⬅ חזרה לאינדקס

המסע אל הלא נודע (22)

🕒 פורסם בתאריך: 04/01/2024 20:24
היי! קורא פה בפורום כבר זמן מה, החלטתי שהגיע הזמן להצטרף גם.

רקע כללי

בן 22, חייל בקבע ומשרת ביחידת מחשבים בצה"ל.

את רוב הילדות שלי העברתי במחשב (לצערי, אבל יש לזה גם פיצ'רים).

כיום נמצא בצומת אם להמשיך או להשתחרר, אבל more on that later.

משכורת: 6000 ש"ח בחודש.

כרגע יש בבעלותי:

אג"ח ממשלתי שקלי - 13,002 ש"ח

סנופי בלאקרוק - 54,219 ש"ח

תא 125 - 10,942 ש"ח

מזומן נזיל - 50,000. קיבלתי מענק והפקדתי אותו כבר לחשבון השקעות, אני מתלבט מה לעשות איתו.

מזומן (פיזי) ליום סגריר - 3000 ש"ח

פיקדון צבאי שעוד לא נגעתי בו: 19790 ש"ח

סה"כ: 150,953 ש"ח.

בקרוב סוגר שנתיים לשירות קבע.

גר אצל ההורים, משתמש בתחב"צ (חינם), ובגדול לא מבזבז כמעט כלום. בכל חודש אני לכל *הפחות* בחיסכון של 80% מהמשכורת.

כשמבזבז אני משתדל להשתמש במקומות שיש בהם חבר (25% ולפעמים 40% הנחה).

עשיתי טיול בחו"ל במשך חודש וחצי שעלה 14,000 ש"ח, אבל הוא היה נחוץ לי (נפשית) אחרי תקופת עומס מטורפת בצבא ואיני מתחרט עליו.

בגדול לא מבזבז על כלום פרט לבילויים פעם בשבוע או לדברים אירעיים שעושים interrupt חזק לממוצע (אין תורים לרופאים מומחים בצבא, אז אני נאלץ ללכת באופן פרטי ולשלם מחיר מלא, אחרת הממוצע היה באיזורי ה90%)

את ההשקעה הראשונה (אג"ח, סנופי ותא 125) עשיתי אחרי מחקר מעמיק שבסופו המסקנה הייתה - אין לי זמן לזה כרגע. הייתי מאוד מאוד עמוס בימי עבודה של 12 ואפילו 14-15 שעות ביום, לרבות לילות לבנים. לכן חקרתי על כל המניות שיש בsnp, תא 125 ומקריאה על אג"ח פה ובעוד מקורות חשבתי שזה פיזור עדיף מאשר שהכסף ישב סתם בעו"ש. מה גם שהרעיון של קנה והחזק קסם לי, והחלטתי שאלה יהיו נכסים שפשוט אקנה ואחזיק לנצח בכל מקרה (חוץ מהאג"ח). סה"כ יצא טוב, עד כה התיק עלה ב5%.

מטרה

עצמאות פיננסית עד גיל 35, כדי שאוכל ללמוד באוניברסיטה את התחומים שמעניינים אותי ולהתעסק במחקר, בראש שקט ובלי כאבי ראש כלכליים.

כמו כן, להשלים קצת את החוסרים שאני מרגיש מהילדות בדמות טיולים.

זה מה שהיה במקור, אבל החלטתי להישאר בצבא וזה כנראה ידחה, אני תוהה האם יש דרך בה זה עדיין יתכנס.

בעיה

מתחיל להימאס עלי להרוויח 6000 בחודש, שפוטנציאל ההשתכרות שלי גבוה בהרבה בשוק האזרחי. החיים מתקדמים, אבל פיננסית אני דיי נשאר במקום על אף חיסכון אגרסיבי.

על לצאת מהבית של ההורים אין מה לדבר בסכום כזה, בכל חשבון שעשיתי % החיסכון שלי נמוך מדי וזה לא עושה שכל.

לבטים

צבא

אני מאוד מאוד אוהב את התפקיד שלי בצבא. מאוד. הוא ייחודי, בחברה שמעודדת אותך להיות טוב, והרמה הממוצעת גבוהה מהאזרחות. למעשה,אפילו הציעו לי תפקיד של ראש צוות.

עד כה שקלתי בעיקר אם לקחת את התפקיד שדורש עוד זמן ואחריות, אבל לאחרונה יש לי מחשובות על שחרור. המערכת הרפואית הצהלית לא מצליחה לעזור לי, כתוצאה מזה אני נאלץ לבזבז המון כסף על רפואה פרטית והטרטרות לבתי חולים ציבוריים.

בנוסף לכך, אנשים בתפקיד שלי הם בפוטנציאל שכר גבוה במיוחד באזרחות (משתחררים אצלנו לרוב מרוויחים באיזור ה40K~ וצפונה כפונקצייה של הניסיון) וקיבלתי הצעות מספר פעמים כבר באיזורים האלה.

הפער העיקרי הוא מהאזרחות, חשוב לי להיות טוב ומקצועי, וקשה לי להיות בחברה שלא מאתגרת אותי. לעבור לאזרחות אומר פשוט לעשות את העבודה שלך וללכת, בעוד בצבא יש תחושת משמעות נלווית ורגעים וחוויות שאספתי שלא אשכח בחיים וביססתי חברויות וקשרים שיועילו מאוד בהמשך החיים. כשהגעתי לאן שהגעתי פגשתי מפלצות שלא חשבתי שקיימות והבנתי את המרחק ביני לבינם, מאז אני עובד על לצמצם אותו (ועושה עבודה לא רעה מהפידבק שאני מקבל).

בנוסף לכך ה"העניין" בתחום שלי נמצא בחברות שאני לא מוכן מוסרית לעבוד בהן (לרבות nso וכו) ככה ששאר החברות זה שנמוך ברמת העניין.

אם יש פה הייטקיסטים שיכולים לשפוך עוד אור על הרמה באזרחות, אשמח. מכל מי ששמעתי עד כה, זה קצב אחר לגמרי. בצבא שאתה מקבל משימה אתה מפרק אותה ונשאר עד 1 בלילה כל יום אם צריך, באזרחות אתה עושה את ה10 עד 18-17 שלך והולך הביתה. יש לזה חסרונות, אבל השיפור המקצועי הוא יתרון מובהק.

לעומת זאת, כסף.

מזומן נזיל

הגעתי למצב שאני כבר לא עובד 12 שעות ביום (עד כדי דברים של מלחמה) ויש לי יותר זמן פנוי ביום (בערך 3 שעות ביום) ואני מתלבט מה עם המזומן הנזיל.

אני מאמין בחיסכון סולידי אגרסיבי, אבל עלתה בי המחשבה שעקב פוטנציאל ההשתכרות שלי, אני יכול להרשות לעצמי לחרוג מזה. חשבתי להרכיב תיק מנייתי ולנסות לשחות קצת (בשום אופן לא מסחר יומי, אבל גם לא קנה והחזק לנצח).

זהו לבנתיים
🕒 פורסם בתאריך: 04/01/2024 20:50
לעתים יציאה מההורים היא מה שמביא בטווח הקצר גם עלייה בהכנסה, כל אחד והסיבות שלו.

אם יש מומחיות מיוחדת כלשהי שאתה מסוגל ללמד אותה אחרים, שווה להרהר לגבי יצירת נכס דיגיטלי או הקמת עסק בהנחה והאישיות שלך מתאימה לזה.

חלק מהצעירים שאני מכיר משקיעים בו-זמנית גם באופן סולידי וגם סוחרים. לא מייעץ או ממליץ לעשות זאת, אלא רק מציין עוד תחום לימוד שחלק מגיעים ממנו לרווחים כלשהם במקרים מסוימים.

בהצלחה.
🕒 פורסם בתאריך: 04/01/2024 22:25
ברוך הבא לפורום, כיף לראות עוד סייבריסטים. הייתי בסיטואציה דומה לשלך והלכתי לעבוד בגאמפ"א. אין לי תובנות גדולות מעבר לכך שהדילמות שלך נכונות בעיניי. באזרחות אתה כמובן תשתכר הרבה יותר טוב, אבל חווית העבודה עלולה להרגיש פחות משמעותית. הקצב אכן שונה, לטוב ולרע. החוויה החברתית עלולה להיות מבאסת יחסית לאווירה המיוחדת של היחידות הטכנולוגיות. עם זאת, הרבה מהדברים האלה מאוד תלויים בגודל החברה - ייתכן שבסטארט-אפ יהיה לך קצב וחוויה חברתית דומים לאלה של הצבא.

אתה צריך לעשות שקלול של כל הפרמטרים האלה ולתעדף ביניהן. זה לא כל כך קל, אבל כל האפשרויות שלך טובות :)

עושה רושם שהנקודה העיקרית שאתה מנסה למקסם עליה, ושאולי תכריע את הבחירה, היא השיפור המקצועי - חשוב לך להיות טוב בעבודתך.

הייתי רוצה לאתגר אותך בשתי שאלות:

1. למה בעצם זה מה שהכי חשוב לך? עד איזו מידה השיקול הזה מנצח שיקולים אחרים?

2. האם אתה בטוח שהצבא הוא המקום שימשיך לספק לך את השיפור המקצועי באופן הטוב ביותר? אני שואל את כל זה כי הייתי בדילמה דומה של צבא מול אזרחות, ובהרבה מובנים החששות שלי מהחוויה באזרחות התממשו (ולמרות זאת אני לא מתחרט על הבחירה), אבל דווקא מהבחינה המקצועית אני מרגיש שהיציאה לאזרחות קידמה אותי יותר מהאלטרנטיבה של הישארות בצבא.
🕒 פורסם בתאריך: 04/01/2024 23:57
תודה רבה, כיף להתחיל לכתוב ולא רק לקרוא.

1. חשוב לי להיות הכי טוב במה שאני עושה כי אני מרגיש הכי תועלתני כך. אני נאמן למערכת ולו לא הייתי טוב בה, לא הייתי רוצה להישאר בה. גם אם אני מרוויח 6000 ש"ח, הכסף הזה מגיע ממשלם המיסים ומעבר לחובה של הוגנות, יש פה חובה מוסרית כלפי שאר החברה הישראלית שאותה אני משרת. מעבר לזה, זה שאני טוב מקצועית נותן לי את האופציה להוביל, ויש הרבה דברים שהצלחתי לשנות ולשפר בעקבות כך. ברגע שאתה אחד האנשים שתופסים מהם חריפים אנשים הרבה יותר פתוחים לשמוע רעיונות ראיתי מנהלים טובים שהם פשוט מנהלים טובים ולא אנשי מקצוע. אבל גם ראיתי מנהלים נהדרים שהם אנשי מקצוע חריפים - זה נדיר ומדהים.

אני חושב שהשיקול הזה מנצח שיקולים אחרים כפונקציה של זמן. לפני שנתיים חשבתי על להאריך אפילו את הקבע הרגיל (3 שנים), ככל שעובר הזמן ומתבגרים, מתחילים להבין שיש עוד דברים בחיים חוץ מלהריץ קוד. נתקלתי בזה בעיקר בטיול הראשון שעשיתי, זה פתח לי הרבה אופקים.

אני פשוט יודע שברגע שאהיה באזרחות אני לא ארגיש שאני באיזו משימה לאומית והרגל תרד מהגז (כמו שצריך).

זה חייב לקרות בסוף ואני לא רואה את עצמי נשאר בצבא, אבל אני עוד לא בטוח שזו העת.

2. אולי אם אמצא סטארטאפ ספציפי של אנשים מסויימים, וגם אז אני בספק. יש אצלנו לא מעט מוקדי ידע ואני לומד מהם בשקיקה.

אני לא רוצה שזה יתפרש כאילו אני מזלזל באזרחות, ואני יודע שבתחומים מסוימים היא עדיפה מקצועית, אבל בהינתן שאני לא עובד בחברות רשע, איך אמצא משהו כזה?

אני לא רואה את עצמי בשנים הקרובות בגאמפ"א, אני ארגיש יותר מדי בורג קטן במערכת בהתבסס על חוויות ששמעתי מחברים.
🕒 פורסם בתאריך: 05/01/2024 07:28
ברוך הבא לפורום.
🕒 פורסם בתאריך: 05/01/2024 08:06
עצם זה שאתה פה בגיל 22 זה מדהים, זה קודם כל.

אני לא מבין למה שתרצה להשאר במשכורת 6000 בצבא כשאתה יכול להרוויח הרבה יותר, אני אומר לך את זה מניסיון, אני הייתי אמור לעשות מספר שנות קבע, הייתי במצב דומה לשלך, והצלחתי לחתוך אחרי שנה של קבע. אתה יודע אחרי כמה זמן החברים שלי שהשתחררו כמה שנים אחריי הגיעו למה שאני מרוויח? אצל רובם עוד לא קרה.

אני יכול להבין את הרצון שלך לעשייה של משהו משמעותי, אני חושב שאם אתה תבחר מקום עבודה נכון אתה תוכל למצוא גם את זה. בוא נגיד ככה - נניח ותלך לעבוד באיזה חברה כמו אלביט, או משהו דומה בטחוני, אתה לא חושב שתרוויח הרבה יותר וגם תתרום למדינה ותרגיש משמעות? זה רק דוגמה אחת זה ממש לא צריך להיות ככה. אולי סטארטאפ רפואי שמפתח טכנולוגיה שמצילה חיים גם יהיה משהו שתתחבר אליו. אדם כמוך יכול לבחור בפינצטה את המקום שאליו הוא יגיע (תחום התעסקות\ גודל חברה). אל תשאר בבינוניות של הצבא. אתה גם תכיר חברים טובים במקומות עבודה שתהיה אל תדאג. אל תשכח גם לעשות עוד איזה טיול של חודשיים שלוש אם אתה יכול, זה יחסר לך אחכ אם לא (מניסיון...)

מבחינת הרמה המקצועית - אני יכול להגיד לך שזה מאוד תלוי חברה, אתה יכול לראות סטארטפים שרובם הגדול יוצאי צבא (8200, ממרם) והרמה שם מאוד גבוהה, ואתה יכול לראות מקומות שהם בינוניים להחריד. אתה ללא ספק יכול למצוא מקום שתרגיש בו בבית מבחינת החומר האנושי.

לגבי המזומן הנזיל - אני חושב שמישהו ככ צעיר כמוך שכבר בראש של השקעות, שמרוויח יפה, ואין לו כרגע התחייבויות, יכול להיות אגרסיבי. תחשוב לך כמה מזומן אתה צריך ל3-4 חודשים והשאר קדימה להשקעה.

בהצלחה!
🕒 פורסם בתאריך: 05/01/2024 08:33
אם אתה יכול להרוויח פי 5 (וכנראה גם כרוך בפחות שעות עבודה), לך על זה. מחפש משמעות או "משהו לנשמה"? תתנדב בשעות שהתפנו לך.

כך את הזמן, חכה להצעה מתאימה (אתה ציינת שכבר קיבלת הצעות). שלא תמצא את עצמך במצב שפרשת מקבע ולא מצאת עבודה. המצב בשוק לא מדהים להבנתי.
🕒 פורסם בתאריך: 05/01/2024 10:43
זה נחמד לשמוע שאתה אוהב את התפקיד שלך בצבא, גם אני אהבתי את שלי מאוד, ושירתתי גם טיפה יותר ממך (עתודאי).

זה גם יפה שמציעים לך אפשרויות להתקדם.

לצבא יש יתרון גדול שהוא יכול למכור למשרתים בו את השליחות בצורה די מוצלחת (וכך בעצם לתת תנאים הרבה פחות טובים ממה שנהוג באזרחות).

עכשיו לגבי הפערים שאתה מדמיין שיש באזרחות (כי מישהו או כמה אנשים אמרו לך שככה זה):

1. בדיוק כמו בצבא (וכנראה יותר מכך), באזרחות יש מגוון די רחב של תפקידים ברמות שונות של מורכבות ועניין שתוכל למצוא

2. בסוף כמה תעבוד זו בחירה שלך, באזרחות אני מכיר אישית אנשים שאורח החיים שלהם הוא workaholic כמו שנהוג בצבא (בדרך כלל רווקים / גרושים, אבל זה כבר עניינם האישי)

חלקם מתוגמלים בהתאם, אחרים לא השתחררו מהמנטליות הצבאית של "נצלו אותי כמה שבא לכם, אני פה בשביל [הכנס שטות אחרת]" (שליחות / התמקצעות / כיף)

3. אני מסכים שעל פי רוב החוויה בצבא היא יותר מגבשת אבל זה כנראה יותר קשור לשלב בחיים בו אנשים נמצאים והסבל המשותף שלהם, ופחות לעצם הצבא עצמו צבא.

דמיין את עצמך נניח כרס"ן נשוי עם ילדים (או רס"ר נשוי עם ילדים), האם לדעתך הם נהנים מאותה רמה של "הווי" כמו הטוראי/רב"ט/סמל שמשרת לצידך כרגע?

בסוף אם תרצה להתחתן סביר להניח שתגלה שאין לך זמן לכל ההווי הצוותי ומצד שני המשכורת הרבה יותר תגרד לך, השאלה אם אתה רוצה לחכות עד אחרי שתתחתן כדי לגלות את זה או לא

4. כמעט כל תחום זוכה גם לחברות לא מוסריות וגם לכאלה יותר מוסריות באופן יחסי (בקיצון, התמחות ב"רפואה" יכולה לבוא לידי ביטוי במכירת תרופות ממכרות, אפילו שרפואה עצמה נחשבת "מוסרית"). בהנחה שאתה מדבר על חקר חולשות, יש לא מעט חברות שמשלמות יפה כדי שתמצא חולשות במוצרים שלהן מהמקום הכי מוסרי (או חברות שמספקות שירות כזה עבור חברות אחרות, גם כן ממקום סה"כ מוסרי). יש גם מי שיתווכח לגבי הבעיה המוסרית בפיתוח יכולות התקפיות ובכלל על התפיסה ה-holier than thou של חלק מהאנשים בתרבות המערבית, אבל לא ניכנס כאן לדיון הזה

5. אני יכול להגיד אישית שגם בצבא וגם באזרחות נתקלתי בהמון אנשים ברמה גבוהה ובהרבה יותר אנשים ברמה בינונית ומטה כאשר ההתפלגות היא ביחס למתכנתים / אנשים בהייטק, אז לכאורה זה די הגיוני שלא כולם יהיו מעל הממוצע

בסוף הטיעונים העיקריים שלך הם שאנשים עובדים פחות באזרחות (שלא ברור לי מה רע בזה אבל בהחלט אפשר להגיד שזה קשור גם לאילוצים אחרים שיש לאנשים ככל שהם מתבגרים) ומקבלים יותר כסף אבל אולי על דברים פחות מעניינים (ומצד שני באזרחות יש גם לא מעט דברים מעניינים לעשות, במקרה הכי גרוע תלך לחברה ביטחונית שעושה משהו דומה למה שאתה עושה כיום אבל משלמת פי 2 ומעלה).

שורה תחתונה,

אישית נראה לי שתרמת מספיק לצה"ל אבל אם אתה רוצה להמשיך לבדוק את זה עוד כמה שנים, לך על זה.

אבל אל תספר לעצמך שזה בגלל שבאזרחות העבודה לא מאתגרת ו"פחות מוסרית".
🕒 פורסם בתאריך: 05/01/2024 12:22
הבעיה בתעשיות הבטחוניות זה שהשכר לא מגרד את האזרחות, והסביבה היא יחסית מבוגרת.

2 חסרונות מהותיים שכבר עדיף לכפר עליהם באזרחות בדמות סטארטאפ.

אתה כנראה צודק, ויש הרבה אנשים מהיחידות הטכנולוגיות שגם ככה מפוזרים באזרחות, פשוט מהיכרתי הם לא באמת כ"כ מפוזרים (אני מדבר על אנשים מהאיזור חיוג שלי, לא מפתחי fullstack) הם לרוב נמצאים במקומות שמשלמים הכי הרבה כסף (קרי nso וכל שאר החברות המפוקפקות/ הם הולכים למדינות כמו קפריסין או סינגפור)

זה בלתי נמנע בסוף שאעשה את הצעד הזה, אבל כל פעם אני נסוג ממנו

האמת שבמקרה שלי התנאים דיי סבבה, אנחנו נמצאים במקום סטייל הייטק.

1. אמת

2. ברור, אבל יש משהו בזה שאתה נשאב לזה שגורם לך להיות הרבה יותר טוב, עם זאת ככל שעובר הזמן קצב השיפור כמובן איטי יותר. ייתכן שהגעתי או בקרוב אגיע לנקודה שזה כבר לא קוסט אפקטיבי. כמו כן הגעתי לנקודה שזה מזיק לי בריאותית (התחלתי כבר לדבר באופקודים), אז אני כבר אקטיבית מרדד את זה. אני פשוט יודע שזה נובע מזה שאני בצבא, ברגע שאהיה אזרח אלך הביתה ברגע שהשעות שלי נגמרות (טוב, כל עוד אין איזה משהו מיוחד)

3. חד משמעית, הילדודס אצלנו כבר נהנים הרבה יותר ממני (מבחינת הוואי)

4. האמת שאני האחרון שאנקוט בגישה הזאת, אני פרגמטי. ברור שגם לי יש מחיר שאם יציעו לי אותו אשקול ברצינות ללכת לעבוד שם

איני טוען שהעבודה באזרחות פחות מוסרית, אני טוען בין השורות שסייבר התקפי אזרחי הוא בעייתי (אבל לא ניכנס לזה פה).

אולי כדאי שכבר אתחיל לרחרח יותר ברצינות מה האופציות שיש היום
🕒 פורסם בתאריך: 05/01/2024 15:21
נו בסדר, גם איפה שאני הייתי היחידה עצמה היא כמו הייטק.

אבל אז אתה צריך רופא ואין לך ביטוח דרך קופה כי אתה בצבא.

ואז פעם אחרת רס"ר בסיס נותן לך תלונה או משהו טיפשי כזה.

ואז פעם אחרת יש לך משמרת או תורנות מטבח או שיט אחר.

או אפילו אתה מציע לעשות X אבל אומרים לך שאי אפשר כי בירוקרטיה צבאית כלשהי.

1. I spit facts

2. לאורך זמן, רוב האנשים נשחקים ונהיים ממש לא אפקטיביים כשהם פועלים ככה, בפרט זה גורם לבעיות רפואיות שיוצרות לך down time משמעותי (או אפילו הדרדרות בלתי הפיכה ברמת החיים). כמו שאמרתי, אני מכיר אנשים (אפילו לפעמים אני עצמי) שעובדים אחרי השעות הרגילות, יש גם לא מעט משרות בהן זה נדרש / מצופה (כמובן שבדרך כלל התשלום בהתאם). בוודאי שבגאמפא יש ציפייה שקטה שכך יהיה.

3. שוב פעם, I. SPIT. FACTS

4. אז זה נשמע כאילו בכלל אין פה בעיה. אם לא אכפת לך לעבוד בחברה "עם מוניטין רע" אבל כסף מדהים (ושעות טוחנות), אז יש כאלה באזרחות שישלמו לך בהתאם לביצועים שלך.

המממ אוקיי.

בהצלחה עם הרחרוח :)
🕒 פורסם בתאריך: 05/01/2024 19:45
יש מלא אנשים מעולים שלא רוצים חברות מפוקפקות ויש המון אנשים חריפים מאוד בהמון סוגי חברות. כסף שNSO יכולים לשלם זה לא השיקול היחיד.
🕒 פורסם בתאריך: 06/01/2024 18:04
תתחיל מהמטרה שלך. עצמאות פיננסית בגיל 35 כנראה לא אפשרית במשכורת של 6000 ש״ח. אתה צריך כסף הרבה יותר גדול עם חיסכון אגרסיבי כדי לבנות בסיס אמיתי שיאפשר לך גם לצאת מהבית וגם לממן את תחומי העניין שלך.

לצבא יש מסלול כזה. קוראים לו פנסיה. זו העצה הכי קריטית שלי: או שתצא מייד ותבנה את עצמך באזרחות עם יכולות אזרחיות (ליכולות צבאיות יש לפעמים נטייה להגביל) כולל אופציות ושכר גבוה או שתבנה מסלול קבע ארוך וווח עם לימודים, קצונה, ואולי פיקוד מתוך מטרה אסטרטגית לצאת לפנסיה מהצבא. אפילו במצב של פנסיות גישור ופנסיה צוברת מצבך יהיה טוב מאד. בגיל 22 קל מאד לחתום קבע לעוד שנה שנתיים כל פעם ואז נתקעים מבחינת הפוטנציאל באזרחות וגם המצב האישי והמשפחתי.

יש מספיק חברות סייבר שעושות עבודה חשובה מאד להגנה עם ארגונים עיסקיים עם טכנולוגיות סופר מתקדמות. אתה תמצא עניין בסופו של דבר גם שם - אז תתחיל מהמטרה ותתקדם משם.
🕒 פורסם בתאריך: 18/02/2024 12:48
עדכון קצר

אג"ח ממשלתי שקלי - 12,170 ש"ח

סנופי בלאקרוק - 57,294 ש"ח

תא 125 - 10,942 ש"ח נמכר ברווח של 350 ש"ח

מזומן נזיל בעו"ש - 5000

מזומן (פיזי) ליום סגריר - 3000 ש"ח

פיקדון צבאי שעוד לא נגעתי בו: 19790 ש"ח

מתוך המענק של ה50 אש"ח, השקעתי 47 אש"ח במניות בשוק האמריקאי (ולאחר מכן השתמשתי גם במה שקיבלתי מהמכירה של תא 125), ועד כה אני בתשואה של 5500$ (בעיגול מטה) בחודש, אבל עוד לא מימשתי. אולי מזל? לא יודע

סה"כ שווי: 172,790 ש"ח.

מגן מס: 90.84

בפוסט הקודם שכחתי לכתוב גם לגבי הפנסיה, אז אפרט כעת:

פנסיה 100% סנופי - 37,969 ש"ח

סה"כ שווי כולל פנסיה: 210,759 ש"ח.

לצערי היו לי שוב מספר הוצאות שאי אפשר היה להימנע מהם (חתונה, רופאים, מתנות יום הולדת) אבל סה"כ זה תחת שליטה במה שהקצבתי בעו"ש.

בקרוב תהיה עוד הוצאה גדולה של מתנה עקב חתונה (כנראה כמה אלפים) אבל that's life

בקרוב אדע אם אני ממשיך לעוד שנה וחצי בקבע או משתחרר בקרוב, אני חושב על לטוס לטיול אם אשתחרר. נראה לגבי זה

אהבתי את הקונספט של יומן, זה עושה הרבה סדר :)
🕒 פורסם בתאריך: 18/02/2024 17:01
קודם כל שאפו, נשמע שאתה במצב מצויין.

אני נחשפתי לפורום הזה רק בגיל 26, והצלחתי להגיע להון שיש לך אחרי גיל 30. עצם זה שחסכת לא מעט כבר עכשיו ושמת את הסכום באפיקים מניבים זה פלוס ענק.

כמו שכתבו כבר מעליי, אני חושב שצפויה לך הפתעה כמה גבוהה יכולה להיות הרמה המקצועית בהרבה חברות אזרחיות. כמובן שזה משתנה מחברה לחברה.

הנה אנקדוטה:

חבר טוב שלי מהלימודים שחי ונושם סייבר עבד במשך הרבה שנים תוך כדי התואר ואחריו כאזרח עובד צה"ל ביחידה שלו מהסדיר מסיבות דומות לאלה שאתה מתאר.

באיזשהו שלב הוא הרגיש תחושת מיצוי + נמאס לו להרוויח מעט. יצא לו לקבל פה ושם הצעות מפתות מאי-אלו חברות מפוקפקות שהוא דחה אותן מסיבות מוסריות.

בסופו של דבר הוא מצא עבודה כחוקר אבטחת מידע בחברה אזרחית אמריקאית שפתחה משרדים בארץ. הוא סיפר לי שהוא מאוד התרשם מהרמה המקצועית שם. גם היה לו ממי ללמוד וגם נתנו לו יד חופשית בפעילות שלו, והוא אפילו הצליח לאזן לא רע בין חיים אישיים לעבודה. מפה לשם החברה נקנתה על-ידי גוגל ויש לו צוות משלו. הוא מתעסק בדברים די דומים למה שעשה בצבא, רק עם אמצעים רבים יותר והרבה יותר שכר.

כמובן שהיה לו גם מזל מסויים, אבל הנקודה היא שהזדמנויות רלוונטיות באזרחות יש, צריך רק לדעת למצוא אותן. נכון שהוא חיפש את המשרה הנכונה זמן מה.

אני חושב שבמצבך יש לך פוטנציאל רווח מאוד גבוה. השוק אמנם לא במצב הכי טוב בלשון המעטה, אבל הנסיון hands on שיש לך מאוד מוערך עכשיו.

אם אתה ממש נהנה בצוות ומהעבודה זה כמובן סבבה גם להישאר, אבל חשוב שתעשה את זה באופן מודע ולא מתוך אינרציה או אשליה שבאזרחות לא תצליח למצוא משהו מעניין/מאתגר באותה מידה.

בחלקן השכר כן מגרד את הרמה באזרחות, מלמטה אמנם, אבל קרוב לשם לתפקידים ספציפיים (ע"ע אלביט, [לא ייעוץ או המלצה]) וגם באלה שלא - זה עדיין גבוה משמעותית ממה שאתה מקבל כרגע. לגבי הסביבה המבוגרת - זה לפעמים נכון, אבל יש ויש. אני כרגע עובד במקום עם לא מעט יוצאי חברות בטחונית, רובם באמת מבוגרים ממני אבל הרמה האישית גבוהה מאוד - אנשים מאוד מעניינים וכיפיים. בכל אופן הנקודה היא שזה מאוד משתנה מצוות לצוות / בין חברות וצריך לבדוק כל מקרה לגופו.

בכל אופן מאחל לך המון הצלחה בהמשך!
🕒 פורסם בתאריך: 18/02/2024 21:52
יכול להיות שאני פה בדעת מיעוט, אבל לעבודה הולכים בשביל לעשות כסף קודם כל, לא כדי שיהיה לך כיף (כאילו גם, אבל זה בעדיפות שניה לדעתי).

לדעתי לך תתראיין תשמע, אל תפסול ישר בטיעונים של סביבה מבוגרת פחות מאתגרת או שליחות (שלדעתי אלו סתם סיבות שאומרים כדי להשאיר אותך בצבא).

שכר של 40+ זה רק המשכורת בסיס, על כל זה יש לך בחברות מסוימות גם מניות שיכולות להכפיל לך את השכר שרשמתי
🕒 פורסם בתאריך: 19/02/2024 23:12
תודה רבה על האנקדוטה.

אחרי כמה בירורים שעשיתי, אני חושב שקצת הגזמתי עם הdiss שלי על השוק האזרחי, אני עדיין בדעה שספציפית בסייבר התקפי הוא קצת מאחורה, אבל לא באופן משמעותי כ"כ כל עוד בוחרים במקומות המתאימים (אין הרבה).

זאת זווית מעניינת ומחשבה שנעה ונדה לי בראש כבר זמן מה, אני לא באמת מצליח לגבש דעה על זה כי עוד לא עבדתי בחברות אזרחיות.

אני מניח שכשאתה עובד בשעות סבבה ופחות מושקע רגשית בדברים שאתה עושה פתאום יש מקום לעוד הרבה דברים בחיים שממלאים אותם ואז העבודה היא פחות משמעותית
🕒 פורסם בתאריך: 03/10/2025 15:21
ובכן, לא עדכנתי פה כבר זמן מה.

מרגיש שהחיים נעצרו זמן מה - בעיקר בגלל המלחמה.

מעדכן שווי שוב:

- שווי תיק: 326,105 ש"ח

- תיק קריפטו (ארנק קר): 2,858.70 דולר, 9,453.22 ש"ח

- פיקדון צבאי: 19,700 ש"ח

- מזומן ליום סגריר: 3000 ש"ח + 100 אירו + 100 דולר, כך שסה"כ 3719.89 ש"ח

- שווי פנסיה (100% סנפ): 91,112 ש"ח

- שווי קרן השתלמות (100% סנפ): 19,872

- עו"ש: 22,302 ש"ח (משתחרר בקרוב ואצא לטייל, כך שאני שומר קצת כספים)

למעשה יש לי עוד הרבה גיפט קארדים וכו' באלפים, אבל אני לא ככ בטוח אם ראוי להכניס את זה לשווי כולל.

סה"כ שווי: 492,263.89 ש"ח.

בניגוד להתחלה (שהיה לי בעיקר תיק של מדדים ואגח), כיילתי את נוסחת הסיכון שלי, והיום אני נכון הרבה יותר לקחת סיכונים.

אין לי שום בעיה שכל השווי שכתבתי למעלה ישרף מחר בבוקר - זה לא ישפיע על החיים שלי.

על כן עשיתי שינויים מהותיים בתיק ולקחתי לא מעט סיכונים (מחושבים, לא רצתי לאש כמו דביל) וזה השתלם (בתוחלת, כמובן שהפסדתי גם בחלק מהעסקאות).

בעוד כשבוע אני משתחרר סוף סוף משירות קבע, על אף ש"בזבזתי" הרבה זמן מפוטנציאל ההשתכרות שלי בשוק האזרחי אני דיי גאה במה שהצלחתי להשיג במשכורות של 7000-9000 שקל בחודש (לפחות השכר עלה בגלל המלחמה).

אני עדיין לא כזה מבוגר (בן 24) כך שיש לי עוד זמן לעבוד.

זהו לבנתיים
🕒 פורסם בתאריך: 04/10/2025 14:04
ברוך הבא,

לפי מה שאני מבין בין השורות אתה מגאמא או מסלול דומה, בשיבוץ טוב, יפה מאוד!

זה מאוד שונה מעתודה כללית כמובן, בעיקר מבחינת שיבוצים, תקופה בצבא ושכר בקבע.

מהניסיון שלי באמת יש הבדל ברמה בין האזרחות לצבא (שיבוץ טוב) אין דרך להתחמק מזה, לומדים המון בפרקי זמן קצרים וזה כיף!

אם אתה תעבוד בסטארטאפ של חבר זה יכול בהחלט להיות בקצב וברמה דומה אבל בcorporations זה הרבה יותר layed back. שורה תחתונה, יש תקופות לזה ויש תקופות לזה בחיים.

נגעת בנקודה חשובה, לעבוד בחברה בשביל להרוויח כסף למישהו אחר, זה שונה מלשרת בצבא, בטח בתקופה שלך (עם המצב הבטחוני היום)

אישית אני חושב ששכר זה לא מהות הכל, בטח ברמה שלך שלהרוויח הרבה כסף זה די במרחק יריקה.

ותכלס זה דרך לא כל כך יעילה להרוויח כסף. יותר חשוב שתעשה מה שטוב לך כי החיים (והזמן) שלך זה משאב שאתה לא יכול לקנות בכסף.

מבין את הפערים שלך עם הצבא, בהקשר המערכת הרפואית והשכר המאוד נמוך (שוב מנחש בגלל שאתה גמאיסט), הייתי מציע לך לחפש עבודה בחברות שאתה חושב שתהנה בהם ותרגיש שאתה עושה משהו (סתם נגיד spaceX, סטארטאפ רופאי, או צוותי מחקר בNVIDIA תלוי בך כמובן), כנראה יהיו הרבה חברות בblacklist וזה לגמרי לגיטימי

1. המטרה שלך די שאפתנית - הייתי מציע לך לגזור מספרים (לכמה הייתי רוצה להגיע בגיל 35) כי כרגע אתה לא מוציא הרבה

2. אני גם בנקודת מפנה (יותר גדול ממך בכמעט עשור) ומתלבט להתחיל להיות חוקר במשרה מלאה

ספוילר: לא רלוונטי יותר

3. 3K פיזי למה? זה לא סכום גדול 2% מההון שלך, סתם מתעניין זה לא קריטי

4. למה להשקיע באג"ח? זה שווה ערך ל6 חודשי הוצאות שלך ? לפי החישוב שלי צריך 7K מקסימום (0.2 * 6000 * 6), יש הוצאה גדולה שאתה מתכנן בקרוב?

5. לא הבנתי אם יש לך תואר, במידה ולא, אם אתה מצליח לעשות את הראשון תוך כדי עבודה חוסך הרבה הכסף וזמן

ספוילר: לא רלוונטי יותר

6. time in the market beats timing the market, לא המלצת השקעה, אבל גם לא לקבל החלטה מה לעשות עם הכסף (50K) זה החלטה בשדרך כלל משלמים עליה

המון בהצלחה!

עריכה:

רואה שעדכנת את הפוסט,

נשמע שאתה יכול להתעלם ממה שרשמתי על ה50K :-)
🕒 פורסם בתאריך: 14/10/2025 14:15
ברוך הבא לאזרחות, ובהצלחה בתוכניות שלך!

ההודעה הראשונה הייתה מאוד מאורגנת ונעימה לקריאה! (תודה) מקווה שגם אם אתה לא מעדכן פה עדיין אתה עושה מעקב בשביל עצמך :)
🕒 פורסם בתאריך: 15/01/2026 23:29
אז חזרתי לעדכן, כנראה שכעת יהיו עדכונים תדירים יותר.

יצאתי לטיול וחזרתי, אבל חזרתי קצת אחר.

אני כבר לא בטוח שעצמאות כלכלית זה באמת המפתח לחופש, בא לי לכתוב על זה יותר אבל עדיין יש לי קונפליקטים פנימיים בנושא ועוד לא הגעתי להכרעה ב"פרלמנט" הפנימי שלי.

פגשתי הרבה מאוד אנשים שהם מחוץ למרובע שבו חייתי כל החיים וזה בהחלט היה נחוץ, גיליתי עולמות חדשים מבחינתי.

לפני שיצאתי לטיול חתמתי חוזה למשרת סניור באחת מחברות המאג7, שזו החלטה שלא ידעתי אם נכונה, אבל רציתי לטוס כשאני יודע שיש לי למה לחזור אליו.

כבר התחלתי לעבוד והתחלתי גם תואר בתחום שלא קשור (סתם לכיף).

למען האמת, לא יודע כמה כיף לי משום שחלק מהחחשות שהיו לי התממשו (גם זה עדיין בדיונים), אבל לפחות הכסף טוב...

בכל אופן אני רק בשבועות הראשונים שלי ועוד לא קיבלתי משכורת ראשונה, כך שזה המצב ה"נקי" שלי לפני תחילת המשרה :)

על הטיול הוצאתי 32,000 ש"ח אבל זו הייתה השקעה ששוה את זה.

מבאס מאוד שמצב הדולר/שקל קצת דופק לי את התשואות שרובן היו מנכסים דולריים, כך שהפעם אכתוב גם את הסך הדולרי בתיק.

- שווי תיק בשקל: 422,680.2 ש"ח (מתוכם 109,897.44$)

- ארנק קר, קריפטו: 1,946.61$ - 6,118.41 ש"ח

- פיקדון צבאי: 14,520 ש"ח

- מזומן ליום סגריר: 3000 ש"ח + 100 אירו + 100 דולר, כך שסה"כ 3679.0 ש"ח

- פנסיה: 95,978 ש"ח

- קרן השתלמות: 22,207 ש"ח

- עו"ש: 9,541 ש"ח

סה"כ שווי: 574,723.61 ש"ח.

מתרגש להתחיל להרוויח מעל מינימום סוף סוף :)
🕒 פורסם בתאריך: 16/01/2026 10:27
בהצלחה באזרחות! לא תצטער :)

אל תדאג לגבי המקצועיות - יש אנשים לא פחות מקצועיים מאיפה שהיית, תמיד תוכל להתפתח.

וכל הכבוד על המשמעת הפיננסית והתכנון קדימה, נדיר לראות את זה בגילך.

רק בשביל השלמות (ולמען הקוראים העתידיים), באזרחות בתפקידים שלך עושים משמעותית ״צפונה״ מהסכום הזה בTC. חשוב לדעת את זה כשעושים מו״מ.

Never say never :)
🕒 פורסם בתאריך: 16/01/2026 11:02
תודה על העדכון

אתה כותב יפה :)

שיח פנימי זה בריא, מאחל לך שתאהב את העבודה בה אתה עובד
🕒 פורסם בתאריך: 16/01/2026 11:58
תודה רבה :)

בינתיים אני קצת מבואס מהרמה המקצועית, אבל הדבר הנכון לעשות זה לחכות ולהיות יותר "בעניינים". עוד חודשיים אני אהיה הרבה יותר חכם מהיום.

בהחלט, הTC שלי משמעותית גבוה יותר (למעשה אני גם מרוויח הרבה יותר מהרמת שכר שלי).

משעשע שבסוף הגעתי למאג, אבל כנראה שיש למלחמה הארוכה חלק בזה, קצת בא לי להיות בורג במערכת ובלי יותר מדי אחריות.

אני לא חושב שזה יהיה לנצח ואני בהחלט ארצה להקים משהו יום אחד, אבל אני צריך את האנשים הנכונים שכרגע לא פנויים.

תודה רבה :)
🕒 פורסם בתאריך: 16/01/2026 12:33
זה לא חשוב. זה דופק את מספר השקלים שמוצג על המסך, לא את שווי התיק.

ביום בו תמכור את התיק (או חלקו) ותמיר לשקלים, אז שקל חזק יפגע בך.

בינתיים בדיוק להיפך - כשהשקל חזק כל שקל שאתה מקבל במשכורת קונה לך יותר נכסים.
🕒 פורסם בתאריך: 26/03/2026 01:29
עדכון חדש.

- שווי תיק בשקל: 520,102 ש"ח (95% ממנו בדולר)

- ארנק קר, קריפטו: 1335$ - 4,159.66 ש"ח

- פיקדון צבאי: 14,520 ש"ח

- מזומן ליום סגריר: 3000 ש"ח + 100 אירו + 100 דולר, כך שסה"כ 3671 ש"ח

- פנסיה: 107,763 ש"ח

- קרן השתלמות: 28,366 ש"ח

- עו"ש: 4996 ש"ח

- יש לי RSU שכמובן לא הבשיל כך שאני לא מכניס אותו כאן כרגע

- פיקדון שנתתי לבעל דירה ואני אמור לקבל בסוף החוזה, לא מכניס אותו פה כרגע

סה"כ שווי: 706,557.66 ש"ח.