר שלנו חיים. האם זה מה שיעשה אותנו מאושרים? אני לא יודע להגיד. אני זורם עם החיים בסך הכל ומנסה לעשות לימונדה מהלימונים.

נקודה טובה למחשבה העניין עם הילדים שלא יעריכו אם יש 10 מיליון או מיליון…
🕒 פורסם בתאריך: 25/08/2024 00:26
אם אתה עובד בקואופורייט בתחום הטכנולוגי שמשלם טוב, ואתה דוקטור בתחום כזה, כנראה שיש לך בטחון תעסוקתי גבוה. גם אם תפוטר תמצא עבודה אחרת בשכר יפה בקלות.

בנושא הפנסיה מוקדמת, מציע לך לדבר עם אנשים בני 50 שעובדים בקואופורייטס. חלקם הגדול במצב של חופש כלכלי, (זה דור שקנה נדלן במחיר מאוד נמוך, שילם על המשכנתא שלו ריבית אפסית, והמניות שלו נסקו ב16 שנים האחרונות) הרבה מהם ממשיכים לעבוד פשוט בגלל השיעמום. בגיל 30 עד 45 רוב עובדי הקואופורייטס עניים בזמן. הם מגדלים ילדים במקביל לקרייה תובענית, בהרבה מקרים של שני בני הזוג, ולכן הרצון הכי גדול שלהם שלהם זה זמן והורדת לחץ, זה מתבטא בחלום לפנסיה מוקדמת. ואז מגיע גיל 50, הילדים בגיל ההתבגרות ובקושי צריכים את ההורים. פתאום יש מלא זמן פנוי. ואדם שהורגל למלא אותו בעבודה, ימשיך לעשות זאת גם בגיל 50. אישית, עוד לא יצא לי לשמוע ממקוא ראשון על הייטקסיט שממש פרש בגיל 50. הרוב פשוט נתקעים במשרת מהנדס סופר נוחה. עובדים חצי כח. באים למשרד בשביל החברה והאוכל. בימי העבודה מהבית הם חצי עובדים. לא אכפת להם לקבל משוב גרוע בונוסים נמוכים וריפרשים קטנים אם בכלל, כי הם לא צריכים כסף. הם הפנסיונרים האמתיים של ההיטק. בקיצור, סיכוי נמוך מאוד שאכן תצא לפנסיה בגיל 50, גם אם תוכל. לכן במקום לחשוב איך לעשות עוד כסף, תחשוב למה אתה רוצה לצאת לפנסיה בגיל 50. אם רע לך בעבודה, אולי תנסה להחליף חברה שבה תמקסם עניין ונוחות. גם אם ישלמו לך 20 אחוז פחות, אולי כבר לא תרגיש שאתה צריך לצאת לפנסייה. מרבית האנשים שמגיעים למצב של חופש כלכלי ממשיכים לעבוד. רובם עובדים קשה יותר מהאדם הממוצע. תשאף להיות כמותם
🕒 פורסם בתאריך: 25/08/2024 00:59
נקודות טובות. אישית אני עובד בתחום בעל אינטנסיטי גבוה, זה שוחק. אני במהלך השבוע עובד קשה. אני אוהב את האנדרנלין אבל גם סובל ממנו בסוף ולא יודע כמה אני אתחבר לזה בגיל 50+. הבאת נקודה יפה לגבי העניין של החבר׳ה בני 50+ בהייטק. אולי זה ישתנה. אני בהחלט קצר מאוד בזמן בדיוק בגלל חיי משפחה וכו׳ ובשביל זה כל דקה פנויה שווה המון. מבחינתי גם להגיע למצב שבגיל 50 אני יכול לצאת לדרך עצמאית ולהרוויח (כנראה) משהו כמו חצי מהמשכורת הקודמת אבל לשמור על אותה רמת חיים - הגעתי לנחלה. אשתי אמנם גם קרייריסטית אבל בין הילדים והקריירה היא די עייפה מהקורפורייט גם כן. היא נהנת בעבודה אבל יותר נהנת להיות חסרת דאגות, ראיתי את זה כשלקחה חופש ארוך של כמה חודשים בין מעבר עבודות היא נהנתה כל כך וממש לא רצתה לחזור לעבודה. אני תופס מאיתנו זוג שיכול להנות מחוץ לעבודה. היו לשנינו תקופות בהן לא עבדנו (בנפרד וגם ביחד) ובאמת שתמיד היה מה לעשות, אבל אני לא יודע איך זה בגיל 50… אולי אחרת.

עריכה: לגבי מציאת עבודה חדשה- אין סיכוי שאמצא עבודה יותר טובה ממה שיש לי. יש לי חופש מוחלט לבחור מה אני עושה ואיך, אני יכול לבחור איזה פרויקטים לעשות ואם בכלל לעשות, אין לי מנהל (באופן רשמי יש לי אבל באופן פרקטי אני מדבר איתו פעם בשבועיים בערך ויש לי אוטונומיה מוחלטת בתחום האחריות שלי) אני מקבל שכר גבוה בהרבה מהשוק (המקומי) וברמת ניהול דרג ביניים. אין לי מינימום ימים מהמשרד (יכול לעבוד גם 5 ימים מהבית). על פניו נשמע מדהים.
🕒 פורסם בתאריך: 25/08/2024 11:40
זה קצת עצוב לשמוע על אנשים כאלה אבל אכן זו המציאות לרוב מזדקני ההייטק. זה מזכיר את הסיפורים על זקנים המשתחררים אחרי הרבה שנים מהכלא ובעצם מתגעגעים לחזור.
🕒 פורסם בתאריך: 25/08/2024 17:21
שאלתי מישהו בן 55 במשרד למה הוא לא יוצא לפנסיה מוקדמת למרות שיכול. הוא ענה לי: "השתגעת, להיות כל היום עם אשתי בבית" כנראה שיש פער בין איך פנסיה מוקדמת נתפסת בגיל 35 לאיך שהיא בפועל בגיל 55.

רוב ההיטקסטים שאני מכיר הם צרכניסטים ביודעין. מכירים את המסר של הבלוג הזה, אבל עדיין מוציאים 80 אחוז מהשכר שלהם. הם בעיקר חוסכים את הפנסייה, קרן השתלמות ועוד אולי 10 אחוז מהנטו. הם אומרים שהם לא ירצו בין כה לצאת לפנסיה מוקדמת. וה 6-8 מליון שקל לפחות שצריך בשביל זה הם הפער בין חיים בדירת קבלן 5 חדרים ממוצעת בראש העין, לבין וילה בשרון. בין פעם בשנה חול לבין 4-5.

אפשר להתווכח אם "חיי מותרות" כאלה עדיפים או לא על פנסיה מוקדמת, זה תלוי כמובן בכל אדם ורצונותיו. אבל להגיע למצב של חופש כלכלי מבלי לצאת לפנסיה מוקדמת ממש זה כנראה הדבר הפחות הגיוני משלושת האפשרויות.
🕒 פורסם בתאריך: 25/08/2024 18:46
תלוי אישיות ותלוי מערכת היחסים בבית.
🕒 פורסם בתאריך: 25/08/2024 18:59
עצוב עצוב… רחמים על מזדקני ההייטק האומללים.
🕒 פורסם בתאריך: 25/08/2024 19:00
הפער הוא בין "רוצה להפסיק את הלחץ בעבודה" לבין "איך אמלא את הזמן שלי".

רוב האנשים לא בנויים לחיים בלי עבודה משמעותית מגיל צעיר והיום גם יש גיבוי מחקרי לטענה שהיעדר אתגרים אינטלקטואליים (כן, אפשר להשיג כאלו בלי עבודה אבל לרוב האנשים זה לא פשוט) מוביל לדעיכה מהירה יותר בזקנה.
🕒 פורסם בתאריך: 25/08/2024 22:31
לרוב האנשים גם העבודה לא מספקת את האתגר הזה לאורך זמן, אלא אם אתה עצמך דואג לכך. רוב האנשים לא אוהבים אתגרים אינטלקטואלים, בין בעבודה ובין בחיים עצמם.
🕒 פורסם בתאריך: 25/08/2024 22:34
נכון. נדמה לי שבדוגמה שהובאה כאן ובכלל בקרב רוב המשתתפים כאן, המצב שונה.
🕒 פורסם בתאריך: 25/08/2024 22:46
דובר על פחד משעמום בבית. לא בטוח שמדובר דווקא על עניין אינטלקטואלי.

מעבר לכך, יש אנשים שזקוקים לבילוי יומיומי עם קולגות, יש כאלה שזקוקים להרגיש נחוצים וחשובים, יש כאלה שמפחדים להפסיק להשתכר (או לרדת בשכר).
🕒 פורסם בתאריך: 25/08/2024 22:51
נכון ולכן כתבתי שהפחד האמיתי הוא לא מבילוי עם בת הזוג אלא איך למלא את הזמן (שעמום).

הנושא של היעדר אתגר אינטלקטואלי הוא סכנה נוספת בפרישה מוקדמת ואת ציינת סכנות נוספות שרלוונטיות לרבים.
🕒 פורסם בתאריך: 26/08/2024 00:35
לדעתי ומניסיוני, מי שמחבב אתגרים אינטלקטואלים - הפרישה תייטיב איתו. מעטים התפקידים בשוק העבודה שדורשים אתגרים כאלה, מה עוד שלרוב יש לחץ זמן ופוליטיקה פנימית שלא מאפשרים סביבה מיטבית לחשיבה כזאת.

גם בפורום הזה, שמתי לב שמעטים הפורשים (והחולמים לפרוש) מוקדם שהביעו דווקא שאיפות אינטלקטואליות. רובם מדברים על בילויים, תחביבים, כושר ואולי גם התנדבות כלשהי.
🕒 פורסם בתאריך: 26/08/2024 00:55
אנחנו כנראה מדברים על דברים שונים. "אתגר אינטלקטואלי" מבחינתי הוא לא רק פתרון בעיית שלושת הגופים, אלא המאמץ המחשבתי שמשקיע אדם, בדרך כלל תוך שימוש בידע שצבר במהלך שנות ההכשרה והעבודה, מה שמביא לעלייה ברמת הקושי במשך הזמן. יש המון כאלו.

נכון, יותר קל ללכת לים ולחדר כושר ואנשים שנדרשו בשוק העבודה לפתור בעיות במשך שנים אכן ירצו בדרך כלל קצת לנוח. מעניין כמה מבין הפורשים הצעירים האלו יעדיפו לא להפעיל את המוח גם אחרי 10-15 שנים.

בכל מקרה, הטענה היא שמי שבוחר לא להפעיל יותר מדי את המוח, נמצא בסיכון גבוה יותר במישור הזה בגיל זקנה.
🕒 פורסם בתאריך: 26/08/2024 01:51
בעיקרון מסכים איתך. כדי להבהיר - אני לא מתכוון לפרוש לגמרי אלא לפרוש ולהתחיל מחדש כעצמאי. הבעיה שכעצמאי אני כנראה אצליח להכניס כ-30-50% מהשכר הנוכחי שלי (50% במקרה הממש טוב..) אם לוקחים בחשבון את ההכנסות מאשתי ביחס לרמת החיים שלנו כרגע- לא חושב שנוכל להרשות לעצמנו לשמור על אותה רמת חיים אם אצא לעצמאות. לכן, אני חושב שמדובר ב״פרישה״ המושלמת, אוכל לשמור על רמת אתגור אינטלקטואלי וגם על הכנסה סבירה אם אצא לדרך עצמאית עם מעט /ללא דאגות כלכליות שגם אם לא אצליח לייצר הכנסה- זה גם סבבה. אני חושב שמדובר באיזון בין להתנוון בבית ל-לעבוד כמו משוגע.
🕒 פורסם בתאריך: 26/08/2024 08:36
כנראה.

ומה עם מאמץ מחשבתי לבניית כלי שימושי או רהיט במחסן ליד הבית? או איך לפתור את בעיית המזיקים בגינה בדרך יצירתית? או רעיונות ישומיים להתפתחות הנכד?

כשאתה נמצא בתפקיד הרבה שנים, הידע והאינטואיציה והמיומנות רתומים לרוב לאותם סוגי בעיות ודילמות שמגיעים לפיתחך שוב ושוב.

אתה יודע מראש לאיזו רמת רווחים אתה צפוי להגיע כעצמאי? זה מאד מוזר, ואני אומרת את זה כאחת שנמצאת שם כבר יותר מ-20 שנה.
🕒 פורסם בתאריך: 26/08/2024 08:51
אני מציע לך לשקול שוב את הלוגיקה הזו.

אולי עדיף לחיות ולעבוד במקומות שיגרמו לכם יותר שמחת חיים ולפרוש חלקית בגיל 60-65 מאשר לבלות את רוב החיים במקומות שאתם לא בדיוק שמחים להיות. (אתה בטוח שהלחץ הנפשי מרמת המינוף לא פוגע בבריאות שלכם למשל ? )

קח בחשבון שאתם יכולים להגיע לגיל 55 עשירים אבל חס וחלילה לדוגמא חולים. לדעתי עדיף לחיות בשיווי משקל, ליהנות מהחיים כמה שאפשר כשאפשר ועדיין לתכנן כך שתוכלו לעזור לילדים ושלא תצטרכו לחיות על קצבאות כשתגיעו לגיל מבוגר.
🕒 פורסם בתאריך: 26/08/2024 10:26
לטעמי הבעיה באתגרים אינטלקטואליים בעבודה היא הציפייה והלחץ של "הסביבה" ממך לפתור את האתגרים בצורה טובה ובזמן סביר.

למעשה אלה מבחנים קטנים אך רבים במהלך הקריירה המייצרים סטרס (גם אם קטן) שחולף עם סיום האתגר אך חוזר באתגר הבא, כך לאורך שנים רבות של עבודה.

כנראה שיש כאלה אנשים שבסדר עם המצב ואולי אף אוהבים אותו. אני אישית פחות.
🕒 פורסם בתאריך: 26/08/2024 11:37
זה באמת איזון עדין. מעט לחץ עוזר לרוב האנשים להגיע לתוצאות טובות, אבל יש לו מחיר, בפרט לטווח ארוך. הפתרון הוא כנראה שילוב של עבודה עצמית על התמודדות עם לחץ ומשוב מאחרים ומעבר לתפקידים עם פחות לחץ ככל שמתקדמת הקריירה. אחד היתרונות של עצמאות כלכלית הוא שאתה יכול להרשות לעצמך לבחור תפקיד לא רק לפי גובה המשכורת והתרומה לקורות החיים לקראת התפקיד הבא.
🕒 פורסם בתאריך: 26/08/2024 11:42
כל מקרה לגופו. בעיני אפשר לקבל יותר אתגר מחשבתי בהרבה מאד תפקידים בשוק העבודה מאשר בתכנון פעילות לפעוט, על אף שהמשימה השניה מהנה וחשובה הרבה יותר.
🕒 פורסם בתאריך: 26/08/2024 12:16
נסכים שלא להסכים :)
🕒 פורסם בתאריך: 26/08/2024 13:27
מסכים איתך בעיקרון. מן הסתם יהיה קשה למצוא משהו גם לא לחוץ וגם מכניס טוב אבל ברור שזה יהיה מאוד מעניין אם נתקל בהזדמנות כזו.
🕒 פורסם בתאריך: 26/08/2024 13:57
רוצה לפרט? עתיקות? סתם מעניין מתוך סקרנות.
🕒 פורסם בתאריך: 28/08/2024 01:19
פריט אספנות מתחום האומנות. אולי קצת יומרני להגיד שאני מומחה לתחום אבל חקרתי לעומק במשך תקופה ארוכה ונעזרתי במכרה שבמקצועה היא אוצרת אומנות כדי להינעל על היצירה שעומדת בשני תנאים: (1) אני אוהב אותה בלי שום קשר למחיר / פוטנציאל ואני נהנה ממנה (מה שנקרא ערך אינטרינזי..) (2) יש סיכוי עתידי להשבחה אם הסגנון הספציפי יתפוס תאוצה והאמן/ית שיצרה אותה תקבל יותר recognition.
🕒 פורסם בתאריך: 28/08/2024 07:50
מעניין. יש לך אסטרטגיית יציאה? הרי גם אם השווי יעלה פי 5, מכירה לא תשנה מהותית את מצבך הכלכלי וייתכן שיכאב הלב להפרד מהיצירה שאתה אוהב.
🕒 פורסם בתאריך: 29/08/2024 13:46
חשבתי על זה, הכל שאלה של כמה אני מעריך את היצירה (מלהסתכל עליה) לעומת כמה אני יכול לקבל עליה בשוק. לא יודע להגיד מה יקרה בעוד כמה שנים אבל אם תהיה לי הזדמנות למכור ב5x יש סיכוי שאמכור.. אולי שהיורשים שלי ימכרו :)
🕒 פורסם בתאריך: 29/08/2024 15:52
אתה כנראה לא תמכור. מאחל לך שההנאה תגדל מכך שאתה יודע שיורשיך גם יעשו קופה על היצירה.
🕒 פורסם בתאריך: 09/03/2025 22:36
עדכון:

סיימנו את הרכישה של נכס 4, עשינו שיפוץ קליל בשווי 120-140 אלף שח והנכס יושכר לפי 4.7-4.8% על השכירות. ביחס למיקום המאוד מרכזי של הנכס, מדובר בתשואה יחסית טובה.

השכירות החודשית של נכס 2 ונכס 3 עלו בכמה מאות שקלים בחודש. ניצלנו את הכסף העודף מהשכירות + קצת מהחיסכון השוטף כדי לפרוע חלקית מההלוואה היקרה ביותר על נכס מספר 3, מדובר בעשרות אלפי שקלים ככה שזה לא שינוי מהותי אבל זה כן בכיוון שאני מעוניין ללכת אליו שהוא הורדת המינוף.

פעילות פיתוח הנדל״ן אמורה לצאת לדרך באמצע 2025. את הרווחים מן הפעילות אני מייעד 50% להחזר חובות + 50% השקעות אחרות.
🕒 פורסם בתאריך: 10/03/2025 08:13
מה קרה לפילוסופיית ההשקעות שלכם?? :>

אני מבינה שנדבקת בחיידק הנדל״ן. אתה נהנה מהטיפול בנכסים/בשוכרים?

באופן אישי תמיד מאוד נהנתי מקניית הנדל״ן אבל הטיפול השוטף לא היה לי כיף בכלל, ובטח שלא ראיתי את עצמי ממשיכה לטפל בכל הנכסים גם בפנסיה.
🕒 פורסם בתאריך: 12/03/2025 01:12
למה נוגד את פילוסופיית ההשקעה? הצטבר הון של כ-650 אלף בתיק, מצאנו הזדמנות והשתמשנו ב 450-480 לצורך הרכישה. מעריך שייקח לנו כשנתיים-שלוש לחזור לתיק של 650. אם הכוונה הייתה לגבי ה 50-50 נדל״ן מניות, יש סיכוי שאחרי הנכס הזה ננסה להגיע לתיק הרבה יותר משמעותי מ-650, אולי לכיוון ה-1 מיליון, נראה. אני לא בטוח לגבי העתיד

כן, נדבקתי בחיידק הנדלן פשוט כי זה make sense. לפי המודלים השמרניים הנכסים שרכשנו מייצרים כ20% תשואה פנימית שנתית (ויש כאלה של 25%+) שזה מנצח כל השקעה במדדים. בטווח הרחוק כשנרצה ״לפרוש״ אנחנו מתכננים, ממש כמו כל חברת נדל״ן, לממש חלק גדול מהנכסים, לכסות הלוואות ולהשאר עם 2-3 נכסים ללא מימון שיהוו את ההכנסה המרכזית. אם זה יצליח? לא יודע.

לגבי הדיירים- אכן, זה כאב ראש בעיקר כשמדובר בכמה נכסים וזה מתחיל להיות מעיק. כרגע יש לנו עוד כוח מניח שדעתנו תשתנה עוד כעשור-שניים. בפנסיה אני מקווה להתעסק עם 2-3 דיירים מקסימום שזה עדיין סביר לדעתי.
🕒 פורסם בתאריך: 12/03/2025 07:03
כן התכוונתי ל- 50-50 נדל״ן מניות.

לפי מה שאני מבינה ההון הכולל שלכם הוא כ- 1.4 מליון. כלומר היחס לטובת הנדל״ן הוא מעל 80%.

ובהנחה שאני מייחסת את המינוף על הנדל״ן להשקעה הנדל״נית, אתם מושקעים בנדל״ן עד מעל הראש (תרתי משמע ;) ).

אין לי שום דבר נגד אסטרטגיה כזו, היא מתאימה לכמה וכמה אנשים כאן בפורום.

פשוט בתחילת היומן שלך כתבת אסטרטגיה אחת ומהר מאוד עשיתם שיפט לאסטרטגיה אחרת, ועניין אותי מה גרם לשינוי.

מההסבר שלך אני מבינה שלכם, לפחות בינתיים, זה מתאים. אז מאחלת בהצלחה!
🕒 פורסם בתאריך: 12/03/2025 08:43
כל מה שאתה מתאר נשמע מעייף מאוד,

ממש פול גז בניוטרל.

אתה מייצר לעצמך עבודה ללא סוף ועוד לקראת השנים של הפנסיה.

התשואות שאתה מתאר נשמעות דמיוניות במיוחד כשהם על הנייר.

בכל אופן בהצלחה בעבודה הקשה.
🕒 פורסם בתאריך: 12/03/2025 08:46
מעניין לשמוע איפה אתם...מדינה? עיר? מה מדיניות המיסוי ?

אולי תהיה מלווה משקיעים, זה אפיק שיכול להיות מאיץ מעולה להורדת הרגל מדוושת העבודה סביב השעון, מה גם שנשבת בחיידק.
🕒 פורסם בתאריך: 12/03/2025 09:51
למה פול גז בניוטרל?
🕒 פורסם בתאריך: 12/03/2025 10:05
אם אתה יודע לעשות תשואות כאלה, אין לך סיבה להשקיע במדדים. אין הרבה אנשים בפורום (ומחוצה לו) שיודעים לעשות תשואות כאלה לאורך זמן. אני רוצה לומר (בעדינות) שבמידה והתחשיב שלך נכון, ישנם סיכונים משמעותיים שכנראה לא חשפת אותנו אליהם. מוזמן להרחיב אם בא לך.

(אגב, אני מכיר אנשים שעשו תשואות כאלה באירופה, ובפרט באוקראינה. אנחנו לא מכירים שם את כל הסיכונים, רק את זה שהתממש. והוא אכן התממש)
🕒 פורסם בתאריך: 13/03/2025 09:45
ברור שישנם סיכונים משמעותיים, המינוף שאני משתמש בו גבוה מאוד. כמו שאמרתי, אני עובד בתחום ובגלל זה אני לא תופס את זה כחריג לקנות נכס ב100% מימון. זה כמובן מקפיץ את התשואות.

ולגבי התשואות - כיום, בעולם הנדלן האופורטוניסטי (מינופים גבוהים, שיפוצים רחבים וכו׳) תשואות של 15-20% זה סביר בהחלט. יש הרבה אנשים בתחום שעושים דברים דומים.
🕒 פורסם בתאריך: 13/03/2025 09:56
בהחלט חשבתי על זה, אבל אין לי סיבה ללוות משקיעים קטנים כיוון שאין שם מספיק כסף. אני עוזר מדי פעם למשקיעים פרטיים אבל יותר אד-הוק ולא משהו קבוע. משקיע פרטי ששם כסף בחו״ל לרוב בא עם רשימת דרישות: הוא רוצה זמינות גבוהה, שתעבוד עבורו הרבה שעות ללא תמורה וכמובן התמקחות על כל מחיר שאתה מציע. בעולם שאני עובד בו יש כבוד למי שמנהל כספים ולצערי לישראלים אין את הפונקציה הזאת (מצד שני, זה מה שהופך אותנו לחוצפנים ונועזים…).

לגבי שאר הפרטים- מעדיף להשאיר את זה חסוי, אבל כמובן שלא מדובר במדינת עולם שלישית או משהו בסגנון.
🕒 פורסם בתאריך: 13/03/2025 10:04
פעם ראיתי איפשהו את המשפט: תעבוד במה שאתה אוהב ולא תעבוד יום אחד בחייך.
🕒 פורסם בתאריך: 13/03/2025 10:45
נשמע כמו מודל ליווי שצריך לפצח במידה וכבר יש צוות שיכול להתמודד על סקייל קצת יותר גבוה מהנכסים הפרטיים שלך. הכיוון הזה מתבקש במיוחד בגלל שנשמע שנשאבת לעולם הזה בלאו הכי.

מה קצב עליית הערך של הנכסים האלה?
🕒 פורסם בתאריך: 13/03/2025 12:35
מהם הסיכונים הנוספים שיש באפיק ההשקעה שלך? האם המימון (בעצם, הצורך בתזרים חיצוני כדי לעמוד במימון בהסתברות 1) הוא הסיכון היחיד?

אפשר להתעשר אם שומרים על תשואה ממוצעת לאורך מספר עשורים. אפשר גם להתעשר אם עושים תשואה מדהימה לאורך מספר שנים. אני מאמין שכיום יש מקומות בעולם עם עסקאות ותשואות כמו שציינת. אתה מאמין שהמקום בו אתה פועל יאפשר תשואות דומות לאורך העשור הקרוב? מה הסיכונים?

בכל מקרה, אם השגת מומחיות, כיף לך לעבוד בתחום ולהשקיע זמן בהשקעות האקטיביות שלך, ואם הן מאפשרות לך להגיע לתשואה גבוהה - ניצחת את המשחק.
🕒 פורסם בתאריך: 13/03/2025 17:45
אהבתי את כיוון המחשבה כי אלו בהחלט סיכונים שמתחשבים בהם בועדת השקעות.

ציינתי את סיכון המימון כיוון שהוא הכי ברור, אותו אני מצמצם יחסית - הריביות קבועות לטווח ארוך מאוד והביקושים חזקים בהתאם למיקומים A.

כפי שאתה יודע כנראה- יש הרבה סיכונים, החל מהמיקרו כמו תקלות בנכס, רגולציה מקומית, שוכרים בעייתיים ועד לסיכוני מאקרו כמו הצטמצמות אוכלוסיה, בריחת עוגנים כלכליים מהערים בהן השקעתי, סיכונים גיאופוליטיים שמשפיעים על השוק בכלליות ועוד ועוד.

לגבי הסיכונים הפרטניים- אני מצמצם אותם בכך שאני שומר תיק השקעות נזיל של 150 אלף ש״ח, זה יכול לשמש לתיקונים וכו׳.
🕒 פורסם בתאריך: 22/03/2025 17:31
אשמח לדעת איך אתה מתמודד עם העליית ריבית הנוכחית. האם זה השפיע לך על התוכניות?
🕒 פורסם בתאריך: 22/03/2025 22:09
הריבית כבר עלתה, למזלי רוב הנכסים נקנו בריביות קבועות לטווחים ארוכים כך שאני מוכן מסיכון הריבית. נכסים אחרונים נקנו בריבית גבוהה יותר אך כמובן המחיר היה בהתאם כך שזה שיקף את ירידת הערך של הנכס (אפילו שלדעתי יכולנו להשיג יותר בזול). אני מניח שבאיזשהו שלב בעתיד אני אעשה מימון מחדש לחלק מההלוואות היקרות, אחרי שהריבית תרד במעט.