⬅ חזרה לאינדקס

אני והפיליפינית שלי

🕒 פורסם בתאריך: 06/03/2024 12:16
אי שם בפיליפינים חיה ילדה קטנה, אולי היא אפילו עדיין לא נולדה. היא תהיה המטפלת הפיליפינית שלי בעוד כ-20 / 25 שנה.

אני לא מאלה שישמחו להכניס עובד זר הביתה, אני מאלה שיהיו זקנים נרגנים ולא ירצו שמישהו ינהל אותם. כלומר השאיפה שלי היא להתרחק מהתסריט שאני מתארת, ככל שיאפשר לי מצבי. אבל יש להיערך לימים האלה, שעליהם אמר קוהלת "הִגִּיעוּ שָׁנִים אֲשֶׁר תֹּאמַר אֵין לִי בָהֶם חֵפֶץ".

אז זה יומן המסע שלי: המסע להגיע כמו בן אדם לזמנים שבהם לא אוכל לעבוד ואצטרך הרבה כסף כדי לשמור על קיום סביר, ויתכן שלא אהיה צלולה ואנשים יצטרכו להחליט בשבילי.

אני בת 55, סינגלית, עם בן זוג שלא גר איתי ושאין בינינו שותפות כלכלית, ואין לנו שום כוונות הדדיות להתחייבות. עובדת בעבודה קבועה, שכר נטו ממוצע 13 אלף לחודש. 2 ילדים גדולים שאני תומכת בהם תמיכה צנועה קבועה, מעבר לזה כספי ברשותי. חיה בדירה שלי ומתכוונת להישאר בה. חוסכת כ 5000-6000 ש"ח בחודש, יש לי קרן כספית לחרום, פקמ די צנוע שיסתיים בעוד כשנה, קרן השתלמות, קופ"ג ופנסיה גם כן צנועות מאוד. אין לי שום חובות. נוסעת לחו"ל רק כשמממנים לי מהעבודה, אוכלת בחוץ רק כשיוצאים בחבורה, מרוצה מעצמי על ניהול מחושב ואוהבת את חיי הנוכחיים. מתכוונת לעבוד עד גיל הפרישה המקסימלי, ואחר כך למצוא עבודה לגימלאים, כל עבודה. העבודה שלי כיום מתאימה בול לאישיותי, מגדירה אותי ונותנת לחיי משמעות, ובלעדיה אני עשירית בנאדם.

כך שהשאלה שאני פותחת היא לא על העשור הבא אלא על אלה שאחריו.

השאלה היא איך להתארגן לפיליפינית. אז כבר הבנתם שזה הסיוט שלי. אבל באמת השאלה היא איך לחסוך היום באופן שיבטיח, באמת יבטיח, שאוכל לממן מצב סיעודי מתמשך. בגדול נראה לי שקופת גמל להשקעה היא הדבר בשבילי, אבל גם כאן יש שאלות של הרכב הקופה. אין לי כוח לתנודתיות, ואם היה אפשר לקבל תשואה שמבטיחה רק מעט מעבר לשמירת הערך, אני שם. הבעיה היא שכל אפיק שאני חושבת עליו נמצא ברמה כזו או אחרת של סיכון, גם האג"חים, גם הנדל"ן (למשל אם חיזבאללה / איראן הולכים להפיל פה בתים...).

אשמח לעצות, וברור שאני לא רואה בהן ייעוץ או המלצה, אלא חוכמת החכמים. ומה לדעתכם הוא סכום שצריך להגיע אליו לפני גיל 67.

תודה.
🕒 פורסם בתאריך: 06/03/2024 13:05
אני מזדהה, אני בן 45, להיות קשיש סיעודי ועני זה הפחד הכי גדול שלי.

אם את בקו הבריאות, יש לך עוד קרוב ל20 שנה טובות לפנייך, שזה מספיק זמן.

הייתי מנסה ליצור בסיס "קבוע" שייצר לך הכנסה קבועה מדי חודש (אצלי אני מייעד את זה לקרן הפנסיה שלי). לכן שווה לך לשקול להגדיל הפקדה לפנסיה ולקרן השתלמות למקסימום.

מעבר לכך, את יכולה ליצור לעצמך תיק פרישה, 5000 מדי חודש זה סכום יפה, את יכולה בקופת גמל, ואז בגיל פרישה יהיה פטור ממס.
🕒 פורסם בתאריך: 06/03/2024 13:18
לפני שמחליטים באיזה מכשיר לחסוך, חשוב לדעת אם יהיה מי שיטפל בעניינייך לרבות שכירת מטפל. לא רק שזה חשוב יותר (אם כי אולי דחוף פחות היום), אלא שההחלטה הזו קשורה גם לשאלה באיזה מכשיר לבחור פי מידת המעורבות הצפויה של האדם שתבחרי.
🕒 פורסם בתאריך: 06/03/2024 13:18
ברוכה הבאה לפורום.
🕒 פורסם בתאריך: 06/03/2024 13:21
על ביטוח סיעודי או אופציות מודרניות (בטח של מוצא אחרון) כמו משכנתא הפוכה בטח שמעת. זה לא מספיק טוב? לא מבין בזה הרבה. ברוכה הבאה לפורום :)
🕒 פורסם בתאריך: 06/03/2024 13:23
משכנתה הפוכה עלולה להתברר כאסון, כי למיטב ידיעתי (וצריך לבדוק בחוזה כמובן), אם היא תיאלץ לעזוב את הבית למוסד סיעודי, הבנק ימנה כונס למכירת הבית.
🕒 פורסם בתאריך: 06/03/2024 13:41
לא בטוח. זה הרבה פעמים דווקא משווק ככלי למימון בית אבות ברמה גבוהה שמטבע הדברים כולל מצבים סיעודיים. גם ככה קשה לצאת לבית אבות אז לדעתי מעט מאוד קשישים (שבד"כ מקובעים וחשדניים) יחתמו על אפשרות שדירתם תילקח מהם עוד בחייהם
🕒 פורסם בתאריך: 06/03/2024 13:57
גם אני לא בטוח, אבל זו לא שאלה של דעה, אלא של עובדה שקל לבדוק למי שהנושא חשוב לו.
🕒 פורסם בתאריך: 06/03/2024 14:27
ברוכה הבאה!

נהנתי לקרוא את הפוסט הפותח, מקווה שתישארי כאן מעבר לשרשור הזה.

ההורים שלי נפטרו בסביבות גיל 90, ללא מטפלת סיעודית צמודה ובביתם (למעט חודש אחרון לחייהם). זה לא הכרחי, אם כי לאנשים בימינו קשה לדמיין אחרת.

כלומר בסביבות 60K-70K בשנה, קרוב למיליון אם יתממש רצונך לעבוד עד גיל 70. ואם רק תשמרי על ערך הכסף מפני שחיקת אינפלציה (קרן כספית, פק"מ) אז זה בהחלט סכום שיכול לממן בכבוד מטפלת פיליפינית. אם תעזי לסכן חלק מהכסף קצת יותר (לצורך הגדלת סיכוי לתשואה גבוהה יותר), אפשר להעביר חלק לתיק עצמאי ולקנות קרן מחקה מדד מפוזר היטב (עולמי או אמריקאי). בגיל מבוגר, מס רווחי ההון מחושב לפי מדרגות המס ואולי תוכלי להנות ממס מופחת מאד ביחס למס הקבוע לצעירים יותר. אני יכולה לספר על עצמי, בת 61, שכל שקל פנוי מעבר להפרשות לפנסיה, קה"ש וסכום חירום בעו"ש - מועבר לקרן מחקה 100% מנייתית, שתשמש אותנו כסוג של קביים לקיצבאות (אם נצטרך), או תעבור בירושה לילדים.

האם כל אלה יחד עם קיצבת הזקנה יכניסו לך את סך ההוצאות הרגילות שלך? לדברייך, את מוציאה בערך 7K-8K בחודש.

יש סיכוי שגם הם יעזרו כלכלית אם תצטרכי?
🕒 פורסם בתאריך: 06/03/2024 14:36
רגע, לפני שאתם מאשפזים אותי בכפייה במוסד סיעודי, שימו לב שלא לשם אני מכוונת. אני קצת פחות נואשת (מתישהו גם אקבל ירושה מסוימת, לא בונה על זה כרגע כמובן). אני מחפשת דרך לא למכור את הבית ולא להיכנס למוסד. השאיפה היא להישאר בבית ואם צריך עובד זר להיות מסוגלת לממן את זה. ברור שיש אופציה אחרונה של מכירת הבית, אני חושבת שאני לא שם. יש לי עוד כעשור של עבודה קבועה, ובשאיפה אמשיך אחרי זה בכל עבודה שאמצא. ויש לי חיסכון חודשי קבוע, שאותו אני רוצה לנתב לקופ"ג להשקעה, דוקא בגלל היתרון שלא יהיה עליה מס. מה שאני שואלת הוא לגבי קופה"ג להשקעה הזאת. איך נכון להרכיב אותה כך שתהיה סולידית ותביא תשואה כלשהי, אפילו קטנה אבל קצת יותר מאשר רק שמירת הערך. אם יש למישהו רעיון על זה אשמח לשמוע. את מכירת הבית אני מחזיקה בראש כאופציה של יאוש למקרה של נפילה כלכלית או אריכות ימים מוגזמת וכו'. אני מקוה לא להגיע לזה, אלא להשאיר את הבית לילדים לאחר שאחיה בו בעצמי עד הסוף, בעזרת השם.

בכל אופן תודה לכל העונים, נראה מקום סימפטי, שמחה שהצטרפתי.
🕒 פורסם בתאריך: 06/03/2024 14:50
מגיבה לבת העמק (לא הצלחתי להרכיב את התגובה שלי על הציטוט שלך, בטח אלמד איך עושים את זה):

אז תודה בת העמק, מעודד מה שכתבת. להישאר כמו הורייך בבית, זה בדיוק השאיפה שלי. גם הוריי כך כיום, תודה לאל. אבל אי אפשר לדעת. דיברתי על ה"וורסט קייס סנריו".

מה שכתבת על המניות בהחלט הייתי שמחה לעשות אבל לא הייתי רוצה לסכן הרבה. חשבתי למשל שלקופת הגמל להשקעה אעביר 4000-5000 כל חודש וארכיב אותה ממרכיבים סולידיים, ובמקביל אפתח לי חשבון מסחר עצמאי שאליו אפריש כל חודש 700-1000 שקל, כדי להשתתף קצת ב"חגיגה" אם היא תימשך, ולא להתמוטט אם יהיו נפילות.

לשאלתך אם קצבת הזיקנה בצירוף הפנסיה הקיימת יספיקו? לקיום הנוכחי שלי כן, אבל אני חושבת שבגיל 70 אצטרך יותר כסף כדי לשמור על רמת חיים סבירה. למשל מנקה. למשל קצת פלסטיקה בפנים (ולא אחכה עם זה לגיל 70, נראה לי).

ולשאלת הילדים: באמת שזה הסיוט הכי גדול, שהילדים יצטרכו לתמוך בי. רק לא זה. והם ילדים טובים, לא סותר. להיפך, אני מקוה ולהמשיך "להיום שם בשבילם" וגם להשאיר להם משהו.
🕒 פורסם בתאריך: 06/03/2024 15:01
קודם כל ברוך הבא לפורום :)

שנית, על מנת לצטט ניתן לצטט הודעה בשלמותה, או לסמן משפט וללחוץ על "צטט הודעה".

אם את מהמחשב אז לסמן באמצעות העכבר, אם מהנייד אז לחיצה ארוכה על מילה וגרירת הסימון עבור המשפט אותו תרצי לצטט.
🕒 פורסם בתאריך: 06/03/2024 17:00
יכול להיות שזה באמת יהיה כך (ונושכת את הלשון לגבי פלסטיקה) ועדיין הפער בין ההכנסה שלך להוצאות הוא מרשים ומהווה רשת בטחון נהדרת.

אבל מה שאני רואה סביבי לאורך שנים רבות זה דווקא ירידה בהוצאות כשמתחילים לטפס מגיל 70+ לכיוון ה-80 ובטח אחרי זה.

פחות חו"ל (לפעמים הבריאות כבר פחות מאפשרת, או לפחות מקשה על טיסות ושהיה במקומות זרים), משקיעים זמן בנכדים, לומדים מחדש להנות מפגישות עם חברים וחברות, לומדים להנות מיציאה קטנה לטבע, פחות נהנים מקניות מרובות של חפצים, יותר אוהבים את השהות בבית. אבל כל אחד ואישיותו.

מעניין איך זה אצל הורייך.
🕒 פורסם בתאריך: 06/03/2024 18:02
רק אל תהי בטוחה שמודל הפיליפינית יתקיים בעוד 20-25 שנה. קצב הילודה ירד שם מאוד, מספר הילדים לאישה ירד מחמש בשנות ה-80 ל-2.5 וממשיך. כמו כן התחרות על מטפלים זרים תהיה פרועה בעוד 20 שנה בגלל הזדקנות מואצת של האוכלוסיה בעולם המערבי.

לגבי חסכון את יכולה לקנות סולם של אג"חים ממשלתיים צמודי מדד עם מועד פקיעה משתנה שישמשו אותך לתשלומים קבועים עבור טיפול אם תצטרכי חלילה. אם לא תצטרכי תגלגלי אותם. זוהי השקעה חסרת סיכון עם רווח ריאלי של בין 1-2%
🕒 פורסם בתאריך: 06/03/2024 18:06
או שהטכנולוגיה תפתור את הבעיה או את חלקה.
🕒 פורסם בתאריך: 06/03/2024 20:44
לא בטוח שזה קיים היום, יש אולי גרסה מוגבלת ל5 שנים
🕒 פורסם בתאריך: 06/03/2024 22:19
שימי לב, לא פחות חשוב מלחסוך זה לתת הוראה ברורה בכתב מי יטפל בך ויהיה האפוטרופוס עלייך אם חלילה תצטרכי.

לא רוצה להלחיץ אבל תנסי לדמיין מצב שחסכת 5 מליון שקל, את יכולה לקחת טנדר של עובדים זרים, אבל הבן שלך שבמקרה הוא גם האפוטרופוס מצד הבנק, מחליט שזה מיותר ועדיף לשים את אמא בבית אבות.....

לא לפחד מלעשות יפוי כוח למצב של דימנציה וצוואה ברורה....

בתקווה שאף אחד מאיתנו לא יזדקק לזה בחיים.
🕒 פורסם בתאריך: 06/03/2024 22:44
הפיליפינית של אמא שלי בערך בגילך.
🕒 פורסם בתאריך: 07/03/2024 21:50
הי. תודה על התגובה. ברצינות, 1-2% ? זה לדעתך מה שאפשר לצפות מגמל להשקעה?
🕒 פורסם בתאריך: 07/03/2024 21:51
אתה מתכוון לייפוי כוח מתמשך?
🕒 פורסם בתאריך: 07/03/2024 21:53
אני לא ממנה אפוטרופוס בטווח הנראה לעין.
🕒 פורסם בתאריך: 08/03/2024 02:10
קופת גמל להשקעה זה מכשיר, את נותנת למישהו את הכסף שלך ובוחרת השקעה מבין ההשקעות שבתפריט, בתמורה לתשלום דמי ניהול. במידה ואת משתמשת בכסף שהצטבר לטובת קצבה חודשית, שגודלה תלוי בכמה חסכת, ושתתקבל מגיל 60 ועד יום מותך, המדינה פוטרת אותך מתשלום מיסים על רווחי ההשקעה. את יכולה לפדות את הקופה בכל זמן, אבל אז תשלמי מיסים. אני דיברתי על מסלול ההשקעה והצעתי משהו שהוא חסר סיכון בהתאם לעדיפויות שלך. האם המכשיר הזה - קופת גמל להשקעה - הוא מכשיר טוב במקרה שלך? קשה לומר כי זה תלוי בהמון משתנים שלא פירטת לגביהם.