⬅ חזרה לאינדקס

האם אני יותר מדי רציונאלי?

🕒 פורסם בתאריך: 15/05/2025 11:28
אני סול ואני האדם הכי רציונאלי שאני מכיר.

זה מצחיק כי בדרך כלל אומרים על אנשים שעוסקים באמנות שהם בדיוק ההפך מזה

אבל אצלי זה לא כך. אני רציונאלי מאד, וכשאני אומר מאד, אני מתכוון מאד:

1. כל הגרביים שלי בצבע שחור מאותו הדגם כדי שלא אבזבז זמן על מיון זוגות גרביים. כולן בסלסלה אחת מחכות שאלבש אותן.

2. לרוב אם תשאלו אנשים ממה הם הכי מפחדים הם יגידו ג'וקים או עכברים. הדבר שהכי מפחיד אותי הוא כספית. כספית מקיפה את חיי האדם המודרני ומאד מסוכנת. אני מרגיש אי נוחות כשאני בחדר מלא מנורות פלורסנט, מחשש שאחת מהם תתנפץ במקרה. אני די בטוח שכספית, למרות שהיא יותר מסוכנת מעכברים או ג'וקים, לא תשובה נפוצה של אנשים ל"מה מפחיד אותך?".

3. אני אתאיסט מוחלט. שלא כמו אתאיסטים חובבנים שאינם מאמינים בקונספטים מומצאים כמו אלוהים, אני אינני מאמין ב*כל* הקונספטים המומצאים, שאנשים שמגדירים את עצמם אתאיסטים משום מה לוקחים אותם כמובן מאליו: יהדות, מדינת ישראל, מדינת פלסטין (מומצאות באותה מידה, כמו כל המדינות האחרון בעולם), כסף, מוסר, גברים ונשים, טוב ורע. כל הדברים האלה הם במקרה הטוב כלי להעברת רעיונות בין הומוסאפיאנסים (ובמקרה הרע והנפוץ, כלי להגבלת מוחות וצרות מחשבתית). בשבילי הם כלים במשחק. כשאני בשדה תעופה אני משתמש בדרכון הישראלי ו"מעמיד פנים" שזאת הזהות שלי, כדי שאוכל להגיע לאן שאני צריך. אם אחטף, הדרכון הזר שלי אולי יוכל לשמש להחזרתי. עם זאת, העובדה שהחברה מזהה אותי כגבר יהודי צעיר עלולה להיות בעוכרי. כך או כך, אני לא אף אחד מהם. אלו הגדרות מומצאות לחלוטין. אני הומוסאפיאנס ממין זכר ותו לא.

4. אני שואף להאמין בכמה שפחות דברים (להאמין זה לחשוב שמשהו נכון מבלי להסיק אותו בעצמך אלא לקבל אותו מבחוץ). אני דוגל בפועל בשם "לסבור". אני "סובר" ("מאמין" בהסתברות גבוהה) בכל מיני דברים. אני לא מאמין בכסף עצמו. אני "סובר" שמחר המוכר בשוכר יאמין בכסף, ויתן לי תמורתו עגבניות אמיתיות. אני מבין את המשחק מתוקף ההבנה של מאחורי הקלעים של האמונה. הדבר היחיד שקיים פה הוא השטיון של בני האדם. אין לכסף כל משמעות אם אתקע איתו על אי בודד. הכסף לא שווה כלום. הוא שווה רק כשבני אדם מאמינים בו.

5. למרות זאת, בעידן המודרני, במיוחד בעידן הבינה ההמלאכותית, אי אפשר להסיק את כל הדברים בעולם בעצמך ולשרוד בצורה אופטימלית. אני "נאלץ" לשים את מבטחי במחקרים, בניתוח אנליטי של בינה מלאכותית ועוד כדי להסיק דברים על העולם, אבל שומר על מוחי חד ונשמר מלקבל כל אמונה סתם כך.

6. שמתי לב שבמשחקי קופסא, או אפילו שעשועונים שאני רואה, אנשים כמעט אף פעם לא פועלים באופן רציונאלי. עם זאת, במשחקים חברתיים זה כנראה המעשה הרציונאלי לעשות. (למשל בתכנית "המרדף" יש כדאיות ללכת על הסכום הגבוה רק אם אתה הרביעי ברשימה. אם אתה הראשון, כדאי ללכת על הסכום הנמוך ולאלץ את הבאים אחריך למלא את הקופה וליטול את הסיכון עבורך. זה לא המעשה החברי ביותר, אבל זה המעשה הרציונאלי במשחק על כסף עם אנשים שאינך מכיר). עם זאת, במדינה קטנה ורכלנית כל כך שסכומי השעשועונים כל כך מזעריים ביחס לקמפיינים שמקבלים אלו שמצטיירים טוב, עדיף לא להיות "הרציונאלי" גם במחיר של אבדן ניצחון. כך שאם הייתי המתמודד הראשון במרדף לא בטוח שהייתי הולך על הסכום הנמוך אלא על הבינוני כדי להמנע מסנקציות חברתיות כלשהן.

במשחקי קופסא כמו סושי go, בו למען האמת שיחקתי פעם בודדה, הגעתי למקום השני (שזה, תלוי איך מסתכלים על זה, אבל בעיני זה הפסד). הסיבה היא שניתחתי מה האפשרות הכי משתלמת להתקדם במשחק ובאופן טבעי הלכתי איתה לאורך הדרך. אלו שלקחו סיכונים גדולים יותר ופחות רציונאלים (שישתלמו בסבירות נמוכה) אכן נשארו רובם מאחורי, למעט אחד אמיץ שגם "שיחק לו המזל", עקף אותי וניצח. למדתי מהמשחק הזה שבמערכת ההיסקים של סושי go, אם אתה רוצה להגיע למקום הראשון, כדאי להמר באופן בלתי רציונאלי. זה גם בחיים ככה. אני משקיע את הכסף שלי במדדים פאסיביים בידיעה שאני לא אתעשר מזה בצורה מטורפת, ולא אגיע "למקום הראשון", אבל שתמיד יהיה לי מספיק. אבל במשחק כמו סושי go, אם המטרה שלי היא להגיע למקום הראשון, עלי להמר בצורה פחות רציונאלית של הכל או כלום, בתקווה שעם חדות המשחק וקצת מזל אגיע למקום הראשון. לכן אם אשתתף בשעשעון בו רק המקום הראשון זוכה בכסף, אצטרך לפעול משלב מסויים כך.

אבל זה לא כל כך פשוט לשנות את הלך הרוח שלך לפתע כך במערכת היסקים חדשה. זה כמו לספור לא בשיטה הדצימטרית או לפעול בגיאומטריה לא אאוקליאידית. זאת סביבה חדשה, יקום אחר שהונדס כדי לשים אנשים במצבי קיצון כאלו או אחרים. כנראה שמה שיעזור לי נפשית להתמודד בשעשעון כזה היא לזכור שאני לא באמת מאמין בכלום. שהכל הוא רק משחק.
🕒 פורסם בתאריך: 15/05/2025 12:17
האמת שהרעיון עם הגרביים ממש גאוני. הייתי עושה דבר כזה לו זה לא היה דורש ממני להיפטר מהגרביים שכבר יש לי. מרגיש כמו בזבוז.

באשר לשאר הדברים שכתבת, אני חושב שיש מקום לבחון את ההשקפה שעדיף "לנצח" או "להגיע למקום הראשון". גם מנקודת מבט רציונלית, מה הטעם לנצח במשחק חברתי - וודאי כזה שאינו נושא פרסים? אני מניח שרוב האנשים היו מעידים שהם משחקים משחקי קופסא לשם ההנאה והחברה, לא למען הניצחון...

במאמר מוסגר, אני לא חושב שלקחת סיכון זה לא רציונלי. למשל, ישנה הדוגמה הידועה של הכפלת ההימור ברולטה ברצף.

בעצם, אני לא בטוח מה הייתה השאלה שלך ואיזה תגובות אתה מצפה לקבל, אולי כדאי לדייק קצת?
🕒 פורסם בתאריך: 15/05/2025 12:33
מאוד מתחבר למה שכתבת אם כמה השגות:

2. רוב האנשים לא מפחדים מג'וקים, הם סביר להניח נבהלים ונגעלים מהם, למרות שהם יגדירו את זה כפחד. אני לא מוצא ערך לפחד מכספית ובטח לא מפלורוסנט כי אין לי שום ידע סטטיסטי למספר בני אדם שנפגעו ממנו. אני יכול להניח שגם יותר אנשים מתו מהתקף לב מבהלה מג'וק או נפגעו פיזית מזה שניסו להתחמק מאחד, מאשר התפוצצות פלורוסנטים, מההבנה הפשוטה שיש הרבה יותר ג'וקים מפלורסנטים בעולם. אני מנחש שחלק מזה גם נובע מזה שכשהייתי קטן היינו פורצים לבתים נטושים וגונבים פלורוסטים ומפוצצים אותם בשדה נטוש. אני כן זוכר בילדותי פחד ממדחומים עם כספית שאולי ישברו לי בפה, לא הייתי קונה אחד כזה בימינו.

3. אתאיזם נשמע לי כמאמץ מנטלי מיותר, אגנוסטיות נשמעת לי הרבה יותר רציונאלית.

4. אני מאמין בזה שאנשים מאמינים, בהרבה דברים, זה מהות הקיום האנושי וההבדל העיקרי בין אדם לחיה, כך שכל עוד אני חי בסביבה של בני אדם אני חייב להתייחס לכך במורכבות האלגוריתמית של משחק החיים.

5. ניתן להסיק הרבה תובנות אם מוכנים לחקור אותם כבר ברמה הפילוסופית ולא להתחיל רק ברמה המחקרית. אני כן חושב שתובנות גבוליות, כלומר, כאלה שמאוד גבוליות בין הנכון ללא נכון, אינם תובנות אמיתיות. בינה מלאכותית היא הפשטה נחה לחוכמת ההמונים, נכון להיום, יכול להיות שתהיה משהו שונה בהמשך.

6. כל העולם הוא משחק קופסא אם חוקיות אלגוריתמית מאוד מורכבת, רק שהמטרה לדעתי כמו בכל משחק היא להינות ולא לנצח, ברור שלנצח הוא חלק מההנאה, טבוע באלגוריתם של בני האדם, אבל יותר חשוב עם מי בוחרים לשחק.
🕒 פורסם בתאריך: 15/05/2025 13:22
לסיכומו של פוסט ארוך ומייגע, באיזה מניה אתה ממליץ להשקיע???
🕒 פורסם בתאריך: 15/05/2025 13:24
מניות של חברות לגרביים שחורות
🕒 פורסם בתאריך: 15/05/2025 14:04
רק הערה. הכפלת ההימור ברולטה, מה שנקרא מרטינגייל, זה הכי לא רציונלי שיש.

הסתברותית, אתה תמיד תפסיד כי כמות הכסף שלך מוגבלת ותמיד יגיע המיקרה של רצף הפסדים שיהיה גדול יותר מהכסף שיש לך, כך שרציונלי זה בטח לא.

לפותש, כל מה שאמרת הגיוני מאד (חוץ מהפחד מכספית שקצת לא הבנתי מאיפה הוא בא), אבל יש לי הרגשה שיש לך אוטיזם קל. אני כותב את זה כאחד שאובחן על ידי המשפחה שלו בעזרת שאלונים אינטרנטיים כאוטיסט (אני גם די בטוח שזה נכון לפי ההיכרות שלי עם עצמי)., כשקראתי קצת, הייתי בהלם מכמה שזה קולע לגבי, לא שזה שינה משהו, כי אני זה אני ולמדתי לחיות עם עצמי, אבל כל מה שהיה נראה לי הגיוני מאד ולא הבנתי איך הסביבה לא מצליחה לראות את אותו הגיון, זה הסביר לי את זה.

נסה לעשות כמה שאלונים ויש סיכוי סביר שתופתע.
🕒 פורסם בתאריך: 15/05/2025 17:41
בקטע הזה אני יותר רציונלי ממך. אני לא מחפש דווקא גרביים שחורות אלא בדרך כלל מקבל ביום הולדת מה שנותנים לי ואם לא נותנים לי אקנה את הדגם הראשון שאתקל בו (כי גם בחנות אני לא מממיין לגרביים טובות /לא טובות) ואז בבית אני מזווג גרביים בלי להתחשב בצבע שלהם. אתה עדיין שבוי באמונה שחייבים ללבוש גרביים באותו צבע. יש לך לאן להתקדם

דווקא עם הקטע של אלוהים הייתי נזהר מלהכריז על עצמי כשיא הרציונליות בשל היותי אתאיסט. זו סתם רוח הזמן
🕒 פורסם בתאריך: 15/05/2025 17:55
אני בכלל לא הולך עם גרביים - לרציונליות אין גבול…
🕒 פורסם בתאריך: 15/05/2025 18:00
גם זה ניסיתי ,לא נוח לי אישית. אם היה נוח ודאי שהיו נגרעים ממצבת הדברים "ההכרחיים"
🕒 פורסם בתאריך: 15/05/2025 18:10
אני התכוונתי שלפני שדנים בפרטים צריך להגדיר רציונליות מהי
🕒 פורסם בתאריך: 15/05/2025 20:15
נחמד לשמוע.. באמת.

אך מה בדיוק מטרת הפוסט?

אמונה (לא במובנה הדתי), היא הכוח החשוב ביותר לאדם. היא מה שעושה את האדם, לאדם, ולא לעוד בעל חיים.

בלי האמונה, תגיע לסף שיגעון.

רציונליות חשובה לא פחות. היא מה שעושה את חיי האדם להגיוניים, ולא פרץ של אקראיות.

אך לענ״ד שימוש יתר ברציונליות מרוקן את החיים מתוכן. עושה אותם אפורים.

נכון, הרבה מושגים בחיים הם פרי דמיוננו, אך אין זה הופך אותם ללא אמיתיים.

פעמים שיצירתו של האדם אמיתית יותר מכל דבר ממשי אחר.
🕒 פורסם בתאריך: 15/05/2025 20:35
@סול הערת אותי להמון מחשבות

בינתיים, עד שאארגן אותן לפוסט מסודר, סיפור קצר

בפונדק דרכים בהודו נקלעו 20 מטיילים מרחבי העולם לארוחת ערב. כל אחד סיפר על עצמו בתורו. זה פלמי, זה אוזבקי, השלישי אמריקאי והרביעי יפני.

לאחר שכולם הציגו עצמם ביקשו מהאחרון לספר מהיכן הגיע, והלה השיב כי הוא לא מבין את ההגדרות האלו של ברזילאי או הונגרי, הוא בן אדם והמקסימום שהוא יכול לומר על עצמו זה שהוא קוסמופוליט.

כל החבורה צחקה ואמרה ''למה אתה עושה את זה כל כך מסובך, תגיד: אני יהודי"
🕒 פורסם בתאריך: 15/05/2025 21:41
אשמח לשאלון אינטרטי מהיימן בעינייך. אכן אינני מאובחן, אבל אני בדור שלא אבחנו. נולדתי בלידת מלקחיים ואני סבור שהיו לכך השלכות. כמי שהוא מאד מוזיקלי זה גם יוצר הגיון.

לגבי הפחד מכספית, כנראה שפחד בבסיסו אף פעם לא רציונאלי, אבל זאת היתה דוגמה למוזרות היחסית שלי, שגם הפחד הלא רציונאלי שלי הוא מבוסס מדע ורציונאלי יחסית לפחדים נפוצים.
🕒 פורסם בתאריך: 15/05/2025 22:08
בנוגע לאתאיזם המוחלט, אני מאלו ששואפים לבוננות - ראיית הדברים כפי שהם.

בקצרה זה אומר הגדרת המילה אמונה באופן ישיר - מידע שאינו נובע מהסקה עצמאית, אלא ממיקור חוץ. זה מה שזה.

אמונה היא הכח החזק ביותר בעולם ולכן יש לשלוט בו לפני שישלוט בנו (יש לציין שאנחנו ספציפית במדינה מורכבת מלאת אמונות סותרות ולכן זה חשוב פי כמה, כפי שזה היה לשפינוזה)

כדי להתפכח מאמונות אי אפשר סתם להחליט את זה. זאת לא עוד הגדרה עצמית (אתאיסט) אלא שחרור מהאחזות בהגדרות.

אתר המשקיעה היה דרך עבורי להבין את משחק האמונות בבית המקדש המודרני. כל מניה היא אמונה של בני אדם ברעיון כלשהו ובערך שלו. אני,כפי שהבנתם, אינני מאמין בשום רעיון או ביכולת שלי לעמוד את ערכו ולכן לשאלה

אני נאלץ לענות שאני משקיע במדדים הפאסיביים כי זאת בעיני הדרך להשקיע באמונה הכוללת של בני האדם (הכח החזק ביותר) ולא להאמין ברעיון ספציפי.

עוד מקורות שגיבשו אצלי את התפיסה הזאת היא הספר קיצור תולדות האנושות שלמרות פשטנותו מספק סקירה ידידודית של התפתחות האמונןת בעולם, ו"תקשורת מקרבת" שאותה אני אוהב לכנות "האתאיזם של התקשורת". לצד התיאוריה של התקשורת המקרבת (שלכולנו אותם צרכים ושפה שתחתור להתקרבות אליהם תטיב לכולנו) זאת שפה מכנית שמכריחה אותנו לצאת מגבולות השפה שלנו ולנקות אותה משיפוטיות (שיפוטיות- אמונה בטוב ורע ובכך שאנו אלו שיודעים להבחין בינהם).

כך לדוגמה כשנאמר על מישהו שהוא קמצן נאמרים במילה אחת שני דברים - שהוא לא מוציא הרבה כסף (תיאור ישיר) ו"שאני לא אוהב את זה" (שיפוט שזה שלילי). תקשורת מקרבת מנקה אותנו מעיוורון השיפוטיות ומרגילה אותנו להגדיר דברים כפי שהם.

עוד דברים שאני יכול לכתוב עליהם זה כיצד בוננות תורמת ליצירה (מפתיע עד ראית דברים כפי שהם, בלי "הדמיון המובנה של השיפוטיות" משחררת את הדמיון הפרוע והאמיתי שלנו. כמה ספרים ושירים ומחזות כתבתי בזכות ניתוב כח הדמיון שלי למטרות אלו.

ורק אציין לסיכום שאני אסיר תודה לכל אלו שציינתי אבל אני גם אחד המבקרים הגדולים של קיצור תולדות האנושות, המשקיעה ושל תקשורת המקרבת שעברה גלגולים עם הזמן מאז שההוגה שלה נפטר, אבל אני יחסית די טהרני לגביה. בקיצור, אל תאמינו לי, חשבו בעצמכם.
🕒 פורסם בתאריך: 15/05/2025 22:25
אתה לא רציונלי ולא במקרה (לפחות לפי ההגדרה הכלכלית). שום דבר ממה שאמרת לא מעיד על רציונליות עודפת. דוגמאות:

1. גרביים שחורות - משווה ומעלה. אתה מבזבז זמן על חיפוש גרביים שחורות בחנות. אני פשוט קונה את הראשונות שאני רואה, וכשאני מסדרת אותן אינני מתייחסת לצבע.

2. פחד תמידי איננו רציונלי

3. אתה משקיע יותר מדי מחשבה על קונספטים מופשטים. אתה למעשה משקיע כל כך הרבה זמן, עד כדי כך שאתה מבזבז יותר זמן מאשר אלו שפשוט מאמינים בקונספטים האלו.

שאלה לקינוח - מה אתה מנסה למקסם בחשיבתך הרציונלית?
🕒 פורסם בתאריך: 15/05/2025 22:30
אני גם רציונלי, אבל החיים שלי לא סובבים סביב זה, אני גם יודע באופן רציונלי שאין שום יישות רוחנית/חיצונית אבל אני לא מגדיר עצמי אגנוסטי או אתאיסט, כמו שאף אחד לא יגדיר עצמו כ"לא מאמין שהירח עשוי גבינה", אתה לא מגדיר עצמך מול משהו שאינו קיים.

להבדיל מפותח השרשור, אני באופן רציונלי על מלא, מגדיר עצמי יהודי וישראלי, כיוון שהאבולוציה יצרה את ההומוספיאנס עם צורך בסיסי כמעט פיסיולוגי, להיות שייך לקבוצה/קהילה. תמיד יש לך את קבוצת הייחוס מול קבוצות אחרות, זה טבוע בנו.

אפילו ההומניסטים הקיצוניים ביותר שטוענים שאנחנו כולנו בני אדם, קבוצה אחת, אין גבולות, אין דתות, בעצם משייכים עצמם לקבוצת ה"הומניסטים הקיצוניים", כקבוצת הייחוס נגד "הפאשיסטים" (כל אחד אחר שלא חושב כמוהם).

זה מזכיר לי סיפור, מזכ"ל האו"ם הקים ועדה שתמליץ איך לקרב בין כל מדינות העולם, הם הציגו את ההמלצה, ספורט מקרב בין בני האדם ולכן נקים קבוצת כדורגל שתורכב מנציגי כל מדינות העולם.

כולם מחאו כפיים בהתרגשות ואז מישהו שאל את יושב ראש הוועדה, אבל מול מי נשחק?

התשובה: מול ישראל כמובן.
🕒 פורסם בתאריך: 15/05/2025 22:37
לאור זאת שאתה פועל ברציונאליות ומאמץ אותה באופן מקיף בחייך, ולצד זה גם ספקן באשר לערכים, נשאלת השאלה, האם רציונאליות היא ערך לדעתך?
🕒 פורסם בתאריך: 15/05/2025 23:21
לדעתי אתה לא מספיק רציונלי.

אתה מתעסק יותר מדי בדברים שוליים יחסית.

למשל חוסר בקהילה וחברות הרבה יותר מסוכן מחשיפה נורמלית לכספית (דרך אגב עופרת במים ואוזון ועשן באוויר יותר מסוכנים כיום מכספית).

נראה גם שאתה מאוד עסוק בלהגדיר שלדברים אין הגדרות וליצור זהות שאין לה זהות. חוץ מזה שלוגית יש כאן בעיה זה מאמץ נפשי לא יעיל. אבל אני יכול להבין מה הסיפוק העצמי בלהרגיש יותר צודק מכולם.
🕒 פורסם בתאריך: 16/05/2025 00:05
1. אני אמן ונמשך לסימטריה, טעם ונראות. מכבד את הדרך שלך אבל זה פשוט לא משהו שאני אעשה. אני לא משקיע זמן רב בקניית גרביים אלא קונה במרוכז הרבה פעם בשנה.

2. סורי, הקדמתי אותך, כתבתי למעלה ששום פחד איננו רציונאלי, גם לא שלי, אבל שפרסמתי את זה כאנקדוטה משעשעת להרות כמה גם הפחד החא רציונאלי שלי רציונאלי.

3. אני משקיע הרבה זמן במחשבות באופן כללי. מה בדיוק אני אמור לעשות בניצול הזמן במקום לחשוב? יש לי זמן לחשוב כי אני בחופש כלכלי ואינני רוצה ילדים.

אני לא חושב שזאת פוקנציה של בזבוז זמן אלו שמאמינים בקונספטים מומצאים רותמים את הכח החזק ביותר בעולם (האמונה שלהם) לחברה ובעלי אינטסים שלא בהכרח אכפת להם מהם. זה חבל ומסוכן ויקר, וקשה וגורם לסבל.

תשובה לקינוח - עושר, שחרור הדמיון, ניצול מועיל של זמני.
🕒 פורסם בתאריך: 16/05/2025 00:16
מה אם הדבר הרציונלי ביותר שאפשר לעשות הוא לחיות חיים מלאים בהחלטות ופעולות ״לא רציונליות״?
🕒 פורסם בתאריך: 16/05/2025 08:11
מה אם השאלה הזאת הזאת נועדה ליצור פרדוקס מאולץ שנועד להעהיר ביקורת חסרת טיעונים על אורח חיים שזר לך ומחוץ חאיזור הנוחות שלך?

בשביל אנשים שפועלים לא רציונאלית לא צריך לחפש הרבה - פשוט הסתכל סביב. כך האנושות מכחידה את עצמה. כך הפרטים נשלטים על ידי מיעוט. כך היא הביאה אותי להחלטה (הרציונאלית) שמוטב לי לא להביא ילדים.

נכון לשחרר את הרציונאליות מדי פעם זה חשוב, אבל לוותר עליה בכלל היא צורה נחותה יותר של קיום.
🕒 פורסם בתאריך: 16/05/2025 09:21
פחד הוא רגש ובהגדרה אינו רציונלי לעולם
🕒 פורסם בתאריך: 16/05/2025 09:43
תלוי, אם פחד נגרם על ידי מחשבה רציונלית או פחד נוצר כתוצאה מתחושת בטן.

אבל הדיון כאן חסר תועלת כל עוד שלא טורחים לברר את מושג הרציונליות.

פחד מוות זה רציונלי?

מי ששם קץ לחייו אחרי שהוכיח לעצמו חד משמעית כי הוא גורם רק נזק בעולם פעל רציונלית?

מה קורה כשיש לו גם את זה וגם את זה?
🕒 פורסם בתאריך: 16/05/2025 10:02
אם רץ לעברי אריה, הפחד יכול להציל אותי כי אתחיל לרוץ במקום לתהות על מטרותיו של האריה. אבל מסכים עם מי שמעליי, אני הנחתי שהכוונה ברציונלי זו ההגדרה הכלכלית. אבל צריך להגדיר
🕒 פורסם בתאריך: 16/05/2025 10:02
בדיוק. זה לא רציונלי
🕒 פורסם בתאריך: 16/05/2025 10:11
אני לא מנסה להוכיח שאני מאה אחוז רציונלי. זה באמת יהיה לא רציונאלי.

אבל דוקא כאן אין שום דבר לא רציונאלי, כי אני מתבונן ויודע מאיפה החשק שלי לסימטריה מגיע. אני לא מקדש אותו, אני לא אומר "סימטריה זה טוב". אני לא מנסה להרוג את מי שכופר בסימטריה. אני פשוט יודע שמשיכה לסימטריה נובעת מזה שסימטריה מאותת על בריאות מבחינה ביולוגית ושלכן בני האדם נמשכים אליה (הרבה ממה שנחשב "יפה" הוא למעשה תרגום שלנו ל"בריא ופורה" ואנחנו עומדים את הבריאות אחד של השני כדי לדעת אם להמשיך את הגנטיקה שלו או לא). אמנות היא דרך לתעל את זה. אני מקבל על עצמי שאני אמן, שאני טוב באמנות, ושאני מתעסק בסימטריה ובשבירה שלה. ובעיקר, בבחירה. אני לא יכול לתת לגורל לבחור לי גרביים. זה כאוטי עבורי. אני שואף להרמוניה מסוימת. זה פשוט הטעם שלי. ואין בזה דבר לא רציונאלי אם אני לא מקדש את זה.

אוסיף רק לתגובה שכתבתי קודם, ושכבר אי אפשר לערוך, שוול סטריט הוא בית המקדש המודרני. המקום בו כל האמונות שלנו מתכנסות.
🕒 פורסם בתאריך: 16/05/2025 10:31
להתאמץ כל כך הרבה בלהאמין שאני לא להאמין זה ממש דת.

אם אתה לא מאמין אז אל תאמין, למה להתאמץ?
🕒 פורסם בתאריך: 16/05/2025 10:50
לא התכוונתי להעביר ביקורת, או חס וחלילה להישמע מזלזל.

כל החיים האלה הם דבר לא רציונלי אחד גדול. מה זה רציונלי? מה זה לחיות רציונלית בכלל? מה רציונלי בלהמיר אנרגיה כימית לאנרגיית חום, לאכול לחרבן ולישון עד שמתים. אין שום דבר רציונלי בכל האנושות ובכל מה שאנחנו חיים. זה שאתה תבחר גרביים שחורות, לא תאמין באלוהים ותבחר את ההחלטות "הכי טובות" בשעשועונים יהפוך את הקיום שלך לרציונלי יותר?

כמו ש(סוג של) אמרת, כולנו חיים במעין משחק מוזר, אקראי ומתוחכם בתצורה של אנושות.

שלא תבין אותי לא נכון, אני מעריך את המחשבה והנקודות שאתה מעלה. באמת. אני חושב שדווקא בגלל שזה מחשבות שאני מגלגל בראש שלי מידי פעם בתצורות שונות, אני חושב שאין טעם לחיות בצורה "רציונלית". אני חושב שזה פשוט לא קיים.

זה לא פרדוקס. אם אין חיים רציונלים, ואם אין דבר כזה לחיות בצורה רציונלית, אז עדיף לא לחיות בצורה רציונלית. זה ליטרלי הדבר הרציונלי לעשות, לא נדרש כאן פרדוקס.

אנסה להתייחס לנקודות שהעלת (בעיני):

1. אם לבזבז זמן על לבחור גרביים (או להתאים אותם) מסב אושר לאנשים, או נותן להם פעולה לעשות/הנאה/סדר בחיים, זה לא רציונלי לעשות את זה? מה אתה עושה עם ה(חמש/עשר) שניות ביום , או גרב בחודש שאתה חוסך בכך שאתה לא מתאים גרביים, האם אתה משקיע את הזמן הזה בצורה טובה יותר? אולי לך זה לא שווה את הזמן הזה, ולמישהו אחר זה כן שווה את הזמן הזה. זה לא אומר שאתה בחרת בחירה רציונלית יותר, כי הרי גם הוא וגם אתה רק מבזבזים את הזמן שלכם בכדור הארץ, ובחיים, ומעבירים אותו עד שיגמר. אולי הוא יחשוב שאתה מבזבז את הזמן שהוא בוחר בו גרביים (ופי עשר ממנו) בפורום הזה (או במחשבות האלו) "לשווא", ובגלל זה הוא רציונלי ממך.

2. המוח לא תמיד יכול רציונלית להתנגד לתכנות/נטייה לפחד מדברים מסוימים. לא אצל כולם. מסכים שזה פחות רציונלי לפחד מגוקים או עכברים לעומת דברים אחרים בחיים. אני בטוח שאם תעלה על רכבת הרים תחוש יותר אי נוחות מאשר נסיעה באוטובוס, למרות שהשני מסוכן יותר. איזושהי נטייה לא רציונלית חקוקה בכולנו במידה כזו או אחרת

3,4,5 נשמע לי כמו תפיסה הגיונית ומקורקעת של המציאות. לא כולם מקדישים לזה אותה כמות מחשבה, אבל כדי "לשרוד" , כמו שאתה אומר, צריך לשחק את המשחק, כלומר להתעלם מהרציונל ולזרום עם כולם במשחק הלא רציונלי הזה (כלומר, עדיף להיות לא רציונלי). בבית משוגעים כנראה עדיף להיות משוגע

6. בסוף הצדקת את הפעולה הזו של לא לבחור את הסכום הנמוך ביותר. נורמה חברתית ומוניטין שווה יותר מ50 א"ש בעיני. יש הרבה דברים "לא רציונלים" שאנחנו מתוכנתים לעשות בשביל החברה, לדעתי דוגמה טובה לזה זו נקמה. אין בה הרבה פעמים משהו רציונלי, אבל כנראה שהיא משרתת משהו גדול יותר כדי למנוע דברים בעתיד.

סה"כ נראה שאתה משקיע מחשבה עמוקה בהרבה דברים בחיים, ומבין שלא כולם מתנהלים בצורה הכי רציונלית שיש. אבל לפעמים זו הדרך לעשות את זה (בעיני לפחות) כדי להתקיים ולחיות בחברה בצורה מסודרת ואחידה.

אני לא מאמין בבחירה חופשית, או בזה שהחברה שלנו מוסרית (תסתכל בצורה רציונלית על המוסר שלנו כחברה אנושית ואתה תבין שהוא רחוק מלהיות רציונלי). יש המון שאלות פילוסופיות ומחשבות שאפשר לחפור ולהעמיק בהם, ולהסתכל דרכם על החיים שלנו בצורה מאוד ביקורתית. אבל בסוף צריך לקום בבוקר ולהמשיך לחיות בחברה, והדרך הכי "רציונלית" לעשות את זה, זה לשכוח ממה רציונלי ולשחק את המשחק.

זו הייתה הכוונה שלי, לא רציתי לפרמל את זה יותר מידי (גם כי אצלי בראש זה לא תמיד הכי מפורמל), אבל הביקורת שלך במקום, ואתה צודק שאולי זרקתי כאן "פצצה" והשארתי אותה כמו שהיא, אז לכל הפחות סיפקתי לך את ההסבר והטייק שלי לזה, בצורה קצת יותר מפורטת.
🕒 פורסם בתאריך: 01/10/2025 20:17
אני ממש מעוניין מזה שכל השרשור הזה אף אחד לא ענה על השאלה רציונליות מה היא.

איך החלטנו שרציונליות זה דבר טוב?

בהנחה שרציונליות נחלקת לרציונליות אינסטרומנטלית ורציונליות מהותית (וובר, רציונליות אינסטרומנטלית: בחירת האמצעים שיובילו למטרה, רציונליות מהותית: בחירת המטרה הנכונה), הדיון כאן עוסק בעיקרו בשאלות הרציונליות האינסטרומנטלית ומזניח את הרציונליות המהותית. שאלות הרציונליות המהותית מושלכות ל"טעם". אך אותו "טעם" הוא למעשה הבחירה החשובה ביותר בחיים של האדם. מה הוא מעריך? במה הוא מוצא יופי? מה היא חוכמה בעיניו? איך הוא מתמודד עם הרגשות שלו (נניח מעביר את הפחדים שלו מחנק בלתי נראה רציונליזציה למושג כספית, או מקריב אופנה כתחום אומנות לטובת השעמום ממטלות בית סיזיפיות)? בקצרה, מה הוא האדם האידיאלי שהאדם שואף להיות? צמצום שאלת מה הוא הטוב שיש לנסות לשאוף להשיגו ל"טעם אישי" זו תפישת עולם חברתית שמסתירה את הליברליזם ואת העצלות המחשבתית של האדם בפילוסופיית המוסר.