⬅ חזרה לאינדקס

חופשת לידה לגבר

🕒 פורסם בתאריך: 23/03/2026 10:25
אשתי ילדה. היא דוקטורנטית לקראת סיום וזכאית למלגה מהאוניברסיטה (בנוסף היא עובדת כמתרגלת ומקבלת שכר זעום ממנו מופרש ב"ל במהלך הסמסטר).

היא ממשיכה לקבל מלגה מהמוסד לימודים למרות שהיא בבית (בפועל היא סיימה את רוב החובות לדוקטורט והיא אינה מגישה את התזה בכדי להמשיך לקבל מלגה במהלך מספר החודשים הקרובים).

אני שוקל לנצל את המצב ולתבוע מביטוח לאומי דמי לידה ולצאת לחופשת לידה של כחודשיים במקומה.

לפי אתר ביטוח לאומי:

"אב זכאי לדמי לידהמהביטוח הלאומי אם הוא מחליף את בת זוגו בטיפול בילד, לאחר שחלפו 6 שבועות מהלידה, או אם היא אינה מסוגלת לטפל בילד. התשלום מבוסס על שכר האב (עד תקרה של כ-1,752 ש"ח ליום נכון ל-2026), ומותנה בתקופת אכשרה".

תנאי זכאות: האב והאם עומדים בתנאי הזכאות (צברו תקופת אכשרה), והאם הסכימה לוותר על חלק מתקופת הלידה שלה (לפחות 7 ימים רצופים) לאחר 6 השבועות הראשונים."

האם תביעה כזו בעייתית?

האם אשתי תמשיך לקבל מלגה מהמוסד לימודים שכן מהמהלגה אינם מופרשים מיסים ולמיטב הבנתי היא איננה מקושרת לביטוח לאומי?

למה כדאי לשים לב?
🕒 פורסם בתאריך: 23/03/2026 10:36
קודם כל מזל טוב!

לדעתי יש תנאי שהיא תחזור לעבוד, האם היא מתכוונת לחזור ולתרגל בסמסטר הקרוב? (שכבר התחיל?) תנאי העסקה של מתרגלים הם לא סטנדרטיים, הייתי בודק את זה.
🕒 פורסם בתאריך: 23/03/2026 12:32
היא עומדת בתנאי הזכאות לדמי לידה?
🕒 פורסם בתאריך: 23/03/2026 14:11
להבנתי כן כיוון שעבדה כמתרגלת לאורך השנים האחרונות בכל סמסטר.
🕒 פורסם בתאריך: 23/03/2026 14:15
זה מתוך אתר האוניברסיטה:

כל עובדת רשאית לעבוד עד יום הלידה במידה ותרצה בכך.

עפ"י חוק, חופשת לידה נחשבת לתקופת עבודה לכל דבר ועניין (לוותק בעבודה, דרגה, חופשה, מחלה). יש להתייחס לחוק עבודת נשים ולתיקוניו.

חופשת לידה הינה בת 26 שבועות, מהם 15 שבועות בתשלום ו-11 שבועות ללא תשלום. בהתאם לתיקון לחוק עבודת נשים, עובדת רשאית לקצר את חופשת הלידה, ובלבד שחופשת הלידה שלה לא תפחת מ-15 שבועות.

במקרה שעובדת בחרה לקצר את חופשת הלידה ולחזור לעבודתה, בן זוגה רשאי לחלוק עימה את חופשת הלידה החל מהשבוע השביעי ללידה. יש לעדכן את רכזת ההוראה בפקולטה בנושא.

אם ברצונך לשנות את כתבי הנהנה של קרנות הגמל וההשתלמות לאחר הלידה, עלייך לפנות ישירות לסוכני הביטוח שלך.

להבנתי כאן מדובר על התשלום לפי שכר עוזר ההוראה אין שום אזכור לגבי המלגה שמקבלים.
🕒 פורסם בתאריך: 23/03/2026 16:26
ממה שאני מכיר לפחות בחלק מהאוניברסיטאות עוזרי הוראה מועסקים לתקופות של חצי שנה עבור כל סמסטר.

אז אם למשל היא לא התחילה/תתחיל לעבוד בסמסטר הקרוב, אז היא לא תוכל לחזור להיות מועסקת באמצע הסמסטר, כשתרצה להחליף אותה.

ואז בכלל לא תהיה זכאי להחליף אותה.

אני לא יודע אם זה נכון בוודאות, רק מציע לבדוק את זה מראש.

אולי לכן - "יש לעדכן את רכזת ההוראה בפקולטה בנושא.".