⬅ חזרה לאינדקס

תוכנית סולידית לפרישה בגיל 40

🕒 פורסם בתאריך: 24/02/2025 15:35
היי אשמח מאוד לעזרה מהמוחות המבריקים פה, לתכנית פרישה לחופש כלכלי שאני פועלת כדי להשיג אותה כבר כמה שנים טובות,

אשמח מאוד להערות שלכם ובעיקר לביקורת האם התוכנית ריאלית או לא, אשמח לביקורת עניינית

קצת עליי

בת 32 גרה בחול עם בן זוגי וילד בדרך (רוצים ילד אחד, מתחלקים חצי חצי בהכל, לכן כל הסכומים פה מבטאים את החלק שלי והפרישה המדוברת היא שלי והכספים מנוהלים בנפרד ) רוצה לפרוש בהקדם, מניחה שגם אחרי הפרישה אעבוד במשרה חלקית או משהו שיכניס לי הכנסה כלשהיא בשביל הפאן.

הערה נוספת, כל החישובים הנל לא כוללים אינפלציה מכיוון שאני לוקחת בחשבון שאשקיע במשהו שיכסה לי את האינפלציה לכל הגרוע, אז מטעמי נוחיות מחשבת לפי הצריכה וההוצאות שלי כיום בחישוב זהיר ושמרני.

הערכה ממוצעת להוצאות שלי במהלך 30 שנה הבאות 8000 שח (זה נראה מעט אבל זה הרבה מעבר למה שאני מוציאה כיום, כולל בלתמים)

מה שאומר שבחישוב כלל ה 330 (לקחתי חישוב זהיר ) פלוס בערך הוצאות של ילד כ 400 אלף שקל עד גיל 18 (חינוך, התחלקות אם הבן זוג, מאמינים ביד שניה ולא אוהבים את תרבות הצריכה) אצטרך כ 3 מליון שח עד גיל 65.

התכנית היא להשיג 3 מליון עד הפנסיה ומגיל 40 לא בונה אקטיבית על משכורת מהמעסיק, אלא לשרוף את החסכונות שלי מה שנקרא, אבל להמשיך להשקיע /למשוך מהתיק כל חודש.

מה לאחר הפנסיה? לאחר גיל 65 אקבל באיזור ה 2.5 מליון שקל, פלוס פנסיה של בערך 2500 שח חודשית (שוב, נכון למספרים כיום, המספרים יעלו כי משקיעה במסלול מניות עד הפרישה)

אמור להיות לי בפנסיה עצמה (מעל גיל 65) באיזור ה 9.5 אלף שח קצבה חודשית (עד אז גם אסיים לשלם משכנתא, אז זה נטו להוצאות שלי) בלי לשלם עלויות דיור.

כיום יש ברשותי 1,200,000 שקל שחסכתי, מתוכם

400,000 מושקעים במניות (מדד עולמי וסנופי) עצמאית,

השאר בקרן כספית ופיקדון שמכסה את האינפלציה (כן יודעת שזה גרוע אבל אין לי רעיונות נוספים למה לעשות עם הכסף כרגע, מפחדת לשים הכל במניות)

קניתי דירה עם הבן זוג למגורים, יתרת משכנתא שלי כ 900,000 שח פרוש ל 30 שנה לא כולל ריבית.

אני חוסכת בשנה כ 140,000 שח לאחר כל ההוצאות ועם חישוב הוצאות על הילד.

לגבי תכנית הפרישה:

3M-1.2M-700K= 1.1M נדרש לי כדי לפרוש

לקחתי בחשבון רווח מהשקעות 700k בחישוב זהיר של הפקדה לתיק שלי כ 6000 שח כל חודש עם 4 אחוז רווח ריאלי למשך -10-15 שנים, בנוסף כאחוז על שאר כל ההון שלי רווח ריאלי קרן כספית או השקעה סולידית כלשהיא, במחשבון הריבית דריבית זה יוצא בערך 700 אלף נטו רווח לאחר מיסים במשך 10-15 שנה.

אציין שאוכל להמשיך להפקיד לתיק גם אחרי 10-15 שנים,

משמע 1.1M/ 140k = 8 שנים של המשך חיסכון כפי שהוא כיום כדי להצליח להתמיד בתכנית

האם אני מפספסת משהו?

בבקשה להימנע מתגובות לגבי ההוצאות כי אני מודעת מאוד להוצאות שלי ולקחתי בחשבון בלתמים,

יותר מעוניינת לשמוע אם יש משהו שפספסתי, אם זה ריאלי ואם אפשר להניח רווח ריאלי של 4 אחוז בשוק ההון למשך 10-15 שנה, או האם כדאי לקנות עוד דירה להשקעה (איפה?) כדי לעמוד בתכנית

המון תודה למי שקרא
🕒 פורסם בתאריך: 24/02/2025 19:05
האם יש סיבה ספציפית להחזיק כבר מהיום דווקא 800k נזילים בסיכון נמוך?

אם את חוששת מהוצאה פתאומית גדולה בסדרי גודל כאלה, אני מניח שגם ככה זה מחבל בתוכנית..

אני באופן אישי לא הייתי מחזיק במשך שנים ארוכות כסף בתשואה ריאלית נמוכה עד אפסית, במקביל לתשלום ריבית על משכנתא ריאלית חיובית.

את יכולה לסגור את המשכנתא ולחסוך יותר בכל חודש, ולחשוב על סיבולת הסיכון כמה אחוזים היית רוצה בהשקעה יותר סולידית.

באופן כללי, כאשר מסתכלים על העבר, נראה שתשואה ריאלית בגובה 4% בממוצע בטווח הארוך, בהשקעה במדדי מניות רחבים מפוזרים, היא מציאותית או אפילו מעט שמרנית.

בהצלחה!
🕒 פורסם בתאריך: 24/02/2025 20:28
עדיף לפחד מהאפשרות של 'מה יקרה אם לא תשקיעי במניות'.
🕒 פורסם בתאריך: 24/02/2025 20:41
מאיפה?

כמו כן, הייתי מחשב גיל פרישה 67, כי בטח יעלו את זה עד אז.

עקרונית את יכולה למשוך קצבה מגיל 60, אז זה יכול לקצר זמנים עוד יותר.
🕒 פורסם בתאריך: 24/02/2025 21:13
לא ראיתי בחישובים שלך התייחסות למיסוי

בהנחה שתמכרי מניות בין גיל 40 לגיל 60 יש לך מס שיכול להיות משמעותי (ואז תצטרכי למשוך 5 אחוז ולא 4)

מלבד זה החישובים שלך סבירים (כמובן לא עברתי המספרים וכמובן שלא ממליץ ולא איש מקצוע) אבל 2 הערות

1. שוק ההון, ההוצאות שלנו וההכנסות שלנו הם לא פס ישר של ממוצע יש המון עליות וירידות לפעמים יש לזה אפקט מאוד חזק פסיכולוגית (פתאום יש ילד ובמקביל השוק מתרסק בגלל איזה מלחמה / מגפה והחרדה גוברת על הרציונל ויוצאים מהשוק)

2. ילד משנה מאוד את סדרי העדיפויות בחיים. יש סיכוי סביר שבעוד כמה שנים התכנון הזה לא יהיה רלוונטי כולו. לדוגמא תעדיפי חופשת לידה ארוכה או חינוך ביתי עד גיל 3 או מקרה בריאותי שיחיב את אחד ההורים לא לעבוד מרצון או הכרח. חינוך פרטי או יחודי שתרצו לתת לילד כי זה משהו שאופי שלו ידרוש בשביל שיוכל לממש את הפוטנציאל שלו

כך או כך לדעתי זה התחלה טובה

וכיוון נכון לצעוד בו רק לקבל מראש שכל הדבר הזה הוא בסיס וישתנה עוד בהמשך

מצטרף למה שכתבו

אין טעם להחזיק משכנתא בריבית של 5+ אחוזים

כאשר יש כסף שיושב בפקדון או קרן כספית שעושה 4 אחוז תשואה במקרה הטוב אחרי שמורידים את המיסוי עליו
🕒 פורסם בתאריך: 24/02/2025 21:55
מוסיפה טיפה מידע :

המשכנתא בריבית 3.51 (גרה בחול כפי שציינתי) פלוס אין פה מס רווח הון של 25 אחוז כפי שנהוג בארץ, התכנון הכללי הוא כרגע לנתק תושבות ככה שלא יהיה מס רווח הון על מכירת מניות, יש מיסים כללים על החזקת הון אבל הם מאוד נמוכים.
🕒 פורסם בתאריך: 02/03/2025 12:01
למה להטריל? בצורה קבועה את מטרילה על רקע מגדר.

מאיפה מגיע כל התסכול והכעס הזה?
🕒 פורסם בתאריך: 02/03/2025 12:12
אפשר להגיד הטרלה ואפשר להגיד שזה ריאליזם ציני.

עכשיו הבה בוא בבקשה ותסביר לי בכל צורה שאתה מוצא לנכונה, איפה אני בדיוק טועה?
🕒 פורסם בתאריך: 02/03/2025 12:18
אם אלו ניירות שנרכשו כשעוד היית תושבת ישראל, יחול עליהם מיסוי לטובת ישראל גם במקרה של ניתוק תושבות.
🕒 פורסם בתאריך: 02/03/2025 13:54
אני לא רוצה לחטוף את השרשור, ואני לא נוהג להתווכח עם טרולים. אבל אני גם לא אשתוק לגיבוב שטויות כמו ההודעה שכתבת, כי אז קוראים אחרים עלולים לחשוב שזו הודעה/דעה לגיטימית. לכן, זו תהיה ההודעה האחרונה שלי עבורך בשרשור הנוכחי.

לשאלתך איפה את טועה - בכל אחת מהאותיות שכתבת בנפרד, ובכל ההודעה יחד. למעשה אני לא מוצא שום שביב של נכונות או חיבור למציאות.
🕒 פורסם בתאריך: 02/03/2025 20:24
אינפלציה, אינפלציה ואינפלציה. נכון שהמשקיעה תהיי פחות מושפעת מזה (במיוחד אם יש ברשותך נכס למגורים -> מגורים מהווים כרבע מחישוב האינפלציה ברוב העולם), אבל תעשי את החשבון בצורה מדויקת - או ריאלית או נומינלית, אבל שימי לב שיש דברים רבים שלא נכנסים לתחשיב אינפלציה ויכולים לעלות בחדות לאורך זמן. גם לא פשוט לחשב הוצאות בפרישה - תחפשי בבוגלהדס יש המון על זה.

מעבר לכך תבדקי את הנחות הבסיס ה״גדולות״ שלך - האם הדברים עובדים גם אם חו״ח את חולה או אביו של הילד נוטש או שהילד זקוק יותר סיוע או שאת צריכה לסייע למשפחתך בישראל!? כדאי לעשות תרחישים כולל כאלו פחות אופטימיים...

בסופו של דבר את ״על המסלול״ וגם אם יקח לך עוד שנה או שנתיים מעבר לגיל 40 את עדיין תגיעי למצב FI הרבה לפני הממוצע, אפילו של הייטקיסט ישראלי בכיר (שלא עשה אקזיט). לדעתי תתמקדי בלחסוך וכאשר תהיי שנתיים-שלוש מהיעד תעשי חשבון יותר מדויק. הזמן שיעבור גם יעזור לך לצמצם את מטווח אי הוודאות שיש לך כרגע לגבי הוצאות והכנסות שונות.
🕒 פורסם בתאריך: 02/03/2025 20:39
הסכומים האלו יהיו ״נמוכים״ יותר בגלל האינפלציה,

או שמה שכתבת זה עם ניחוש אינפלציה עתידית?
🕒 פורסם בתאריך: 03/03/2025 13:24
כמי שגרה מחוץ לישראל, אני רואה יתרונות בניתוק התושבות (שעשיתי רגע לפני המעבר) על פני התענוג של להיות תושבת ישראל ואולי מדי פעם להיעזר בשירותי הבריאות בביקורים (מה גם שזה יסתיים מתישהו חד צדדית מצד ביטוח לאומי).

שימי לב למשמעויות המיסוי על השקעות בישראל כתושבת לעומת תושבת חוץ, מציעה לך בחום להתייעץ בנושא עם מומחה.
🕒 פורסם בתאריך: 03/03/2025 13:36
עוד משהו למחשבה: לא כתבת אם בן זוגך הוא ישראלי ומהו הסטטוס שלכם.

אולי יש לכך משמעויות גם פיננסיות במקרה של פרידה. אני לא עורכת דין...
🕒 פורסם בתאריך: 04/03/2025 09:09
את לוקחת הלוואה כדי לשים את הכסף בפיקדון. כל עוד הריבית של הפקדון גבוהה מריבית ההלוואה זה סביר, אבל יבוא יום (או כבר הגיע) שבו התרגיל יפסיד כסף.

מבחינת חוק ה 400 ודומיו, ההנחה היא שיש אחוז מסויים מההון שמושקע לטווח רחוק / במכשירים עם סיכון לא זניח. מציע שתחשבי כמה אחוז מההון הנקי שלך מושקע במניות / נדלן / פקדון ולהשוות למחקרים. אם תעדיפי פיזור יותר בטוח, אני חושב שזה אומר שתצטרכי מקדם יותר גבוה / חסכון יותר גבוה לפרישה.

ובהמשך למחשבה של פטל ואוכמניות, אם אתם מתנהלים כספית בנפרד כדי לגדר סיכון של פרידה, אז אולי גם צריך לגדר את הסיכון הזה בתכנון הפרישה (לדוג' תרחיש של עלות דיור עצמאית).
🕒 פורסם בתאריך: 11/03/2025 10:52
קל אצלך.

כי את תמיד יכולה לעבור לתקן של עקרת בית והבן זוג כבר ידאג ליתר (כן כן, אתם מתחלקים חצי חצי, סבבה).

אז במקומך לא הייתי מדאיג את עצמי יותר מידי את יותר חופשיה לעשות כרצונך.

מקסימום בן זוגך ידאג לצרכים הכספיים שלך ואת תדאגי לילד ולבית - הכי אידאלי.

אוףףף כמה כיף זה להיות אישה

עונה על התגובה הלא הגיונית בעליל הזאת.

איזו הנחה טיפשית ולא נכונה בעליל!!!! הבן זוג שלי מיום 1 הרוויח פחות מימני ואני מוציאה עליו הרבה יותר כספים מאשר הוא עליי. המשפחה שלו עניה ולא תביא כלום לקשר, 0 ירושה, הוא לא עובד בהייטק ותמיד התקשה עם מציאת עבודות כי אין לו מקצוע נורמלי מכניס (למרות שלמד). וגם כשעברנו לחול תקופה ארוכה הוא לא עבד כי לא הצליח למצוא פה כלום.

אני לא מרשה לעצמי לקחת חופשת לידה של יותר מ 3 חודשים כי אני יודעת שצריכה לדאוג לעתיד והעול הוא עליי בעיקר. ולשאלתך הבאה המתבקשת הוא בן אדם מדהים ולכל אני איתו. איזו הנחה שוביניסטית ...
🕒 פורסם בתאריך: 11/03/2025 10:53
תודה, הוא ישראלי ואנחנו לא נשואים.
🕒 פורסם בתאריך: 11/03/2025 10:54
האמת שאני לא מבינה בזה כלום ודחיתי את זה כי אני לא מוצאת יועץ מס שמבין ב 2 המדינות, יודעת שהסוגיה הזאת מחכה לי לצערי. אם את גרה במדינת אמנה תוכלי אולי לפרט על החלקים העיקריים בקצרה ? כרגע יש לי תיק השקעות במדינה הנוכחית שאני מתגוררת בה, וקרן השתלמות וקרן כספית בישראל
🕒 פורסם בתאריך: 11/03/2025 10:55
זה נכון להיום בלי שום קשר לאינפלציה, עם אינפלציה זה יהיה יותר. אני מניחה שהכסף הזה יושקע ולכן מחשבת אותו על פי השווי כיום
🕒 פורסם בתאריך: 11/03/2025 10:56
תודה על התגובה, אבל למה לדעתך אגיע למצב FI לפני הממוצע? בגלל שיעור החיסכון או הסכומים הנדרשים הנמוכים יחסית?
🕒 פורסם בתאריך: 11/03/2025 10:57
לא ידעתי, אני אבדוק את הנושא, כרגע מתעלמת בגלל חוסר ידע ורצון להתעסק.

יודע מה זה אומר במקרה של קרן כספית ? איך עובד המיסוי?
🕒 פורסם בתאריך: 11/03/2025 10:57
ירושה
🕒 פורסם בתאריך: 11/03/2025 10:59
תודה רבה, אני מודה ששוק המניות מפחיד אותי, ראה ערך ירידות חדות עכשיו של כל מה שמושקע. בינתיים מאז שאני משקיעה (באיזור ה 6 שנים) לא ראיתי רווחים יותר מידי משוק ההון
🕒 פורסם בתאריך: 11/03/2025 11:00
אני מבינה את הגישה אבל קשה לי ליישם, עבדתי יותר מידי קשה על הכסף בשביל לראות אותו צולל ב 20 אחוז. או לחכות 10-20 שנה לכסף, לכן משקיעה אחוז יחסית קטן מהכסף שלי, כנראה שלטווח הארוך זו טעות :(
🕒 פורסם בתאריך: 11/03/2025 11:46
בהחלט טעות, בכל המחקרים של פרישה מוקדמת, מה שגורם לתיק ההשקעות לשרוד (ורוב מוחלט של המקרים גם לגדול) זה מניות בשיעור גבוה (למשל 75%, אבל המינימום שבמינימום זה 50%), זה מנוע הצמיחה של התיק והצמיחה היא שמבטיחה את המשך הקיום.

והנקודה השניה שכבר העלו היא שהמדד הוא חסר משמעות מבחינת הוצאות משק הבית הפרטי שלך. המדד יכול להיות אפס, אבל ההוצאות שלך יכולות לעלות הרבה כי סיבות, סתם דוגמא: תינוק/פעוט זו הוצאה גדולה, אבל המדד עלה ב 2.39%, זה שינה לך משהו בחיים? כלום.

לדעתי אם הולכים על פרישה מוקדמת צריך לשמור על margins גבוהים או להמשיך לעבוד במשרה חלקית כדי שיהיה מאיפה לממן "תקלות" בתכנית הפרישה.
🕒 פורסם בתאריך: 11/03/2025 11:51
אמנם הפורום שייך לסולידית ואת מבקשת תכנית סולידית לפרישה, אבל את עדיין צעירה ויש לך שנים רבות של תשואה שאת תפספסי אם תישארי סולידית.

כל עוד יש לך הכנסה חודשית כדאי שחלק ניכר מהכסף תשקיעי באפיקים בעלי פוטנציאל רווח לאורך זמן, לפזר בסנופי ומדדי מניות עולמיים, אירופה והמזרח. כיוון שאי אפשר לתזמן את השוק, כדאי להשאיר חלק מהכסף בקרן שקלית ולקנות מדדי מניות באופן קבוע מבלי להתייחס לעליות/ירידות. אי אפשר לדעת מה יהיה אבל נפילות חדות בבורסה הן הפוטנציאל לרווחים נאים בשנים שאחרי, אז אין מה לפחד מירידות חדות, במיוחד כשאת ממשיכה לקנות גם בזמן הירידות. יש לך מספיק זמן עד לפרישה, כשאת עדיין עובדת, להשאיר את התיק השקעות להשתקם ולפרוח גם אחרי מפולת.
🕒 פורסם בתאריך: 11/03/2025 12:21
לא אני אשכנע אותך לעשות מה שלא טוב לך אישית.

אני רק מציע, שתסמלצי את האפשרויות באקסל, עם הגדרת אחוז סיכוי לכל סיטואציה, לראות את התוצאות ולהחליט מה טוב לך. הפחד הלא מאוזן נובע לפעמים מחוסר ראיית התמונה הכללית. כאשר תעבדי עם נתונים בצורה מסודרת עם טבלה של אפשרויות ותוצאות, בדרך כלל הפחד ירד דרמטית, ואף עשוי לעבוד לטובתך. ובמידה ולא, לפחות תהיי שלמה לחלוטין עם הגישה שלך ולא תצטערי בדיעבד על כך שיכלת להרוויח יותר.

זה עדיין לא יעזור כמובן בשביל להתמודד עם עשרות אש''ח ובתיק גדול גם מאות אש''ח שנעים להם עם הרוח מידי שעה. לגבי זה התרופה הכי טובה שאני מכיר היא, א. להתחיל בקטן ולגדול בהדרגה. ב. לא להסתכל על התיק, אם כי לגבי התרופה הזו לדעתי זו יותר כמו המלצות שרוב האנשים לא מסוגלים ליישם.
🕒 פורסם בתאריך: 11/03/2025 12:57
יועץ מס ישראלי שיודע להבין את האמנה יוכל להסביר לך את הסוגיות. אני לא יועצת מס, לא יכולה לפרט מה עומד מאחורי האמנה במדינה שבה אני מתגוררת - מה גם שלכל מדינה יש אמנה נפרדת מול ישראל.

כאמור, הייתי פונה לייעוץ מס בתשלום ולא מסתמכת על מידע כאן.
🕒 פורסם בתאריך: 11/03/2025 18:05
הSP500 ירד ב8%- בחודש האחרון.

אבל הכפיל את עצמו (+100%) מאז המחיר לפני 5 שנים.

באיזה שוק ההון את משקיעה שלא ראית רווחים?
🕒 פורסם בתאריך: 12/03/2025 11:13
שניהם. בסוף ההגדרה היא מתמטית הכנסות (פסיביות) > הוצאות. שיעור חסכון גבוה מקדם אותך בצד ההכנסות והקטנת הוצאות בצד השני.

זה מה שיש לך שליטה עליו. מה שאין לך שליטה זאת אינפלציה או התנהגות של בני אדם וכו׳.

לגבי אינפלציה - אפילו מקומות זולים היסטורית שאנשים עברו אליהם כדי לפרוש מוקדם כגון טורקיה התייקרו מאוד בשנים האחרונות (במונחי מטבע זר). אינני יודע היכן את גרה אבל ככל שזאת אפשרות אצלך אזי את יכולה לנקוט פעולות כמו רכישת דירה, להקטנת התלות שלך (גם אם לא לחלוטין כי יתכן שדמי ועד הבית יעלו בחדות ). את יכולה לדוגמא לצמצם צריכת חשמל באמצעות התקנת מערכות סולארית / משאבות חום, אם יש לך שטח אדמה מסוים לשתול שם ירקות ועצי פרי כדי להקטין את התלות בחנויות, מכונת קפה ומכונת לחם חוסכים אצלי בבית מדי חודש סכומי כסף משמעותיים, מקפיא גדול ורכישת מוצרים כגון בשר במבצעים או ללכת לקצב ולהזמין רבע/חצי/פרה שלמה.

גם מיקום הנכס קריטי - אצלי לדוגמא יש בסמוך לבית את כל מה שאני זקוק לו בשוטף כך שאין לי באמת צורך יום-יומי ברכב, שהוא עלות משמעותית בישראל. מעבר לכך, אני יכול לרכוש מוצרים בדיוק בכמות שאני זקוק לה כי זריקת מזון אצל חלק לא מבוטל מהאנשים עולה מאות שקלים בחודש ואף יותר. אצלי המיקום עצמו שקול לחסכון של אלפי שקלים לחודש מעבר לאיכות החיים ולחסכון בזמן.

בהנחה שיש לך תקציב מטרה וגם ביצוע בפועל שלו לאורך שנה או שנתיים יקח לך מעט מאוד זמן להכין טבלת הוצאות לפי אחוזים ולהתחיל לטפל בהוצאות באופן שיטתי. הרבה פעמים את חושבת שההוצאה קשיחה ואין לך יכולת לטפל אבל זה לא מדויק חלק ניכר מהזמן, פשוט צריך לחשוב ולקרוא ולהבין איך אולי אפשר לחסוך. לדוגמא בישראל כעת אפשר לעבור ספק חשמל ולחסוך 7% - לא הרבה אבל לוקח בדיוק שיחת טלפון אחת. אינטרנט - אני בדיוק עומד לרכוש נתב ולעבור חברה ולשלם בערך 40% ממה שאני משלם כיום. זה הרבה פעולות קטנות שהופכות אותך לאט לאט יותר חסינה כלכלית כי את בו זמנית מקטינה הוצאות ומגדילה חסכון.

יש דברים שדורשים השקעה. ברוב הדירות החדשות יש כיום רק דוד חשמל שהיעילות שלו נמוכה, אפשר בקלות להחליף את הדוד באחד איכותי ולחבר אותו למשאבת חום שנונת מים חמים 24/7 בעלות של כשליש עד רבע מבחינת צריכת חשמל. בקירוב ראשון ההשקעה הזאת מניבה לי תשואה של כ-20% לשנה על ההשקעה, כלומר אחרי 5 שנים (והמערכת בנויה לעבוד משהו כמו 15-20 שנה) אקבל חסכון קבוע ונאה בצריכת החשמל ובעלויות שלי.

מקרר לוקח המון חשמל יחסית כי הוא עובד 24/7 ומקררים ישנים יכולים לעלות כמה שקלים ליום בצריכת חשמל ... המקררים היום יעילים בהרבה ואין בעיה למצוא מקרר טוב ולא יקר. גם מתחדשים ויש מקרר שמתאים לכמות האנשים, וגם חוסכים חשמל.

ביגוד - אישית אני מאוד אוהב לרכוש ב-uniqlo בגדים, כי הם מחזיקים שנים, במיוחד אם לא לובשים אותם כל יום. אני רוכש נניח 5 חולצות ומחליף כל יום. קל לי להחליט מה ללבוש (חוסך זמן!) ויש לי את החולצות האלו כבר 9 שנים ואין סיבה שהם לא יחזיקו מעמד עוד עשור. ברור מאליו שצריך לתזמן את הרכישות למבצעים ומכיוון שאין לי צורך לרכוש אז אם יש משהו שאני אוהב ושמתאים לי אני קונה, ואם לא אז לא קרה כלום. כשאין ״צורך״ (שב-98% מהזמן זה רצון ולא צורך) יש זמן לדברים הבאמת חשובים ואפילו כסף עבורם.

בהצלחה!
🕒 פורסם בתאריך: 17/03/2025 22:12
קצת מפתיע האמת, אני בערך אותו הזמן בשוק, משקיע במדד עולמי, והרווחים יפים (יותר מ 4% ריאלי שנתי שכתבת במקור).

הכי חשוב שאת מכירה את את עצמך, אם שוק המניות מפחיד אותך, זה לגיטימי, פשוט אולי תתמנפי פחות עם משכנתא, ושהכסף שאת חוששת לשים בשוק ההון יממן את הנדל''ן.