⬅ חזרה לאינדקס

ספר השקעות וחינוך פיננסי - גרסת המשקיעה

🕒 פורסם בתאריך: 12/05/2026 12:19
בהמשך לפוסט האחרון שבו @המשקיעה מבקרת את ספרו של מנדובסקי, והשרשור מוכה ההלם מההצהרה ״איני משקיעה פאסיבית יותר״…

האם הייתם רוצים שהמשקיעה תכתוב ספר השקעות וחינוך פיננסי (במובן הרחב) שפורס את משנתה ומתקן את העיוותים (לטעמה) שבספר של מנדובסקי?

או שזו משימה מיותרת?

לענ״ד, ספר מסודר ושיטתי יכול לעשות שינוי יסודי בגישה העיוורת הקיימת כיום, לצד הכישרון הרב בכתיבה של המייסדת…

הבלוג עשה מהפך בישראל, אבל תפוצתו ומבנהו מעכבים במובן מה.. מה שספר יכול לפתור
🕒 פורסם בתאריך: 12/05/2026 12:21
הלוואי יתרום הרבה מאוד
🕒 פורסם בתאריך: 12/05/2026 12:25
אני לא הצבעתי כי אין לי דעה לכאן או לכאן. אני כן יכול לומר שחלק מהקסם והחוכמה שבבלוג נובעים מההתפתחות לאורך זמן של פילוסופיית ההשקעות בפרט ופילוסופיית החיים בכלל שלה לאורך שנים, וההתפתחות הזו לענ"ד עדיין לא הסתיימה.
🕒 פורסם בתאריך: 12/05/2026 12:48
מהי הגישה העיוורת הקיימת כיום, ומדוע נדרש בה שינוי?

באופן כללי אני בעד ספר כזה, רק אשמח אם הוא לא יכיל נושאים "מתקדמים" כמו בחירת מניות דיבידנד פרטניות או השקעה בביטקויין. לחלופין אפשר לדחוף אותם לאיזה נספח.
🕒 פורסם בתאריך: 12/05/2026 13:13
למה רק אחד? אני אשמח ל7 ספרים ו8 סרטים

האמת שאני לא יודע על מה ספר אחד ידבר. מרגיש שאם יהיה קצר מדי אז הוא יהיה יותר מדי dumbed down ויגרור תגובות דומות לאיך שהגיבו על הספר של מנדובסקי, ומצד שני אם זה מטורגט לאדם הפשוט שלא קורא בפורום או ללא אוריינות פיננסית וגם יהיה ארוך מאוד ויסודי - האם האדם הפשוט באמת יקרא אותו?
🕒 פורסם בתאריך: 12/05/2026 13:38
אני חושב שהיא צריכה להנפיק מטבע קריפטו (רצוי כזה שמחלק דיבידנד)
🕒 פורסם בתאריך: 12/05/2026 13:49
המשקיעה לא "צריכה" כלום...

היא יכולה...אם בא לה...

ואחרי הדיון שהיה לה עם תמיר, לדעתי היא חשבה על זה, אם לא שנים לפני.

בכל מקרה, יהיה מעניין לקרוא אותו
🕒 פורסם בתאריך: 12/05/2026 15:41
יש לסולידית רמת כתיבה מעולה שאין לה מתחרים כמעט בתחום הכלכלה/פיננסים בישראל לטעמי.

מבחינת תוכן - הייתי שמחה לספר רזה לגבי טיפים לחיסכון והסברים על המודל הפאסיבי, אבל אם זה לא נכתב לפני שהמשקיעה שינתה את גישתה - אני לא יודעת כמה רצוי "להחכים" את ההדיוטות לגבי קריפטו, מניות בפינצטה ודיבידנדים.
🕒 פורסם בתאריך: 12/05/2026 18:18
עניתי לא, בגלל החשש מהשלכות שינוי הגישה.
🕒 פורסם בתאריך: 12/05/2026 20:04
יש את הספר של אמסטרדמסקי שבעיניי מכסה את כל מה שצריך.

אני לא רואה מה יש לחדש כאן שלא נכתב עדיין.

אבל בסוף זו החלטה עסקית של המשקיעה וזה לא ענייני, אז לא אצביע בסקר.
🕒 פורסם בתאריך: 12/05/2026 20:14
לפני איזה 6-7 שנים ממש רציתי ספר כזה

ואפילו ניסתי לייצר לחץ מתון פה בפורם לזה

המייסדת די הבהירה לי שהיא לא מעוניינת וביקשה גם להפסיק להעלות את הנושא

בהחלט יש לה כשרון כתיבה ואני חושב שדווקא החלקים בבלוג של הקטנת הוצאות, הסתפקות במועט, חוזה אישי, פירמידת הצרכים וכל מה שמביא אותך לצעד הזה שתוכל לחסוך חלקים גדולים מההכנסות שלך הוא החלק החסר בפאזל של כל הפלטפורמות הפיננסיות

איך להשקיע בשוק ההון בצורה הכי זולה, ואיזה ניירות לבחור זה נחמד (ובשביל זה יש את בשרשור של מייק) וזה ממש לא העיקר

זה גם מה שמאוד חסר לי אצל תמיר מנדובסקי

להגיד להגיד איך להשקיע זה נחמד

אבל לרוב האוכלוסיה זה לא רלוונטי

לא סתם מדברים הרבה על הפנסייות כי זה לכולם יש, כסף פנוי לשוק ההון לרוב אין בטח לא לטווח רחוק ובאופן שיטתתי

הלוואי שעכשיו אולי היא תסכים לכתוב ספר או לאגד חלקים מהבלוג לחוברת מידע עבה...

בכל מקרה אם זה מדד פאסיבי, מנייות דיבידנד או קריפטו זה לא באמת העיקר

וגם יהיה יפה לתת לקורא מידע על הכל ואפשרות בחירה עצמית
🕒 פורסם בתאריך: 12/05/2026 20:37
זה כן העיקר (יחד עם מה שציינת בתחילת התגובה).

אפילו בפורום אנחנו נתקלים באנשים שלא מבינים מה נכון לזמן צבירה או לזמן פרישה, וגם בזמן צבירה - את ההבדל בין טווח קצר, בינוני וארוך וגם בין לייעד את הכסף כולו למטרה אחת ברגע אחד או לייעד אותו כסוג של קיצבה לאורך שנים.
🕒 פורסם בתאריך: 12/05/2026 20:41
אני דווקא מסכים עם @A42 שזה לא העיקר לא במובן שזה פחות חשוב אלא במובן שגוף הידע העיקרי שחסר בציבור הוא בשלבים היותר מוקדמים לפני שבכלל מגיעים להתלבטות במה להשקיע.
🕒 פורסם בתאריך: 12/05/2026 20:56
יש את סיפור החיים של המשקיעה היקרה השזור לאורך הבלוג, והוא מסמך מרתק! ומחכים.

עם כל זאת זה לא סותר, שיש צורך שהיא תכתוב ספר, החכמה, ההנגשה, והמקצועיות שלה, הם דבר שלא מצאתי לו אח ורע.

בבקשה אם את רואה את הפוסט, תעשי עוד משהו בשביל העם היושב בציון ותכתבי ספר. אנא.
🕒 פורסם בתאריך: 12/05/2026 21:07
אני אשתדל לקרוא כל מילה כתובה שהיא כתבה עלי אדמות, עד כמה שהשכל שלי מסוגל.
🕒 פורסם בתאריך: 12/05/2026 21:30
אגב, מה הטריגר של הפוסט?

הספר של תמיר הוא לא משהו חדש, אז מה כעת עלה הביקורת?

(ראיתי את הקטע של מהדורה חרדית, אבל זה לא הפעם הראשונה שמנדובסקי עולה לכותרת, גם כשקנה את הדירה עלה לכותרת)
🕒 פורסם בתאריך: 12/05/2026 22:16
היא פירטה בפוסט (המלצה לקנות voo וזהו)

לאו דווקא השקעה פאסיבית קלאסית

מה הבעיה בספר שיכיל כמה צדדים?
🕒 פורסם בתאריך: 12/05/2026 22:19
המילים שלה זה כמו מים חיים לנפש עייפה

למה רזה? הדיוטות מחכימים כשנותנים להם פתח לידע חי ומלא, ולומדים גם להיזהר מכל השטויות שבחוץ
🕒 פורסם בתאריך: 13/05/2026 09:14
קצת סתרת את עצמך לדעתי בתגובה

1. איזה ניע לבחור (מדד כזה או אחר, מניות דיבדנד וכו) זה מאוד חשוב למיקסום התשואה תוחלת הסיכון סטטסטיות יעילות מס וכל מה שאנחנו יכולים לדון פה על פני מאות עמודים

לאדם הפשוט שנכנס עכשיו לעולם הזה זה לא חשוב עדין (ופה אני מסכים עם רוח הפוסט האחרון של המשקיעה) אם אנחנו לא רוצים להאכיל אותו בכיף (וגם אם רק מהסיבה שידע לדבוק בתוכנית שלו גם בימים קשים)

הוא צריך עוד ידע ועוד בסיס מוקדם מידי

2. כל שאר הדברים שכבת הם בדיוק מה שלדעתי חסר וזה קשור לכל הבסיס שחסר מידע עליו בכל העולם הזה בארץ

3. פעם זכור שהיה פה דיון כמה זמן מהרגע שמישהו נחשף לבלוג הזה ובכלל לעולם ההשקעות עובר עד שהוא מתחיל באמת להשקיע מסודר ואז דיברנו על סביב 1-2 שנים שזה מה שלוקח למישהו ממוצע (לדעתי האישית) להרגיש שהוא מספיק מבין ויש לו את כל הידע הנדרש, קרן חירום וכו.

לתמצת את הכל למדריך מהיר זה אפשרי זה מה שמנדובסקי עשה וזה טוב לפלח אחד באוכלוסיה

לדעתי מה שחסר זה באמת כל הפלח האחר שרוצה להעמיק ואין לו עכשיו כסף פנוי להשקיע שיושב בעוש

אלה אנשים שצריכים להבין את השיטה ובעיקר איך לחסוך כמה ומה זה יתן לי בהמשך...
🕒 פורסם בתאריך: 13/05/2026 11:46
מסכים עם הדברים, רק חשוב לשים לב שיש כאן פער עמוק בין התיאוריה למציאות. הסיבה היחידה שלרוב הציבור יש פנסיה היא לא בגלל "מודעות פיננסית", אלא בגלל שהמדינה פשוט הפקיעה מהחוסך את זכות הבחירה. הכסף נלקח עוד לפני שהוא רואה את העו"ש, ומושקע עבורו באופן אוטומטי.

ניח שהמדינה הייתה מבטלת מחר את חובת ההפרשה לפנסיה, מחייבת להשתתף בקורס או לקרוא ספר על השכלה פיננסית ומעלה לכולם את הנטו ב-2,000 ש"ח, תחת ההנחה ש"הציבור כבר יפקיד בעצמו". מה היה קורה בפועל? סביר להניח שהרוב המוחלט היה משתמשים בכסף הזה לכיסוי המינוס, לשדרוג הרכב או לחופשה הקרובה. בסוף החודש, אותו אדם שטען ש"אין לו כסף פנוי לפנסיה או להשקעה", היה נשאר באותו מצב בדיוק ומתלונן שאין לו מאיפה לחסוך.

בעיני האתגר האמיתי הוא לא רק "איפה להשקיע" או "באיזה קורס פיננסי להשתתף", או "איזה ספר לקרוא" אלא איך לייצר את אותה מסגרת כפייתית-עצמית. אני לא בטוח באיזה אופן אפשר להטמיע את זה בקרב הציבור הרחב, כי מהניסיון שלי מדובר בתהליך שינוי פנימי ומשמעותי רב שנים שהבן אדם חייב לעבור.
🕒 פורסם בתאריך: 13/05/2026 14:14
נכון וגם המדינה לא עושה את זה מאהבת מרדכי

אלה פשוט כי היא לא רוצה שרוב הציבור העובד יבוא אליה אחרי גיל פרישה בבקשב לקצבאות הבטחת הכנסה וכו

על אותו משקל. לא חושב שיש רצון כזה במדינה אלה להפך.

כחברה ומדינה העדיפות היא שכולם יעבדו בשכר הכי גבוה שיכולים הכי הרבה זמן שיכולים ועדיף גם שאת כל הכסף הפנוי יבזבזו ולא יחסכו כלום מלבד הפנסיה.

זה לא רוע זה כלכלת מאקרו וזה בסדר

ישראל היא בין המדינות עם התוכניות פנסיה הכי טובות לכלל העובדים

אישית אני חושב שזה מאוד חשוב החיסכון בכפייה הזה מהסיבות שציינת

בחזרה לדיון אמרתי שהרבה בספר של מנדובסקי ואולי יותר בפרסומות שלו בפייסבוק וכו

מדבר על פנסיה, למה כי לכולם יש

ובאו נחסוך לכם בכמה קליקים עשרות עד מאות אלפי שקלים

למרות שמראש יש בישראל מודל דימי פר גיל והמצב היום מצוין מול מה שהיה לפני 20 שנה

זה הכל חשוב אבל לדעתי יש פלח גדול באוכלוסיה שאף אחד לא פונה אליו וחבל

אני אישית עד היום הרבה יותר נתרמתי מהפוסטים על המקלחות קרות המגדרה והניתוק מכשירי חשמל הרבה יותר מכל פוסט על מכשיר פננסי כזה או אחר

לא כי בהכרח הזדהתי או ממשתי את התפיסה הזאת אלה כי זה נתן לי סמן ימני או פרופורציה להבין שאין מתנות חינם ואם אתה רוצה לחסוך זה לא יקרה שתאכל סטקים כל היום או תקנה מכל הבא ליד וכל אחד עם האיזון שמתאים לו
🕒 פורסם בתאריך: 22/05/2026 22:06
נראה לי שספר לא יקרה לפני שהיא מחליטה לוותר על האנונימיות...

אפילו אם היא יכולה לפרסם בשם "המשקיעה" או "דורין הרטמן" עדיין כמובן יהיו מאחורי הקלעים עובדים בהוצאה לאור שייחשפו לזהות שלה, והיא לא תרצה להרחיב את המעגל הזה.

אבל האם הייתי רוצה לקרוא אותו? כן, מאוד
🕒 פורסם בתאריך: 22/05/2026 22:50
בני משפחתי הואילו בטובם להתעניין בהשקעות, גם עבורם אבל גם עבור האחיינים שלי וזה ממש חשוב לי. אחותי גם זרקה לאוויר שחשוב לה לספק אוריינות וחינוך פיננסי לאחייני בן השמונה.

מייד קפצה לראשי השאלה מה אם המשקיעה הייתה מספקת לילדים אמצעי חינוכי כזה? למה רק אני ובני דורי צריכים להיות ברי מזל בזמן שדור העתיד שיסעד אותנו יצטרכך לאבד את עצמו לדעת בסבך הרשתות החברתיות והתוהו-ובוהו האינטרנטי?

מה שיפה בחינוך פיננסי לילדים זה, שהדבר האחרון שצריך להסביר להם אלו מושגים מקושקשים של עולם המבוגרים, שנועדו הרבה פעמים רק לשמר בראנז'ה מקצועית ולא באמת להפוך את הצרכנים לנבונים יותר. נראה לי שדילמות וחידות (בזמנו הייתה דילמת ההישרדות באי, של רובינזון קרוזו), סיפורים כמו רונלד ריד, גרייס גרונר, והיבטים הרבה יותר מרגשים ומלהיבים שהמשקיעה כתבה עליהם ושאינם מתקשרים מייד לכסף - אלו נקודות הגישה הראשונות שהלוואי ולאחייני בן השמונה הייתה גישה אליהם דרך מקורות לימוד אינטראקטיביים שמסקרנים ילדים.

גם תוהה מדוע המשקיעה אף פעם לא הרימה את הכפפה, זה מקור הכנסה מצוין לשנים רבות קדימה, בהנחה והיא באמת תצליח לייצר מוצר או סדרת מוצרים טובים (בין אם ספרים, פעילויות ומשחקים [אפשר גם למחשב], תוכנות/אפליקצית לילדים וכו'). היבטים בנוסח "מבחן המרשמלו" אבל בקטע פחות אבחוני ומלחיץ, להעניק לילד כמה מטבעות ולומר לו שיש לו אפשרות לבזבז, סתם לחסוך ולהשקיע, אבל שאם ישקיע או לא יגע במטבעות במשך תקופת זמן, הוא יקבל באופן קבוע דיבידנד/ריבית בצורת עוד כמה מטבעות. להנחיל לו שלחיסכון והשקעה צריכות להיות גם מטרות. אלו דברים שילדים עשויים להנות מהם וגם לפתח את השריר והחוש שאיתם הם *מרגישים* מה זה לחסוך ולהשקיע, ומהי העוצמה של ההתנהגות הזאת. ומה עם לייצר מקור הכנסה? איתגרתי את שני האחיינים התאומים שלי לשכנע אותי לקנות מהם מחקים, שרשאות ומכל הבא ליד, זה לימד אותם דבר אחד או שניים על החיים ובעיקר על עצמם, על האישיות והשוני בסגנון של כל אחד מהם (ושלשני הסגנונות יש יתרון בדברים שונים. זה היה מדהים בעיני).

בין אם המשקיעה או מישהו אחר, מוכרחים להתחיל לחשוב קצת יותר ברצינות (ובדחיפות) על דור הילדים.

@משה התרשמתי שיש לך מושג או שניים בהנגשת ידע לדור הצעיר בצורה מסקרנת, אם יש לך מה להוסיף אתה מוזמן :)
🕒 פורסם בתאריך: 23/05/2026 00:05
עניתי לא. מכמה סיבות.

הספר ירדד את כל העומק של הדיונים בפורום ובבלוג, זה לא יחדש כלום לאף אחד שקצת מתעניין בהשקעות פאסיביות, והתוכן של הבלוג לפחות בשנים הראשונות, התמקד בפילוסופיה מינימליסטית ודרך חיים.

האם המשקיעה באמת מעוניינת בזרקור שפרסום הספר, או רק הדיון הציבורי בעצם קיומו, יופנה אליה? אומרים שאין פרסום שלילי, אבל זה נוגע לאדם שמעוניין להתפרסם, המשקיעה שומרת על זהותה מוסתרת מהציבור.

האם יש לה צורך בחיצי ביקורת מכל מיני מצקצקים וצדקנים על "ההתמסחרות" שלה? עוד דיון ציבורי על "משפיעני רשת" ללא רישיון ייעוץ השקעות שחלילה עלולים להכשיל את ציבור ההדיוטות בהשקעה פזיזה בקזינו שנקרא שוק ההון? (כמובן זה בציניות והגזמה)
🕒 פורסם בתאריך: 23/05/2026 00:18
מה זה הדיבור הדורי הזה?

ההורים שלי לימדו אותי לעבוד ולחסוך כדי לקנות לעצמי פלייסטיישן. ובאותה מידה אתה יכול ללמד את הילדים שלך שהם צריכים לחסוך כסף אם הם רוצים שיהיה להם נינטנדו סוויץ' 2 כי אבא לא יקנה להם סתם ככה.

תמיד יהיו הורים שמפנקים את הילדים שלהם יותר וכאלו שפחות, אז על איזה "סבך ותוהו-ובוהו" אתה מדבר? מה השתנה? למה פתאום זה נהיה תפקיד של המשקיעה לחנך את ילדי ישראל? ההורים של ימינו כבר לא מסוגלים לחנך את הילדים של עצמם?
🕒 פורסם בתאריך: 23/05/2026 08:43
1. בהתחשב בכך שעד שהמשקיעה הופיעה מעטים הם הישראלים שהבינו מה זאת השקעה סולידית, ואפילו קרנות סל עדיין לא היו ואני בעצמי נתקלתי בקשיים שמנעו ממני לפתוח חשבון השקעות סולידי ב-2014 ובגלל זה נאלצתי לפתוח רק ב-2019 כשכל העולם ואשיתו כבר מכירים את התחום - זה מבחינתי נותן ל-100% מההורים הישראלים ציון טעון שיפור. לא הייתה כלל מודעות לעניינים הללו, כשבמדינות מערביות היה מדובר בפרקטיקות שהציבור הכיר כבר עשרות רבות של שנים עוד ממשבר שנות ה-30.

2. יש הבדל קריטי מאוד בין ילד שההורים רק אומרים לו "רוצה סוני? תעבוד בשביל זה" לבין ילד שמגיל צעיר מניחים אצלו בראש ובנפש את היסודות ורק לאחר מכן באים אליו בדרישות. זאת לא חוכמה להמתין שהילד יגיע לגיל 12 ולומר לו ככה משום מקום "תעבוד בשביל זה". אני בגיל 12 הייתי מוצף בחרדות + ביטויים פסיכוסומטיים כמו בחילות + אנשים ידעו לעבוד עלי על ימין ועל שמאל וגם זה הרגיש לי מאוד מאוד מעורר רחמים, פתטי ועלוב לנסות לשכנע מישהו לקנות ממני לימונדה או לספק לי עבודה לבני נוער. אני בטוח במאה אחוז שאם היו מספרים לי על דמויות כמו רונלד ריד כמה שנים קודם, על סיפורים מעניינים מאוד כמו מחלת הצבעוני וההפסד של ניוטון עם האייקיו הגבוה שלו בבועת הים הדרומי, ואחרי זה משתמשים באלגוריות שמסבירות לי מה זה אפקט ריבית דריבית וצמיחה אקספוננציאלית (למשל אלגוריית ההאצטדיון וטיפות המים המים) וסיפורים מההיסטוריה על אנשים וחברות שהייתה להם בעלות על שטר קניין בכתב (יש שטרות שתקפים עד היום מאות שנים, שאפשר להציג לילדים) ובצורה רגועה מסבירים לי כיצד לחשב תשואה באחוזים או מה עושים ברגעי הפסד.. המנטאליות שלי הייתה שונה לחלוטין וחיפוש עבודה לנוער או פעילויות עם הורים וחברים שמדמים "כלכלה" היו באים ממני. כמובן שגם הצורך לחסוך ולהשקיע את הכסף ולא לבזבז אותו על הזדמנויות "בריחה" מהשיממון, מהחרדה והמנטאליות הישראלית הרעילה לעתים קרובות. אף אחד לא הסביר לי שום דבר מכל זה, כי פשוט אף אחד לא ידע. אז שוב - ציון נכשל!

* גם כשהתענייתי בעצמי בתכנות בגיל 11 לדוגמה, כשרציתי לעלות רמה מ-HTML ל-JS (בלי שידעתי איך קוראים לזה), אף אחד לא היה שם בשביל שאוכל להיעזר בו, אפילו לא במתנסים או מורים פרטיים או מקורות אינטרנטיים. לא היה יוטיוב בזמנו והאנגלית שלי הייתה שבורה בגלל בעיות אישיות (גם היום). אני דיי משוכנע שהיום בקלות הייתי יכול להיות מתכנת ממוצע בהייטק אם הייתי נולד בעיתוי אחר או בסביבה אחרת שמקדשת סקרנות מהסוג הזה אצל ילדים. אתה בטח תאשים אותי שאני אוהב לתרץ ולהטיל אשמה על הסביבה ולא לקחת אחראיות, ואני אזכיר לך שזאת הגישה ששלטה בכיפה עד היום וגם אני האמנתי בה, ותראה איפה המדינה נמצאת היום. שוב פעם - ציון נכשל. בכל הקשור ליצירת סקרנות ומוטיבציה אצל הילדים - אנחנו תמיד אשמים! (יתכן שגם הרבה אחרי גיל 18 בעידן הנוכחי)

3. לא דרשתי מהמשקיעה לחנך את ילדינו, הצעתי אפשרות מאוד מתבקשת שתספק כלים לאותם הורים לעשות את זה בעצמם, בתחום שהיא הכי חזקה בו ושמה הולך לפניה. עם דגש על הקשר בין חופש, פילוסופיה, מוסר, אחראיות אישית -> שמתקשרים יחדיו לחיסכון והשקעות, לא על חיסכון והשקעות בלבד שלעניות דעתי רוב הילדים לא יגלו עניין בשני אלו במנותק משאר הדברים שהמשקיעה ידעה להנחיל בצורה כלכך טובה כקונספט ועיסקת חבילה.
🕒 פורסם בתאריך: 23/05/2026 09:21
עם זה אני מסכימה, וזה אכן מה שהיא עשתה - נתנה כלים מצוינים.

אבל אנחנו כבר בתקופת ה-AI, כל הורה צעיר יכול בעזרתו להכין מדריך/ספר/סרטון וידאו לילד שלו בתוך דקות על כל נושא שהוא רוצה, ולהיעזר במקורות טובים לצורך העניין כמו הבלוג והפורום הזה.
🕒 פורסם בתאריך: 23/05/2026 10:01
הציפייה שלך מבגיר ישראלי, והערכת היכולות שלו, סובלים מפער רציני לעניות דעתי. אני לרגע לא מפקפק בפוטנציאל או בכישורים שלנו כישראלים מבוגרים, אבל אני מספיק ריאלי בשביל להבין שישראלי ממוצע שעובד במקום עבודה טוקסיק ולא יעיל, עבר "שרשרת חיול" ממחלקת יולדות בבית חולים ציבורי ולא יעיל, דרך מערכת חינוך לא משהו בכלל, בליווי משפחתי שבמקרים רבים תורמם ללחץ שלו ולא מהוות עבורו Safe haven, זוגיות שהיה צריך להתפשר הלאה וכן הלאה.. הסיכוי שיבליח לו רעיון כיצד להנחיל לילד שלו את היסודות של אוריינות כלכלית (שלו בעצמו אף אחד לא הנחיל), כשהוא בן 30~35 שואף לאפס.

נכון שכמות ענקית של ישראלים מאז הקורונה התפקחו והבינו כמה עניין ההשקעות חשוב. אבל הלכה למעשה תביטי על הדוגמה שלי - אתמול אחותי וגיסי שואלים אותי על השקעות ועל כיצד להנחיל זאת לילדים, כאשר נחשפתי לרעיון עוד מ-2009 ואת המשקיעה גיליתי איפשהו ב-2014/5 (יחד עם עוד בלוגים נהדרים כמו התמונה הגדולה או התרמילאי של חבר הפורום כאן) - ועדיין עלו מים בפי.

לא ידעתי באמת כיצד להכניס אותם בשער הנכון ולהנחיל להם את הרעיונות בצורה מסקרנת ומזמינה, וידידותית.

יש הבדל עצום מאוד בין לימוד הידע ושליטה בו, לבין היכולת לתווך אותו לאחרים. סקיל שלא יסולע בפז ואני מעריץ את אלו שמסוגלים לעשות זאת (ונעזרתי בהם בעצמי, חלקם כאן מהפורום). נראה לי שבישראל הם לא רבים והמשקיעה היא אחת מהם.
🕒 פורסם בתאריך: 23/05/2026 13:28
זה נכון, אבל אותם אנשים שתיארת גם לא יקנו את הספר (או יקנו ויזרקו על המדף למתישהו בעתיד).

בפוסט של תמיר (השקעות לעצלנים) הרבה כתבו שבזכות הספר עברו מקריאה למעשה, אבל אני נמצאת בקבוצת פייסבוק שנועדה להתייעצות כלכלית מ ואל נשים, וכמות השאלות ההמביכות היא אין סופית (גם של כאלו שקראו את הספר/המשקיעה ואפילו עברו קורס) כך שבסופו של יום אני חושבת שרוב הישראלים מעדיפים שמישהו אחר ינהל להם את החסכונות וההשקעות (אם בכלל יש להם). מה יקרה עם הדור הצעיר של ימינו (המתבגרים עד סוף הצבא)? שאלה טובה שקשורה לא רק למידע הזמין אלא גם האם יש להם צורך שמישהו יחזיק להם את היד או רוצים ללמוד ולעשות לבד. אין לי מושג, הילדים שלי כבר בדור מעל.
🕒 פורסם בתאריך: 23/05/2026 13:45
מה שלא יקרה לו, אנחנו אשמים בכך.

דוגל בגישה של אילון מאסק בהקשר הזה.