⬅ חזרה לאינדקס

כדאיות רכישת דירה מכינוס נכסים

🕒 פורסם בתאריך: 23/10/2024 08:56
שלום לחברי הפורום!

יש לי הזדמנות להשתתף במרכז על דירה, ואשמח לשמוע את דעתכם.

הדירה:

נמצאת בשכונה די מבוקשת בשולי גוש דן (אחת מהערים יהוד, גני תקווה, קרית אונו, פתח תקווה).

בת 4 חדרים ונבנתה לפני כ5 שנים, עם שתי חניות, מחסן ושתי מרפסות בקומה מאוד גבוהה.

סביב ה-100-105 מ״ר ללא המרפסות, שהן עוד כ20 מ״ר.

הדירה פנויה ואין צורך להתעסק בפינוי דיירים.

העלות:

* שמאות: כ3.4, אך לא נמכרו דירות כאלו במחיר כזה.

* דירות למכירה בלוחות: זהה לחלוטין מפורסמת ב-3.1, דומות אך עם מפרט קצת נחות יותר (קומה נמוכה, פחות מרפסות/חניות) מפורסמות ב3.3-3.5.

* דירות למכירה עם layout קצת שונה, ו/או בבניינים ישנים יותר בכמה שנים מפורסמות גם הן סביב ה3.1-3.5.

* דירות שנמכרו לפי רשות המסים: 3.0 לדירה כמעט זהה, מתחילת השנה. יתר הדירות בשנתיים-שלוש האחרונות סביב ה2.9-3.2.

מניח שייסגר איפשהו בין 2.6 ל-3.1.

המחשבות:

כשחשבתי על לקנות נדל״ן קודם לכן, חשבתי על דירות קרובות יותר לת״א אבל קטנות, ישנות וזולות יותר, בסביבות ה-2 מ׳.

בדירה המדוברת אולי נוכל לגור אני ובת זוגי בעוד מספר שנים כשנרחיב את התא המשפחתי.

מה שמושך אותי כאן זה שיש לי סיכוי להזדמנות לקנות דירה מתחת למחיר השוק.

ממה שקראתי על מכירות מכינוס, ייתכן והדירה תימכר גם מעל מה שאני רואה כמחיר שוק (3.2-3.1), ובמקרה כזה כמובן שלא אקנה.

כיוון שאין הרבה משתתפים בהתמחרות, וההצעות שהוגשו יחסית נמוכות, וכי אין לי מה להפסיד מההשתתפות, אני מנסה.

1. מה דעתכם על ההרפתקה?

2. איך להעריך כמה העסקה טובה?

3. באיזה מחיר זה הופך לעסקה לא משתלמת, ועדיף ללכת לשוק החופשי?

4. על מה לא חשבתי, ואני צריך לחשוב?

תודה לכולם!

עריכה, תוספת שאולי משנה משהו:

* את מספר המשתתפים במרכז, ניתן למנות על יד אחת.
🕒 פורסם בתאריך: 23/10/2024 09:13
יש לך מידע על גובה ההצעות האחרות?
🕒 פורסם בתאריך: 23/10/2024 09:14
גוגל: המשקיעה כינוס נכסים
🕒 פורסם בתאריך: 23/10/2024 09:20
כן, הגבוהה היא 2.5.

קראתי ולא רק כאן בפורום, ולכן כתבתי:
🕒 פורסם בתאריך: 23/10/2024 10:24
מתאר את ההתמחרות האחרונה שלקחתי בה חלק, דירה בשכונה טובה בחיפה:

* שיק של 200K ישב בנאמנות כחודשיים (הפסד עלות אלטרנטיבית)

* הערכתי את השווי ב 2.1, וההגשתי הצעה של 1.7

* קיבלתי זימון להתמחרות

* ביום ההתמחרות בוצע סוג של מכרז די מעניין אבל לא חשוב כרגע, שבסופו ההצעה הגבוהה ביותר הייתה 2.3 (10% מעל מחיר השוק). זוג שבדיוק התחתן וחיפש דירה בשכונה

* בדיעבד, התברר שהזוכים במכרז לא רכשו את הדירה כיוון שהייתה זכות ראשונים לבעלי הדירה (זוג שהתגרש, האישה קנתה אתה חלק של הגרוש). הכל היה תפאורה - הבעל לא הסכים עם השמאות והיה מוכן לאבד אחוזים (הכונס קיבל 4% אם אינני טועה) בשביל להעלות את המחיר.

המסקנות שאני מסיק, וגם נתמך במקורות נוספים (חפש למשל בפודקאסט "כסף בקיר" פרק על כך): כינוס נכסים שם זרקור על הנכס ומביא אנשים שמחפשים עסקה לאותו החדר. זה יכול לגרום לכך שהכנס ימכר מעל מחיר השוק. במקרה שלי לדירה היו מאפיינים שנדיר למצוא בשכונה (מבנה, כיוון מרפסת) מה שכנראה משך זוגות שרצו לרכוש אותה למגורים -> מונעים מרגשות ולא מכלכלה.

לענייננו:

כיף מאוד, תלמד המון מהתהליך.

כמו כל עסקת נדל"ן, עד כדי זה שיש כספים ששוכבים בנאמנות.

רק אציין שגם הכינוס הוא שוק חופשי.

יכולות להיות הצעות שאתה לא מכיר. וגם זכות הראשונים שציינתי - צריך להבין למה הדירה הגיעה לכינוס, אם זה גירושין או הוצאה לפעול בגין חוב הקצב של התהליך יהיה אחר.

*את אלו שאתה מכיר. להתמחרות יכולים להגיע רבים נוספים שאולי אתה כרגע לא חשוף עליהם - למשל מתווך שעובד עם הכונס.
🕒 פורסם בתאריך: 23/10/2024 13:13
מעניין מאוד!

במקרה שלך נשמע שלא היו דירות דומות בשוק בזמן ההתמחרות, במקרה שלי יש דירה כמעט זהה שמפורסמת ב3.1, אז אני מניח שאם הרוכשים הפוטנציאליים עשו טיפה ש״ב הם יודעים שאין להם סיבה להציע שקל מעל 3.1, אבל אולי אני מפספס משהו.

לא ידעתי שאפשר להגיש הצעות מחוץ לחלון הצעות המחיר (לפחות החלון ששוקף לי כמתעניין).

מדובר בפשיטת רגל של חייב. אני יודע שיש לו גם זכות ראשונים, השאלה מה קורה במקרה של פושט רגל, שהרי במצב כזה אין לו כסף? הוא יכול להעביר את הזכות שלו לאחד מבני משפחתו לדוגמא?

מה עם עצם היותה של העסקה מכינוס? יש עלויות נסתרות שאינן קיימות במכירה רגילה? תיווך אני יודע שלא יהיה, מה עם עו״ד? אותם סכומים כמו דירה רגילה?
🕒 פורסם בתאריך: 04/11/2024 09:44
אעדכן, שהדירה נמכרה ב2.8.

בהתמחרות אכן היו מספר משתתפים שניתן למנות על יד אחת.
🕒 פורסם בתאריך: 04/11/2024 11:19
בתוך הטווח של מחירי השוק, לא? אתם הרוכשים?
🕒 פורסם בתאריך: 04/11/2024 13:43
לדעתי מחיר השוק הוא 3-3.1 במצב רגיל, והיום עם כל הסנטימט של קיפאון במכירות יד 2, אולי 2.9-3.

אני לא הרוכש, החלטתי שההצעה הכי גבוהה שאני מוכן לשלם היא בין 2.7 ל2.8.

בשלב הזה נשארנו רק אני והקונה, לאחר שהצעתי 2.75, הוא הציע 2.8.

על מנת להישאר במשחק, היה עליי להציע 2.85, שזה מעל מה שהגדרתי לעצמי, כי היה קרוב מדי למחיר השוק מבחינתי.

בהרבה מקומות כתבו על זה שהעסקאות נסגרות מעל מחיר השוק, הנה חצי הסנט שלי על הפן הרגשי:

היה לי מאוד קל במהלך ההתמחרות עצמה, והיה לי מאוד קל להגיד ״פורש״ כשזה הגיע מעל הטווח שהגדרתי לעצמי, אבל מהיכרותי עם עצמי אני לא מופתע מזה.

5 דקות לאחר מכן, התבאסתי מאוד, והתחלתי לספר לעצמי שהייתי צריך להישאר ולנסות לקנות גם ב2.8 ואולי גם ב2.9, כי:

א. זה עדיין מתחת למחיר השוק

ב. הדירה מגיעה עם כמה מאפיינים מעולים שלא תמיד קיימים בדירות דומות (קומה סופר גבוה, 2 מרפסות, נוף פתוח, 2 חניות, קרבה למוקדי עניין וכו׳)

ג. חיבור רגשי לדירה (עד ההתמחרות, הצלחתי לראות את עצמי גר שם, ונהנה מאוד מכל המאפיינים שתיארתי, במיוחד שכרגע אני גר במקום בו אין לי אף אחד מהם)

לא מאוד רציונלי, אבל אני יכול לראות איך אנשים אחרים ״נשאבים״ לזה ומציעים מחיר שוק ואף טיפה יותר, במיוחד אם זה מיועד למגורים ולא להשקעה.
🕒 פורסם בתאריך: 04/11/2024 13:49
בהחלט שווה לבדוק יותר לעומק...

בדיוק!

אגב, תזכור שהדירה נמכרת as is, כך שאם למשל מתגלה נזילה או פגם מהותי, בניגוד להחלפת טיוטות בחוזה רגיל שמאפשר ביטול על בסיס מאורע כזה - בכינוס לא ניתן. זאת אומרת, העסקה הזאת טומנת בחובה סיכונים שאין ברכישת יד שנייה.

ועוד דבר - כמו שכתבתי, במקרה שאני סיפרתי הזוכה כלל לא רכש את הדירה. ההצעה היוותה נקודת פתיחה נוספת למשא ומתן. כך שיכול להיות שגם כאן יש משהו בסגנון. שים קלנדר לעוד כמה חודשים לבדוק ברשות המיסים אם הדירה נמכרה...
🕒 פורסם בתאריך: 04/11/2024 13:55
אני לא חושב שזה המקרה, כי דיברתי עם בעל הדירה, ומדובר בתיק פש״ר.

כמו כן, אני יודע שהיו נזקי מים בדירה שתוקנו ע״י הקבלן במסגרת האחריות שהוא נותן.

זו אכן נקודה חשובה, וממה שהצלחתי להבין, מכיוון שהקבלן טיפל בנזילות, אם זה יקרה שוב באותו המקום הוא יצטרך לטפל בזה שוב.