⬅ חזרה לאינדקס

תכנון השלב הבא

🕒 פורסם בתאריך: 30/10/2024 12:54
שלום חברי פורום יקרים!

אני קורא פאסיבי ותיק, והייתי שמח לקבל את דעתכם בנושא הבא:

אני בן 45 , אבא לילדה. בשנים האחרונות אני מתכנן את פרישתי המוקדמת ונערך לכך בהתאם.

בשאיפה, הייתי רוצה למשוך כ-20 אלף ש"ח בחודש על מנת לחיות בשפע, אבל כמובן שזה לא "הכל או כלום", ואני יכול להגיע לסכום הזה בשלבים ולחיות בינתיים גם מחצי מכך.

מתחילת הדרך שלי, אני עסוק בצבירת הון והשקעתו כדי להגיע ל"מאסה קריטית" כך שבשלב מסויים אוכל לגלגל את ההון לנכסים מניבים כדי להנות מתשואה פירותית.

השאלה היא - מתי ואיך.

כרגע, גם בעקבות המצב, יש לי ירידה משמעותית בהכנסות מעבודה ולכן יותר דחוף לי לגבש דעה לגבי העתיד.

ההון שלי מחולק בין דירה להשקעה בפריפריה ששוה בסביבות 800 אלף ש"ח, ומכניסה לי כ 2600 ש"ח בחודש.

השקעות שונות בפרוייקטי נדל"ן זמניים בחו"ל (מולטיפאמילי) בסדר גודל של 1.2 מליון ש"ח

חסכונות פנסיוניים (פנסיה, גמל, השתלמות) בסדר גודל של מליון ש"ח.

האפשרויות שחשבתי עליהן לגבי השלב הבא הן:

1. השקעה והחזקה בנדל"ן בחו"ל דרך חברת ניהול. - נשמע סולידי וקל להבנה, אבל תמיד יש את הסיכון שמתישהו החברה לא תעמוד בהתחייבויותיה או לא תעמוד בכלל.

2. החזקה של מניות ומכירה שלהן. - הפתרון הידוע והמפורסם, אבל בינתיים רחוק ממני מבחינת ההון הראשוני הדרוש לצורך קבלת ריבית מספיקה.

3. מתן הלוואת מזנין לפרוייקטי נדל"ן. - אטרקטיבי מבחינת הריבית, אבל מסוכן.

4. החזקת מניות מחלקות דיבידנד. כנ"ל 2, ואף יותר.

אשמח לקבל דעות ורעיונות כדי לתכנן את השלב הבא - איך ומתי אפשר להשקיע את ההון כדי לחיות ממנו.

תודה מראש
🕒 פורסם בתאריך: 30/10/2024 12:57
תשואה תמיד באה עם סיכון. לא תמצא פה פתרון קסם שייתן לך יותר מתיק מנייתי ובפחות סיכון.
🕒 פורסם בתאריך: 30/10/2024 13:00
כל מה שציינת יכול לעבוד, ויכול גם להתרסק.

על מנת להגיע ל20 אלף בחודש, חישוב גס מצביע שתצטרך הון של 8 מיליון בערך. אתה כמעט בחצי הדרך.
🕒 פורסם בתאריך: 30/10/2024 13:29
מכיר את חוק ה 4 אחוז??

תתכנן תיק פרישה שמושקע 60 אחוז במדדי מניות מובילים

ו40 אחוז סולידי אג"ח וכאלה

תמשוך 4 אחוז שנתי

והכסף לא יגמר לך לעולם......

וכנראה רק יעלה

יהיה לך קצבה חודשית של 10,000 ש"ח

להעמקת הידע בתחום ממליץ לך לקרוא על מחקר טריניטי

פשוט כל הדברים שכתבת או לא אמינים או עם סיכון

בהצלחה!!
🕒 פורסם בתאריך: 30/10/2024 15:07
עבור מי שמתכנן ממש לעשות את הצעד של פרישה מוקדמת, הייתי מאוד ממליץ לקרוא מעבר למחקר טריניטי, וללכת על סדרת הפוסטים של ERN על safe withdrawal rate. ספציפית, 60% מניות ו- 4% טומן בחובו לא מעט סיכון (כלומר סיכוי שיגמר הכסף)

בהצלחה!
🕒 פורסם בתאריך: 30/10/2024 16:06
סופר מעניין, ומייאש.

אז אולי התשובה בכלל נמצאת בשילוב של האלמנטים שהזכרתי בפוסט המקורי?
🕒 פורסם בתאריך: 30/10/2024 16:32
עוד כמה שנים תכננת לפרוש?
🕒 פורסם בתאריך: 30/10/2024 16:42
התוכנית המקורית היא לפרוש בעוד10-12 שנים. לאחרונה התחלתי לחשוב שבמקום לחכות לפרישה עד שאצבור את מלוא ההון, אני מעדיף לפרוש בשלבים - כלומר להתחיל לפעול לקבלת תזרים מוקדם יותר ולהגדיל אותו בהדרגה.
🕒 פורסם בתאריך: 30/10/2024 17:46
יש לך היום כ-3 מליון שח.

בסבירות גבוהה בעוד 12 שנה יהיו לך מעל 8 מליון שח, כך שבביטחון גבוה תוכל למשוך 20,000 בחודש. מאחר ותהיה 3 שנים לפני משיכת קצבה מתוכניות פנסיוניות וכשליש מההון שלך הוא פנסיה, כנראה שתוכל למשוך אף יותר, לכיוון ה-25,000.
🕒 פורסם בתאריך: 30/10/2024 18:21
מדובר בסיכוים מאוד קטנים שהכסף יגמר

תרחיש בהחלט הזוי וגם זה בעוד 30 שנה!

זתומרת שאם התרחיש הכי גרוע שיש בעולם קורה זה עדיין יקרה בעוד שלושים שנה

ואם זה לא יהיה כזה גרוע ועדין זה יהיה גרוע אז זה יקרה בעוד 50 שנה

הסיכוי שואף לאפס........

אל תתיאש

תבדוק את חוק ה4 אחוז לעומק ותחליט

ומה שהזכרת מדובר בסיכונים לא מבוטלים

לדוגמה שהכסף לא ביידים שלך הוא בידים של איזה חברה שמבטיחה הבטחות מפה ועד הכטבמי"ם של מטולה

ומניית דיבידנד לא תשיא לך את התשואה שאתה מחפש

זה יותר קרוב לאופציה 2 שהצעת רק במשוכלל מגובה במחקרים אין סוף על ההשקעה הפאסיבית...

""השקעה פאסיבית""
🕒 פורסם בתאריך: 30/10/2024 18:22
תלוי איזה השקעות הוא יעשה עד אז.....
🕒 פורסם בתאריך: 30/10/2024 18:25
אכן, כסף בקירות לא נזיל
🕒 פורסם בתאריך: 30/10/2024 18:27
חוק ה4 אחוז הוא הפשטה של הרבה חישובים לכלל אצבע נוח לחישוב. הוא לא מתחשב במיסים, ולא מתחשב באינפלציה, לא מתחשב בשערי מט"ח.

כסף שנגמר אחרי 30 שנה, זה סיכון סביר אם אתה בן 67, כנראה שתמות לפני גיל 97, אבל בגיל 40 זה סיכון גבוה.

אני חושב שהגישה של ERN יותר זהירה.
🕒 פורסם בתאריך: 31/10/2024 09:30
תודה לכל העונים.

אני מבין ומקבל שהרדוקציה ל"חסוך עד שתוכל למשוך 4%" היא אמנם אסתטית ופשוטה להבנה אבל לא מדוייקת.

במקום להשקיע את כל החסכונות בקרן סל, מפוזרת וזולה ככל שתהיה, נראה לי שעדיף לפזר את ההון על פני עוד אפיקי השקעה במקביל על מנת:

1. להפחית את הקורלציה עם שוק ההון

2. ליצור תזרים כלשהו לפני גיל הפרישה

לגבי הסיכונים בהשקעות אלטרנטיביות למיניהן, כמובן שהן קיימים ולכן נתח ההשקעה מכלל התיק באפיקים אלה יהיה בהתאם לסיכון.

למישהו מכאן יש ניסיון בהשקעה בקרן חוב למשל?
🕒 פורסם בתאריך: 31/10/2024 09:33
למה זה טוב? בדרך כלל התזרים הזה ממוסה, מה שמרחיק ממך את הפרישה.
🕒 פורסם בתאריך: 31/10/2024 09:51
לפי הבנתי גם מכירת מניות לאחר הפרישה גוררת תשלום מס.

לגבי התזרים המוקדם, זה בהחלט יקל עלי את נטל הפרנסה. אין לי הכנסה יציבה מספיק ואני רוצה לייצב את מפלס החרדה מכך.
🕒 פורסם בתאריך: 31/10/2024 10:08
יכול להיות מס נמוך יותר (למשל לאחר גיל פרישה זה בהתאם למדרגות המס).

באופן כללי עדיף לשלם מס כמה שיותר מאוחר, מכיוון שמס ששולם מוקדם לא צובר ריבית דריבית.
🕒 פורסם בתאריך: 31/10/2024 10:53
אפשר לקחת הלוואה ע"ח המוצרים האלה במידה והם במסלולים מסויימים ולקנות מהכסף קרנות סל מדדיות זולות.

זה מהלך של מינוף אבל לא חסר סיכונים.
🕒 פורסם בתאריך: 31/10/2024 11:15
יש מינוף שאינו מסוכן?
🕒 פורסם בתאריך: 31/10/2024 11:58
מה הייתרון של מהלך כזה על פני קניה של קרנות סל ממונפות?
🕒 פורסם בתאריך: 31/10/2024 12:21
ההבדל הוא ״לאחר״ הפרישה לעומת ״לפני״ הפרישה.

אחרי הפרישה זה הזמן של שימוש בכסף לכן תשלם מס בעוד לפני הפרישה זה זמן של צבירה ועדיף לדחות את תשלום המס כמה שיותר כדי להנות מהעקרון של דחיית מס ולהרוויח כסף גם על הכסף שמיועד לתשלום מס

לא כל כך ברור מהפוסט כמה כסף נזיל יש לך ואיזה תזרים אתה מקווה לקבל?
🕒 פורסם בתאריך: 31/10/2024 13:11
התחום מצוי באי ודאות גדולה מאד ושווי של הרבה פרוייקטים צנח משמעותית, חלקם גם ל0. הייתי ממתין עם החלטות גדולות עד שהכסף הזה יחזור אליך.
🕒 פורסם בתאריך: 31/10/2024 13:25
אני דווקא בהסתכלות על תיק הנכסים שלך היתי נמצא באי וודאות.

השקעות בנדלן חו'ל כוללות הרבה אי וודאות ולא בטוח שתקבל את התשואה הצפויה משכ'ד או ממימוש. יכול להיות מצב שהתשואה הסופית תהיה מאוד נמוכה או לחילופין לא תיהיה כזו ותיצא מהשקעה בהפסד.

היתי עושה את הבחינה של הפרישה לאחר יציאה מהשקעה הנ'ל.

לא יעוץ ולא המלצה

בהצלחה
🕒 פורסם בתאריך: 31/10/2024 13:44
הכסף הנזיל הוא זה שמושקע כרגע באופן זמני, כלומר קצת יותר משליש מסה"כ.

אני לפחות בינתיים משאיר את הדירה ולא נוגע בקרנות השתלמות.

בחישוב גס מאוד ובהנתן שהכל קורה כצפוי ואין בלת"מים, אני יכול לשם הדוגמא להשקיע מיליון ש"ח בקרן חוב (הלוואת מזנין לפרוייקטי נדל"ן) תמורת 11% שנתי.

בניכוי מס (הנחתי שזה 25%) זה יוצא בערך 6800 ש"ח בחודש. לא סכום משנה חיים, אבל בהחלט יעזור לי בתזרים החודשי.

הבעיה מעבר לסיכונים המובנים היא העובדה שהקרן לא צומחת אלא נשחקת בעקבות האינפלציה.

אפשרות נוספת היא להשקיע סכום דומה ברכישת נדל"ן בהחזקה ישירה ובניהול של חברה. על הנייר (או הברושור, יש לציין) זה אמור להניב כ 5000 ש"ח חודשי אחרי מס ולפני הוצאות. ברור לי שיש פה עוד נעלמים וזה לא משהו שאכנס אליו בעיניים עצומות אבל אני לא חושב שצריך לשלול את האופציה הזו קטגורית רק מפני שיש בתחום הזה הרבה טיפוסים מפוקפקים. הייתרון הוא שיש פה אפשרות לעליית ערך כנכס (אפשרות, לא התחייבות) ולכן זה יכול להיות אטרקטיבי.
🕒 פורסם בתאריך: 31/10/2024 13:47
ספציפית ההשקעות שאני מעורב בהן נראות טוב (הרושם הזה מבוסס כמובן רק על מה שבוחרים לדווח לי, אז בפועל הכל ייתכן), ובכל מקרה לא אוכל להשתמש בכסף הזה עד שיחזור אלי. זה יקרה בשלבים כי נכנסתי להשקעות בזמנים שונים.
🕒 פורסם בתאריך: 31/10/2024 13:49
אני נעזר פה כדי לתכנן את פעולותיי בעתיד, כשהכסף יחזור. יש לי סיבות להאמין שהוא אכן יחזור.
🕒 פורסם בתאריך: 31/10/2024 14:04
אפשר לשאול שאלה?

מה היה תהליך קבלת החלטות שלך בהשקעה כל כך גדולה מההון שלך בנדל'ן בחו'ל?
🕒 פורסם בתאריך: 31/10/2024 15:22
לא בדובר בצעד אחד או בהחלטה אחת אלא בתהליך שבמהלכו עברתי את כל ה"סייקל" ולמדתי מכך לקראת ההשקעה הבאה.

בהתחלה, כמו רבים, שמעתי מחבר על השקעה מוצלחת שעשה וכמובן שנחשפתי לפודקאסטים, פוסטים וכו' שמפרסמים פרוייקטים כאלה ואחרים.

ידעתי שאני לא יודע, ולכן קראתי מה שאני יכול, בפורום הזה ומחוץ אליו על התחום והבנתי ש:

1. יש אנשים שלא יודעים הרבה ובכל זאת בוחרים להשקיע (ולהמליץ לאחרים) בלי להבין.

2. יש אנשים שיודעים המון אבל יפסלו את התחום כולו או לפחות יעשו "גייטקיפינג", כלומר יגידו שזה מסובך ושמי שלא מבין הכל - שלא ישקיע.

אני רציתי להבין ולהשקיע בתבונה, השתדלתי למצוא מקור אמין ללמידה (כלומר כזה שלא רק שולל אלא מסביר איך לעשות את זה נכון) ובסוף פשוט הלכתי על זה עם השקעה יחידה בלי להיות מאסטר במימון, בניה, ניהול משברים ומשפט. מאז השקעתי עוד פעמיים.

גם היום אני לא כל הדברים האלה, אבל אני גם לא 100% פאסיבי, אלא משתדל להיות מעודכן ומעורב עד כמה שמתאפשר.
🕒 פורסם בתאריך: 31/10/2024 16:52
אני בחנתי הרבה תוצאות של השקעות מהסוג הזה בעבודתי ויש לי דעה ברורה בנושא.

לרב את ההשקעות שבחנתי ביצעו משקיעים כשירים ולהם אחוז מוגדר מההון בהשקעות מהסוג הזה ולא אחוזים מהותיים.

האם אחד מהפרויקטים הסתיימו?

האם חישבת את התשואה סופית?
🕒 פורסם בתאריך: 31/10/2024 18:29
למרות שהחברים פה בקבוצה חלקו עלי בעניין חוק ה4 אחוז כבודם במקומם מונח

לדעתי המחלוקת היא לא האם הגישה הזאת נכונה אלא האם לעשות את זה עם 4 אחוז מהכסף או עם 3 אחוז.

אשמח לשמוע את דעתכם..... @קפיטליסט מרושע

וזה המסלול הבטוח כי הכסף ממשיך להיות מושקע בפול..... וברוב המקרים הכסף התרבה אף מעבר לאינפלציה וכו

ואגב וורן באפט אמר "תשקיע 90 אחוז מהכסף שלך במניות לאורך של יותר מחמש שנים ו10 אחוז באגחים מדינים כדי שאם תצטרך כסף בזמן משבר יהיה לך לקחת מהאגחים

היות ואתה מתכננן פרישה ולא השקעה אז המספרים טיפה משתנים
🕒 פורסם בתאריך: 31/10/2024 18:58
כתבו לך שטרינטי בדק שרידות ל 30 שנה, למרות שלפורש בן 40 יכולות להיות יותר. ושלא לקח בחשבון מיסים כלל. ושהסתמך על משק אוטרקי ללא שיקולי מטבע.

בסוף אין כלל אחד. כולם (או רובנו?) בפורום יסכימו שהשקעה במדד רחב לאורך עשרות שנים היא דרך טובה לייצר הון. אבל כשמדובר בפרישה - נכנסת הפסיכולוגיה ונכנסים הפחדים והחרדות, ושם אנחנו שונים. יש כאלו שירצו מקדמי בטחון גדולים יותר מ 3%, ויש כאלה שיגידו שצריך גם להחזיק דירת מגורים, ויש כאלה שיגידו שצריך לשמור על כושר הכנסה.

החיים מסובכים ואין פתרון אחד :)
🕒 פורסם בתאריך: 31/10/2024 20:29
אני מסכים לגמרי עם ההודעה של @Therealdeal מעלי, ושוב אמליץ לקרוא את המאמרים של safe withdrawal rate כי הוא תוקף את הבעיה הזאת ביסודיות, מכל זווית שאפשר לדמיין.

ככלל, להרגשתי האישית, 4% זה מסוכן מידי, 3% זה לגמרי בטוח, ותמיד מפחיד לפרוש לחלוטין :)
🕒 פורסם בתאריך: 01/11/2024 10:02
אשמח לשמוע את דעתך מסקנותיך בנושא.

פרוייקט אחד הסתיים, בתשואה סולידית שלא חרגה מהתוכנית.

פרוייקטים נוספים טרם הסתיימו ומניבים תשואה רבעונית, גם לפי התוכנית.
🕒 פורסם בתאריך: 01/11/2024 10:07
בדיוק. ולכן קצת מפריע לי שבמקרים רבים אנשים דבקים בפתרון ה "4%-מדדים רחבים-לאורך זמן-וזהו", כאילו שאין אפשרויות אחרות שיכולות להתאים יותר לאדם מסויים.

אני גם רוצה למקסם תשואה כמו כולם, אבל הייתי רוצה להפחית את מפלס החרדה התזרימית שלי עוד בעשור הזה ולא רק לאחר גיל 60, ולכן אני מחפש פתרון שייתכן שאיננו יעיל ואלגנטי כמו זה שמוזכר שוב ושוב.
🕒 פורסם בתאריך: 01/11/2024 11:07
את המסקנות אני מציג ללקוחותי בישיבת סיכום שנה.

שיהיה בהצלחה בהשקעות הקיימות.
🕒 פורסם בתאריך: 01/11/2024 11:26
בפורום הזה אנשים מעדיפים פרישה מבוססת משיכה, כי זה איד מעמודי התווך המקוריים של הפורום. בקבוצות נדל"ן בפייסבוק תשמע על פנסיה מבוססת נדל"ן.

באופן אישי אני מתכונן להכנסות משוק ההון ונדל"ן יחד, כשהעקרון המנחה הוא שאני היזם, המשקיע, היועץ ומנהל 100% מהנכסים (כי זה מה שמתאים לי).
🕒 פורסם בתאריך: 01/11/2024 17:07
זה מובן, ולצערי קבוצות פייסבוק הן לרוב כר פורה לבעלי אינטרס לחפש לידים ולכן קשה לקבל שם מידע אמין.

חבל שפה בפורום אין יותר גיוון דעות מהבחינה הזו, כי מכל בחינה אחרת זה מקור המידע הקהילתי האיכותי ביותר שאני מכיר.
🕒 פורסם בתאריך: 01/11/2024 17:13
יש פה לא מעט אנשים שמחזיקים נדל"ן כחלק מהפורטפוליו ומתבטאים לגבי זה.

היופי באסטרטגיה של אחוז משיכה בטוח בשוק ההון היא שאפשר עם שינויים קטנים להתאים אותה לכל אחד בכל מקום.

באפיקים אחרים אין את הבהירות הזאת ולכן קשה להגיע להסכמות. אז טבעי שאין על זה דיונים פורים...
🕒 פורסם בתאריך: 01/11/2024 18:56
נראה שענית כאן לעצמך, לא?

יכולה לספר רק מנסיוני האישי.

גם לנו זה קסם ורכשנו מספר דירות בצפון אנגליה.

לצערי, בדיעבד, מדובר בהשקעה מאכזבת מאוד.

אמור זה שם של דג. וההוצאות אכן מקלקלות את כל התכנונים היפים…

אצלנו, ממוצע ההכנסות (נטו, אחרי הוצאות ולפני מס) רחוק מאוד מהסכום הזה. השנה למשל אנחנו במינוס, ולפי חישוב שעשיתי משנת 2022 ה- XIRR הוא 2.8% וזה בהנחה שערך הדירות נשאר זהה לערך הרכישה. מה שלא נכון בעליל כי לפחות במקום אחד הייתה צניחה חופשית בערך הדירה :'( .

הסיבה היחידה שאני לא לחלוטין מתחרטת על המהלך זה העובדה שבתקופה כזו הידיעה שיש כסף/נדל״ן ״מחוץ לישראל״ נותנת סוג של תחושת ביטחון (גם אם אולי זה פסיכולוגי בלבד :> ). למזלי הסכום שהשקענו הוא אחוזים בודדים מההון שלנו ולכן הנזק לא כואב מדי.
🕒 פורסם בתאריך: 01/11/2024 20:24
נייס
🕒 פורסם בתאריך: 02/11/2024 10:38
המחירים שם הם לא כמו בארץ…
🕒 פורסם בתאריך: 08/11/2024 22:32
ביטקוין לא נותן לך תחושת בטחון כזו?