⬅ חזרה לאינדקס

פירעון קה"ש נזילה - להחזר חובות - או המשך חסכון

🕒 פורסם בתאריך: 22/12/2024 11:13
שלום

חדש בפורום

מבקש עצה בעניין כספים מקה"ש שנהפכה לנזילה, ביחס לחובות אחרים, בהינתן הנחות שונות כדלקמן.

קה"ש נזילה, יש בה 200K כעת. דמי ניהול מצבירה שלה הם 0.45%, השקעה דרך אחד הגופים ה"רגילים" במסלול "מניות".

שכיר, מפקיד לקה"ש כל חודש בערך 1950 ₪, כלומר חלקית מעל התיקרה.

גם אם אקח כסף מקה"ש אשאיר בה חלק מהכסף לגרירת ותק לקרן הבאה שתיפתח אוטומטית בתנאים דומים.

מחזיק -3 הלוואות "ללא ריבית" בפירוט הבא:

54K החזר חודשי 2166 מסתיימת עוד שנתיים

50k החזר חודשי 1200 מסתיימת בערך עוד 3.5 שנים

48k החזר חודשי 950 מסתיימת בערך עוד 4 שנים

כלומר, החזר ההוצאות החודשי על הלוואות אלו הוא 4316 ₪ בשנתיים הקרובות, ואחרי כן כאמור 2150 ₪ לחודש למשך עוד שנה וחצי, עד שבערך בעוד 4 שנים כל ההלוואות מסתיימות.

יש כמובן עוד פרמטרים והוצאות, שלא נכניס לדיון זה.

גובה ההחזרים החודשי, בנוסף להתנהלות חודשית לא מהחכמות שראיתם, מחזיקה אותי במינוס תמידי עם פער ממוצע של 3k לחודש בין ההכנסות להוצאות, ומינוס שנתי סביב 15-25k שראיתי שעולה לי בערך 2000 ₪ בשנה לכל היותר (כי הוא משתנה כל הזמן)

אין חסכון נוסף, פרט לקה"ש , היות בפועל אי אפשר לבצעו במצב זה.

חכם מהצד יכול היה לשאול "למה לקחת התחייבויות במקביל" וכולי, אבל זה חלב שכבר נשפך, שאולי אלמד ממנו לעתיד.

לא בנוי להשקעה עצמאית במנגנונים מסובכים/מתוחכמים/עתירי סיכון/מבוזרי ערוצים. כן יתאפשר להשקיע בקופת גמל להשקעה, סביר שלא אעבור את התיקרה השנתית שמותר להפקיד אליה בכל מקרה.

כעת יש כסף נזיל, ויש כמה חלופות לגביו.

ערכתי חישובים שונים בעזרת מחשבונים שגם לוקחים בחשבון את דמי הניהול, ואף הכנסתי את שווי העלויות נסתרות שאתם מציינים פה ושם בפורומים.

מתלבט בזאת בכמה אופציות, בהסתכלות לעוד 6 שנים מעכשיו:

לא לעשות כלום, להשאיר את הכסף בקה"ש ולתת לו להמשיך לעבוד, לתת להלוואות להסתיים. בעוד שנתיים יירד ההחזר החודשי, ותהיה קצת יותר רווחה להיות פחות במינוס, או חלילה להתחיל קצת לחסוך באופן עצמאי בנוסף לקה"ש.

לפרוע את כלל החובות (בערך 170k), להשאיר 30k בקה"ש לטובת גרירת ותק לקרן שתתחיל מחדש, ולהשקיע חלק מההכנסה שהתפנתה, למשל 3000 בחודש במסלול השקעות סולידי.

לא אוכל להשקיע הכל כי אורח החיים עדיין לא מאוזן....

לפרוע את יתרת החובות רק בעוד שנתיים (סיום ההלוואה עם ההחזר החודשי הגבוה ביותר, יישארו חובות של 80K לערך בהלוואות הנוספות+מינוס בבנק)

כאשר קה"ש "עבדה" עוד שנתיים על מה שיש בה, תינעל להפקדות עם יתרה הרבה יותר גבוהה מ 30k (לפי חשבון שעשיתי יהיו בה שוב 200k שימשיכו לרוץ ללא הפקדות חדשות) ולהשקיע באופן עצמאי מההכנסה (הנמוכה יותר) שהתפנתה, למשל 2000 ₪ בחודש.

יכול להיות שיש עוד חלופות שעושות שכל. אשמח לדעתכם.

אני נמצא בתחושה, שגם מגובה בתחשיבים עצמאים שעשיתי, שכיון שגובה ועלות החוב שנושא ריבית (המינוס בבנק) נמוך משמעותית מהחיסכון שכבר קיים שנושא ריבית דריבית (וגם רובו פטור ממס רווח) אין הגיון לכסות את המינוס ואת ההלוואות הפטורות מריבית, בכסף כעת.

דווקא האופציה האחרונה (ג'), של "לדחות" את ההחלטה לעוד שנתיים, שבהן הלוואה אחת תסתיים באופן טבעי, הוא המנגנון שישאיר הכי הרבה כסף ביד עוד 6 שנים.

זאת תחת הנחה, לא מובטחת, שלא תהיה נפילה משמעותית בשוק ההון, וקה"ש תמשיך להרוויח 8% בשנה, שזה אחוז סביר לקרן שצמודה למניות.

וצריך תמיד לחשוב על מקרה עתידי לא ידוע בו אהיה זקוק לכסף, והחזרת חובות (ידועים) כעת, תקטין את הרזרבה הזו בהיעדר חסכונות נזילים אחרים.

יש אנשים שלא יכולים לשאת את התחושה של לחיות עם מינוס בבנק, אני לא מאלה, אבל הייתי רוצה ללמוד לצאת מהמעגל הזה (שוקל במקביל פנייה לארגון "פעמונים" J).
🕒 פורסם בתאריך: 22/12/2024 11:24
אציין שיש אופציה נוספת שהיא לקחת הלוואה על בסיס הקרן השתלמות, לרוב בתנאים דיי טובים.

ממליץ לבדוק את ההחזר החודשי ואת משך ההלוואה כנגד קרן ההשתלמות, יכול להיות שזה יעזור לך מבחינת ההחזר החודשי.
🕒 פורסם בתאריך: 22/12/2024 11:31
אי אפשר, משיכה חלקית מונעת גרירת ותק.

לגבי שאר הדיון, נדמה לי שאתה קצת מטעה את עצמך. אני מבין שזה כיף לחשוב שאתה עשיר ויש לך 200K בחיסכון, אבל אם במקביל אתה בחובות גדולים אז אתה לא באמת עשיר. צריך להסתכל מה סך הנכסים שלך (כולל חובות) ואז להשקיע אותו כמו שצריך.
🕒 פורסם בתאריך: 22/12/2024 12:08
אף אחד לא טען שאני עשיר, להיפך. ועדיין אני לא בטוח שאתה צודק לגבי גרירת ותק, למרות שזה לא באמת עיקר ההתלבטות שלי פה...
🕒 פורסם בתאריך: 22/12/2024 12:11
היות והקה"ש מנייתית, הם ייתנו הלוואה רק כנגד אחוז קטן יחסית מהכסף הנזיל, וזה לא יספיק לכיסוי כלל ההלוואות האחרות.

יש לי כבר הלוואות ללא ריבית.

מה הטעם למחזר אותן בהלוואה חדשה שהיא כן נושאת ריבית ? הפחתה קלה בהחזר החודשי תמורת ריבית והחזר יותר שנים ?
🕒 פורסם בתאריך: 22/12/2024 13:14
למה לא לפרוע את כל ההלוואות ולהתחיל מ-0 אחרי שכבר הבנת את הטעויות (שאתה מעיד עליהן) שעשית?

אפשר להתחיל לחשב ולעשות מיקרו אופטימיזציות, אבל ההנחות ששוק ההון לא יתרסק בטווח הקצר (לא ספציפית עכשיו, אלא תמיד) הן מסוכנות ביותר. אני לא חושב שהאפסייד ששוק ההון יביא לך ב2-6 השנים הקרובות שווה את הדאונסייד.
🕒 פורסם בתאריך: 22/12/2024 14:40
אם משך החזר ההלוואה יהיה ארוך יותר, ההחזר החודשי יהיה נמוך יותר ותוכל לא להיות במינוס תזרימי.

שוב אני לא יודע אם מהלך כזה משתלם או לא בגלל שהוא תלוי התנאים שבהם אתה יכול לקחת את ההלוואה, אפשר לשקול לפצל את הקרן ל50K מנייתי ו150K אג"ח ולקחת על חשבון האג"ח הלוואה, להחזיר מיידית את ההלוואות שאתה בהן, ולקחת התחייבות ארוכה יותר אך נמוכה יותר מבחינה חודשית. זה תלוי תנאים זה הכל.

בכל מקרה חשוב להבין שהמינוס שלך הוא גם כן הלוואה שנושאת ריבית, ולכן אתה צריך לראות איך אתה סוגר אותו כמה שיותר מהר.