⬅ חזרה לאינדקס

איפוס תיק לצורך יצירת מגן מס

🕒 פורסם בתאריך: 01/02/2026 10:04
היי לכולם,

אני שוקל לבצע "ניקוי אורוות" כללי בתיק של אישתי ואשמח לשמוע את דעתכם על הכדאיות והלוגיקה.

המצב הנוכחי:

התיק מורכב ממדד עולמי (אינבסקו) ו-S&P 500 (בעיקר אינבסקו וקצת בלאקרוק). כל הניירות שיקליים.

ברוקר ישראלי שעובד בשיטת FIFO (אאל"ט כולם עובדים ככה).

יש לימעט שכבות ישנות שנמצאות ברווח לא גבוה, אבל הקניות המשמעותיות ביותר (השכבות החדשות) בוצעו בשיא וכיום הן בהפסד.

ההפרש בין השכבות הריווחיות לערך המדד הנוכחי כמעט זהה להפרש בין השכבות ההפסדיות (ההבדל הוא כמותי, בערך פי 3)

בשורה התחתונה: התיק כולו נמצא כרגע בהפסד נומינלי כולל (אמנם נמוך, אבל שלילי).

התכנית:

מכירה של כל התיק בבת אחת. המטרה היא לקזז את הרווחים מהשכבות הישנות מול ההפסדים מהחדשות, וליצור יתרת "מגן מס" להמשך.

קנייה מחדש (כמעט מיידית) של הניירות החדשים של אינבסקו בלבד, כדי לפשט את התיק ולעבור לניירות צוברים וזולים יותר.

הנחות עבודה:

עמלות הקנייה/מכירה זניחות יחסית (נפתח דרך מבצע בקב' נינג'ה פיננסית).

אני מודע לסיכון של "זמן מחוץ לשוק" ולכן מתכוון לקנות מחדש מיד (ולא להמתין לירידות).

סה"כ התיק לא גדול - פחות מ100 אלף.

השאלה שלי:

בהנחה והמדדים יעלו בטווח הארוך, האם יש חיסרון בולט ב"הקדמת" המפגש עם המס על השכבות הישנות כבר עכשיו, לאור העובדה שההפסד מהשכבות החדשות מקזז הכל ואף משאיר לי מגן מס ביד? האם "איפוס" ה-FIFO במצב של הפסד כולל הוא אסטרטגיה הגיונית לדעתכם?

אשמח לתובנות, בעיקר אם פספסתי משהו מבחינת דחיית מס או היבטים טכניים אחרים.

יש לי בעיה דומה בתיק שלי, אבל מאחר וגם אני בברוקר ישראלי (אחר), יש לי הרבה יותר ניירות (ישנים) ברווח מאשר ניירות (חדשים) בהפסד. לצערי האפשרות היחידה היא לנייד את התיק לIBKR ואני לא בטוח שעלות הקנס וכאב הראש מצדיקים את זה - מישהו התנסה בזה פעם?
🕒 פורסם בתאריך: 01/02/2026 10:37
אתה בטוח שבבלקרוק גם ריאלית וגם נומינלית יש הפסד?

כי צריך ששניהם יהיו בהפסד כדי שתקבל מגן מס וגם אז זה על הנמוך מבין השניים.

אלא אם כן קנית ממש שבוע שעבר, דולרית המדדים בשיא.

ככלל אם אתה מוכר וקונה מחדש את אותו נייר, אין לזה שום משמעות והפסדת סתם את עמלת הק/מ.

אם אתה עושה את זה בשביל לעשות איזון מחדש/שינוי תיק, אז יש לזה ערך שאתה לא משלם מס או אפילו מקבל מגן.
🕒 פורסם בתאריך: 01/02/2026 10:47
גם בלי למכור יש לך "מגן מס" הנובע מכך שאתה בהפסד ולא תשלם מס עד שהאחזקה תחזור לרווח. וזה אפילו מצב עדיף כי לא צריך לגלגל את מגן המס ולהתעסק בדוחות למס הכנסה. עוד שים לב שכאשר קונה מחדש מניה שבהפסד, בעתיד תשלם עליה מס גדול יותר (כי היא עלתה מנקודה נמוכה יותר).

אם אתה רוצה מסיבה אחרת להחליף את האחזקות בתיק, אז הפעולה יכולה להיות מוצדקת.
🕒 פורסם בתאריך: 01/02/2026 11:40
לא בטוח שאני מבין מה ההבדל. בכל נייר בנפרד אני בהפסד (אז כמובן שגם כל התיק בהפסד), לפחות לפי מה שאני רואה במסך בברוקר. שער הדולר לא השתנה משמעותית מאז הקנייה הראשונה עד כה (לדעתי מקסימום 0.3 ש"ח לדולר). כרגע ההפסד הוא באחוזים בודדים בניירות של אינבסקו (יותר משמעותי עבור סנופי של בלאקרוק).

זה בערך מה שקרה חח, קניתי בשבועיים~ האחרונים.

אני תכננתי לקנות מחדש בערך הנקוב כדי להצמיד את עצמי למחיר החדש.

שערך הETF כרגע הוא 44.5~. קניתי מעט ניירות במחיר של 43.5~ ודי הרבה במחיר של 45.5~ (הדוג' נכונה לשני המדדים של אינבסקו)

סנופי של בלקרוק קניתי (פעם אחת) בשוגג והוא בכ"מ בהפסד יותר משמעותי ורציתי להמיר אותו לנייר של אינבסקו בגלל דמי הניהול.

תכננתי השנה למכור מניות שהן ברווח בכל מקרה (לצורך הון עצמי), אז הנחתי שזה יהיה יותר קל למלא בסוף השנה, האם אני טועה?

האם זה לא משתלם בכל זאת? כי ארוויח עליה רווח הון (ואשלם עליו מס, זה ברור). את ההפסד מהמכירה כרגע אוכל לקזז במכירה עתידית השנה (מתכנן להנזיל חלק מהתיק בשביל קניית דירה) או שנה הבאה.

את הניירות של בלאקרוק אני רוצה להמיר לניירות של אינבסקו.
🕒 פורסם בתאריך: 01/02/2026 11:42
אם זה המצב, אכן משתלם למכור ולקנות מחדש מניות בהפסד כדי לא לשלם מס השנה.

רק צריך לראות שעמלות המסחר לא פוגעות משמעותית ביתרון של המהלך.

אם אתה בהפסד אתה מקבע את עצמך למחיר הנמוך החדש (ולכן המס העתידי שלך יהיה יותר גבוה). לכן עושים את זה רק אם אתה מבצע שינוי בתיק, או כפי שציינת יש לך רווחים מנייר אחר שכבר מימשת/מתכנן לממש.
🕒 פורסם בתאריך: 01/02/2026 20:26
חשבתי שזה פשוט:

אם העמלה על המכירה והקנייה מסתכמת בX ש"ח וההפסד גדול מX ש"ח (אפילו בשקל) אז משתלם

תודה רבה על ההסברים שלך!
🕒 פורסם בתאריך: 01/02/2026 20:46
זה לא מדויק כי עמלת ק/מ היא סופית ואתה מפסיד אותה ואת כל הרווחים העתידיים שהיא יכלה להשיג אילולא מימשת.

מאידך, ההפסד שמקזז רווח רק דוחה לך את המס לעתיד. כלומר מה שאתה מרוויח זה רק את הרווחים העתידיים על X.

לכן נרצה שההפסד יהיה גדול דיו כדי שהרווח העתידי שיווצר עליו יהיה גדול מהעמלה (+הרווחים עליה).

במתמטיקה אם תקרא להפסד Y, תרצה ש

Y*((1+r)^n-1)

יהיה גדול מ-

X*(1+r)^n