⬅ חזרה לאינדקס

RSU & ESPP

🕒 פורסם בתאריך: 24/12/2025 14:27
היי,

מקווה שאני מעלה את הפוסט בפורום הנכון.

אני עובד כמתכנת, עדיין מתגורר בבית הוריי, וצברתי סכום כספי לא מבוטל שנמצא כיום בעיקר בקרן כספית ובהשקעות שבפועל כמעט ולא הניבו תשואה השנה (בין היתר בשל השפעת שערי המט"ח).

קצת על הרקע האישי והפיננסי שלי

- אני משקיע כ-10% מהשכר נטו שלי במסגרת ESPP, מחזיק בכמות משמעותית של RSU מהחברה (שטרם נפדו, וצפויים להמשיך ולהצטבר גם בשנים הקרובות), ובנוסף לכך יש ברשותי כ-500,000 ₪ המוחזקים בקרן כספית. בשלב זה, איני בטוח מהי הדרך הנכונה או האפקטיבית ביותר לנהל סכום זה.

- אני פתוח לשמוע המלצות על אנשי מקצוע מנוסים, כיווני מחשבה, הצעות להשקעה או למידה - כל דבר שיכול לסייע לי לבנות תשתית כלכלית יציבה יותר. (חרד מהעתיד ובפרט מהתלות ממקור הכנסה אחד)

אשמח להתייחסות לשאלות הבאות:

בהינתן הון נזיל של כ-500,000 ₪, וחיסכון חודשי נטו של כ-8,000 ₪ בממוצע - אילו כיוונים הייתם שוקלים במטרה לייצר הכנסה נוספת ויציבות כלכלית? (שאינה תלויה אך ורק במקום עבודה אחד).

בכל הנוגע ל-RSU ול-ESPP:

ברשותי סכום לא קטן שטרם מומש. שער הדולר הנוכחי (כ-3.18 נכון לכתיבת שורות אלו) מעלה דילמה סביב עיתוי המכירה.

במקרה של ESPP, אני מודע להמלצה של למכור בכל סבב, אך הירידה המתמשכת בשער הדולר גורמת לכך שבפועל המימוש הוא בהפסד.

האם קיימים מנגנונים או מהלכים - כגון הפחתת מיסוי, דחיית מס, קיזוזים או תכנון מס נכון - שיכולים לשפר את תנאי המימוש של RSU ו-ESPP?

ידוע לי שקיימים דיונים בנושא - ואשמח להפניות/ניסיון אישי ותובנות נוספות.

איני מתכוון להשקיע בנדל״ן בישראל, אלא אם כן לדעת הכלל אני מפספס משהו. לפי הבנתי, הנדל"ן בארץ אינו אטרקטיבי במיוחד למשקיעים.

מקווה שהצלחתי להציג את התמונה המלאה.

תודה על הקריאה :)
🕒 פורסם בתאריך: 24/12/2025 14:43
ניהול ההון העצמי הוא אחד מהכישורים שחשוב לכל אדם לפתח בעצמו. להתייעץ זה טוב, ובמקרים של התלבטות בין מספר אפשרויות זה אפילו חשוב. אבל בסופו של דבר מדובר בכסף שלך והאחריות על ניהולו היא כולה עליך. החדשות הטובות הן שזה ממש, אבל ממש לא מסובך. אם מציעים לך כל מיני רעיונות מסובכים שהראש מסתובב מהם אז כנראה שבאמת מסובבים אותך. קיפ איט סימפל.

זה נורא פשוט להתחיל - יש למעלה לינק שנקרא "בית" שיביא אותך לבלוג שמארח את הפורום הזה, בבלוג יש את כל מה שאתה צריך בשלב הזה ועוד הרבה שלבים קדימה. בבלוג יש תפריט שנקרא "התחילו כאן", אז תלחץ, תלמד, תהנה, ותרוויח.
🕒 פורסם בתאריך: 24/12/2025 17:27
זה לא 10% מהשכר ברוטו? (כלומר מבחינת הסכום הכוונה, ברור שזה יורד מהנטו).

מה הסכום של החלק שהבשיל כבר?

בהנחה שאתה מעדיף לפזר את ההשקעות שלך ולא להיות מושקע באחוזים משמעותיים מההון שלך במניה בודדת, ובהנחה שאתה רוצה להמשיך ולהשקיע בשוק ההון במניות/מדדי מניות רחבים, אין סיבה לא למכור ולפזר רק בגלל שער הדולר.

הרי מדדי מניות רחבים, שנקובים בשקלים, ירדו גם (עובדה שאתה ״לא רואה״ את העליות שהמדדים הרחבים עשו השנה למרות שלמשל הסנופי עלה במעל 17%).

או לחילופין תשאיר את סכום המכירה בדולר ותקנה את המדדים הנקובים בדולר.

אם וכאשר הדולר יעלה ההשקעות הללו יעלו איתו.

הדבר היחיד ש-״יקבע״ לך את ההפסד מירידת הדולר זה להפוך את הכל להשקעה שקלית מלאה, לדוגמא להמיר לשקלים ולקנות בזה קרן כספית.

אז את זה אל תעשה.

כשמדברים על ״משקיעים״ לרוב מדברים על דירה שניה ומעלה. לא על דירה יחידה (שלה יש הטבות מס כאלו ואחרות שגורמים לה להיות אטרקטיבית יותר).

יש לך דירה על שמך? אני מבינה שכרגע אתה גר עדיין עם ההורים, אבל אתה רוצה/מתכנן לעבור לדירה משלך? תרצה דירה למגורים בישראל?
🕒 פורסם בתאריך: 24/12/2025 22:51
אתה מפספס הטבות מס ואילוצים דמוגרפיים.
🕒 פורסם בתאריך: 25/12/2025 06:12
@Shin

המלצה, במקום לענות בתוך הציטוט ולהתעסק עם עיצוב הטקסט, פשוט תענה מתחת לציטוט.

למשל:

מענה מתחת לציטוט.
🕒 פורסם בתאריך: 25/12/2025 07:21
הפיספוס הוא שאתה *כנראה* חושש להשקיע את הכסף הזה במניות/מדד מניות רחב. בין השאר, אולי(?), בגלל האמירה הזו:

שנובעת מחוסר הבנה…

האם ההשקעות האחרות שלך ״לא הניבו״ רק בגלל שערי המט״ח? ואז האם יש מצב שאתה פשוט לא מבין/רואה שהן השקעות מניבות בהחלט?

במה אתה מושקע שם?

האם אלו השקעות שאתה מרגיש בנוח איתן? ישן טוב בלילה?

לפי האמירה למעלה זה לא נשמע ככה…

ואז, התוצאה היא שאתה נשאר קפוא בקרן כספית עם הון עצום (ביחס להון הכולל שלך ובהתייחס לגיל שלך).

לכן, במקומך, הייתי מנסה לשבת עם עצמי ולהבין מה סיבולת הסיכון שלי. איך אני מצליח להמשיך ולהשקיע את הכסף שלי בנכסים עם פוטנציאל תשואה *ריאלית*. קרן כספית לא שם. בגדול היא רק שומרת לך על הערך שלא יישחק בגלל אינפלציה. אבל זהו.

היא כמובן נהדרת כתחנת ביניים. לכסף שתצטרך בטווח הקצר יחסית. אבל כהשקעה ה*עיקרית* שלך לטווח ארוך… לא.

כיוונים אפשריים להשקעה זה - ללמוד על שוק ההון. על מניות על אג״חים על מדדי מניות רחבים, ולראות האם אתה מרגיש בנוח להשקיע את רוב הכסף שלך שם (ובאיזו חלוקה מבחינת סיבולת הסיכון).

זו השקעה נוחה שיכולה להמיר את החלק הסופר מסוכן שלך (מניה בודדת) ואת החלק הסופר סולידי שלך (קרן כספית) בהשקעה עם פוטנציאל גדילה אבל מפוזרת (כגון מדדי מניות רחבים) עם חלק מסוים סולידי (באג״ח או אפילו בקרן כספית אם זה לא חלק גדול מדי). כאשר את גודלו של החלק הזה תקבע כאמור בהתאם לסיבולת הסיכון שלך.

אם אתה מרגיש שסיבולת הסיכון שלך *לא מאפשרת* לך להשקיע אחוז משמעותי מהכסף במניות/מדדי מניות רחבים, בהחלט הייתי שוקלת להתחיל לחשוב לרכוש נדל״ן (בישראל) למגורים. זאת בתנאי כמובן שאתה רואה את המשך חייך כאן בישראל. נדל״ן בישראל, במיוחד דירה יחידה זו השקעה (שיכולה להיות) בהחלט טובה, ואפילו טובה מאוד. אני לא מתיימרת להבין האם היא טובה יותר או פחות מהשקעה בשוק ההון (זה תלוי בהמון גורמים). אבל כחלופה לקרן כספית… כן. זו כנראה תהיה השקעה טובה יותר.
🕒 פורסם בתאריך: 25/12/2025 10:53
התגובה של @קפיצת הדרך עוררה אצלי את המחשבה שאולי הבעיה יותר עמוקה בקטע של "להחליט" - המון כסף שלא החלטת מה לעשות איתו אבל גם כנראה לא כל כך ניסית, RSU שעוד לא נגעת בו, מגורים עם ההורים, מבקש המלצות ליועצים. אתה גם ממש משתמש בפועל הנכון כדי לתאר את זה:

אם אכן אתה עם סוג של חרדה אז כדאי להשקיע בכלים כדי לנהל את החרדה הזו, החרדה היא חלק ממנגנון ההגנה הטבעי שלנו ולפעמים צריך לתת לה פוש קטן למקום הנכון. זו תופעה סופר נפוצה שיש מעט מאד אנשים שלא חוו או חווים ביומיום. עצתי היא להתחיל מההבנה שלא להחליט זו גם סוג של החלטה, ובינתיים היא עולה לך במשאב הכי יקר ביקום - הזמן. מצד שני כנראה אתה כבר בדרך הנכונה כי פתחת את השרשור הזה, אז את הצעד הראשון כבר עשית וכעת הזמן לצעד הבא.
🕒 פורסם בתאריך: 25/12/2025 16:10
יש המון ויכוחים בשאלה האם מי שמחזיק מניות נקובות בדולר חשוף לשער הדולר. מעדיף לא להיכנס לזה אלא לטעון משהו פשוט יותר -

אם אתה מוכר מניות שנקובות בדולרים, ואז קונה קרן מחקה מדד בינלאומי כלשהו, שער הדולר לא רלוונטי לך.

אם עשית את זה כשהשקל חזק, תקבל מעט שקלים על כל מניה, אבל כל שקל יקנה הרבה יחידות של הקרן.

אם עשית את זה כשהשקל חלש, תקבל הרבה שקלים, אבל כל שקל יקנה מעט יחידות של הקרן.

כך או כל אותו דבר.

וגם לא משנה אם קנית את הקרן בדולרים או גרסה של אותה קרן שנסחרת בשקלים. כך או כך, מספר יחידות הקרן שתקבל תמורת כל מניה לא תלוי בשער הדולר.

מתי אתה כן חשוף לשער? כשאתה מחזיק שקלים.

אם מכרת מניות כשהשקל חזק, ועד שקנית קרן השקל נחלש, אז הפסדת.

הדרך להתמודד עם זה היא לפעול מהר. אם תחזיק שקלים רק מספר ימים, לא סביר שיהיה שינוי שער משמעותי.