⬅ חזרה לאינדקס

יומן מסע- בניית בסיס כלכלי לחיים, לימודים וקריירה

🕒 פורסם בתאריך: 22/12/2025 00:33
שלום לכולם,

אחרי תקופה ארוכה של קריאה שקטה ביומני המסע כאן, החלטתי לפתוח גם יומן משלי בעיקר כדי לעקוב אחרי הדרך שלי, לקבל פידבק וטיפים מהקהילה, ובהמשך אם היומן יתפתח אולי גם לתת לאחרים מוטיבציה וכלים מהניסיון שלי.

רקע קצר

אני בת 22. בת לאמא חד הורית, ואני בעצמי עליתי לארץ בגיל צעיר מאוד.

בחיי היום יום אני כמעט לא מציינת את זה, כי אני לא רואה בזה חסם או משהו שמגדיר אותי.

בחרתי כן לשתף כאן, בין היתר בגלל האנונימיות, ובעיקר כדי לתת הקשר לדרך שלי: העלייה והיעדר גב כלכלי משפחתי חידדו אצלי מגיל צעיר את הרצון להגיע לעצמאות מלאה כזו שמאפשרת לי להסתמך רק על עצמי מבחינה כלכלית, מקצועית ומעמדית, וגם להיות במקום שבו אוכל לעזור למשפחתי בעת הצורך.

העזרה שיש לי כיום היא האפשרות לגור בבית ללא הגבלת זמן, ואני בהכרת תודה ומעריכה.

מצב נוכחי ותוכניות

בעוד כשנתיים אני מתכננת להתחיל תואר במדעי המחשב. (השאיפה באוניבסיטת תל אביב/ העברית.)

עד אז המטרה שלי היא להגיע לתואר מוכנה כלכלית ומקצועית ככל האפשר.

כרגע אני בתהליך של שיפור מתמטיקה מ4 יחידות ל 5 יח״ל (מטרה ציון מעל 90) וחזרה הדרגתית לשוק העבודה כדי לממן מחייה שוטפת ולחסוך לתואר.

לאחר שיפור המתמטיקה למידה ולגשת לפסיכומטרי.

בנוסף, אני מתכוונת לנצל את הזמן ללימוד עצמאי ללמוד שפות תכנות וקורסי אלגברה של צנזור ביוטיוב כדי להגיע מוכנה יותר לתואר.

מצב פיננסי נכון להיום

הון עצמי כולל 133,000₪, הכולל:

תיק השקעות עצמאי (נפתח בגיל 21)

100,000 ₪ מושקעים

67% קרן מחקה מדד עולמי

33% קרן מחקה נאסד״ק

קרן כספית דרך הבנק: 13,000 ₪

עו״ש: 2,000 ₪

מענק שחרור מהצבא: 18,000 ₪

פנסיה על מסלול מנייתי.

אסטרטגיה ומטרות קצרות טווח

בחצי השנה הקרובה אני מתכננת לא לנגוס בחסכונות ובהשקעות ולעבוד בהיקף שיספיק למחייה חודשית.

כל חיסכון חדש מעבודה מיועד לתואר בלבד וישב בקרן כספית.

אני עדיין בתחילת הדרך, לומדת ומגבשת עמדות, ואשמח מאוד להערות, ביקורת בונה, נקודות למחשבה וטיפים במיוחד בנוגע לקבלה לתואר, עבודה וחיסכון לקראת תואר.

תודה לכל מי שקורא ומגיב!
🕒 פורסם בתאריך: 22/12/2025 07:50
ציינת שאת מתככננת להתחיל ללמוד בעוד שנתיים מדעי המחשב וכרגע את משפרת פסיכו

חשבת להתחיל תואר באוניברסיטה הפתוחה(יש גם מסלול מעבר לכל האוניברסיטאות האחרות), תחסכי את זמן הפסיכו ותוכלי להתחיל את הלימודים באוניברסיטת ת״א/עברית ישר משנה שנייה וכל הזמן של הפתוחה גם לעבוד תוך כדי כדי ליצור בסיס פיננסי ללימודים נטו(שיהיו קצרים יותר)
🕒 פורסם בתאריך: 22/12/2025 08:12
תותחית! באמת אלגברה ואינפי הם הקושי העיקרי בתחילת התואר. בסוף כולם רואים את צנזור.

יש גם דרייב של סטודנטים עם כל חומרי הלימוד בכל קורס. אפשר להגיע אליו מקבוצות פייסבוק של סטודנטים.

לגבי הפסיכומטרי, עשיתי את הקורס החינמי באתר קמפוס והוא ממש טוב (עשיתי גם במכון רגיל לפני).

בהצלחה!
🕒 פורסם בתאריך: 22/12/2025 08:30
ברוכה הבאה ובהצלחה לך!

את נשמעת מאד חכמה ומעשית, אשמח לקרוא עדכונים שלך.
🕒 פורסם בתאריך: 22/12/2025 09:24
ברוכה הבאה ובהצלחה

כל הכבוד לך, נראה שאת בכיוון הנכון. כמו שהציעו לפניי, אני חושב ששווה לבדוק את האופציה של הפתוחה. השקעתי זמן לא מבוטל כדי להתקבל למדמח באוניברסיטה בזמנו, אבל בדיעבד אני חושב שהיה עדיף לי ללכת ישר לפתוחה, שלא נחשבת לפחותה מאוניברסיטאות אחרות (וממילא זה רלוונטי בעיקר למשרה ראשונה) ומאפשרת יותר גמישות.

בנוסף, הכסף בתיק אמור לעזור לך להתקיים במהלך הלימודים? אם כן אני לא יודע אם מניות זה המקום הנכון להשקיע אותו ואולי תרצי לשקול אלטרנטיבה סולידית יותר.
🕒 פורסם בתאריך: 22/12/2025 10:34
ברוכה הבאה, תודה על השיתוף ובהצלחה!

בהמשך למה שקודמיי רשמו, יש לך מספיק חסכונות כדי לממן את הלימודים, שנתיים זה יחסית הרבה זמן בשלב הזה, לפי דעתי כדאי לנסות להגיע למצב של לימודים כמה שיותר מהר וכך גם להגיע לשוק העבודה (במשרת סטודנט רלוונטית) כמה שיותר מהר.

כלומר, אולי לוותר על עבודה (שאני מניח לא קשורה לתחום המקצועי) והתמקד בזירוז הלימודים.
🕒 פורסם בתאריך: 22/12/2025 12:08
לאחר מחשבה נוספת וקריאת התגובות, אני מחדדת לעצמי את ההתלבטות והכיוון.

הסיבות שבגללן בחרתי בשלב זה לדחות את תחילת הלימודים האקדמיים בשנתיים הקרובות הן:

שיפור מתמטיקה ל־5 יחידות

היערכות לפסיכומטרי

חיסכון כספי ככל הניתן לאורך כל תקופת הלימודים, תוך שמירה על הכסף המושקע ללא משיכה

לימוד מוקדם של קורסי יסוד דרך יוטיוב, כולל שפות תכנות ואלגברה, במטרה להגיע לתואר עם בסיס חזק ״ונחיתה רכה”. בעקבות התגובות שקיבלתי, אני בוחנת גם אפשרות חלופית שיפור מתמטיקה ל- 5 יחידות ויתור בשלב זה על הפסיכומטרי, והתחלת לימודים באוניברסיטה הפתוחה כבר באוקטובר הקרוב, מתוך מחשבה על מעבר לאוניברסיטה לאחר כשנה באמצעות אפיק מעבר תודה רבה לכל מי שהגיב, שיתף מניסיונו ונתן נקודות למחשבה
🕒 פורסם בתאריך: 22/12/2025 12:09
הגובה של מענק השחרור מרמז על שירות כלוחמת או כתומכת לחימה עם קבע/התנדבות? אם כן אז את יכולה בפוטנציאל לממן את מלוא שכר הלימוד ממילגות + ממדים ללימודים, מכיר כאלה שעשו את זה ואפילו קיבלו יותר מעלות השכ"ל, הרקע המשפחתי שלך עוזר במקרה הזה.

לגבי ההצעות להתחיל עם הפתוחה זו בהחלט אופציה. אחד היתרונות של אוניברסיטאות "רגילות" הוא מעונות הסטודנטים, למי שחייב דיור עצמאי במהלך הלימודים.
🕒 פורסם בתאריך: 22/12/2025 12:56
או לחלופין, להישאר. מדוע חשוב לך לעבור לאוניברסיטה אחרת?
🕒 פורסם בתאריך: 22/12/2025 14:14
נראה שאת מאוד בעניינים וזה נהדר אבל עדיין הרבה צעירים מפספסים נקודה חשובה לגבי ההון ההתחלתי שלהם:

1. משרת סטודנט כמתכנתת תניב לך כ-60k בשנה

2. משרה מלאה בתור מתכנתת תניב לך 240k בשנה

3. ״שמירה על הכסף המושקע ללא מכירה״ יניב לך 10k בשנה במקרה הטוב

* הייתי שמרני במספרים, כמובן שאפשר להרוויח הרבה יותר

כן זה חשוב לחסוך, אבל יותר חשוב להשקיע בעצמך כדי להגדיל את פוטנציאל החיסכון. אם את יכולה להשתמש בכסף כדי להיות מצטיינת בשנה א כדי למצוא עבודה בשנה ב, במקום לעבוד ולהיות עם ציונים בינוניים אז עדיף לך להתמקד בלימודים

בהצלחה, מקווה שתמשיכי לעדכן
🕒 פורסם בתאריך: 22/12/2025 15:26
נשמע שדווקא נקודות ההתחלה ה"חלשה" שלך היא יתרון ולא חיסרון, במובן שהיא מעניקה לך מוטיבציה לעשות ולהצליח.

בתור עולה "ישן" בעצמי , מאוד מתחבר למה שכתבת.

כמה נקודות שהייתי חושב עליהן במקומך :

1)ההחלטה על מוסד הלימודים (פתוחה או כל מוסד אחר) כרגע לא רלוונטית, תתרכזי בחודשים הקרובים בלמקסם את סיכויי הקבלה שלך.

2) בהמשך ל2, כל עוד אין הכרח כספי לא הייתי עובד כרגע. ציונים גבוהים והתחלת הלימודים יקדמו אותך הרבה יותר בטווח הארוך מאשר העוד כמה עשרות אלפים שתרוויחי אם תעבדי במקביל השנה.

3) לגבי ההכנה לתואר עצמו התוכנית שלך מעולה, רק אוסיף שאם אין לך רקע בתכנות הרבה יותר חשוב להשיג אותו מאשר לצפות באינפי ואלגברה.

אגב לצנזור יש גם קורס לבגרות 5 יחידות שיצא לי לעבור עליו כהכנה לתואר, הוא קצת אוברקיל מבחינת הרמה הנדרשת אבל עדיין הייתי ממליץ לך לבדוק אותו .

בהצלחה !
🕒 פורסם בתאריך: 22/12/2025 17:57
אני ממליץ לבדוק שהתחום אכן מעניין אותך, להתחיל ללמוד תכנות, לבנות כמה פרויקטים, ולראות איך זה. לפי דעתי הסיבה שכלכך הרבה בוגרי מדמדח מתקשים למצוא עבודה היא שזהו תחום שלא מתאים להם, גם מבחינת התשוקה שלהם, וגם מבחינת החוזקות והחולשות הטבעיות שלהם.

דבר שני, אני מסכים עם האחרים שכתבו שבשלב זה לעבוד במשרה לא רלוונטית רק מאט אותך, אבל כשתגיעי לשנה ב' או ג' חשוב מאוד לחפש הזדמנויות בצורה כמה שיותר אקטיבית למשרות רלוונטיות, פי כמה יותר קל למצוא עבודה בסוף התואר שכבר יש נסיון של שנה במשרת סטודנת (או להמשיך את המשרה).
🕒 פורסם בתאריך: 22/12/2025 17:59
אתייחס לעניין התיק השקעות לא מתכוונת לפדות אותו עבור התואר, זה כסף שאני משקיעה לטווח הרחוק ביותר ונותן לי תחושת ביטחון. אתחיל לחסוך מחדש ואשים הכל בקרן כספית שישמש אותי עבור התואר.
🕒 פורסם בתאריך: 23/12/2025 09:36
דיס המלצה על אפיקי מעבר למיניהם, אחוזי ההצלחה בהם מאוד נמוכים ואין תכנית חלופית בהרבה מקרים ברגע שלא עוברים ומה שעשית די מתבזבז, חוץ מבפתוחה שאפשר להמשיך שם.

תמיד צריך שיהיה עוד משהו בצד ולא להגיע לשקל האחרון, אבל גם לעבוד בעבודות בשכר נמוך כדי לממן תואר שלאחריו תעבדי בשכר גבוה זה קצת לא הגיוני, אז אולי תשתמשי בחלק, לפי סכום מינימום שחשוב לך שיהיה בצד.

מחזק, יש בהלה לתחום, אבל אם אין עניין זה לא יעבוד, יש לי חבר שהלך נטו בגלל הכסף, הוא עכשיו מתכנת באיזה חברה גרועה, מרוויח בסדר, במיוחד ביחס למאמץ, אבל ברמה האישית לא משהו וכבר בוחן אפשרויות יציאה אחרי 3 שנים בתחום.

יש עוד הרבה מקצועות שאפשר להרוויח בהם בארץ בכללי ובהייטק בפרט.