⬅ חזרה לאינדקס

ייעוץ לאדם מבולבל

🕒 פורסם בתאריך: 28/08/2025 22:21
בקצרה: אני בן 30, ללא תואר וללא פסיכומטרי, גרוע מאוד במתמטיקה (מציין את זה כדי שתבינו שאני לא טורח בכלל לכוון לעולמות ההייטק הגבוהים ומדעי המחשב), גר כרגע אצל ההורים ברמת גן. עובד בשנים האחרונות בתקשורת (חדשות) ומרוויח על הפנים (7500 ש"ח ברוטו למשרה מלאה). בגדול התחום שלי זה חדשות ופוליטיקה והיסטוריה וכל העולמות ההומניים לכן הלכתי לשם, ואני יכול להתקדם אבל אני לא רוצה. הנסיעות לעבודה (נווה אילן) מתישות אותי, אני לא רוצה לעבור לגור בירושלים רק בגלל העבודה ואם אני אתקדם זה אומר שלא יהיה לי חיים בגלל שעות עבודה מטורפות וזה ממש פגע לי בבריאות בגלל שכל היום נהרס לי והשעות שינה, ולא מספיק לעשות ספורט וכבר עליתי נורא במשקל.

אני חושב עכשיו מה לעשות. בגדול אני התפטרתי. אני מבין שאני חייב ללמוד מקצוע כלשהו אבל השאלה מה? אם אני הומאני אז האופציה היחידה שיש לי זה ללכת להיות מורה להיסטוריה. עד כמה זה כדאי לי?

אני זכאי לשיקום מקצועי מביטוח לאומי מסיבות אישיות ויכולים לממן לי לימודים. השאלה מה עדיף לי לעשות? ללכת ללמוד היסטוריה 4 שנים? אני רואה שיווקים אגרסיביים לכל מיני קורסים של להיות טכנאי מחשבים / סלולר או מעצב גרפי. אני לא יודע כמה זה נוכלות וכמה זה כן יכול להתאים לי כי כאמור אני טיפוס שנורא מפחד מעולמות התכנות ויש לי חסם בגלל המתמטיקה.

אני גם התחלתי לקרוא קצת על השקעות למרות שהנושא גם הוא נורא מבהיל ואני עדיין לא ממש מבין אותו... פתחתי חשבון להשקעות ושמתי 20,000 שקל על מחקה מדד מוכר, ואני גם שם בצד כסף לחיסכון בבנק. האם זה התחלה נכונה?

אשמח לדעת מה אתם מייעצים לי,

תודה :)
🕒 פורסם בתאריך: 29/08/2025 07:39
רוב מוחלט של המתכנתים\טכנאים לא צריכים ידע מעמיק במתמטיקה, כך שזה ממש לא שיקול.
🕒 פורסם בתאריך: 29/08/2025 07:45
אתחיל מהסוף, מבינה אותך. הייתי נשואה להיסטוריון, ובמובנים רבים אם תהיה מוצלח מספיק להרצות, ככל הנראה תהיה פרילאנסר בעמדת ריצוי מול מכוניי מחקר ושאר ירקות..עם עמדת פתיחה לא קלה לחיים. זה סוג של מקצוע, שקצת דומה לשחקן/ עיתונאי/ סופר/מוסיקאי וכו'...

כדיי לא להגיע לדלפוניות בגיל מבוגר, חשוב לייצר הון ומקורות הכנסה שאינם מתבססים רק על יגיעה אישית.

יובל שוורצמן למשל, הוא שחקן, וייצר לעצמו הכנסות פאסיביות ועסק כדיי לממן את אורך חייו.

עם זאת ברמת המינדסט...קצת הייתי מתעוררת על עצמי במקומך, ומשנה צורת חשיבה מהגנה להתקפה. בכל זאת אתה צעיר, שורה תחתונה מתפקד ובתקווה בריא, קצת אופטימיות.

קודם כל תעשה פסיכומטרי מתוך מאמץ והתכווננות ותבחן מה פתוח בפניך בכלל, מבלי לוותר מראש.

קצת תפשפש בתיבת החלומות שלך, אם לא היו לך מגבלות בכלל מה היית עושה? היסטוריון או משהו אחר בכלל?

במקביל תתחיל לפתח את האוריינות הפיננסית שלך, פה באתר המשקיעה ישנה מפת דרכים טובה להתחיל ממנה...

דווקא עידן הAI לדעתי פותח דלת לאנשים שאינם אנשיי קוד, גם בקו החזית של הקידמה.

אגב...אני הייתי מחכה עם הפיטורים אם עדיין ניתן, אפשר לבנות תוכנית במקביל להשתכרות ולא להגיע להדממת מנועים.
🕒 פורסם בתאריך: 29/08/2025 08:18
אפשר להיות עיתונאי בלי לנסוע כל יום מהמרכז לפרברי ירושלים, למשל באחד מאתרי החדשות (לפחות בתור התחלה).

אפשר ללכת לכיוון הדיפלומטי אם זה מעניין אותך.

אפשר לכוון להישארות באקדמיה ומכוני המחקר (ואפילו מומחה בפאנל תקשורתי כלשהו) אם תתמקד בתחום מסוים בהיסטוריה/פוליטיקה/מדינה למשל.

אבל הכי טוב מה שהנועזת כתבה:

בקשר להשקעות, נשמע לי שמה שעשית הוא מצוין. רק תמשיך לחסוך ולהשקיע.

יש מעט מאד מקצועות שדורשים מתמטיקה ברמה גבוהה.

כשבעלי למד הנדסאי בניין לפני 30 שנה, הוא היה בשוק מרמת הסטודנטים (רמה של יסודי) ועדיין כמעט כולם עברו את הלימודים.

כשהבת שלי למדה הנהלת חשבונות, החברים שלה חשבו שהיא כנראה בוננזה במתמטיקה אבל בכלל לא זקוקים לזה במקצוע.
🕒 פורסם בתאריך: 29/08/2025 10:32
אוסיף, כי קיימת איזו הטייה לעבודות מוטות תארים. יש הרבה מאוד עבודות שלא מצריכות תואר.

כמה לדוגמה:

חשמלאי מוסמך

אינסטלטור

הוראה פרטית (שזה יכול להיות קרוב לתחום שלך)

ספר

שף

בדיקת תוכנה

טכנאות רכב

נגרות

רתכות

פיקוח בנייה

ועוד ועוד, יש הרבה אנשים שהתפרנסו יפה עוד הרבה לפני עידן ההייטק, וגם כיום יש אנשים רבים שמכניסים לא רע בכלל במקצועות בסגנון הזה
🕒 פורסם בתאריך: 29/08/2025 13:55
אני מסכים איתך, אבל צריך לקחת בחשבון שלמרות שאין לזה שימוש, ברוב מוסדות הלימוד הנחשבים זה חובה,

ונכון לרגע זה שוק הייטק למתכנתים לא מאיר פנים לעובדים חדשים וקשה להתקבל, זה כולל אנשים שסיימו תואר בציון סביר ממוסד מוכר.

אז אם הוא עכשיו ילמד עצמאית או ילך לקורס של כמה חודשים, כנראה שיהיה לו מאוד קשה למצוא עבודה בתחום.

אולי זה ישתנה בעתיד אבל זה המצב שאני מכיר עכשיו
🕒 פורסם בתאריך: 29/08/2025 14:12
עברתי על הודעותיך הקודמות ונראה שאתה צריך פשוט להחליט, אתה די באותו מצב כבר עשור. מתנצל על התגובה הישירה, אין כוונה לפגוע כמובן.

גם אני במצב מאוד דומה לשלך, דרך אגב. מבחינת ביטוח לאומי, מגורים והגיל :)

ציינת שאתה גרוע במתמטיקה, לא הייתי מגביל את עצמי למקצועות ללא שכר.

אתה יכול ללמוד משאבי אנוש למשל. להבנתי זה תחום שפורח (ייתכן וטועה).

אולי סיעוד אם אתה חושב שזה רלוונטי עבורך.

בכל אופן, מצטרף אל הנועזת, תברר עם עצמך מה היית עושה לו היית יכול. לתחושתי אתה חושש להעיז.

אל תגביל את עצמך, בהצלחה!
🕒 פורסם בתאריך: 30/08/2025 08:33
נכון, אבל התשובה שלי רלבנטית גם למקצועות טכניים/מעשיים באופן כללי, ולאו דווקא רק למתכנתים. כמו אינסטלטור, חשמלאי, טכנאי מזגנים , טכנאי רשתות, אזעקות, בית חכם, איטום גגות, טבח, חרט, מסגר, ובטח יש עוד ששכחתי.

משום מה, בגלל המתמטיקה, הוא פוסל עצמו מכל המקצועות האלו, ומדבר רק על הוראה?
🕒 פורסם בתאריך: 02/09/2025 04:31
כמו שאמרו לפני - נשמע שהחיים זה משהו שקורה לך, ואני חושב שעד שלא תאמץ אמונה חדשה שאתה שולט בגורל שלך, יהיה לך קשה להתקדם בצורה עקבית לעבר מטרה ברורה.

הייתי מנסה לקרוא או לשמוע אחד מהספרים הבאים:

1. The 7 habits of highly effective people

2. Man’s search for meaning

3. Think and grow rich

מספיק שתכוון לסיים את השליש הראשון של 1 או 3 - זה החלק העיקרי שמטרתו להרעיל אותך על זה שאתה שולט בגורל שלך, העולם הוא לא דטרמיניסטי ואתה יכול ליצור מציאות בראש שלך שתרקום עור וגידים.

אם במקרה קראת אחד מהם - נסה שוב, זה לא ספרים של לקרוא ולהניח, הם מדיטטיבים.

יכול להיות שאתה מחפש עצה יותר קונקרטית אבל אם אתה מחפש כבר כמה שנים כנראה קיבלת כבר כמה וכמה עצות טובות - ולדעתי המכשול העיקרי הוא אומץ, עקביות ואמונה בעצמך.
🕒 פורסם בתאריך: 02/09/2025 05:44
יש גורם חצי-גנטי שמתעלמים ממנו: אמביציה.

בכל אופן, אני גם הייתי\אהיה\לפרקים נמצא באותה סירה.

מלמדים אותנו ש"עבודה" ו"קריירה" זה משהו בינארי, אתה "מתקבל" (כאיזשהו אישור חברתי על הצלחתך), ואז אתה "מפתח קריירה", עד יום פנסייתך, שם תפרוש מאושר.

מובן שזה רחוק מהמציאות כיום. למשל, במקרה שלך - פחות מדוברים מקרים של מי שעובד, אבל מרגיש תקוע בעבודה שאי אפשר להתקדם בה כלכלית ו\או מקצועית. מה אז?

מעטים היום יתחילו במקום עבודה בגיל 22, וימשיכו עד הפנסיה. גם מי שכן ימשיך במסלול ליניארי, אבל יעבור ממקום למקום - לא בטוח שהוא הרוב.

מה כן יש? תנועה. בדור הקודם זה היה מבהיל, "חוסר יציבות", וזה בהחלט לא דבר פשוט, אבל זה גם נותן הרבה חופש.

אני לא אומר שלהיות פרילאנס\להחליף עבודות זה עדיף מעבודה של 8-5 במשרד 40 שנה. לכל דבר יש יתרונות גדולים וחסרונות גדולים. הנקודה היא שיש היום מגוון ומרווח בחירה.

כל עניין השיווק העצמי, כמו שאמרה הנועזת, מאוד נוכח בחלק מהמקצועות. כל מי שפעם היה "מורה", היום הוא "מנטור העצמה" בשוק הפרטי.

וזה לא כדי לזלזל בכותרות המפוצצות שכל אחד נותן לעצמו - זה כדי להבין שבאמת המצב שונה מבעבר. קשה לפרוץ, אבל כן יש שפע. אנשים ישלמו על מה שעושה להם טוב.

לי היה חשוב לעסוק בתחומים ההומניים שמושכים אותי. למדתי אותם, ידעתי שיתכן שאני מבזבז את הזמן, אבל נשארתי באמונה, ואכן בסוף עסקתי ועוסק בתחום.

זה לא שאני לא משלם מחירים, הייתי יכול אולי להרוויח יותר, אבל זה פשוט לא העיקר בעיניי. לפעמים נעים בין פרוייקטים, לפעמים יש כאלה יותר יציבים. אבל זה המשחק.

ושוב, בגלל שתעסוקה כבר לא דבר בינארי, אני לא יכול לדעת מה יהיה מחרתיים, והספק כן מנקר. אולי צריך להחליף? אולי הייתי עושה אחרת?

אבל מה, אתה חושב שלמתכנת אין את הספק הזה? חלק בגלל תנאי "כלוב הזהב", וחלק בגלל שחוסר הוודאות חודרת לכל תחום היום, למשל AI. קשה לברוח מחוסר ודאות כיום.

הקטע הוא שעם אמונה ומזל, זה אפשרי לעסוק גם במשהו (שקרוב) למה שאתה אוהב. כל עוד אתה מתמיד, לומד, לא מתייאש. משלמים מחירים, יש כללי משחק שונים.

אם הייתי הולך על זה, כן הייתי דואג במקביל למה שהנועזת הגדירה בצורה טובה כל כך: יצירת הון, ומקורות הכנסה שאינן מיגיעה אישית. ככה זה בתחומים עם פחות ודאות.

כמו שהיא ובת העמק אמרו, אתה צריך להסתכל פנימה ולראות אם משהו מושך אותך, בתוך התחום הנוכחי או מחוצה לו, ולרוץ עליו. אין הבטחות, אבל לפעמים כשמנסים, מצליחים.

לחילופין, כן, אפשר להחליט שהתבגרת ומאסת במשחקים, ופשוט ללכת לחפש מקצוע כמקצוע. ואפילו כמו שאמר יעקב, בלי ללמוד. הבחירה באמת בידיך. אין נכון או לא, רק השלכות.

שום דבר לא מונוליתי. באמת שלא חייב להשאר בעבודה שאתה מרוויח בה כמעט מינימום (ניסית לבקש העלאה?), אם אתה לא מתמלא ממנה. יש גם משרות אחרות ופרילאנס.

שום דבר לא מונוליתי. יש ארכיאולוגים מיליונרים, ויש מדעני מחשב מובטלים. זה עניין של הסתברויות, יש פי מיליון מתכנתים עשירים מארכיאולוגים - לא של דיכוטומיה כמו בדור ההורים.

וכן, מותר גם לעשות בחירה, לדבוק בה, ולחיות איתה. בין אם זה ללכת למסלול תובעני בשביל הכסף, ללכת עם הלב ולשלם מחיר, או אפילו להשאר עם ההורים כי זה גוד אינף.

לא ממליץ כלום :)
🕒 פורסם בתאריך: 03/09/2025 23:36
חייב לומר שקראתי שניים מהם (2, 3) ולא התלהבתי בכלל. אני מוצא אישית ספרים מהסוג הזה כמנסים לפשט את העולם למניעים מופשטים שלכאורה יכולים להיות מתורגמים לחיים בצורה פרקטית. לעומת זאת, כני מאמין שבפועל לצרוך את התוכן הזה לא נוגע בבעיות האמיתיות, שאצלי ואצל רבים סביבי נמצאות הרבה מתחת, במקום של השקט הנפשי.

אני אישית היית ממליץ קודם כל לנסות ספר (לא חייב כתוב, אפשר גם לצרוך בתצורות תוכן אחרות) בסגנון של Meditations של מרקוס אורליוס, או אפילו ספרי פרוזה בסגנון אובייקטיביסטי יותר (למשל, כמעיין המתגבר של איאן ראנד). אלה הספרים שלי אישית עזרו יותר לבסס את העולם הרעיוני שלי ולחדד לי את העקרונות שאני באמת מאמין בהם (אפילו אם הן מנוגדות לכמה מהדברים שמוצגים בספרים האלה).

אחרי שתפיסת העולם מתחילה לקבל צורה, הרבה יותר קל להבין מה באמת ההמטרות שמעניינות אותך להשגה כאדם בעולם, ואחרי זה אפשר לנצל ספרים כמו אלה שציינת במהלך גיבוש התוכנית להגשמת הרעיונות (למרות שלדעתי הם מעבירים מסרים מאוד ברורים מאליהם, ולא אישית לא חידשו דבר, מלבד דיוקים קטנים שכן יש להעריך).
🕒 פורסם בתאריך: 04/09/2025 11:37
ממליץ בכל לב על הספר הזה ועל מרד הנפילים של איין ראנד.
🕒 פורסם בתאריך: 04/09/2025 20:54
שקלת את התחום הבטחוני? יש שם הרבה עבודה אנליטית ורבלית שדומה לעולם האקטואליה, יתרון גדול אם אתה גם בעל יכולת ללמוד ערבית. הממשלה היא מעסיק עם יתרונות רבים. אתה יכול להתחיל במשרת סטודנט תוך כדי לימודים במסלול הומני כמו לימודי מזה"ת אולי בשילוב משהו ממדעי החברה, בתחומים האלה ממש לא משנה באיזה מקצוע התואר.
🕒 פורסם בתאריך: 04/09/2025 22:44
היי, תחפש אם יש בעיר שלך "מרכז הזדמנות". הם עוזרים לאנשים במצב שלך ומדובר ביוזמה מטעם משרד הכלכלה. מזמין אותך לחפש בגוגל