⬅ חזרה לאינדקס

חישוב ריבית וכדאיות בסגירת מסלול משכנתא מול השקעה בשוק ההון

🕒 פורסם בתאריך: 26/06/2025 23:48
שלום לכולם,

ברשותי דירה להשקעה עם משכנתא של 1.4m (החזר חודשי של 8300 ש״ח) המורכבת מ:

* מסלול צמוד מדד עם ריבית של 3.29% - 220 אלף שקל. החזר חודשי של 1.2k

* מסלול פריים מינוס 0.8% - 600 אלף שקל

* השאר קלצ בריבית יחסית טובה

הדירה מושכרת בפחות מעלות המשכנתא, אני מוסיף בערך 1.2k בנוסף לשכ״ד (אין בעיית תזרים או קושי בסגירת החודש)

בנוסף מעביר כסף פנוי כל חודש לתיק מניות בibk

נפתח לי לאחרונה סכום חד פעמי של 230 אלף שקל, ואני מנסה להבין האם כדאי להעביר אותו לתיק המנייתי או בכלל לסגור את המסלול הצמוד מדד

להבנתי, זה משחק של אחוזים, ואם ההחזר החודשי על המסלול גבוהה מהצפי לתשואה שנתית במסלול המנייתי - אזי מומלץ לסגור קודם את החוב

שאלתי, האם נכון לסכום את ריבית המסלול עם 2.5-3% אינפלציה - ואז להגיע לריבית של בערך 6 אחוז, או שנכון להסתכל ריאלית ואז מדובר על ריבית של 3% סהכ?

האם אני מסתכל נכון על הדברים?

כמובן לא מחפש המלצות, אבל אשמח לשמוע את דעתכם
🕒 פורסם בתאריך: 27/06/2025 00:08
סגור את הצמוד.
🕒 פורסם בתאריך: 27/06/2025 00:29
1+
🕒 פורסם בתאריך: 30/06/2025 01:30
אהלן,

עונה כבעלים של חברה לייעוץ משכנתאות.

דבר ראשון לעניין הריבית הכוללת: אם אתה תבחן את הדוח יתרה לסילוק שאתה מקבל מהבנק, אתה יכול לראות באופן מפורש מה הריבית המשוערת, שכוללת את תחזית האינפלציה של בנק ישראל - ולכן אין צורך להניח הנחות בנושא זה. כמובן שבנק ישראל אינו נביא, והתחזיות שלו לא פוגעות (ולא באשמתו, זו משימה בלתי אפשרית לשערך אינפלציה שנים קדימה).

בשונה מהמלומדים מעליי, אני ממליץ לך לא לסגור את המסלול הצמוד מדד. ואני אתן מספר סיבות למה לא לעשות זאת

א. זה לא משתלם כלכלית: אם אין לך בעיה תזרימית (כפי שתיארת), אז תחליף למסלול לא צמוד ואת הכסף תשקיע. אמנם אתה תעלה בהחזר החודשי (כי אתה עובר ממסלול צמוד למסלול לא צמוד), אבל הריבית שלך צפויה להיות נמוכה מ5%, ובמצב של אינפלציה הנמוכה מ1.8%, המעבר הזה משתלם. אם אתה מסוגל להשקיע את הכסף - אתה תרוויח יותר כסף על ההשקעה, מאשר מסגירת המשכנתא.

ב. אין באמת בעיה שאתה בגירעון - זה לא מצדיק לסגור את המשכנתא: נכון, אתה כבר כרגע בגירעון של 1200 ש"ח בחודש על הדירה, אבל למה זה משנה? אתה משלם בתזרים כדי להגן על ההון שלך. אני מבקש להציע לך פרספקטיבה אחרת - אתה משלם לבנק, כדי שהוא יאפשר לך להשאיר את הכסף שלך מחוץ למשכנתא (ולבלוקים).

רגע של העשרה: חשבונאות מנטלית (Mental accounting) הוא מונח שריצרד ת'ילר, זוכה פרס נובל לכלכלה [על מחקריו בתחום של כלכלה התנהגותית] , הגדיר המתאר את ההטיה ההתנהגותית שלנו לבצע חלוקה של הכסף שלנו לקטגוריות שנות (במקרה הנדון, חשבון מנטלי של הדירה המושכרת: החזר המשכנתא אל מול שכר הדירה המתקבל) במקום לבחון את מצבנו הפיננסי בצורה חשבונאית אמיתית - כלומר מצבת נכסים כנגד מצבת התחייבויות.

ג. לא תוכל לקבל את הכסף בחזרה: בעיה נוספת בהצעה לסגור את הצמוד מדד, שאם בהמשך הריביות ירדו, ואתה תרצה למחזר, את הכסף שסגרת, אתה לא תוכל לקבל בחזרה (לפחות לא כעת, בהתבסס על הרגולציה הנוכחית).

לסיכום: כן, זה מאוד מפתה לסגור חלקים במשכנתא, זה בהחלט נותן תחושה של סיפוק ורווח נפשי, אבל זה לא כלכלי ומשתלם בשום צורה.

בהצלחה.

אייל מFINWIZ
🕒 פורסם בתאריך: 30/06/2025 07:14
אם אתה מחפש את הסיכון הכי גבוה אז תשקיע 100% במניות. כסף שאתה לא רוצה לסכן תחזיר איתו משכנתא. הייתי מחזיר את החלק הצמוד אם אין לו קנס יציאה משמעותי.