⬅ חזרה לאינדקס

כיצד לחשב IRR עם ני"ע הנקובים במט"ח

🕒 פורסם בתאריך: 14/03/2020 18:55
שאלה בנוגע לשיטת מדידת ה-IRR של התיק, כאשר חלק מניירות הערך נקובים במט"ח:

כיום לחישוב ה-IRR אני משתמש בפונקציית XIRR באקסל, כאשר ה-input הוא קניות של ני"ע עם תאריכים, וכן התאריך הנוכחי עם "מכירה של הכל".

כאשר מדובר בני"ע הנקוב במט"ח, לצורך ה"מכירה של הכל" אני משתמש בשער הדולר הנוכחי, ולכל שאר התנועות (קנייה/מכירה) אני משתמש בשער הדולר כפי שהיה ביום של התנועה.

במידה כלשהי, הבעייה עם זה היא שהחישוב מפספס את השינויים החלים בשער המט"ח כאשר הוא יושב פשוט כמט"ח, כפי שקורה לעיתים בין קניות ומכירות. למשל, אם קניתי 20$ ב-100 ש"ח, ואז שער הדולר השתנה ל-4 ש"ח, לאחר מכן קניתי ני"ע ב-20$ והוא עלה ל-25$ בשנה - אז כעת ברשותי 25$ השווים ל-100 ש"ח, כלומר ה-IRR אמור להיות 0%, אך מאחר וה-input יהיה קנייה ב-80 ש"ח ומכירה ב-100 ש"ח ה-IRR יהיה 0.25.

לכאורה בשביל לפתור את זה, ה-input צריך להיות כל קנייה ומכירה המתבצעת משקלים - לצורך העניין קניית הדולר היא כקניית ני"ע לכל דבר, ודווקא קניית ני"ע בדולר לא אמורה להיכנס לחישוב ה-IRR. זו דרך יותר מסובכת, ומתייחסת לדולר כאל "נכס" בפני עצמו.

מדובר יותר בשאלה פילוסופית אני מניח, אך בהינתן שאני לא משקיע במט"ח ישירות כנכס, תהיתי איך אתם מחשבים את ה-IRR בתיקים שלכם במקרים כאלו.

כמו כן, האם בחישוב ה-IRR, בזמן ה"מכירה של הכל" אתם מתייחסים לנושא מיסוי בחישוב ה-IRR?
🕒 פורסם בתאריך: 14/03/2020 19:31
אתה צודק - ה IRR עובד הקופסא שחורה שמודדת את מה שנכנס ויוצא ממנה בלבד, מה שקורה בתוכה לא חלק מהחישוב.

במקרה הזה - התיק כולו זה מה שרתה מחשב עליו IRR, והכניסות והיציאות זה רק הפקדות ומשיכות של מזומן מהתיק, לא משנה באיזה מטבע.

את הערכים של כל הצנועות אתה צריך להמיר למטבע אחיד - המטבע שבו אתה מודד את ערך התיק, גם אם ההפקדה נשארת בשקלים בעו״ש או בחשבון המסחר - כל עוד ספרת אותה כחלק ״מהתיק״ היא צריכה להספר.

ה-IRR שלך יחשב את התשואה שלך כולל שינוי שער חליפין בין המטבעות השונים, וזה באמת מה שקורה בפועל - כל פעם שאתה ממיר או לא ממיר מטבע זה משפיע על התשואה הסופית שלך.
🕒 פורסם בתאריך: 16/03/2020 00:44
לא הבנתי בעצם עם איזה פתרון אתה מציע ללכת - האם הכניסות והיציאות הן הפקדות ומשיכות של ש"ח בלבד (כלומר המרה לדולר היא הפקדה לכל עניין בחישוב ה-IRR, ואילו לאחר מכן קנייה של ני"ע עם אותם הדולרים כבר לא תיחשב כהפקדה), או שמא רק קנייה ומכירה של ני"ע נכנסות לחישוב - ואם זה המקרה האחרון, אז באיזה שער היית משתמש לצורך ההמרה לשקל (מטבע אחיד)?
🕒 פורסם בתאריך: 16/03/2020 03:05
ב-spreadsheet שלי הוספתי טבלת "תזרים" - תאריך וכמה כסף הכנסתי/הוצאתי מהתיק (בש"ח).

בשביל לחשב IRR, אני משתמש ב-XIRR על הטבלה הזאת + שורה עם ערך של מינוס שווי התיק הנוכחי עם תאריך של היום.

עריכה: בדקתי וזה ההיפך - שורות תזרים כפול -1, שווי התיק הנוכחי כמו שהוא.

בקיצור, משהו כזה:

קוד:

=XIRR({ARRAYFORMULA(-cash_flow);current_total_value},{ARRAYFORMULA(cash_flow_dates);today()})
🕒 פורסם בתאריך: 16/03/2020 08:33
כל הפקדה נרשמת באותו מטבע שבו אתה מודד את ערך התיק, ללא תלות במטבע שבו אתה מחזיק בפועל.

אז אם אתה מודד את ערך התיק בדולרים והפקדת שקלים לתיק והשקלים הללו יושבים באין מעש, ה-IRR רואה את הערך הדולרי שהפקדת והשקלים בחשבון שקולים לני״ע שערכן עולה ויורד בדולרים, כמו כל ני״ע.

אתה סה״כ צריך תמיד למדוד באותו מטבע בעל מקום והכל מסתדר אוטומטית.