⬅ חזרה לאינדקס

קרן השתלמות ira - הגבלה לגבי מס' מנפיקים של תעודות סל

🕒 פורסם בתאריך: 22/03/2015 18:24
בפוסט של המשקיעה מדצמבר 2013 בנוגע לקרן השתלמות ira מצויינת ההגבלה הבאה:

"אם משקיעים בתעודות סל, יש לוודא שהן מכמה מנפיקים (כלומר, לא רק קסם, תכלית, הראל או פסגות)."

אשמח לקבל הסבר למשפט זה. וספציפית, האם יש תעודת סל שעוקבת אחר מניות אירופאיות המקיימת תנאי זה (לא מדובר ביעוץ כי אני מעוניין לקנות תעודה כזו, רק לא ברור לי אם טכנית מותר לי).

תודה מראש
🕒 פורסם בתאריך: 22/03/2015 18:40
המוצר שנקרא בארץ "תעודת סל" הוא מסוג ETN - exchange traded note, וזה שונה מה-ETF-ים שנתקלים בהם בחו"ל. תעודת סל כזאת היא בעצם התחייבות של מי שהנפיק אותה (הראל, פסגות וכו') לשלם לך סכום מסוים בעתיד על פי נוסחא שאמורה לייצג מדד כלשהו מינוס דמי ניהול - ויש פה קווי דימיון לאגח, במובן שיש סיכון שמנפיק לא יוכל לעמוד בתחייבות הזאת (לא סיכון גדול כנראה, אבל צריך לדעת שהוא קיים).

אם למשל קרן סל (ETF) מנסה לעקוב אחרי מדד באמצעות רכישת המרכיבים שלו, אך לא עוקבת במדויק - מקבלים טעות עקיבה, ובעל ה-ETF מקבל תשואה קטנה (או גדולה) יותר מהמדד. אם לעומת זאת תעודת סל (ETN) מנסה לעקוב אחרי מדד ויש לה טעות עקיבה - היא עדיין מחויבת לרוכש התעודה לסכום המדויק המייצג את המדד (בניכוי דמי ניהול), כלומר טעות עקיבה כזאת חושפת את מנפיק התעודה להתחייבויות שלא מגובות בנכסים איתם ניסו לעקוב אחרי המדד.

זה מקור העצה לפזר את סיכון המנפיק על פני כמה גופים שונים (כלומר לרכוש תעודות סל שונות מיצרנים שונים), אם רוצים להקטין אותו.
🕒 פורסם בתאריך: 22/03/2015 19:32
תודה על ההסבר, אך עדיין לא הבנתי משהו - האם מדובר בהמלצה בלבד? באותה מידה אפשר להגיד שתמיד, ללא קשר לקרן השתלמות בניהול אישי, אם יש מספר חברות המנפיקות מוצר זהה כדאי לפזר את הסיכון ביניהן.
🕒 פורסם בתאריך: 22/03/2015 19:56
קודם כל - נכון, זה בכלל לא חובה, רק צעד אפשרי למי שרוצה להיות זהיר יותר.

הסיבה להצעה הזאת היא העובדה שלמוצר "תעודת סל" בארץ יש סיכון נוסף, ספציפי לגוף המנהל אותו, מעבר למה שיש למשל במוצר כמו קרן מחקה (שמגובה ישירות ע"י הניירות שהיא מחזיקה) או ETF-ים בחו"ל. זו אותה הזהירות שבגללה יש גם מי שנמנעים מלהחזיק מוצרים מחקי מדד שמשתמשים בחוזים סינטטים כדי לעקוב אחרי המדד במקום להחזיק את מרכיביו ישירות (על אף יתרונות פונציאליים בתפעול ודמי ניהול) - למוצר פיננסי מורכב יש יותר נקודות כשל.
🕒 פורסם בתאריך: 25/03/2015 18:24
מעבר לכך שאתה יכול לאבד את ההשקעה כולה בתעודות סל בגלל פשיטת רגל של המנפיק, אתה יכול גם לאבד חלק מההשקעה ללא קשר לשינויים במדד אם הדירוג של המנפיק יורד למשל.

למוצר מורכב יותר יש גם, מעבר ליותר נקודות כשל, יותר פונטציאל לקחת לך יותר עמלות בדרכים כאלה ואחרות שלא תצליח לזהות בגלל חוסר שקיפות. חבל, הם לוקחים לך מספיק גם ככה.

בנוסף לזה, לפי מה שאני מבין מנגנון ההמרה בתעודות סל הוא גם פחות מוצלח מבחינת המשקיע לעומת המנגנון ב-ETF-ים למשל, מה שיכול לגרום לפערים גדולים יותר מבחינת premium/discount על ה-NAV.

וכמובן כל שאר הבעיות שצוינו בפוסטים הרבים בבלוג שהשוו בין תעודות סל לקרנות סל וכו'..

בסופו של יום אם מתעלמים מטעות העקיבה שהיא קטנה מאוד בקרנות גדולות, הסיבה היחידה להשקיע בתעודות סל היא רק כאשר אין קרנות / ETF המחקים את אותו המדד (ובאמת תעודות סל מאפשרות לעקוב אחרי סוגי נכסים רבים שלקרנות / ETF יהיה יותר קשה לעקוב)