⬅ חזרה לאינדקס

דילמה: מכירת מדד או מניות בודדות לרכישת דירה

🕒 פורסם בתאריך: 05/02/2025 09:47
תרחיש היפותטי:

בן 30. רוצה לקנות דירה ולצורך כך צריך לממש מניות.

התיק מנוהל בבית השקעות ישראלי - אין מכירה בשכבות.

שווי התיק כ-900 אלף בערך.

סיבולת סיכון גבוהה, אם כי משקיע פשוט ולא מתוחכם במיוחד.

כ-230 אלף ₪ נמצאים ב-VTI.

מתוכם הרווח הוא בערך חצי.

לצד זה יש כמה מניות בודדות (אפל, טסלה, מייקרוסופט) בסכומים של בערך 40 אלף כל אחת, כשהחלק הארי של כל אחת הוא רווח (200%+).

ההתלבטות היא לגבי מה יותר ״נכון״ למכור בהנחה ויש צורך בסכום של בערך 120 אלף - את המניות הפרטניות או חלק מה-VTI? (שאר האחזקות בתיק - מניות פרטניות - נשארות כמו שהן)

מצד אחד, להמשיך להחזיק במדד יהיה יותר סולידי ויותר מפוזר, וכל אחוז של עלייה בו שווה יותר מאחוז של עלייה במניות הבודדות.

אבל מצד שני הוא נוטה לעלות בצורה סולידית יותר לעומת המניות הבודדות שיכולות לעלות עשרות אחוזים בשנה (כן, ידוע שגם הכל יכול לרדת).

אבל לוותר על המניות הבודדות אומר אובדן פוטנציאלי של ריבית דריבית ש״כבר עובדת״ ולהיפרד לשלום ממחירי קנייה נמוכים של מניות שבעיניי לפחות יכולות להמשיך לתת תוצאות טובות גם עשור קדימה.

מה הייתם עושים במצב הזה?

תודה
🕒 פורסם בתאריך: 05/02/2025 09:56
נניח הוא רוצה להשאיר X בחשבון. חושב מה הייתי עושה אילו כל ה-X היו במזומן היום.
🕒 פורסם בתאריך: 05/02/2025 13:45
לא רוצה לשים לך מילים בפה, אבל אם אני מבין נכון, אז להתייחס לזה כאילו אין משמעות לרווח שנצבר עד היום?
🕒 פורסם בתאריך: 05/02/2025 13:55
אמת
🕒 פורסם בתאריך: 05/02/2025 14:20
"אבל לוותר על המניות הבודדות אומר אובדן פוטנציאלי של ריבית דריבית" התשואה הגבוהה שהן השיגו בשנים האחרונות אינה ערובה לכך שהתשואה תמשיך להיות כך.

ככל ויתרת ההשקעה תהיה לטווח הארוך מאוד, יש היגיון בלהשאיר את ההשקעה במדדים, ולא במניות ספציפיות שאומנם היום הן בעשיריה הפותחת של המדדים, אבל לא ניתן לדעת מה יהיה מקומן כעבור עשור.
🕒 פורסם בתאריך: 05/02/2025 14:25
למה לא?...

מה שהמתורגמן אמר.

רשמת בעצמך - יכולות...

ובכסף שמוצמד למדד היא לא עובדת?...

לא הבנתי את המשפט הזה.

רשמת בעצמך - יכולות...

זו היקשרות רגשית לדעתך או פיננסית גרידא?

כי אני רואה פה 2X כסף (נניח).

ואתה צריך Y כסף.

וההבדל שבין 1X כסף על המדד לבין 1X כסף על מניות בודדות הוא אין הבדל.

עובדה #1 - רשמת בעצמך שאין מכירה בשכבות. נקודה.

עובדה #2 - אם אין מכירה בשכבות אז אין הבדל במיס רווח ההון שתשלם ואין פה יתרון מיסויי (אם אני מבין נכון). נקודה.

עובדה #3 - אם תמכור את המחקה מדד או את המניות בודדות, תשלם אותו מס (אני מבין נכון?).
🕒 פורסם בתאריך: 05/02/2025 15:28
לא הבנת נכון. חוסר היכולת למכור בשכבות רלוונטית פר נייר, לא גלובלית בכל התיק.

אבל בלי קשר לזה המסקנה שלך נכונה. ניהול סיכונים אומר שעדיף להיפטר מהמניות הבודדות, הגם שנטל המס מהם גבוה יותר.

יש מודל שנקרא "מומנטום" ואנשים נוטים לחשוב שמי שעלה לאחרונה ימשיך לעלות גם בעתיד הקרוב.

אין לזה אחיזה במציאות. מה שקרה קרה ולא משפיע על העתיד. ולכן... ניהול סיכונים כאילו הכסף חדש.
🕒 פורסם בתאריך: 05/02/2025 15:30
היינו לאחרונה בסיטואציה דומה, עם אותן מניות ואותה "בעיה", רווחים של מאות (ואלפי) אחוזים. מכיוון שאסטרטגיה ארוכת הטווח שלנו לא כוללת השקעה נוספת (מעבר למה שכבר עשינו בעבר) במניות בודדות, מכרנו חלק מכל אחת מהן. שילמנו מס של בערך 100k, אבל ברור שמבחינת אסטרטגיה במקרה שלנו זאת ההחלטה הנכונה.

כמו שאמרה פעם בעלת הבית, לתת לשיקולי מס להשפיע על האסטרטגיה זה כמו לתת לזנב לקשקש בכלב.
🕒 פורסם בתאריך: 05/02/2025 15:53
מת על ההסברים שלך יעקב.

להיפטר מהמניות הבודדות כי הן לא מפוזרות מספיק (חוסר פיזור = סיכון) לעומת ניירות מחקי מדדים - זה קל.

אבל למה נטל המס של מניות בודדות יותר גבוה מנטל המס של נייר ערך שהוא מחקה מדד?

אתה מדבר על קרנות איריות שצמודות למדד המחירים לצרכן או לא וכו'?

כי להבנתי 25% מס רווחי הון הוא 25% מס רווחי הון והוא לא מבדיל בין נייר ערך מחקה מדד (קרן סל או שקרכלשהוא) לבין נייר ערך שהוא מניה של עמה-זון או הקיוסק של מאסק.

נדמה לי שמכיר... המשקיעה תבדל"א קוראת לזה אם אני לא טועה לדהור עם הסוסים, לא?.

זוכר במעורפל איזה מאמר שלה בבלוג שהזכיר משהו כזה.

זה לא קשור יותר למניות צמיחה ופחות למניות ערך?...

כלומר "מומנטום" הנ"ל מקושר למניות צמיחה, לא?
🕒 פורסם בתאריך: 05/02/2025 16:25
אין חוק כזה, זה פשוט תיאור המצב שפות"ש תאר (יש רווחים יותר גדולים בניירות הללו מאשר במחקה מדד שלו).

לא בהכרח, "ערך" הוא פקטור נוסף שחלק מהמשקיעים מתייחסים אליו. בניגוד למומנטום הוא מתייחס לערכים פונדמנטליים של החברה, ולא רק לשינויים במחיר המניה.