⬅ חזרה לאינדקס

כשקרנות (מחקות למשל) מעלות דמי ניהול ועמלות נוספות - מתי זה מתפרסם?

🕒 פורסם בתאריך: 23/12/2025 16:08
הבנתי שכנראה בינואר תהיינה קרנות שתעלנה את דמי הניהול/דמי נאמנות/שיעור הוספה). אם זה יקרה - מתי זה מתעדכן באתרים כמו פאנדר? ומתי הצפי שזה יקרה - ה1 לינואר או זמן אחר (הגיוני לי שמי שרוצה להעלות את המחיר יעשה את זה ב1 בינואר אבל אולי יש שיקול שאני לא מודעת אליו)?
🕒 פורסם בתאריך: 23/12/2025 16:22
העלאת מחיר מותר רק ב־1 בינואר, ולא באף יום אחר בשנה.

בדרך כלל ההודעה לכל היותר יומיים לפני ולעתים אפילו באותו היום
🕒 פורסם בתאריך: 24/12/2025 23:54
איפה זה יפורסם? מתי פאנדר יתעדכן?
🕒 פורסם בתאריך: 24/12/2025 23:59
עוד דוגמא לעודף רגולציה שרק פוגע. בעולם הנורמלי - מותר להעלות מחיר מתי שרוצים. כך שמי שתחרותי, לא מעלה מחירים, ויודע שבמקסימום הוא תמיד יוכל להעלות.

בעולם הסוציו-מרקסיסטי - אנחנו דואגים לך. לכן, כל מנהל קרן תופס את הראשון בינואר כ"יום העלאת המחיר".

זה לא אומר שכולם מעלים בראשון בינואר, זה רק אומר שכל מנהל שמתלבט אם להעלות, בפרוס השנה החדשה, ינקוט ב"אם יש ספק אין ספק".
🕒 פורסם בתאריך: 25/12/2025 08:09
זה בסדר, גם לפני שהקרנות הוגבלו להעלאה ב1.1 כמעט כל הקרנות העלו דמי ניהול שוב ושוב.
🕒 פורסם בתאריך: 25/12/2025 20:13
הבנתי. אין פה תרבות קפיטליסטית אמיתית של תחרות, הטוב והזול ביותר יקבל את הכסף של כולם. אז ניסו לפתור את זה באמצעים סוציאליסטיים בהגבלת תאריך. מה חדש
🕒 פורסם בתאריך: 25/12/2025 20:18
ונגיד מישהו מחליט כמו שאתה אומר להעלות בגלל התאריך, כשיתחילו לעזוב אותו הוא יחשוב שוב...
🕒 פורסם בתאריך: 25/12/2025 20:40
לא הבנת. השוק המקומי קטן מידי בשביל לצפות לשווקים יעילים ברמה האמריקאית או האירופית. ועדיין, יותר מ- 90% מהקרנות לא משנות את דמי הניהול. שינוי דמי הניהול מתחלק בערך שני שליש שמעלות ושליש שמורידות, כלומר על כל שתיים שמעלות יש אחת שמורידה. אלה שמעלות הן בד"כ קרנות חדשות שהתחילו בדמי ניהול 0% או קרוב לזה כשברור למי שקונה אותן שהדמי ניהול יעלו, וכשהקרן יודעת פחות או יותר כמה היא אטרקטיבית לציבור וכמה מתחרות יש לה אז היא קובעת את דמי הניהול בהתאם להוצאות שלה ולכסף שיושב אצלה. אלה שמורידות הן לרוב קרנות גדולות שכבר צברו מספיק כדי שיוכלו לכסות הוצאות ולהרוויח גם עם דמי ניהול יותר נמוכים. הדבר היחיד שהרגולציה פה מוסיפה זה שלא יתחילו לעשות משחקי העלאה-הורדה אחד עם השני (או בין קרנות של אותו בית השקעות), לדעתי זה טוב לכל הצדדים.
🕒 פורסם בתאריך: 25/12/2025 21:18
כן, תיאורטית. השאלה אם זה באמת קורה.

לא, אתה לא הבנת את הטענה. התירוץ הזה מוכר, והוא אפילו נכון ברמות מסויימות, אני גם לא מצפה שקרנות פה יקחו 0.07%, זה לא שוק גדול.

מה שלא נכון זאת ההתלות התמידית בארץ בזנב הקצר במקום בזנב הארוך. אני מבין, לא כולם פה צורכים יינות משובחים, ולכן עדיף לדפוק את המעט שכן צורכים.

אבל זה לא נכון לרוב תעשיית הכסף. יש כספים רבים שמוזרמים אליה, על פי חוק מכמעט כל אזרח ישראלי. זאת תעשיה עשירה, עם זנב ארוך מאוד במונחים מקומיים.

הרי ברור שאם קרן "מחכק בלדג שקלית 20% 4/8" תוזיל מחר את עלותה באופן ניכר ביחס למתחרות, ותציע מוצר זהה ליריבתה, ינהרו אליה מיליארדי כספים פנסיוניים.

ככה תמיד נוצרת תחרות - מישהו שובר את השוק, כולם נוהרים אליו, המתחרים מתאימים את עצמם, או נופלים. (בהמשך, המונופול יכול להעלות מחיר, ואז קם אחר שמאתגר אותו).

אבל זה לא מה שקורה - כי למה להתאמץ? "השוק קטן", אז עדיף פשוט לעשוק את כולם במידה שווה, במקום לעשוק פחות, הרבה יותר אנשים, על חשבון המתחרים.

הוכחת בדיוק את הנקודה. סטגנציה, פחד שיגעו לי בגבינה, חדשנות אפסית ותחרות זניחה.

זה גם טריק שצריך להעלם מהעולם, ולא קיים בשוק האמריקאי. כשיש שם הטבת 0% דמי ניהול, ברור שזו הטבה וזמנה מוגבל, לרוב גם בתאריך ספציפי.

לא, היא קובעת לפי כמה היא יכולה לקחת, זה שוק קפיטליסטי. לא לפי "כמה זה עולה לה", זה לא קומוניזם. אלא שהרווח לא מתבצע משבירת השוק במחיר נמוך מכל אחד,

אלא תיאום מחירים סמוי שבו המוני קרנות גובות המון ממעט, כל אחת.

וזה בדיוק מה שמונע תחרות. למה שמישהו יחשוב מחוץ לקופסא וינסה לקחת כסף של אחרים? תן לנוח על זרי הדפנה, במיוחד שהמדינה מעודדת את זה.

הפתרון? פשוט לא להיות בקרנות ישראליות. השיא היה כשפתחו קרנות ביטקוין שקליות, בעלות 0.25%, שפשוט קונות ETF אמריקאיות, שבעצמן גובות 0.25. שלם כפול. למה? ככה.
🕒 פורסם בתאריך: 28/12/2025 08:45
@SolidusMaximus זה נראה שיש לך הרבה טענות על מצב התחרות בשוק המוסדי בישראל,

אבל אשמח אם תסביר ברור איך זה קשור לעובדה שיש רק תאריך אחד בשנה.

לעת עתה הסתבכתי מאד בניסיון להבין את הקשר בין הדברים בטענותיך.
🕒 פורסם בתאריך: 29/12/2025 12:25
לא ברור? אם אני אגיד לך שמותר לך לאכול רק ב8 בבוקר וב20 בערב, אם יגיע 8 בבוקר ואתה לא רעב - לא תאכל?
🕒 פורסם בתאריך: 29/12/2025 12:32
ואם זה הפוך, אתה נוהג לאכול 8 פעמים ביום ויגידו לך שאתה יכול לאכול רק ב8 בבוקר או בערב, זה אומר שאתה אוכל ב8 בבוקר כי זו המגבלה, או כי אתה פשוט אוכל כפי יכולתך?
🕒 פורסם בתאריך: 29/12/2025 13:49
ממי שאוכל 8 פעמים ביום אני יכול להתרחק לבד, אני לא צריך חוק בשביל זה.
🕒 פורסם בתאריך: 29/12/2025 14:05
הבעיה, איך תתרחק אם לא תדע מתי וכמה הם אוכלים?

מה שקרה לפני שקבעו את ה 1 בינואר שמנהלי קרנות העלו בשקט בשקט עמלות, יום אחד קרן אחת ביום שני קרן שניה ביום שלישי... ולא הייתה שום דרך לאדם ממוצע לעקוב מתי ואיך העלו לו עמלות. היום כשזה יום קבוע בשנה, כל העיתונים, הפורומים והבלוגים פותחים עיניים וכולם מפרסמים מי העלה ובכמה, בד"כ עם המלצות איפה יותר זול. פעם גם אם הייתה מעביר את הכסף למי שלא העלה יום למחרת הוא היה גם מעלה ומשווה לאחרים. זה היה סיוט למשקיעים.

אבל למען האמת שכל זה כבר מיותר, יש קרנות איריות יתברך שמו.
🕒 פורסם בתאריך: 29/12/2025 16:32
אתה לא צריך, אבל לאחרים זה בוודאי לא מזיק.

הטענה שהעלאות הן תוצאה של החוק אינה מחזיקה מים.
🕒 פורסם בתאריך: 29/12/2025 19:28
אולי לא תוצאה, אבל בוודאות תופעת לוואי
🕒 פורסם בתאריך: 29/12/2025 20:14
בוודאי שזה מזיק לאחרים, זאת כל הטענה שלי.

בלי החוק ש"מותר להעלות רק פעם בשנה ביום X" יתכן שהיו יותר קרנות שהיו מעלות פעם בכמה שנים או לא מעלות בכלל.

להסתכל על "מותר להעלות היום" ולא להבין שזה טומן בחובו פסיכולוגיה של "כדאי להעלות היום", זה פשטני.
🕒 פורסם בתאריך: 29/12/2025 20:18
בעיית שקיפות היא בעיה אחרת, ונכון לכל אחד לבדוק פעם ב כמה הקרן שלו גובה.

צריך לטפל בשקיפות ולא לעשות חוקים סוציאלו-דרקוניים שלטעמי רק גורמים להיפך.

בסדר גמור. לא הסיטואציה אז ולא הסיטואציה עכשיו מתאימה לי, ולכן אני מעדיף קרנות אמריקאיות\איריות, כמו שאמרת, ששם, שומו שמיים, מותר להעלות תמיד - וזה לא קורה.
🕒 פורסם בתאריך: 29/12/2025 20:28
אז אתה רוצה אוטופיה, אבל אין. אז מה? נסבול דיאוטופיה רק כי הרצונות שלך לאוטופיה לא מתקיימות?

האדם הסביר לא צריך לדאוג שכל רגע יעלו לו דמי ניהול, ואם זה לא מתקיים אז צריך רגולציה וכמה שיותר כבדה. בדיוק כמו שהיה צריך רגולציה על עמלות הבנקים ועוד שלל בעיות במדינת ישראל.
🕒 פורסם בתאריך: 29/12/2025 20:30
אם אני אדע שכך אשתי תוכל לבדוק האם אני אוכל אוכל בריא או לא - אז זה יגרום שאני יאכל רק אוכל בריא.

בניגוד למצב שאני יכול לאכות מתי שנאי רוצה, ואז אין לה יכולת 'לפקח' על הדיאטה שלי.
🕒 פורסם בתאריך: 29/12/2025 20:34
זה בדיוק שורש הבעיה, ההתייחסות למדינה כ"אשתי". המדינה לא צריכה ולא יכולה לפקח על דברים כאלה. היא רק יכולה לקדם שקיפות.

כל פעם שהמדינה מתערבת בכאלה דברים, נוצרות סטיות שמביאות לתוצאה הפוכה או דומה, באופן עקום. כמעט לא לפתרון הבעיה.

אין שום צורך לקדם אכילה פעם בשעה, כדי למנוע מאכילה פעם בחצי שעה, כשגם אכילה פעם בשעה היא לא רצויה.
🕒 פורסם בתאריך: 29/12/2025 20:37
'אשתי' - זה הלקוח, הציבור - שמודע מתי לבדוק 'מה הקרנות אוכלות'.

עכשיו אתה רגוע?
🕒 פורסם בתאריך: 29/12/2025 20:38
וכרגע המצב הוא שקרנות רבות בישראל מעלות פעם בשנה את דמי הניהול.

בעוד שבארה"ב קרנות רבות לא מעלות כמעט בכלל, בלי שום הגבלה.

בעיניך זה מוצלח? מעולה. בעיניי לא.

יותר רגולציה - יותר סטיה משוק טבעי ותקין.

אני מבטיח לך שאם היה דבר כזה, היו מוצאים דרך אחרת לנקנק.

פשוט מאוד. שקיפות!=חסם רגולטורי
🕒 פורסם בתאריך: 29/12/2025 20:40
ומי זה "הבעל" באנלוגיה המושחזת היטב שלך?
🕒 פורסם בתאריך: 29/12/2025 20:42
הקרנות שאוכלת עמלות.

אגב, זה לא 'אנלוגיה מושחזת היטב שלי'.

אלא הזכות ראשונים היא שלך:

מה שמגיע - מגיע.
🕒 פורסם בתאריך: 29/12/2025 20:48
לא, אתה זה שלקחת את זה למחוזות הבעל ואישה שמפקחת עליו. כנראה שכל אחד מדבר ממה שהוא מכיר...

רק מזכיר, מלכתחילה אתה הסתבכת בהבנה וביקשת עזרה -

זאת לא בושה להגיד שעדיין לא הבנת.

זה בסדר, אני יכול להסביר אפילו יותר לאט - הטענה היא שמי שאומרים לו שמותר להעלות פעם בX, שומע "[כדאי שתנצל את ההזדמנות] להעלות פעם בX".

זה שהייתה בעיה לפני כן של שקיפות - בכלל לא ממין העניין.
🕒 פורסם בתאריך: 29/12/2025 21:00
רגולטור אמור לבנות לגופים מערכת מסודרת שבה היא תוכל לדווח ולאפשר ללקוחות שלה (אנחנו) לעבור בין קרנות "תאומות" ללא שום אירוע מס

זה פעולה פשוטה, ותוציא מהשוק את המושג "מלכודת מס"

ובכלל, רוצה שיהיה חשבון מסחר ממומשק לכל הקופות שמציעות סנופי\קרן קספית\אגח ממשל, עם דמי הניהול העדכניים, למה אני צריך לסמוך על גוף פרטי כמו אתרי כלכלה שלא ידחפו לי את המפרסמים הנוצצים שלהם?

אתר מאיה הוא בדיחה בצורת מבוך למשקיע הממוצע

נמשיך בזה שכל אחד ידע מה הוא משלם באמת לפני שהוא משגר הוראת קניה , בין אם זה בבנק או בבית השקעות או אצל הצ''ינג

אבל את כל העלות, לא רק את ה"כותרות" ובנוסף יוכל לקבל מידע מה החלופות , או מה הממצוע בשוק או משהו שלרגולטור בוודאות יש מידע, אם ירצה לקבל, יקבל

אבל לא מבקשים

כן יש לנו דמי ניהול ממוצעים בקרנות פנסיה וזה נחמד, אבל שוב, לעג לריש מבחינת אינפורמציה

ועם כבר אינפורציה, שכולם ידברו באותה השפה, כדי שנבין, כמו בני אדם, ולא כמו סוכנים

ככה גם נוריד עוד מתווך בדרך ביננו לבין כספנו

בקיצור, או שאתה רגולטור, או שאתה סתם מלטף את המקומות העתידיים שבהם תעבוד
🕒 פורסם בתאריך: 29/12/2025 21:10
זאת בדיחה עצובה וכולנו משלמים את המחיר. "יש שקיפות", ברמת הודעה לציבור שמגיעה בסוף לפאנל הצידי באתר מאיה. אני לא יודע אם אפילו להעלאת\הורדת דמי ניהול.

איך זה שלכל קרן נורמלית בארה"ב שמכבדת את עצמה יש דף נחיתה, עם הודעה רשמית, גם על העלאת\הורדת דמי ניהול - באופן הרבה יותר שקוף, על ידי המנפיק עצמו,

מאשר באתר מאיה הממשלתי, שם תחובה איפשהו ההודעה?

אני יכול להמשיך עוד ועוד, על איך בארה"ב יש שמות מועילים לקרנות - 4 אותיות קלות לזכירה, בעוד בארץ הן הזויות, קשה להתאים אותן לעברית ולעבור בין השם העברי ללועזי,

על איך הבורסה הוציאה רפורמה מדהימה שבה כל קרן מסומנת בשלל אותיות וסימונים כמו, לדוגמא 4A, שלא אומרות כלום למשקיע הממוצע, וגם לא צריכות -

כי החלוקה אנכרוניסטית, ומבוססת על מניות\לא מניות, ולא *אילו* מניות. חלוקה אירופאית ולא רלוונטית לימינו.

אבל קצרה היריעה מלהכיל.

שלא נדבר על "הרכב הקרן". יש את האתר בו ניתן לקנות קרנות "ללא עלות". סבבה, מבחינת נראות הוא מזמין. כשאני רוצה לראות מה יש בכל קרן - בהצלחה.

"מלווה קצר מועד916" זה באמת אחזקה מועילה מאוד שעוזרת לי להבין מה יש בקרן.

למען הסר ספק - גם זה צריך להיות מצויין. אבל בקרנות בחו"ל כתוב גם המבנה התכלסי של החוזים העתידיים וכו' - וגם, שומו שמיים - מה הקרן מתיימרת לחקות.

אתה כנראה צודק. בארה"ב מדברים לריטייל, בארץ מדברים בסיסמאות למביני דבר.