🕒 פורסם בתאריך: 23/05/2026 08:43
1. בהתחשב בכך שעד שהמשקיעה הופיעה מעטים הם הישראלים שהבינו מה זאת השקעה סולידית, ואפילו קרנות סל עדיין לא היו ואני בעצמי נתקלתי בקשיים שמנעו ממני לפתוח חשבון השקעות סולידי ב-2014 ובגלל זה נאלצתי לפתוח רק ב-2019 כשכל העולם ואשיתו כבר מכירים את התחום - זה מבחינתי נותן ל-100% מההורים הישראלים ציון טעון שיפור. לא הייתה כלל מודעות לעניינים הללו, כשבמדינות מערביות היה מדובר בפרקטיקות שהציבור הכיר כבר עשרות רבות של שנים עוד ממשבר שנות ה-30.
2. יש הבדל קריטי מאוד בין ילד שההורים רק אומרים לו "רוצה סוני? תעבוד בשביל זה" לבין ילד שמגיל צעיר מניחים אצלו בראש ובנפש את היסודות ורק לאחר מכן באים אליו בדרישות. זאת לא חוכמה להמתין שהילד יגיע לגיל 12 ולומר לו ככה משום מקום "תעבוד בשביל זה". אני בגיל 12 הייתי מוצף בחרדות + ביטויים פסיכוסומטיים כמו בחילות + אנשים ידעו לעבוד עלי על ימין ועל שמאל וגם זה הרגיש לי מאוד מאוד מעורר רחמים, פתטי ועלוב לנסות לשכנע מישהו לקנות ממני לימונדה או לספק לי עבודה לבני נוער. אני בטוח במאה אחוז שאם היו מספרים לי על דמויות כמו רונלד ריד כמה שנים קודם, על סיפורים מעניינים מאוד כמו מחלת הצבעוני וההפסד של ניוטון עם האייקיו הגבוה שלו בבועת הים הדרומי, ואחרי זה משתמשים באלגוריות שמסבירות לי מה זה אפקט ריבית דריבית וצמיחה אקספוננציאלית (למשל אלגוריית ההאצטדיון וטיפות המים המים) וסיפורים מההיסטוריה על אנשים וחברות שהייתה להם בעלות על שטר קניין בכתב (יש שטרות שתקפים עד היום מאות שנים, שאפשר להציג לילדים) ובצורה רגועה מסבירים לי כיצד לחשב תשואה באחוזים או מה עושים ברגעי הפסד.. המנטאליות שלי הייתה שונה לחלוטין וחיפוש עבודה לנוער או פעילויות עם הורים וחברים שמדמים "כלכלה" היו באים ממני. כמובן שגם הצורך לחסוך ולהשקיע את הכסף ולא לבזבז אותו על הזדמנויות "בריחה" מהשיממון, מהחרדה והמנטאליות הישראלית הרעילה לעתים קרובות. אף אחד לא הסביר לי שום דבר מכל זה, כי פשוט אף אחד לא ידע. אז שוב - ציון נכשל!
* גם כשהתענייתי בעצמי בתכנות בגיל 11 לדוגמה, כשרציתי לעלות רמה מ-HTML ל-JS (בלי שידעתי איך קוראים לזה), אף אחד לא היה שם בשביל שאוכל להיעזר בו, אפילו לא במתנסים או מורים פרטיים או מקורות אינטרנטיים. לא היה יוטיוב בזמנו והאנגלית שלי הייתה שבורה בגלל בעיות אישיות (גם היום). אני דיי משוכנע שהיום בקלות הייתי יכול להיות מתכנת ממוצע בהייטק אם הייתי נולד בעיתוי אחר או בסביבה אחרת שמקדשת סקרנות מהסוג הזה אצל ילדים. אתה בטח תאשים אותי שאני אוהב לתרץ ולהטיל אשמה על הסביבה ולא לקחת אחראיות, ואני אזכיר לך שזאת הגישה ששלטה בכיפה עד היום וגם אני האמנתי בה, ותראה איפה המדינה נמצאת היום. שוב פעם - ציון נכשל. בכל הקשור ליצירת סקרנות ומוטיבציה אצל הילדים - אנחנו תמיד אשמים! (יתכן שגם הרבה אחרי גיל 18 בעידן הנוכחי)
3. לא דרשתי מהמשקיעה לחנך את ילדינו, הצעתי אפשרות מאוד מתבקשת שתספק כלים לאותם הורים לעשות את זה בעצמם, בתחום שהיא הכי חזקה בו ושמה הולך לפניה. עם דגש על הקשר בין חופש, פילוסופיה, מוסר, אחראיות אישית -> שמתקשרים יחדיו לחיסכון והשקעות, לא על חיסכון והשקעות בלבד שלעניות דעתי רוב הילדים לא יגלו עניין בשני אלו במנותק משאר הדברים שהמשקיעה ידעה להנחיל בצורה כלכך טובה כקונספט ועיסקת חבילה.