⬅ חזרה לאינדקס

ביקורת על תיק השקעות

🕒 פורסם בתאריך: 29/03/2015 18:45
היי

אני עוקב אחרי הבלוג והפורום כבר זמן מה. עד עכשיו לא הגבתי בשום מקום, אבל עכשיו הגיעה שעתי לבנות תיק משל עצמי..

רציתי לשתף אתכם בתיק שבניתי. לא כבקשת המלצה ספציפית כמובן - אבל כן מעוניין לשמוע ביקורת בונה לגבי דברים שאולי לא חשבתי עליהם ושאני אולי ארצה לשקול לפני שאני מתחיל לקנות בפועל.

ברור גם שאני לא ממליץ לאף אחד לחקות אותי או משהו כזה.

אני פשוט אתחיל:

חלוקה בין אפיקים: 85% מנייתי, 15% אג"ח ממשלתי ישראלי

אני צעיר יחסית, משקיע לטווח ארוך מאוד, ויחס ההכנסה השוטפת לעומת סך ההון הנוכחי הוא יחסית גבוה, ולכן החלוקה ה"מסוכנת". הכוונה היא למתן את החשיפה למניות עם השנים. יש לי גם קרן לשעת חירום.

ה-85% יחולקו כך:

50% (מה-100%; כל האחוזים שאני אכתוב הם מהסה"כ) בקרנות של Vanguard:

25% ב-VTI

25% ב-VXUS

(קראתי ש-VTI אמור להיות קצת יותר מ-VXUS - אבל אני מפצה על זה בהמשך התיק)

20% נוספים יהיו בת"א-100

ה-15% הנוספים יושקעו בחו"ל דרך קרנות ישראליות - אין הרבה מבחר בנושא הזה (אני מניח שמשקיעים רק דרך קרנות נאמנות ולא תעודות סל - לא מעוניין להשתמש בכלי הזה בכלל) - יש רק S&P, RUSSELL, STOXX, NASDAQ ושווקים מפותחים (ובנוגע לאחרון מדובר בקרנות חדשות עם דמי ניהול גבוהים). כרגע החלטתי ללכת עם 5-5-5 ל-S&P, RUSSELL ו-STOXX.

כרגע 25% מההון שלי נמצא בקרנות השתלמות. אחת הסיבות להשקעה בחו"ל דרך קרנות ישראליות היא כדי שאני אוכל לייצר פיזור בתוך ה-IRA אליו אני מתכנן לעבור (נראה לי בעייתי להשקיע בניירות זרים ב-IRA מבחינת איזונים ועמלות)

התוכנית כרגע היא לשים 10% של ת"א 100 בתוך ה-IRA (מה שישאיר 10% בחוץ) ובנוסף את ה-5-5-5 גם ב-IRA. זה נותן פיזור בעלות נמוכה בתוך ה-IRA.

(אם בהמשך אני ארצה לשנות אז אין בעיה למכור ולקנות גם את הקרן של שווקים מתפתחים למשל כי אין הפסד מיסים צבורים)

(בטווח הארוך, חלק ה-IRA יקטן לעומת סך התיק, והתוכנית לאיזון היא לקנות בתוך ה-IRA יותר מהקרנות הישראליות שמשקיעות בחו"ל ולהשאיר את ת"א-100 על 20% ע"י כך שמחוץ ל-IRA הוא יהיה יותר מ-10% ובתוך ה-IRA הוא יהיה פחות מ-10%. אם זה גם לא יספיק (אם קצב הגדילה בתוך ה-IRA לא מספיק גבוה) אז בשלב כלשהו גם עוד VTI במקום S&P ו-RUSSELL...)

פיזורים בתיק:

פיזור גיאוגרפי (פיזור מט"ח) - 35% בישראל, 35% בארה"ב, 30% בשאר העולם.

מבחינת פיזור המטבע בו נקובות הקרנות (אם זה משנה?) - 50% שקל 50% דולר.

פיזור ברוקרים - משתמש בשלושה ברוקרים - בנק לאג"ח ולת"א-100 שאינו ב-IRA (יש לי עמלות מאוד נמוכות אבל רק לניירות בארץ), בית השקעות לקרנות של ואנגארד, ובית השקעות אחר בשביל ה-IRA.

אפשרויות השקעה אחרות ששקלתי היו הקרנות האיריות שדוברו בבלוג (אבל החלטתי שאני לא מבין מספיק ואני לא בטוח שזה באמת משתלם), והשקעה מסוימת בת"א יתר-50 למען הפיזור - בנוגע לאפשרות הזו, אני חייב לומר שמבדיקת ביצועי המדד בשנים עברו הוא ממש לא הסתדר טוב. אני יודע שזה נוגד את פילוסופיית ההשקעה הפסיבית, ובכל זאת. בנוסף הוא גם מדד תנודתי ביותר, ואפילו לא שמעתי שם על הרוב הגדול של החברות. ראיתי שזה גם המצב בת"א-75 - זה גורם לי לחשוב שהריכוזיות במשק הישראלי עצומה, ו-ת"א-100 בעצם יציב רק בזכות המניות מת"א-25 שהוא מכיל. מכל מקום, כך הגעתי למסקנה להיות בת"א 100 בלבד (שנותן בכל זאת קצת פיזור, אבל ברובו עדיין עם המניות מת"א-25).

התוכנית היא להוסיף לתיק סכומים באופן רבעוני. לאזן לפי טווח אחוזים ו/או כל חצי שנה (מה שבא קודם), ולוודא דמי ניהול בכל הקרנות פעם בשנה.

נעבור לאג"ח - המטרה של האג"ח בתיק היא למתן ולו בקצת את החלק המנייתי הגדול.

קודם כל פסלתי אג"ח קונצרני מהסיבות שהובאו בבלוג. כנ"ל לגבי אג"ח בחו"ל - סיכון המט"ח והמיסוי במקור הם בעייתים מדי באג"ח. ולכן נשארנו עם אג"ח ממשלתי של ישראל.

אני לא מבין באג"ח מספיק בשביל לקנות ישירות ואני גם לא רואה יותר מדי יתרונות בזה, אז החלטתי גם פה להיות בקרנות. אני לא מעוניין לתזמן את השוק (למרות ש"ברור שהאגחים הולכים ליפול אוטוטו") ולכן אני לא רוצה לבחור בקרנות של 2-5 - ומכאן שמבחינת טווח מח"מ, אני מעוניין בכל הטווחים.

מאחר והאג"ח נועד למתן, אני רוצה לא רק בריבית קבועה אלא גם מדדיים.

השאלה היחידה שאני עדיין מתחבט בה היא האם להשקיע פשוט את כל החלק האג"חי בקרן של כלל הסדרות, או להשקיע 50-50 בשתי קרנות, אחת של ריבית קבועה ואחת של מדדי - כאשר היתרונות בפיצול הן:

א) אני אוכל לשחק עם האחוזים, למשל 60-40 לריבית קבועה, בלי לאבד מס על הרווחים הצבורים

ב) אני לא אהיה מושקע באג"חים עם ריבית משתנה ובאג"ח הדואלי - ראיתי שכמעט 10% מהנכסים בקרנות המשקיעות בכלל הסדרות הם באג"חים האלה, ואני לא חושב שאני מעוניין להיות מושקע בהם בכלל (בין היתר כי אני לא מבין אותם). ככה אפשר להתחמק מהשקעה באגרות האלו.

החסרונות בפיצול הם קצת יותר עמלות ק/מ, ודמי ניהול קצת יותר גבוהים - למשל יש קרן של פסגות על כלל הסדרות עם 0.02%, אבל אם מפצלים אז משתמשים בקרנות של מגדל ואז משלמים 0.04% - שמצד אחד זה עדיין מעט, מצד שני זה פי 2 וגם צריך לזכור שמדובר בתשואות אפסיות ממילא בימינו..

לפי מה שחישבתי דמי הניהול הממוצעים בסך הקרנות שלי יהיה פחות מ-0.1% (לא כולל דמי ניהול של IRA אלא רק של הקרנות).

זהו נראה לי.

כמו שאמרתי, אני לא מחפש המלצות בעד/נגד משהו ספיציפי ואני מבין שזה גם נוגד את כללי הפורום. אני רק רוצה לדעת אם יש זוויות מסוימות שלדעתם כדאי שאני אשקול בנוסף לדברים שציינתי.

תודה רבה!
🕒 פורסם בתאריך: 29/03/2015 19:55
אהלן,

20% מניות בישראל נשמע לי הרבה מדי.

לגבי VTI ו VXUS קח בחשבון מסי ירושה של האמריקאים אם אתה מתכנן להשאיר משהו לדורות הבאים.

האם יש כוונה להמשיך להפקיד כספים ב IRA?

לידיעתך מתארגנת בימים אלו קבוצת רכישה ל IRA לטובת הפחתת דמי הניהול (אולי זה יעניין אותך - אם כן שלח הודעה פרטית לאיליה).

נשמע שהקדשת מחשבה רבה לנושא, המון בהצלחה!
🕒 פורסם בתאריך: 29/03/2015 20:41
הערות שלי למחשבה עבורך מבלי להמליץ או לייעץ שום דבר:

1. נתח מאוד גדול מושקע בישראל בדיספרופורציה מוחלטת לנתח של ישראל בשוק העולמי (0.5%).

2. התיק שלך אמנם מפוזר אבל הפרופורציות מעוותות ביחס למציאות. למשל: למשל סנופי כמו ראסל? למה אין שווקים מתפתחים?

3. אם אתה אומר שמטרת אג"ח למתן תנודתיות- אז למה לא ללכת לאגחים עם מחמ קצר? (משמע תנודתיות מינימלית)?

4. למה בחרת להשקיע במדדי חול באמצעות קרנות ישראליות?

5. האם לקחת בחשבון את עמלות הק/מ (X4 בגלל איזון רבעוני)?

בהצלחה.
🕒 פורסם בתאריך: 29/03/2015 21:09
לא רואה סיבה להחזיק יותר ממקסימום 5-6% מהתיק בת"א 100. נכון שמתקיים home bias ואפשר להצדיק אותו אבל לא ביותר מהאחוזים הללו לדעתי.

עכשיו בגלל שניתנת העדפה יתרה לשוק המקומי לדעתי צריך לשקלל את האחוז הזה תחת החלוקה בין VTI ל VXUS

לדוגמא - אם מתקיימת קורולציה גבוהה מאוד בין VTI לישראל אז בפועל במקרה שלך אתה משקיע 65% מהמניות בארה"ב וזאת כבר סטייה גבוהה מהחלוקה האמיתית.

אצלי בתיק לדוגמא VTI+ישראל מהווים 50% מהמניות וVXUS את ה50% הנוספים.

אני לא רואה הצדקה לחלוקה של חלק מהתיק לETFים וחלק לניירות עוקבים בארץ

פיזור בתוך הIRA אתה יכול ליצור גם ע"י החזקה ישירה בVTI, מבחינת איזונים מדובר באותו דבר בדיוק (אלא אם כן אתה מדבר על נייר מגודר וזה כבר נושא אחר)

יש יתרונות וחסרונות בהחזקה של ETFים לעומת קרנות מקומיות אבל אני לא רואה יתרון בהחזקה של שני הסוגים יחד.

לגבי האג"ח

אם אתה טוען שאתה מעוניין בכל טווח המח"מים ובעצם לקבל את שוק האג"ח ככלל זה בסדר גמור (וגם ברירת המחדל לדעתי) נשמע השקעת די הרבה מחשבה ועבודה בתיק, אז תשקיע עוד טיפה, תבין מה זה אג"ח בריבית משתנה ותפתור לעצמך את הבעיה עם ההשקעה בכל שוק האג"ח (אם אג"ח בריבית משתנה היה 50% מהשוק גם לא היית משקיע בו כי אתה לא מבין אותו?)
🕒 פורסם בתאריך: 29/03/2015 22:22
קודם כל, לא חיוויתי דעה לחיוב או לשלילה או אמרתי אם זו טעות או לא, רק העליתי נקודות למחשבה שלדעתי כדאי לשים לב אליהן.

לגבי העניין של להיות מצומד לישראל - השאלה פרט להאם צריך, היא באיזה נתח. 15% מצומד מראש כי זה אגח מקומי, השאלה כמה להוסיף לזה.

לגבי הישראלי מול חו"ל לא אכנס לזה כי טובים וחכמים ממני כבר דנו פה בזה ביתר פירוט. אבל רק להציג את הבעיות שמנגד בהחזקת קרנות מחקות ישראליות על מדדי חו"ל: דמי ניהול גבוהים, דמי ניהול שיש יותר סיכוי שיעלו, פיזור פחות טוב משמעותית ובמידה ויש גידור- עלויות גידור.

נ.ב. @nirp האם אתה מגדר את הכסף לשינויים בשער דולר-שקל?