⬅ חזרה לאינדקס

בדרך ליעד? השאלה מה היעד

🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2024 00:18
שלום לכולם,

אני קורא פה בפורום מספר שנים, צברתי הרבה מידע מהאתר ומכתיבה של אנשים פה, ועכשיו הגיע תורי לשתף את המסע שלנו.

אני חושב שלקח לי בערך שנתיים לצבור אומץ לכתוב את הפוסט הזה, אני מרגיש חשוף לחלוטין בשלב הזה - מפתיע עד כמה קשה להביא את עצמך לכתוב באנונימיות ברשת.

אני ואשתי עובדים מאוד קשה בהייטק כבר מספר שנים, אני יותר שנים, היא עשתה הסבה מתחום אחר לפני 7-8 שנים. שנינו באים מבית של מעמד בינוני גבוהה, הורים לא

עשירים ולא יותר מדי אמידים, אבל בגדול לשנינו לא היה חסר שום דבר רוב הילדות.

מצב משפחתי: זוג, בני 40 + 3 ילדים לא גדולים.

עובדים שכירים בהייטק.

נכסים:

דירה - 4 מליון.

קרן חרום מפוזרת בקרן כספית ואפיקים שיתנו נזילות תוך לכל היותר 3 חודשים, כ 120 אש״ח.

פנסיות: בקירוב 1.85 מליון. (חלק מנוהל עצמאית ב ira, חלק לא)

קה״ש בערך 450 אש״ח. (חלק מנוהל עצמאית ב ira, חלק לא)

מניות של מספר מקומות עבודה שונים שזמינות למכירה בשווי נקי של כ 850 אש״ח (לאחר מס, החישוב קצת מורכב כי חלק הוא מס פירותי וחלק הוני)

תיק מניות פרטי כ 500 אש״ח.

סה״כ נכסים: 7.7 מליון

בנוסף מניות חסומות שמחכות לשחרור (ב 4 השנים הקרובות בערך) בערך 2.5 מליון ש״ח, לפני מס. בקירוב 1.5 מליון אחרי מיסים.

התחייבויות:

משכנתא 1.2 מליון

הלוואות שונות 220 אש״ח בקירוב.

הכנסות:

שכר חודשי נטו 39 אש״ח.

בונוסים שנתיים, לאחר מס של כ 80 אש״ח

מענקי מניות שנתיים של 500-600 אש״ח, לפני מס.

הוצאות:

ממוצע חודשי של 38-40 אש״ח (כולל חופשות והוצאות ארוכות טווח שמחושבות ומחולקות)

מתוכן 3 אש״ח בהלוואה שמסתיימת עוד כחצי שנה.

4 אש״ח בהלוואה נוספת שמסתיימת עוד כשנה וחצי.

3 אש״ח בהלוואה שמסתיימת עוד כ 5.5 שנים

8 אש״ח במשכנתאות שמסתיימת בין 8 ל 18 שנים מהיום.

כולל הפקדות לקופות גמל להשקעה לילדים ביחד 1000 ש״ח בחודש (מעט יחסית לשאר הדברים..)

מטרות:

1. לעבור לבית פרטי - מחיר של בית חלומותינו באזורים שהיינו רוצים לגור בהם הוא סביב 7-8 מליון.

2. להיות מסוגלים להפסיק לעבוד עוד 10 שנים מהיום.

3. לטייל יותר בעולם, לעזור לילדים.

בעיות/לבטים:

1. היום אנחנו מכנסיים הרבה מאוד כסף בממוצע. אבל גם מוציאים הרבה, מאוד. אני לא נכנס לסיבות ולמקורות של ההלוואות - אבל 2 הראשונות

לא משתלמות לפרעון מוקדם, כנראה שגם המשכנתא לא.

ההלוואה השלישית ניתנת לפרעון מוקדם, כנראה שמעשית עוד כשנה נוכל לפרוע אותה אם לא יהיו הפתעות לרעה. השאלה אם כדאי, או לחילופין להשקיע את הכספים.

2. שתי המטרות הראשיות שלנו, די מתנגשות האחת עם השניה, לקנות בית - כלאמר להוציא עוד 4 מליון , נטו (כולל מיסים, שיפוצים, עורכי דין ויועצים שונים, רהיטים, וכל מה שמסביב שאפילו לא חשבנו עליו), זה הרבה מאוד כסף. בטח היום אבל גם עוד 5 שנים. מנגד לקנות בית גדול כשהילדים יהיו גדולים קצת חוטא למטרה..

3. המטרה של בית מתנגשת עם לבטים שיש לנו ב 5 השנים האחרונות לגבי, האם אנחנו רוצים להמשיך לגור בארץ, בגדול, כנראה שנוכל כלכלית להשתכר כמשפחה יותר טוב (יחסית לעלות מחיה) אם נעבור לחו״ל, גם אם רק אני אעבוד בפועל. מצד אחד מאוד אוהבים את המדינה, מצד שני לא ברור האם זה המקום שהוא העתיד לילדנו להקים בו את המשפחות שלהם בעתיד.

קניית בית: (ומכירת הדירה הקיימת)

המניות שיש לנו כבר ואלו שאמורים לקבל אמורות להיות שוות תוך 5 שנים כ 4 מליון נטו (ללא התחשבות בעליית שער, או ירידת שער),

כלאמר נוכל להתקדם לבית בצורה בטוחה כבר אז, או אפילו קצת קודם, כי בכל מקרה לא צריך לשים את כל הכסף מיד על השולחן.

בנוסף - הציפייה עד אז לחסוך עוד כ 500-600 אש״ח מהשכר ומהבונוסים שנקבל, ככל שהכל יהיה בסדר. מנגד זה אומר שבאותו שלב

נשאר כלל בלי החלק ״ההוני״ בהון שלנו אם נלך על צעד זה של בית.

פרישה מוקדמת:

כדי לפרוש ולשמור על רמת החיים שלנו אנחנו צריכים בקירוב . כלאמר כ 350 אשח שנתי. לאחר מס, משהו כמו 450 לפני מס רווחי הון? מתוך הנחה שעד אז סגרנו את המשכנתא.

אם המטרה שלנו להגיע למצב שהחסכונות לא יאזלו לעולם, אז ננסה לעבוד לפי כלל של 3% משיכה מהתיק = משמע צריכים תיק ״ממוסה ברוטו של 15 מליון בשביל זה)

בחשבון שלי, שהוא מאוד פשטני ומאוד ״שמרני״ כדי לא לפספס, יוצא שגם אם לא נקנה בית, כנראה שיהיה לנו מאוד מאוד קשה להגיע לשם עוד 10 שנים, אם מניחים שהמניות לאו דווקא עולות.

3% זה שמרני מדי, אפשר לדבר על 4% משיכה מתיך לנצח? 450 אש״ח משיכה שנתי דורש:

15 מליון לפי 3%

12.9 מליון לפי 3.5%

11.25 מליון לפי 4%

אולי בכלל לנצח לא מעניין - אלא למשוך את החלק הזה רק עד הפרישה הרשמית + כמה שנים (בתור בטחון) ואז הפנסיה תכסה על החלק החסר?

ראיונות, המלצות, חוות דעת, על המסע שלנו עד כה - והיעדים הבאים?
🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2024 00:23
פה קבור הכלב.
🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2024 00:45
נכון. יש לכם צבירות יפות בפנסיות. אפשר לשקול להתחיל למשוך קצבה מהן לפני גיל הפרישה הרשמי.
🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2024 04:56
קודם כל תודה על השיתוף ובהצלחה!

מה מסלול קופת הגמל לילדים? מה התשואה? ולמה לנהל את זה בקופת להשקעה ולא כחלק מהתיק הפרטי? לא חבל על דמי הניהול?

יכול להיות שתשקיעו יותר כסף בילדים אם תבטלו את ההשקעה בילדים ותכסו משכנתא+משכנתא עתידית מהר יותר. (או לחלופין את העתידית מראש תיקחו משכנתא בתנאים טובים יותר - כי אתם מסוגלים לשלם 1000 שקלים יותר בחודש).
🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2024 05:59
הי. תודה על השיתוף.

בד"כ יכולת לפרוש בגיל צעיר (נניח עד 45) למשפחה בה זוג שכירים מגיעה רק בעזרת השקעות יוצאות דופן (הכוללות סיכונים לא מבוטלים).

יוצא דופן לכך, היא משפחה החייה באולטרה קמצנות ורמת חיים נמוכה ביותר - אז תתכן אפשרות לפרוש בגיל צעיר ואפילו להעלות את רמת החיים בשלב כלשהו.

לצערי זה לא המקרה אצלכם. ההון שלכם רחוק מסף יכולת פרישה. גם אני חוטא ומתבשם בסכומים גדולים של סה"כ נכסים וכד' אבל אין משמעות לשווי הדירה למגורים שלכם וכן יש צורך להתייחס נטו לשווי נכסים מסויימים בתנאים מסויימים.

יחד עם זאת, אם ימשיכו השנים הטובות של התשואות ושל המשכורות, לא מן הנמנע שתתקדמו יפה לפרישה מוקדמת לכיוון גיל 50 שזה יפה ומכובד מאוד.

בהצלחה!
🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2024 07:42
+1
🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2024 08:48
אני לא כ"כ מבין את המשפט (אולי משהו חסר בו), אבל:

1. 350,000 שנתי להוצאות לא כולל מגורים, נכון? אם כן, אז השווי הכולל שאתה מחשיב צריך לא לכלול את מחיר הדירה בה תגורו..

2. אם תקנו את בית החלומות שלכם ב- 7-8 מליון (וואו), אז אני מניח שהוא יוביל להוצאות גדולות יותר גם בשגרה (מעבר להוצאות קנייה שיגדלו, שיפוץ יקר יותר, יותר ריהוט וכו'). נסו לקחת את זה בחשבון

3. בתור מישהו במצב יחסית דומה (נשוי+3, נושק ל- 40) הייתי מנסה להוריד הוצאות. מצד שני, לא הבנתי אם ההלוואות שלכם (שעולות לכם 18,000) נכללות בהוצאות החודשיות? כי אם כן, ההוצאות שלכם הן 20,000 לחודש, כלומר תצטרכו בשנה 240,000 ולא 350,000, אז מה הפער?

בכל מקרה בהצלחה!
🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2024 14:29
אתה צודק, בטווח הקצר. מנגד הכל מתיישר בחצי השנה הקרובה ובנוסף הבונוס השנתי מכסה על ההפרש. (לא אידיאלי אבל לא נורא. )

בכל מקרה אני חושב שאני כולל הרבה הוצאות שהן לא שוטפות אלא מחלוקות לפי אורך השנים שלהן ככה שהזך הכל הוא קצת יוטה כלפי מעלה.

אין זפק שהייתי שמח להוציא פחות :)
🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2024 14:35
הילדים במסלולים הכי מנייתים שאפשר כמובן.

כנראה שיכול להיות קצת יותר זול לנהל לבד אבל זה דורש עוד משהו להתעסק איתו ולא הייתי רוצה לערבב את התיקיםמשל הילדיםמעם התיק הסחיר.

בתיק הסחיר, אני לצערי לפעמים לוקח סיכונים מיותרים. לרוב זה בסדר כי זה כסף "בצד" וזה מסתדר לאורך זמן, אבל לא הייתי רוצה לקחת את הסיכונים בכסף שהוא צבוע לילדים אץויש פוטנציאל שירצו אותו בעוד 10 15 שנה. (הכל פתיר אם מתנהלים לבד, אבל פה אני משלם ביודעין על השקט הנפשי, מפני עצמי)

סיבה נוספת ללמה קופת גמל להשקעה היא שאם נצליח לעזור לילדים כשיגדלו מהחשבון השוטף שלנו (היה ולא נפרוש) ונלמד אותם התנהלות פיננסית נכונה אז אולי יש סיכוי שהם יחזיקו את הקופות עד גיל 60 שלהם וזה כבר יהיה משנה חיים ממש קדימה.
🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2024 14:37
לצערי נראה שאתה צודק. כמה שמתרחקים מעל 45 ככה הסיכוי גדל. אבל 50 נראה באמת כמשימה מאוד קשה.

אולי לא כתבתי בהודעה המקורית, אבל הלבטים נגד זה הם בכיוון של מה נעשה אם לא נעבוד.. כלאמר היכולת לפרוש היא מאוד חשובה אבל לא בטוח שהיא באמת חלום (מעבר לעל הנייר..)
🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2024 14:43
החשבון בגדול אומר שבלי משכנתא צריכים בקירוב 30 חודשי להשאר באותה רמת חיים. אתה צודק שבהנתן מכבר לבית גדול יותר צריך לקחת עלויות אחזקה שוטפות גדולות יותר. בכל מקרה גם פץאפשרות של לא חעבוד וגם בית גדול זה דברים שמתנגשים, אז כנראה שלא רלוונטים.

ההלוואות נכללות בהוצאות החודשיות, בערך 7 אלף מההלוואות ירד בשנה וחצי הקרובות ועוד 3 לאחר עוד 4 שנים. מה שישאיר רק את המשכנתא של כ 8.

לגבי להוריד הוצאות שוטפות, אני לא בטוח שאני רוצה כל עוד אני לא חייב.. אני רוצה לאמר שאנחנו מתנהלים באחריות רוב הזמן, אבל כן חשוב לי לאמר שהמטרה היא לחיות ברמת חיים טובה, ורק אחר כך שאר הדברים, לכן לעלות בהוצאות זה משהו שאני מאוד מנסה להמנע ממנו לאורך זמן גם כשיש עדכוני שכר אבל לרדת מאוד קשה, כשלא חייבים.

בנטרול ההלוואות הקצרות אנחנו ברמת הוצאות של בערך 32 33 חודשי, שזה לא מרגיש לי המון למשפחה של 5 נפשות (מתוכן 3 ילדים לא גדולים).

מה גם שהיה ונפרוש מעבודה הרכב ההוצאות יגדל כנראה פחות ממשפחות אחרות היות ושנינו עובדים הרבה מאוד מהבית (מה שמייצר עודף עלויות בשוטף למול עבודה מהמשרד)
🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2024 14:44
עוד דבר - עלות בית של 7 8 זה כולל הכל. זה פחות מזה עלות של בית, עדיין הרבה מאוד כסף מבחינתי, אבל חשוב לזכור שמיסים ויועצים ושיפוץ הם חלק לא מבוטל פה.
🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2024 15:13
בהתייחס לכותרת השרשור שלך, ובהינתן הפרטים הנוספים שרשמת מתחת - נראה לי שאת היעד הכי חשוב לא רשמת, אבל אתם מגשימים יום יום

היעד של להוציא את מירב ההכנסה כל חודש בחודשו :)

אז נכון שהרזולוציה שלך מטעה, כי כלולים בה החזרי הלוואות וחסכונות מצד אחד ובונוסים שנתיים ומענקי מניות מצד שני.

אני בטח לא יכולה לדעת מה בסופו של דבר אחוז ההוצאות השנתי מסך ההכנסות, אבל כדאי לכם לבדוק אם רמת חיים גבוהה בהווה היא לא המטרה מספר אחת שלכם הלכה למעשה, על פני היעדים העתידיים שרשמת.

המטרה הראשונה, קניית בית יקר מאד למגורים, אמורה להיות ממש בקרוב כדי שלא תמצאו את עצמכם לבד בבית גדול תוך מספר שנים קטן.

זה אומר שמכל הנכסים הקיימים שלכם צריך לנטרל את הפנסיות, ואת התיק המנייתי כדאי להעביר לנכסים סולידים שמתאימים לטווח הקצר. וגם ההתחיבויות הקיימות שלכם יפחיתו מההון העצמי לצורך הקניה.

זה גם אומר לקחת משכנתא ענקית חדשה, שזה בטח לא יעזור למטרה מס' 2 - פרישה תוך עשור. (והנחה שלי, אולי אני טועה, אתם תשקיעו הרבה כסף לאורך השנים בבית הזה כדי שימשיך להיות בית חלומות).

המטרה השלישית קצת אמורפית, זאת מטרה משותפת לרוב האנשים. כדאי להגדיר יותר את המונח "לטייל יותר" (כמה יותר מעכשיו? כמה יגדיל הוצאה שנתית בסעיף הזה?) וכדאי להגדיר עזרה לילדים ולכמת. השכלה מלאה כולל הוצאות קיום? חתונות מפוארות? הון עצמי לדירה? עזרה עם הנכדים? עזרה לנכדים (פתיחת חסכון?).
🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2024 15:21
תודה על המענה.

אני חושב שאולי לא הבנו אחד את השני בכמה נקודות.

1. לקנות בית זה במקום דירה. זה דורש תובפת של 3 4 מליון.

2.פרישה מוקדמת זה במקום בית. זה דורש באמת 10 אוחי אפילו לכיוון 12 מליון בנוסף לדירה. לא כולל הקרן פנסיה והקהש..

יש פה כרגע בכיוון 2 ובאמת נראה שיהיה קשה (בהיעדר תשואות פנומנליות במניות שלא ניתןצלבנות על זה כמובן) לעלות מ 2 ל 10 ב 10 שנים...

אם כי הכסף שיש היום במניות הוא בפועל הרבה יותר מהנטו כל עוד לא מוכרים את המניות. אם מוכנים לקחת את הסיכון במניות של החברות שיש לנו מהן הרבה מניות לעוד עשור זה יכול לעבוד. (כמובן שגם הסיכון יכול להתממש...)

השאלה הגדולה היא באמת מה שהעלתה בנקודה 6... אם נפרוש מה נעשה. על זה אין לי תשובה טובה לצערי, בטח לא מעבר לתשובה הבנאלית של נטייל בעולם. כי זה ימאס אחרי שנה גג שנתיים לדעתי. אנחנו גם די אוהבים את העבודות אבל כאמור עובדים די קשה כבר תקופה, ובכלוב הזה אין חצי רגל בפנים חצי בחוץ..
🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2024 16:35
לפי מה שהבנתי אז בכל מקרה אתם מתכננים להמשיך לעבוד עוד 10 שנים ואז רוצים להיות מסוגלים לפרוש אם תרצו.

כבר היום עם החסכונות שיש לכם פלוס גלגול משכנתא אתם יכולים למכור את הדירה ולרכוש את בית החלומות שלכם. לקנייה כזו אתם יכולים להתייחס כמו השקעה בנדלן ולכן היא לא באמת תפגע ביכולת שלכם לפרוש כשתרצו.

דווקא המניות שיש לכם ממקומות העבודה זו השקעה עם סיכון לא מבוטל כי מדובר בחלק משמעותי של הנכסים שלכם שמושקע במספר מאוד מצומצם של מניות. על זה אתם צריכים לעשות חושבים אם הסיכון מתאים לכם.

אני ועוד כמה חברים טובים חשבנו בנקודת זמן מסוימת שאנחנו מיליונרים בזכות המניות והאופציות שצברנו מהעבודה ויום בהיר אחד גילינו שהכסף החלומי הזה התאדה כשמניות החברה צנחו.
🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2024 18:04
זו קצת הגזמה…

הם מוציאים כ- 55% מההכנסה שלהם. וחוסכים כ- 45% מההכנסה החודשית.

אני מניחה שזה גם לא כולל את החיסכון הפנסיוני שלהם והקה״ש. במקרה כזה אחוז החיסכון אפילו גדול יותר.

בנוסף, לדעתי, חשוב להבין מה מקור ההלוואות הקצרות, והאם הן הלוואות צרכניות או לא.

לפי מה שאני מבינה ההוצאה החודשית *שלכם* זה בסביבות 19-20,000₪.

יש לכם עוד 10,000₪ בחודש הוצאות על הלוואות (קצרות).

ועוד 8,000₪ משכנתא.

את המשכנתא אני לא מחשיבה כהוצאה רגילה. חלקה הגדול זה חיסכון ורק החלק של הריבית זו הוצאה. בכל מקרה אני אישית לא מתייחסת אליה כהוצאה צרכנית טהורה. זו הוצאה על דיור +השקעה (בנדל״ן). לכן אם לא לוקחים בחשבון את מחיר הדירה (כמו שחלק כאן הציעו) אין גם מה להתייחס להוצאה על הדיור (ואם מתייחסים להוצאה על הדיור אפשר להכניס את מחיר הדירה לחישוב ההון).

השאלה הגדולה היא האם ההלוואות הקצרות שלכם מקורן בהוצאה צרכנית או שזה היה חלק מההלוואות שלקחתם לצורך רכישת הדירה לדוגמה.

אם זו הייתה הוצאה צרכנית (לדוגמא רכשתם רכב ולקחתם הלוואה, עשיתם טיול גדול ולקחתם הלוואה, נכנסתם למינוס ולקחתם הלוואה… מקווה שהעיקרון של ההבדל מובן) במקרה כזה, ההוצאה הזו חייבת להיכנס כחלק מההוצאה החודשית הרגילה שלכם. ואז ההוצאה החודשית שלכם היא 30,000₪ (מינימום!!).

לעומת זאת אם ההלוואות הקצרות הן חלק מההלוואות שלקחתם לצורך קניית הדירה, או לצורך השקעה אחרת (נניח כמו הלוואת מרג׳ין), או אם ההלוואות הללו היו עזרה (חד פעמית) למישהו אחר (לדוגמא למשפחה). במקרה כזה אני חושבת שלא יהיה נכון להכניס אותן כחלק בלתי נפרד מההוצאה החודשית שלכם. וההוצאה החודשית שלכם (20,000₪) למשפחה של חמש נפשות, שמרוויחים כמו שאתם מרווחים היא יפה בהחלט.
🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2024 18:45
You buy furniture. You tell yourself, this is the last sofa I will ever need in my life. Buy the sofa, then for a couple years you're satisfied that no matter what goes wrong, at least you've got your sofa issue handled. Then the right set of dishes. Then the perfect bed. The drapes. The rug. Then you're trapped in your lovely nest, and the things you used to own, now they own you.

-chuck palahniuk
🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2024 21:47
התייחסתי לנתוני הנטו כפי שהפות"ש בחר לרשום. כתבתי שאני לא יודעת לחשב מענקי מניות ובונוסים שנתיים כחלק מההכנסות החודשיות. אולי היה מתאים יותר לתת נתונים שנתיים על פני חודשיים בגלל התוספות האלו.

לגבי חסכון של 45%, לא ראיתי נתון כזה. בתוך רשימת ההוצאות כלולים החזרי הלוואות ומשכנתא וכן חסכון של 1000 ש"ח בחודש לכל הילדים.

יכול להיות שהדרך בה הפות"ש מציג את הנכסים ואת התזרים מקשה עליי להבין אם היעדים ריאלים או לא, כולם או חלק מהם.
🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2024 22:44
אתה צודק לגבי הבית. אין ערך בבית גדול במיקום סבבה בגיל 60 כשהילדים גדולים ולא בבית.

היום בית גדול זה אומר לקחת משכנתא ענקית ולנצל את כל מה שאינו פנסיה וקהש בגדול,וזה מפחיד... אפשרי וכנראה בסדר אבל מפחיד.. כי היום אנחנו מרוויחים יפה, אף אחד לא מבטיח שנשמור על זה בעוד שנתיים או 5... ( בבנחה שאני מנטרל את האגו על כמה אנחנו מוכשרים והטופ של המקצועות שלנו, כי זה סובייקטיבי למדי..)

על כן הדילמה, אני בעיקר פורק פה ובוחן רעיונות לא קונבנציונליים, כי ברור שאף אחד לא יבטיח שאני או אשתי נהיה מועסקים בדכר סבבה עוד 3 שנים.
🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2024 22:46
אנחנו מכניסים כ 39 חודשי מהשכר בלבד.

בונוסים ומניות זה בנוסף.

ללא עליית ערך המנייה זה יוצא חסכון של בקירוב 50 אחוז מההכנסה ברוטו.

יש יתרון מובהק לעליית ערך המניה (כי מררויחים עליה על חשבון מס הכנסה שלא משלמים המכירה)
🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2024 22:49
ההוצאה על ההלוואות הקצרות לא תחסור. בכוונה לא פירטתי מה המטרה, זו לא הוצאה צרכנית טהורה אבל גם לא השקעה. משהו שמחלקו ביה ניתן להמנע כרגע כבר לא רלוונטי, בכוונה לא נכנסתי לפרטים.

זו לא הוצאה שתחזור על עצמה ברגע ההלוואות יסתיימו.
🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2024 22:52
אתה צודק בערך. מוציאים את ההכנסה השוטפת ( כולל כל מה שיצי שוטף שכללתי).

הכנסה לא חודשית, נכסכת ברובה.

ואכן מטרה 1 ו 2 סותרות מאוד, זה מבאס. בתור אחוזון שכר 97+ הייתי מצפה שזה יהיה קל יותר, אבל כנראה שיש הרבה יותר אנשים מוכשרים(בלהרוויח כסף) ממה שחשבתי..
🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2024 23:03
ה-45% חיסכון זה חישוב מפית לפי ה- TC שהוא רשם.

80K נטו בונוסים + כ- 300,000₪ נטו (לפי 50% מס) RSU כל שנה.

זה מוסיף לו בערך 32,000₪ נטו חודשי.

וזה כאמור לא כולל את החיסכון על הפנסיה והשתלמות.

מניחה שאת ה- RSU הוא חוסך יחסית בקלות (כי זה לא נכנס לו לחשבון הבנק) ומהבונוס הוא חלק חוסך וחלק משתמש לסגור את ההפרש בין ההכנסות מהמשכורת לבין ההוצאות.

בסופו של יום יש לו הוצאות גבוהות בגלל החזרי ההלוואות והמשכנתא

מצוין.

אם כך, אם בא לך להגדיל את החיסכון שלך ולהימנע מאינפלציה אישית, אני מציעה שברגע שהלוואה נסגרת תיצור מיד הוראת קבע לחיסכון בגובה ההלוואה שנסגרה.

אתה יכול טיפה "לפנק" את עצמך בסכום קטן אבל את הרוב תנסה להמשיך ולחיות בלי, כמו שעד עכשיו הסתדרתם.

אם תתחיל להשתמש בכסף למחייה, יהיה הרבה יותר קשה לחזור אחורה.
🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2024 23:10
אם זה התמריץ לבית גדול, ולא חלום שלכם, אז אפשר לשכור ולהשכיר בעשור הקרוב בלי להכנס להוצאה עצומה ברכישה.

החיסרון הוא כמובן ההתעסקות כמשכיר ושוכר והשאלה אם תרצו לחזור לדירה אחרי שתתרגלו לבית גדול.

היתרון המשמעותי הוא שאתה לא משלם המון מס ולא מרכז אחוז גדול מההון שלך בנכס אחד במדינה שלדעתך לא בטוח שילדיך ירצו / יוכלו לגור בה.
🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2024 23:16
זה בדיוק התכנון לא הוראת קבע על 100 אחוז אבל 80 אחוז הוראת רבע להגדלת החסכון לילדים והקרן חרום בחלוקה כלשהי בין 3 הילדים לקרן, שלא מאוד משנה) ו 10 אחוז להשאיר לאינפלציה פוטנציאלית..

לגבי החסכון ב rsu זה אכן המספרים בקירוב, בהיעדר עליית ערך.בהנתן עליית ערך ממוצעת של 8 אחוז שנתי זה יוצא הרבה יותר כי 8 אחוז על הברוטו ב rsu שווה לבערך 12 אחוז בנטו..(על פני שנים אמור להתאזן, אולי תהיה שנה מינוס 50 ושנה פלוס 300)

הבעיה שלי עם rsu, בעוד שזה מנוף מטורף ל בירת הון, קשה מאוד להתבסס עליו מבחינת תאריכים. כלאמר יתכן ובשנת 2027 אהיה סביב הקו צג ה של ה 8 אחוז שנתי, אבל בכיף אני יכול להיות 20 או 30 אחוז תחתיו. (מעליו כמובן לא מדאיג אותי...)

כמובן שהיותר וככלל שמתקדמים טז יותר ויותר מהמניות שייכות לחברה האחרונה, טז ביותר מהמניות קשה לגדר את ההפסד.( כי אסור לגדר מניות rsu בחברה דאתה יובד בה, ברוב החברות לפחות...)
🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2024 23:18
האמת זו אופ יה מעניינת, לדעתי ההי ע מאוד מוגבל אבל בהשכרת בתים פרטיים. אבל זו אופציה שבהחלט אחקור לעומק. היא מרגישה יותר כואבת, כי על בית של 7 מליון אתה תשלם סדר גודל של 25 שכירות חודשית, פסיכולוגית זה מרגיש הרבה יו ר קשה מלקנות ,ית ולהוציא מהכיס כמה מליונים. (ברור שהתחושה לא הגיונית)
🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2024 23:25
לא מתווכחים עם תחושות.

מבחינתי, להשקיע כ-100 אחוז מההון שלי בנכס נדל"ן בישראל היה גורם לפגיעה קשה בביטחון הכלכלי שלי (למרות שיש לי כושר השתכרות גבוה) אבל אני במיעוט.
🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2024 23:31
אני (אישית) לא מתייחסת לעליית ערך בחישוב ה- TC.

חוץ מזה המטרה הייתה רק להסביר ל- @בת העמק איך הגעתי לאחוז החיסכון שציינתי.

אני לא חושבת שנכון להתייחס ל-״עליית ערך ממוצעת״ כאשר מדברים על מניה בודדת.

קשה להתבסס עליו נקודה. הסיכון במניה בודדת הוא מאוד גדול.

אבל כן… זה מנוף יצירת הון מטורף. ואין ספק שזו דילמה. עד כמה להמשיך ולהסתכן במניה בודדת עם הטבת מס ופוטנציאל גדול (בהנחה שמדובר על חברה שאתה מאוד מאמין בה ולא חברה קיקיונית). ומתי בכל זאת להחליט למכור ולהקטין את הסיכון של מניה בודדת (גם במחיר תשלום המס ואולי פוטנציאל תשואה נמוך יותר).
🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2024 23:49
מסכים. זו בדיוק הדילמה. גם בחלק היחסי הגבוהה של ההון בנדלן וגם בישראל.
🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2024 23:50
את
🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2024 23:52
וגם בנכס יחיד שחשוף לסיכון שכנים, שכונה ספציפית, תוכנית בניין ערים ספציפית וכיוצ"ב סיכונים בנכס אחד שאני קיימים כשמשקיעים באופן מפוזר יותר בנדל"ן.
🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2024 23:55
גם אני כאילו לא מסתכל על עליית ערך ב tc, אבל.. זה מאוד מהותי, הגלל המנוף שמקבלים בישראל עם מס הכנסה.

אבל אם אסתכל ובהנתןמרק 8 אחוז,שנתי, מה שיש לי כיום ובהנתם המשך הענקות יביאהאותי לברוטו של 12.5 עוד עשור שיהפכו בקירוב ל 7.5 עד 8 נטו...

זו מהות הבעיה שאני בדיסןננס איתה, החמדנות לגבי מה יהיה, אם... למול הרצון בהגשמת חלומות בטווח קצר יותר
🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2024 23:56
מחילה. :)
🕒 פורסם בתאריך: 24/02/2024 07:24
לפי מה שאתם מתארים, המניות בעצם לא עוברות תהליך של הכנסות>חיסכון>נכס אלא הן נכס מרגע העברתן לחזקתו של הפות"ש.

אז את המניות לא הייתי רושמת כהכנסות בכלל, לצורך ניתוח תזרימי, אלא בנכסים בלבד.

נשאר הבונוס, ואני מבינה שהוא מגיע כסכום אחד נטו לחשבון הבנק פעם בשנה (ושאלת אגב, כמה הוא משפיע על חישוב המס לאחור לגבי תלושי המשכורת האחרים והאם זה בא לידי ביטוי באותו תלוש הכולל בונוס)? אז מה באמת אתה עושה עם אותו סכום שמגיע אליך בבת אחת? כמה נכנס להשקעות וכמה לצריכה שוטפת?

הן לא מאד סותרות לכשלעצמן אלא בשאיפה למיקסום מחיר הקניה יחד עם שאיפה למינימום זמן עד לפרישה.

אחד הפוסטים הראשונים של המשקיעה בבלוג התייחס בדיוק לעניין הזה של מי יוכל לפרוש. זה שמשתכר המון או זה שחוסך המון ממשכורתו?

אם אתה באחוזון 97 מבחינת שכר זה עדיין לא אומר שצריך להתפרע עם ההוצאות (ועם הפנטזיות).
🕒 פורסם בתאריך: 24/02/2024 10:21
לא כל כך הבנתי.

ההתייחסות שלי למה שכתבת (שהיעד שלו זה להוציא את כל ההכנסות שלו) לא היה ניתוח ״תזרימי״ אלא ניתוח של אחוז החיסכון מ- *הכנסות המעביד*.

מבחינתי אין הבדל בין שכר שנכנס לחשבון בשקלים ובהוראת קבע יוצא אוטומטית לקניית מניות, לבין שכר שנכנס לחשבון (אחר) ישירות כמניות.

האם זה שזה היה דקה בבנק בצורה של שקלים ורק דקה אחר כך נקנו בסכום הזה המניות הופך את זה להכנסה?

הרי יש אנשים שברגע שהמניות מבשילות הם מוכרים (הופכים אותם לשקלים) וקונים רכב חדש. האם ברגע שזה הפך לשקלים ונכנס לבנק זה הופך פתאום להכנסה מהמעביד? ואיך את מבדילה, מבחינת אחוז החיסכון, בין אנשים כאלו לבין אנשים שממשיכים לחסוך את ההכנסות הללו?

האם הפקדות המעביד לקה״ש ולפנסיה לא נחשבות מבחינתך חלק מההכנסה מהמעביד?

(אגב, שמתי לב שזו אחת הבעיות של אנשים שבוחרים להיות עצמאיים ולא כל כך יודעים לתמחר את השירותים שהם נותנים. הם לא לוקחים בחשבון כל מני הפקדות של המעביד/הטבות של המעביד ומתייחסים רק למה שנכנס לבנק ואז נראה להם שבתור עצמאיים הם מרוויחים יותר כסף)

בקיצור… לדעתי אין שום הבדל, ובשני המקרים מדובר ב- *הכנסות מעביד* (ואגב, גם המדינה רואה את זה ככה וממסה את המענק של המניות במס שולי).

ההבדל העיקרי הוא בפסיכולוגיה של ההכנסה הזו - שבמקרה אחד את צריכה לעשות פעולה בשביל לחסוך (לקנות מניות) לעומת המקרה השני שבו את צריכה לעשות פעולה בשביל לבזבז (למכור מניות). אגב, בפסיכולוגיה זה כלל ידוע ועובד על הרבה תחומים.

זה גם מתקשר לאיך שאת תופסת את זה - שזה ״כאילו״ לא חלק מההכנסות ומכאן לא חלק מהתזרים. ולכן מאוד קל לחסוך את החלק הזה.

זה יתרון עצום במיוחד לאנשים שמתקשים לא להגדיל את האינפלציה האישית שלהם כאשר השכר עולה.
🕒 פורסם בתאריך: 24/02/2024 10:37
אני לא יודע באיזו איזורים השוות,

אבל אפשר למצוא בתים פרטיים בערי מרכז (ראש העין, ראשון) בעלות חודשית של 12-14 (5-7 חדרים)
🕒 פורסם בתאריך: 24/02/2024 10:51
האמת, בקושי בדקתי את הנושא, אבל צריך יהיה לבדוק בחודשיםמובשנים הקרובות, זו אכן אופציה לא רעה.

מה שכן זה מכניס קצת כאב ראש של לשכור ולהשכיר אבל כלכלית נשמע כמו פתרון לא רע בכלל.
🕒 פורסם בתאריך: 24/02/2024 11:20
לעניות דעתי יש, אני עובד כבר שנים בהייטק במשרות מאוד מעניינות ולא מרגיש שאני עובד מאוד קשה.

.

הגישה האישית שלי היא להתעלם מהאחוזונים האלה, 35% מהאוכלוסיה בישראל (חרדים וערבים) חיים בכלל באיזורים שונים מאתנו ואין טעם להשוות אליהם בהקשר הזה.

בנוסף, התפלגות ההכנסות כוללת בתוכה גם סטודנטים וסתם בני עשרים וכמה בתחילת הקריירה שלהם.

אם תשווה לדוגמא ליהודים חילונים בערך בני גילך (האנשים שאתה כנראה בפועל "מתחרה איתם" על קניית הבית) תגלה שאתה לא אדם כ"כ עשיר.

להבנתי זו השוואת תפוחים לתפוזים כי לא לשם הוא מכוון, הבתים הפרטיים שאתה מזכיר לא שווים 7-8M ולכן הוא כנראה מתגורר בעיר יותר יקרה מאלה שהזכרת.
🕒 פורסם בתאריך: 24/02/2024 11:35
מצד אחת אתה צודק,

מצד שני בנכסים שכאלה אתה נכנס לטווחים ארוכים ולא כמו דירות שותפים שמתחלפים כל שנתיים

מבחינת המטרות הכלכליות שלך נשמע כמו פתרון רלוונטי מאוד ..

לקחת משכנתא של 3m בסטטוס הנוכחי שלכם לא יקל את "העול" התזרימי

בנוסף, בתור אחד שלקראת עזיבת בית ההורים (בית פרטי במרכז הארץ)

אני רואה איך תוך כמה שנים הבית הגדול שהיה מפנק מאוד ומרווח שהיינו ילדים נהיה עול על ההורים שלי שהם יתקרבו לשנות ה60 של חייהם
🕒 פורסם בתאריך: 24/02/2024 11:36
יכול להיות, הבטתי דוגמא מדגמית להראות "שהשד לא כל כך נורא"
🕒 פורסם בתאריך: 24/02/2024 12:15
עוד יתרון בשכירות של בית פרטי יקר הוא החסכון על הוצאות תחזוקה.

בין אם מזגן vrf שמתקלקל או טיפול לחימום תת רצפתי, הוצאות גדולות שלא נופלות בהכרח עליך.
🕒 פורסם בתאריך: 24/02/2024 13:09
לגבי בתים:

גם בראשון יש בתים שעוליםמ15 ו 20 מליון, יש שם שוני מאוד גדול. אבל אנחנו מכוונים לערים אחרות בעיקר. כנראה שכד על בית שלצ7 מליון יהיה 15-20 חודשי, שזה הרבה.

לגבי אחוזונים:

אתה בגדול צודק, אם כי גם לחילונים במרכז כנראה שבגדול מצבנו טוב מאוד, כמובן שפיות מאשר אם משווים לאוכלוסיה הכללית.

האחוזונים גם מסתירים את המאזן של כל אחד.

אדם שמרוויח 10 בחודש נטו אבל יש לו ירושה של 10 מליון הוא במצב היום הקבה יותר טוב מאיתנו לצורך העניין. כנל אגם שמרוויח 15 אבל נטול ילדים מצבו שונה מאוד ממצבנו..

לגבי עבודה:

אני מאוד נהנה מהעבודה, אשתי גם אם כי פחות ממני. זה לא סותר שעובדים קשה, זה לא קשה של עבודה במפעל או בשמש בחוץ בעבודה פיזית, אבל עדיין קשה והייתי שמח לעבוד פחות בעתיד וזו הנקודה היולר בעייתית כי לרדת ל 50 אחוז משרה לא אומר לרדת ב 50 אחוז שכר. (בברוטו אולי, אבל לרוב זה אומר לוותר על החלק המנייתי..)
🕒 פורסם בתאריך: 24/02/2024 13:12
זה אמור להיות מגולם במחיר השכירות, לא?
🕒 פורסם בתאריך: 24/02/2024 13:19
כן, אבל זה עוד נתון שצריך להביא בחשבון כשמשווים עלות שכירות לרכישה.
🕒 פורסם בתאריך: 24/02/2024 14:40
אני פשוט מפרידה בין נכסים (מניות, נדל"ן, אג"ח, פק"מ וכו') לבין טבלת הכנסות והוצאות חודשית/שנתית, רק בשביל להבין את זרימת הכסף.

נכס יכול לעלות/לרדת בערכו לאורך הזמן אבל הוא לא חלק מהתזרים לצורך הבנת ההתנהלות ושינוי הרגלים אם צריך (כל עוד לא מוכרים כמובן).

הכנסות לא חייבות להיות רק מהמעביד (גם הורים, שכ"ד, רווחי עסק צדדי וכו'), אבל את הפרשות המעביד והעובד לקרן הפנסיה וקה"ש ומניות הייתי משאירה בצד הנכסים עד למימוש. לדעתי זה נותן תמונת מצב יותר חכמה אם מחלקים זאת כך, אבל כמובן לגיטימי שתחשבי אחרת.
🕒 פורסם בתאריך: 24/02/2024 15:04
הפוך! בגלל שהמשכורת היא ברוטו, 50% מהשכר אומר יותר כסף אצלך בכיס. זאת הסיבה שפרישה חלקית כל כך קורצת לרבים.

לגבי המניות: אני יודע ממקור ראשון ב 3 חברות מ 7 המופלאות בארץ שניתן לקבל הקצאת מניות גם על משרה חלקית. אני לא מדבר על משרות סטודנט כמובן, אלא על משרת מומחה. לדעתי לשם כדאי לכוון.
🕒 פורסם בתאריך: 24/02/2024 23:34
במשכורת התכוונתי ל tc כמובן. ולגבי מניות לא ידעתי. זאת אכן אפשרות שיכולה להיות מאוד מעניינת מספר שנים, תודה על הטיפ.
🕒 פורסם בתאריך: 24/10/2025 23:33
עדכון אוקטובר 2025:

שכר - ללא שינוי (38-9 נקי לפני בונוסים ומניות)

הוצאות - ירדו קצת, פחות משחשבנו שירדו. כנראה סביב 35-6 בממוצע רב חודשי היום

בונוסים - ללא שינוי

מענקי מניות - ברוטו כ 750 אלף ב 3 השנים הקרובות

דירה - 4-4.3 שווי, קשה לאמר בגלל הקיפאון בשוק.

פנסיות: כ 3.2 מליון

קרנות השתלמות כ 750 אלף.

קרן בטחון 250 אלף. (יש מטרה להגדיל ל 500 אלף ב 5 השנים הקרובות על ידי חסכון של מרבית הבונוסים ככל שימשיכו)

מניות מובשלות ולא ממומשות ברוטו כ 3 מליון. ( נניח 1.8-1.9 אחרי מס)

כסף בהמתנה 2 מליון.

כרגע מתלבטים לגבי קניית בית כפי שציינתי בתחילת הפוסט יש פה מספר אלמנטים מנוגדים.

מצד אחד אנחנו שוקלים להקדים את מועד הקנייה שבמקור תוכנן לעוד כ 3.5 שנים לשנה הבאה לאור עליית ערכי המניות שברשותנו.

מצד שני מחירי הבתים גם כן נראים יותר יקרים כשלוקחים הכל בשקלול (מיסים, מתווכים, עו״ד, שיפוץ עלויות של הלוואות גישור וכו) - גם

כמובן שעם האוכל בא התיאבון אז יתכן שאנחנו מסתכלים על בתים קצת יותר יקרים ממה שחשבנו במקור. (או שבמקור לא הערכנו את

המחיר של מה שאנחנו רוצים נכון, שזו גם אפשרות כי לא חפרנו מספיק)

אם אני משקלל בצורה מלאה כמה כסף נצטרך להוציא על בית חדש מגיעים לסכום מאוד גובה מבחינתי של 8-9 מליון, כאשר הגבול העליון

הוא ממש גבול עליון והתחתון גם כן מאוד גבוה (בעבר חשבתי שנצטרך פחות מהרף התחתון הזה למה שאנחנו רוצים)

לאחרונה בעקבות מספר חברים ומכרים שעשו תהליכים של מעבר לבית עלתה גם האפשרות של לבנות את הבית מאפס, נראה שבשקלול

כולל זו אופציה שיוצאת קצת יותר זולה, אם כי יש מאפיינים של אי וודאות מבחינת משך הזמן בחלק מהקרקעות הזמינות (לא ברור כמה זמן

לוקח להוציא היתר) וגם יש אי וודאות לגבי כמה זה יותר זול (מאוד קשה לי להבין איך לתמחר בצורה גסה את עלות הבנייה, בלי להיכנס

לרזולוציה מאוד גבוהה של מפרט הבית התיאורטי)

אפשרות שלישית שעלתה, היות וסכום לא מבוטל של מניות כבר מומש, היא להמשיך כמו שאנחנו, בלי לעבור לבית אלא למשוך עוד כמה שנים

ולהשקיע את הכסף באפיקים אלטרנטיבים שיכולים לתת תשואה יחסית גבוהה, כמובן שיש מתאם של סיכון לתשואה ולנעילה של הכסף.

הבעיה בלנעול את הכסף ולא לבזבז אותו על בית היא כמובן שלבית גדול יש ערך כל עוד יש ילדים יחסית קטנים, או בהנתן שהוא במיקום מספיק

טוב, הוא מאפשר להם להישאר עוד כמה שנים אחרי הצבא בבית ההורים בנוחות ופרטיות ככל שירצו. כמה שממתינים עם ההחלטה יותר ככה משך

הזמן שהבית יועיל לפחות לחלק מהילדים הולך ויורד.
🕒 פורסם בתאריך: 25/10/2025 07:38
עונה לך בתור אחת שבנתה את ביתה מאפס (ומכרנו כשהילדים גדלו, ועברנו לשכירת בית).

קודם כל צריך להבין שההבדל הגדול בין אזורים הוא מחיר הקרקע ולא עלות הבניה. בית הסבתא הישן שאני גרה בו שווה המון (יחסית לצפון) בגלל הקרקע ולא בגלל הבית.

עלות הבניה לא תהיה שונה בהרבה בין, למשל, תל-אביב דרום או צפון כשמדובר על אותו מפרט. היא גם לא תהיה שונה משמעותית בין תל-אביב לעפולה על אותו מפרט.

ממה מורכבת עלות הבניה? חומרים ועבודה קבלנית (שרובה נעשית ע"י אנשים שגרים בכפרים ערבים) ועד מפקח, אדריכל, מעצב פנים.

מצד שני - עלות הקרקע היא סופית ואילו עלות הבניה יכולה לצמוח בכיף בהתאם לרמת הפנטזיות. וכשאדם מפנטז על בית חלומות, הסיכון הזה גדל מאד.

אני מסכימה עם זה, אבל חושבת שאפשר לקפוץ כאן על 2 חתונות (אני הייתי עושה את זה אבל אני לא אתה):

למכור את הדירה ולהשקיע את הכסף, לשכור בית במיקום ובגודל שאתם רוצים, לחכות עד שאחרון הילדים עוזב את הבית ולקנות/לבנות בית לגיל השלישי (שלוקח בחשבון גם אירוח ילדים ונכדים). היתרונות שאני רואה במהלך כזה: המשך הגדלת ההון, ירידה של רמת הפנטזיות והתאמתה לגיל השלישי (בית שטוח, ללא מדרגות, פתחי חדרים גדולים וכד'), הורדת רמת הלחץ הנפשי מהחזר הלוואות ענק. בנוסף, כששוכרים בית יש פחות נטיה לשפץ אותו לטרנדים עכשוויים כל כמה שנים. הסיכון העיקרי לטעמי הוא שלא תוכלו לשכור את אותו בית למשך כל השנים, בעיה ידועה בישראל (אבל אני שוכרת כבר 12 שנה את אותו בית ואין אופק להוצאתנו משם).
🕒 פורסם בתאריך: 25/10/2025 20:08
תודה על השיתוף!

תומך בתוכנית של בת העמק, נראה כמו משהו שיענה על הרצונות שלכם :)
🕒 פורסם בתאריך: 26/10/2025 12:03
דבר ראשון נראה שעניין הרילוקשיין שהזכרת בזמנו היא מין פנטזיה שהרבה אנשים משתעשעים איתה בשנים האחרונות, אך מעט באמת פועלים להגשים אותה.

מבחינת בית פרטי אתם על שעון של חול והזמן משחק לרעתכם. גם עקב העליה המתמשכת של מחירי הקרקעות, הבתים הפרטיים, ותשומות הבניה אם תרצו לבנות. ומצד שני הילדים גדלים, מפתחים חברות, מסגרות חברתיות, חוגים וכו'. והתאקלמות במקום חדש עדיף שתיעשה במוקדם מאשר במאוחר. בנוסף כל שנה שעוברת היא שנה שאתם והילדים לא נהנים מהבית ומקצרת את חלון הזמן שבית פרטי הופך מנכס, לנטל. כאשר תהיו מבוגרים, עם פחות הכנסות, תרצו מקומות בילוי, יהיה קשה לתחזק אותו וכו'.

נשמע שאתם שקולים ועם כיסים עמוקים מספיק לעשות את הצעד הזה בהקדם (במידה שהוא יתאים לכם) ולא בעוד 3-4 שנים שאתם חושבים שתחסכו יותר או שיבשילו אי אילו תנאים אבסטרקטיים.

גם אם זה יעלה לטווח הקצר עוד כסף, תרוויחו זמן יקר.