⬅ חזרה לאינדקס

איך להמשיך מכאן?

🕒 פורסם בתאריך: 29/09/2025 23:26
בהשראת @GalacticGhost, משתפים גם.

בני 38, ילדים בגילאים 5, 7.

הייטקיסט ועוסקת בהוראה.

כל מה שעשינו, עשינו לבד. לא שילמו לנו על דירה, על לימודים וכו'.

בעיקר הרבה התמדה ולא מעט מזל.

אין כוונה כרגע לתכנן פרישה מוקדמת. עם זאת, אולי עם מספיק כריות בטחון זה עלול לקרות.

לכן המטרה כרגע היא להגדיל את ההון ולנסות להינות מהדרך.

התיק מתחיל להיות גדול ויש לנו התלבטות אם להמשיך להגדיל אותו באותו האופן או לעשות משהו אחר.

הדירה עם אופק משמעותי להתחדשות ולכן כרגע נמנעים מלמכור.

תיק כולל קרנות השתלמות.

התיק מורכב ממדדים רחבים שונים, בין ACWI ל S&P500 כתלות בדמי ניהול שהיו אפשריים בתקופות השונות.3800K לפני מסדירה במרכז הארץ עם אופק משמעותי להתחדשות.2600K שווי מוערך כרגענדלן בחו"ל400Kקרן כספית200Kפנסיה במחקי מדד2200K
🕒 פורסם בתאריך: 30/09/2025 00:25
יש לכם משכנתא? אולי תסגרו חלק ממנה עם קרן כספית.

אפשר להסתכל על ההצלחה הכלכלית שלכם ורבים כמוכם באופן יותר רחב. נכון שלא קיבלתם סיוע ישיר מאף אחד אבל רכבתם בתזמון מעולה על גל ההצלחה של ההייטק ומדינת ישראל. ב99% המצבים האחרים בהיסטוריה ובעולם לא הייתה מתאפשרת התעשרות כזאת למישהו שסך הכל בעל כישורים ריאליים בעשירון העליון ובחר ללמוד מחשבים, והשקיע במניות את הכסף שחסך באופן סביר. זה לדעתי המזל העיקרי שלכם.
🕒 פורסם בתאריך: 30/09/2025 00:29
עניין של פרספקטיבה, תמיד תוכל לומר למישהו: לא אתה עשית את הכסף לבד אלא המזל שלך שלא היית צריך השתלת שיניים או וואטאבר משהו אחר יקר שלא תלוי בך.
🕒 פורסם בתאריך: 30/09/2025 03:06
איך אתה מסביר את זה שכל כך הרבה אנשים, כולל רוב האנשים שבהייטק בישראל וחיים בדיוק באותה תקופה עם ״תזמון מעולה של גל ההצלחה של ההייטק ומדינת ישראל״ אין להם 9 מיליון ש״ח לפני גיל 40?
🕒 פורסם בתאריך: 30/09/2025 06:52
כן, נקודה טובה. לא מובן איך שכחתי להוסיף. לא חושב שאני יכול לעדכן את הפוסט המקורי.

זה החוב היחיד.

משכנתא בסך 470K

100K בריבית 2.1 מסתיים בעוד 2.5 שנים.

370K בריבית פריים פחות 0.6 מסתיימת בעוד 20 שנה.

המשכנתא נוחה לי ובתנאים טובים יחסית.

הקרן כספית היא קרן חירום עבורנו, לכן מחזיק בנוסף למשכנתא.

לגמרי. לזה התכוונתי במזל. יצא במקרה שיש לי זיקה לתחום מתגמל.

לא היתה זכיה בהגרלה כלשהי או אקזיט משמעותי.

מצד שני אני יכול בקלות להצביע על פניות שהייתי קרוב מאוד לקחת ולא לקחתי והיו מטיבות את המצב בצורה ניכרת.

זה החלק של ההתמדה וצניעות יחסית ברמת החיים.
🕒 פורסם בתאריך: 30/09/2025 07:05
גם אני חוזר לזה עוד פעם ועוד פעם. גם עם הכנסה רחוקה מהייטק אפשר. אמנם מבוגר ממך ועם הון קצת יותר "קטן" אבל העיקרון זהה: התמדה משעממת ורמת חיים צנועה הובילו לצבירה של מליונים. ובואו, "צנועה" כאן זה חיים של אציל . כל צרכי והנאות החיים מסופקים מעל ומעבר.
🕒 פורסם בתאריך: 30/09/2025 07:16
מדהים!

רק לא הבנתי את השם שבחרת... "משקיע גרוע"???
🕒 פורסם בתאריך: 30/09/2025 07:26
בתיק בגודל שלכם זה לא משמעותי אבל עדיין יותר הגיוני לדעתי להחזיר חלק מהמשכנתא בריבית פריים מינוס 0.6 עם הקרן כספית.

אם אתה רוצה למתן תנודתיות וסיכון בתיק (לא בהכרח צריך) אז אפשר לקחת חלק ממניות לאג"ח. האג"ח (כביכול) הכי טוב שאתה יכול לקנות זה להחזיר את המשכנתא צמודת פריים מינוס 0.6. זה ייתן לך תשואה שנתית של כמעט 2% מעל קרן כספית.
🕒 פורסם בתאריך: 30/09/2025 07:41
נכון מאוד. החכמה היא להוציא כמה שצריך ולא כמה שאפשר. לחלק מהאנשים זה קל ולחלק זה קשה (גם אם הם חושבים שזה הדבר הנכון, כמו שיש בהשמנה ועישון). כמובן שגם בצד ההכנסות לחלק מהאנשים יש הכנסה גבוהה ולחלק נמוכה יותר. וגם יש את השלב שהוא יותר קל שהוא איך להשקיע באופן סביר.
🕒 פורסם בתאריך: 30/09/2025 07:56
רוב האנשים מתחת גיל 40 התחילו לעבוד בגיל מאוחר, ולא חסכו והשקיעו באופן אגרסיבי (כמעט רק מניות) מגיל צעיר ולא קנו דירה במרכז הארץ עם אופק להתחדשות לפני יותר מ10 שנים. ונשארו לגור בדירה הישנה גם שיכלו להרשות לעצמם לקנות חדשה עם המון ריהוט והוצאות (מן הסתם גם על רכבים וחופשות הם לא התפרעו בהוצאות). וכן כנראה גם שהוא מרוויח מעל הממוצע של ההייטק, שזה נובע גם מכישרון אבל גם מקבלת החלטות נכונה (כמו בהשקעות הסיכוי לקבל כל פעם את ההחלטה הכי טובה נמוך מאוד, נראה ממה שהוא אומר שהוא קיבל החלטות טובות ולא הכי טובות).

אפשר לעשות סימולציה היפוטתית על אדם שהתחיל לעבוד בגיל 24 בהייטק וקיבל משכורת ממוצעת להייטק 15 שנה והשקיע חצי ממנה בסנופי או תל אביב 125. בחישוב מהיר בראש שלי יהיה לו מעל 7 מיליון.
🕒 פורסם בתאריך: 30/09/2025 08:15
כן, אבל גם מישהו שלא השקיע באופן סביר, אלא "רק" ישב בכיסא באינטל 20 שנה. מספיק היה לקנות בית בשכונה טובה ולא לגעת בפנסיה וכבר יהיה מדובר באדם אמיד לכל הפחות.

בישראל, באופן חריג מאוד, זו תופעה שנמשכת כבר 40+ שנים ומדובר בשכבה רחבה יחסית של אנשים.

כמובן שמי שמתנהל "רגיל', צובר יותר הון ופה נכנס הקטע של
🕒 פורסם בתאריך: 30/09/2025 14:31
כשבחרת במקצוע, המשכורות הגבוהות בהייטק לא היוו שיקול עבורך?

אני גם בתחום ובמקרה שלי אכן הייתה לי זיקה למדעים מדויקים אבל גם היסטוריה וספרות עניינו אותי. גם בתוך המדעים המדויקים מתמטיקה עניינה אותי לא פחות. מתוך כל התחומים האלה שעניינו אותי בחרתי במדעי המחשב כי ידעתי שיש בזה יותר עבודה ובשכר גבוה. המנחה שלי בתזה הציע לי לעשות דוקטורט אצלו ואקדמיה מאוד משכה אותי, אבל בסוף החלטתי להמשיך בתעשייה כי רציתי להרוויח יותר כסף ולזכות בחופש והאופציונליות שכסף נותן.

אז במקרה שלי לא היה שום דבר מקרי בזה שאני עובד בתחום מתגמל, זו הייתה בחירה מודעת ומכוונת.

האם במקרה שלך אתה חושב שזה מזל טהור?

הסיבה שאני ״נתפס״ לזה היא שפחות התחברתי ללא לתת קרדיט לאנשים על בחירות, התנהלות והתמדה של שנים ולייחס את ההישג למזל. אני חושב שמגיע לך קרדיט על זה וזה אחת המטרות של היומן האישי. גם מה המסר שאנחנו שולחים למישהו בן 20 שקורא את זה? שלא יטרח לעשות משהו ספציפי ומכוון כי זה תלוי אם יתמזל מזלו והוא ימצא את התעשייה הצומחת באופן לא צפוי הבאה? אם כל השאלה זה האם במקרה ״נרכב על איזשהו גל״ שאנחנו לא מבינים - אז מה הטעם בלנסות להתנהל נכון? גם ככה מה שיכתיב את התוצאה יהיה איזשהו טרנד מאקרו כלכלי.
🕒 פורסם בתאריך: 30/09/2025 14:49
מסכימה איתך, אבל למזל/אקראיות יש בהחלט חלק בדרך של כולנו - אם לא שמים לב אליהם, הבחירות שלנו בדיעבד פחות מוצלחות.

כלומר, אני נותנת קרדיט לאנשים שהצליחו (ולא משנה מה נחשב מבחינתם הצלחה) גם בכך שעשו שינוי בבחירות תוך כדי תשומת לב לשינויים חיצוניים (בחוק, בכלכלה, במצב מסביב, במטרות...) ולא המשיכו בבחירה הראשונית כמות שהיא.
🕒 פורסם בתאריך: 30/09/2025 16:56
אני מסכים. לא התכוונתי לכך שזה מיקרי שבן אדם הצליח בגלל שהוא בחר לעסוק במחשבים ולגור בארץ ולחסוך ולהשקיע. אלה בחירות חכמות גם מלכתחילה. כן אפשר להגיד שהרבה אנשים שבחרו בהן הן הצליחו באופן יותר גדול ממה שהם חשבו.

יש עוד נקודה חשובה שרוב הבחירות החשובות מצליחות בעיקר בגלל המאמץ וההתמדה שמושקעים לאחר הבחירה. בחירה טובה היא חשובה אבל בלי מאמץ היא לא תצליח בכלל.

מה שניסיתי להדגיש הוא שהאדם לא חי בוואקום. הרבה מההצלחה האישית נובעת ממאמץ קבוצתי של החברה המסחרית ושל התחום הטכנולוגי וגם של העם ושל העולם במשך דורות. זה לא מזל שאנחנו חיים בעולם יותר טוב בהרבה מובנים (כמובן שלא בכולם ויש הרבה מה לשפר). הההורים שלנו והדורות שלפניהם התאמצו לתת לילדים שלהם חיים יותר טובים.

בתור אנקדוטה פילוסופית, גישת הקפיטליזם של אדם סמית' האמינה שדרך זה שכל אחד יתאמץ להרוויח הכי הרבה אז לכולם יהיה יותר טוב. כלומר שההצלחה של כל אחד תלויה באחרים.
🕒 פורסם בתאריך: 30/09/2025 17:45
בהצלחה! נשמע כמו הדרך הנכונה
🕒 פורסם בתאריך: 30/09/2025 18:30
לא בדיוק. זה התחיל אצלי מגיל חטיבה / תיכון בתור תחביב וסקרנות.

בוודאי שעשיתי לא מעט דברים נכון ועבדתי קשה מאוד לאורך הדרך, זה לא הגיע מהשמיים.

רק חשוב לדעתי לציין שזה שילוב של דברים ואני מרגיש בר מזל שיש לי כישורים ויכולות מסוימות, גם אם עבדתי קשה בשביל למנף אותם.

מישהו יכול להיות נגן חצוצרה מצוין ועדיין יהיה הרבה יותר קשה להפיק מזה סכומים של עשירון עליון.
🕒 פורסם בתאריך: 30/09/2025 18:48
לא הריבית הכי טובה, אבל בהחלט לא משפיע עליך יותר מדי בתמונה הכללית.

מרשים ביותר, בהצלחה
🕒 פורסם בתאריך: 01/10/2025 00:23
שבחרתי את הניק לא חשבתי שאני מבין משהו.

רק קונה מדדים ברוח הפורום, לא משהו מתוחכם.

משקיע טוב אני לא :> הפסדתי הרבה הזדמנויות (בדיעבד כמובן).
🕒 פורסם בתאריך: 01/10/2025 00:34
תרצה לשתף?
🕒 פורסם בתאריך: 01/10/2025 07:11
ברוח הפורום אתה נחשב משקיע מצטיין!
🕒 פורסם בתאריך: 01/10/2025 17:32
לקח לי יותר מדי זמן לקנות דירה וגם שכבר קניתי, קניתי דירה יחסית זולה.

ישבתי על שוק הנדלן כמה שנים, ראיתי המון דירות, פספסתי פעם אחר פעם הזדמנויות.

הגעתי כבר למעמד חוזה ונסוגתי לאחור. כמובן שהשוק בנתיים עלה ועלה.

שקניתי בסוף דירה היא היתה זולה יחסית, בדיעבד הייתי קונה מוקדם יותר ויקר יותר. מתוך הנחה שאני ממשיך להרוויח ולהשקיע בשוק ההון וזה יתאזן.

החברות שבחרתי לעבוד בהן גם לא היו הכי מוצלחות. כמובן שלא יכולתי לדעת לפני, אבל התקבלתי לחברות שבהמשך עשו אקזיטים משמעותיים.
🕒 פורסם בתאריך: 14/10/2025 14:25
דווקא כשאני קורא את זה, נראה כמו בחירות מוצלחות :)

תודה על השיתוף!

ולגבי "התיק מתחיל להיות גדול ויש לנו התלבטות אם להמשיך להגדיל אותו באותו האופן או לעשות משהו אחר." בגלל שיש נקודה אז אני מניח שזה לא שאלה, אז נשמח לעדכון מה הוחלט בהמשך.
🕒 פורסם בתאריך: 14/10/2025 18:36
יותר מאשמח לשמוע את דעתם של חברי הפורום.

כרגע אין תוכנית חוץ מלהמשיך להגדיל את התיק באותו האופן ולחכות להתחדשות עירונית.
🕒 פורסם בתאריך: 14/10/2025 19:04
נראה שאין יותר מדי מה להגיד, אתם עודים הכל נכון ככל הנראה :)

אולי דבר אחד...

ציינת דמי ניהול שונים של קרנות שונות.

אם יש לך קרנות עם דמי ניהול גבוהים מאוד, אולי שווה לנצל את שנת המס למכור כאלו עם דמי ניהול גבוהיים במידה ואינכם במס יסף/יסף הוני.

(בדיקה די פשוטה באקסל לחישוב דמי ניהול לעומת מס).

מעבר לכך פשוט תמשיכו בדרך המדהימה שלכם.