⬅ חזרה לאינדקס

ניהול השקעות עצמאי מול פוליסת חיסכון

🕒 פורסם בתאריך: 16/09/2015 16:35
שלום לכולם,

בזמן האחרון אני מתלבט בין שתי האופציות הללו ואשמח לשמוע דעות לכאן ולכאן.

כמו לכל דבר, לכל אפשרות יש יתרונות וחסרונות ואני מנסה להחליט מי מהן יותר מתאימה *לי*.

קראתי את הפוסט בבלוג יחד עם התגובות, את הדיונים בפורום ובמקומות אחרים ברחבי האינטרנט.

יש לי סכום התחלתי שאותו ארצה להשקיע (צנוע אך מספיק למינימום בבתי ההשקעות), לאחר מכן במשך כשנתיים הפקדות שנתיות קטנות ואז במשך כ-6 שנים הפקדות חודשיות גדולות שלאחריהן המטרה היא לשמור על סכום הכסף הנצבר ואולי לבצע משיכות חודשיות (לא יותר מ-3% בשנה).

אציין כי אין לי כ"כ זמן להתעסק בזה באופן שוטף ולכן צריך משהו שיהיה מאוד פשוט וקל לניהול ושלא ידרוש זמן.

היתרונות הגדולים מבחינתי של ניהול השקעות עצמאי הן השגת תשואת המדד בעלויות נמוכות ושקיפות גבוהה יחסית. (במידה ואפתח תיק השקעות עצל הוא יהיה פשוט למדי - לא יותר מ4-5 מוצרים שכולם "תוצרת הארץ")

היתרונות של פוליסת חיסכון מבחינתי הן שהיא קלה מאוד לתפעול, מאפשרת מעבר בין מסלולים ללא תשלום מס (אולי זה יהיה שימושי בסוף ההפקדות כשארצה לשמור על הכסף ולעבור למסלול יותר הגנתי) ומאפשרת משיכות חודשיות בקלות בנוסף לתשואות לא רעות בכלל (עד כה ב-5 השנים האחרונות. ידוע שהעבר לא מלמד על העתיד אבל זו הדרך היחידה כרגע להעריך את טיב המוצר).

ראיתי את ההשוואות בין מסלול שעשה תשואה X בעוד שמדד מניות כלשהו עשה תשואה של X+Y, אך יש לקחת בחשבון שאם אפתח תיק השקעות עצל לא אשקיע 100% מניות אלא יותר לכיוון ה-60% כך שתשואת התיק לא תהיה כתשואת המדד אלא נמוכה יותר.

בנוסף, ההצעה שקיבלתי עבור דמי ניהול לפוליסת חיסכון היא 0.7% אז אשמח אם נתייחס לנתון הזה ספציפית.

דבר אחרון, אני כבר תקופה מתחבט באילו מדדים להשקיע ובאיזה תמהיל (ישראלי, אמריקאי, סיני, גרמני, אירופאי, כלל עולמי וכו'....) ולא מצליח להגיע להחלטה כך שזה עוד דבר לטובת פוליסת החיסכון שבה אחרים מחליטים בשבילי (כן אני יודע שזה נגד כל מה שהבלוג הזה מדבר עליו אבל זה מחרפן אותי כבר).

תודה!
🕒 פורסם בתאריך: 16/09/2015 17:17
לפי מה אתה קובע את זה באופן חד משמעי?

תזכור שתיק עצל נהנה מאיזונים ובמשך 5 שנים ישנם איזונים.

אתה מוכר חלק אחד ברווח ורוכש חלק אחר בזול ואחרי X שנים אתה מוכר את החלק שרכשת בזול ברווח ורוכש את החלק השני שבנתיים קטן יחסית בזול.

התשואה של תיק בשולב יכולה במקרים מסויימים להיות גדולה מהתשואה של תיק 100% מנייתי.

עד שלא תשווה ותציג נתונים קונקרטיים אתה לא יכול לקבוע שתיק מנייתי מניב תשואה טובה יותר מתיק משולב.

תזכור שמספטמבר 2014 ועד היום מדד ה-SP500 לא ייצר תשואה בכלל אז תיק של 100% מניות מכיל היום הפסד קטן ולא רווחים.
🕒 פורסם בתאריך: 16/09/2015 17:36
נקודה טובה, אבל אני מניח שתיק "קלאסי" של אג"ח ומניות לא יעשה את זה אלא יש צורך בתיק מורכב יותר.. וזה בדיוק מה שקורה בפוליסות חיסכון ודי הפליא אותי האמת, מסלול שיש בו 50% אג"ח ממשלתי ופחות מ-2% מניות עשה תשואה ממוצעת של מעל 5% ב-5 שנים האחרונות.
🕒 פורסם בתאריך: 16/09/2015 17:40
@Student אכן, חזית בתקופה של שנים אחרונות של הורדת ריבית מתמשכת, עם עלייה תואמת ומשמעותית גם של האפיק האג״חי.

מה אתה מסיק מזה לעתיד אבל? שזה יימשך באותו האופן גם בחמש שנים הבאות?

זה נשמע לי טיעון קצת מוזר - אתה חושש שלא תבחר את התמהיל ה״אידיאלי״ עבורך, ולכן אתה מעדיף לקבור את הראש בחול ולהעדיף שמישהו אחר יבחר עבורך תמהיל אחר, שהוא בוודאות לא מותאם לצרכיך?
🕒 פורסם בתאריך: 16/09/2015 17:51
אל תניח, תבדוק!
🕒 פורסם בתאריך: 16/09/2015 17:52
אני מבקש לדייק - בהחלט יכול להיות שהוא האדם היחיד במדינה שהתיק המנוהל כן מתאים לצרכיו :)
🕒 פורסם בתאריך: 16/09/2015 18:05
הסיבה לכך היא שירידת הריבית העולמית גרמה לעליה במחירי האג"חים. זה לא איזה קסם של מנהלי הפוליסה.
🕒 פורסם בתאריך: 16/09/2015 19:40
איך אפשר לבדוק את זה? יש איזשהו כלי שמאפשר לבנות תיק השקעות ולראות מה הוא היה עושה לאורך השנים?
🕒 פורסם בתאריך: 16/09/2015 20:20
portfoliovisualizer.com
🕒 פורסם בתאריך: 16/09/2015 21:30
יתרון נוסף של ניהול עצמאי, הוא זה ש"תאלץ" ללמוד לפחות קצת את שוק ההון ולעקוב אחריו. כך תצבור ידע (בפוליסת חיסכון יש יותר סיכוי שתוותר לעצמך, כי מישהו אחר "עובד" בשבילך).

לאחר שתצבור ידע ("כשתהיה גדול") תוכל לנהל סכום יותר גדול.
🕒 פורסם בתאריך: 16/09/2015 21:48
@Student הסקתי באמצעות חושי הבלשות המתקדמים שלי שאתה סטודנט ושבשנתיים הקרובות אתה עדיין בלימודים ולאחריהן אתה מתכנן לחסוך באגרסיביות רבה ולהגיע לעצמאות כלכלית (או לפחות הכנסה פסיבית משמעותית) תוך 6 שנים, נכון?

במקרה כזה אני חושב שסדר העדיפויות שלך בשנתיים הקרובות צריך להיות:

1. ללמוד ולהצטיין בלימודים.

2. לשמור על חיי חברה ובריאות נורמטיביים (אפשר להחליף בין 1 ו-2 אם רוצים).

3. לחסוך כמה שמתאפשר.

4. ללמוד על השקעות (ולנהל בעצמך את התיק שלך).

לכן אני חושב שזה הגיוני לחלוטין שתשים כסף בפוליסת חסכון (דמי הניהול שהציעו לך הם סבירים ביחס לתחרות בשוק הזה), תתמקד במה שחשוב ורק כשיהיה לך זמן פנוי מעיסוקים אחרים אז תשקיע זמן בללמוד להשקיע כסף, ותוציא את הכסף מהפוליסה לכשתרגיש נכון.
🕒 פורסם בתאריך: 16/09/2015 23:15
אני ממש לא מסכים עם הקביעה שצריך לעקוב אחרי השוק בניהול עצמאי.

התיק הפסיבי מחקה מדדים הפשוט מצריך תשומת לב פעם בשנה בלבד לצורך איזון או כשיש כסף חדש להשקעה לצורך רכישה.

כל דבר שאתה עושה מעבר זה עניין של רצונות ולא של חובה.

אפילו תיק דיבידנדים מצריך תשומת לב של פעם ברבעון (ואפשר גם לדלג על זה אם ממש מתעקשים).

אני מסכים ב-100% עם מה ש @adamshalev כתב.
🕒 פורסם בתאריך: 16/09/2015 23:59
מבין את ההערה לגבי המעקב (ולוקח לתשומת ליבי ;) ). הכוונה הייתה יותר בקטע של להכיר מוצרים חדשים\תקנות\דרכי עבודה חדשות:

- לפני שקראתי את ה"סולידית" לא הכרתי את הקרנות האיריות, שהם יחסית חדשות- כיום אני משקיע בהן. לא חובה להשקיע בהם ע"מ

להיות פאסיבי, אבל כדאי לדעת מה קיים בשוק... גם שוק תעודות הסל בישראל התפתח בשנים האחרונות (ובישראל חובה לעקוב

אחרי דמי הניהול של התעודות).

- פתיחת חשבונות בבתי השקעות לא הייתה נפוצה פעם, שלא לדבר על העמלות שהיו נהוגות. כדאי לעקוב על זה מדי פעם לראות

אם יש שחקן חדש בשוק \ ניתן להשיג הטבה בעמלות (אני בטוח שלא יתקשרו להודיע לי על הטבה).

- עד לפני 3\4 שנים, המס על רווחי ההון היה 20%, והעלו את זה ל-25%...

בקיצור, כוונתי הייתה שאם אני אחראי על הכסף שלי, אפילו באופן פאסיבי, אני לא מרשה לעצמי לטמון את הראש בחול, ולהשקיע 30 שנה באותו מוצר בלי להיות ער לשינויים בשוק ההון.
🕒 פורסם בתאריך: 17/09/2015 20:58
צודק :-)

הבעיה היא, שעכשיו זה עוד החלק שיש לי בו זמן פנוי.. אחרי הלימודים לא יהיה לי זמן ללמוד ולהתעסק בזה.

בנוסף, אם אוציא את הכסף מפוליסת חיסכון לדוגמא ואשקיע מחדש בתיק עצמאי אפסיד 25% מס על הרווחים (במידה ויהיו). אז מבחינתי אני מחפש צורת השקעה שאתחיל עכשיו בזמן הלימודים והשנתיים האלו יהיו מוקדשות ללימוד, צבירת ביטחון וכו'.. ואז להמשיך לרוץ עם זה במשך ה-6 שנים הבאות.

השאלה היא - מאיפה לומדים? קראתי את כל הבלוג (ויש נושאים שאפילו כמה פעמים), נפגשתי עם יועצי השקעות, קראתי במקומות נוספים באינטרנט אבל בשום מקום לא מצאתי את התשובה לשאלה "באילו מדדי מניות להשקיע?" החלטתי על הפילוח בין החלק ה"מסוכן" לחלק "דל הסיכון" אבל אני לא מצליח להחליט באילו מדדים מנייתיים להשקיע ובאיזה אחוז... בשום מקום לא ראיתי את היתרונות והחסרונות בכל מדד, מה מאפיין אותו או את השוק שהוא מייצג וכו'.. זה תמיד נראה לי כמו משהו אמפירי שמחליטים לפי לא יודע אילו שיקולים וזהו.
🕒 פורסם בתאריך: 17/09/2015 22:14
@Student , למה לבחור ולא להשקיע פשוט בהכל? (קרן סל על מניות כל העולם)

זה מה שרוב משקיעי המדדים בפורום עושים.

אני רק שאלה, *לא המלצה* !
🕒 פורסם בתאריך: 17/09/2015 22:32
מסכים ומחזק. כפי שאני מבין את עניין ההשקעה הפאסיבית המטרה היא כמה שפחות בחירות אקטיביות (אם כי אי אפשר להימנע מהן לחלוטין).

לכן, כפי שכבר כתבתי, ברירת המחדל בהשקעה באפיק המנייתי היא להשקיע ב(מדד מייצג של) כל מניות העולם- על פי גודלם היחסי.

לפי זה האופציות בגדול הן:

1. תעודות סל ישראליות. יתרונות: זול (?), זמין יחסית, גידור מטח (אופציונלי). חסרונות: לא מחזיק פיזית בנכסים, לא שקוף בכלל, לא ניתן לקנות את כל העולם (או שניתן אבל בצורה מאוד מאוד מאוד מאוד מורכבת וכנראה יקרה יותר מאלטרנטיבות אחרות).

2. קרנות סל אמריקאיות: יתרונות: זול, אמין, מחזיק פיזית, מוצרים הכי איכותיים מבחינת פיזור. חסרונות: מס ירושה במידה ואין אזרחות אמריקאית, אין גידור.

3. קרנות סל אירופאיות: יתרונות: אמין ומחזיק פיזית, פיזור טוב. חסרונות: יקר יותר (קצת יותר בדמי ניהול והרבה יותר בדמי ק/מ), אין גידור מטח. יתרונות:אין מס ירושה.

מתוך המדד אתה יכול לתת משקל יתר לפי רצונך לאפיקים שעשויים לתת תשואה עודפת:

- מניות ערך.

- מניות small-cap.

- שווקים מתעוררים.

- החלטות אחרות על פי שיקול דעתך (אזהרה: למה שתחשוב שאתה יודע יותר מאחרים?): סקטור/מדינה/חברה ספציפית.

ואז תבחר מה אחוז התנודתיות שאתה חושב שתוכל להתמודד איתו (אינטואיציה, שאלונים שיש ברחבי הרשת)- עם נטייה להפחית ביחס למה שנראה לך. השאר יהיה אג"ח.

כאן ברירת המחדל היא קרן מחקה על אג"ח (ממשלתי) מקומי בלי שום BIAS לשום סוג, או לחילופין חצי צמוד חצי שקלי - רצוי עם מחמ קצר (כמו שהמשקיעה עשתה בשוקולד מריר).

גם כאן- גוון כראות עיניך במידה ואתה משוכנע שיש סיבה:

- חושב שתהיה אינפלציה גבוהה יותר- לך על צמוד. נמוכה יותר- שקלי.

- מעוניין בפיזור מטבע? תקנה גם אגחים זרים.

זהו בערך, יש המון מידע על הכל בפורום, תקרא בקפדנות. מקווה שזה עוזר.
🕒 פורסם בתאריך: 17/09/2015 23:05
חסרון נוסף: גידור מטח (אופציונלי)

אני יודע שרשמת את זה כיתרון אבל זה יכול להוות חסרון עצום!

יתרון נוסף: אין גידור!
🕒 פורסם בתאריך: 17/09/2015 23:43
@daat99 היתרון שהתכוונתי הוא שיש לך אופציה לבחור. מי שבעיניו זה כן נכון (ואני יודע שיש כאלו שסבורים שכדאי, לפחות בחלק מהתיק)- יש לו אופציה ליישם את זה.
🕒 פורסם בתאריך: 19/09/2015 18:23
זה מה שחשבתי בהתחלה אבל אז יועץ ההשקעות בבנק המליץ לי לחלק את המניות בין מחקי מדד בארץ, ארה"ב וגרמניה...

@doc29 תודה רבה על הפירוט!

קראתי בפורום את השרשורים על כל האופציות שרשמת והאמת שמאוד התבלבלתי... כל העניין עם המיסוי, מחלקות\צוברות וכו'.. בנוסף, גם ראיתי מסקנות שונות בכל שרשור. אשמח אם מישהו יכול לכתוב את המסקנה המעודכנת להיום של מה עדיף מבחינת כסף נטו שנשאר ביד בחשבון ממוסה אחרי כל העמלות, מיסים וכל ההוצאות הנלוות בהנחה שיש הפקדות חודשיות ואנחנו לא מתייחסים למס ירושה אמריקאי.

אם אני הולך לפי החשיבה הזו אז מספיק לקנות VT (או VTI+VXUS) וקרן מחקה אג"ח ממשלתי וסגרתי את התיק.

אבל מצד שני ראיתי שהתשואות די נמוכות בכל הקרנות האלה (למשל, בפוסט "התנ"ך של קרנות הסל" נכתב כי התשואה של VT היא 2.44%) ואז שוב עולה השאלה למה לא לשים את הכסף בפוליסת חיסכון לשלם 0.7% דמי ניהול ולקבל תשואה של 5% למשל שעדיין יותר משתלמת לאחר הפחתת דמי ניהול? האם הפיזור הרחב (אולי רחב מדי?) דווקא פוגע בביצועים של התיק? אולי באמת עדיף להתמקד בשווקים ספציפיים כמו שהמליץ יועץ ההשקעות?

ככל שנכנסים לזה יותר לעומק זה הולך ומסתבך... :-S
🕒 פורסם בתאריך: 19/09/2015 19:29
קודם כל- כן (שוב- שהסייג היחיד שלי כאן הוא נושא מס הירושה).

לגבי התשואות - תזכור דבר אחד פשוט- אקטיביות לא מנצחות פאסיביות.

לגבי האופציות- זה בערך מה שרשמתי. זה אכן המון מידע, אבל תקרא שוב את כל הבלוג, קח את הזמן, תקרא את הפוסטים המצויינים של @adamshalev ושל @Odysseus שמשווים בין כל האופציות, ובסוף יהיה לך ברור.

לדעתי המסקנה היא שנכון להיום- בממוסה- האמריקאיות מנצחות בקצת את האיריות הצוברות, והאיריות המחלקות הן קצת בסימן שאלה כי לא ברור לגמרי אופן המיסוי. והגרסא הקצרה של זה (כפי ש @Yevgeny סיכם לדעתי לפני כמה זמן- בפטור- איריות צוברות, בממוסה- זה לא משנה).

** לא מייעץ ולא ממליץ **
🕒 פורסם בתאריך: 20/09/2015 01:06
על איזו תשואה של 5% אתה מדבר בפוליסת חסכון? אתה מדבר על תשואת הדיבידנד (כסף מזומן שנכנס לחשבון שלך) או על התשואה של רווחי ההון? או על כולם ביחד? כי ב VT ה"תשואה" שאתה מדבר עליה, ה 2.44% מתייחסת רק לתשואת הדיבידנד, אותו כסף מזומן שתקבל פעם בכמה חודשים ולא על התשואה הכוללת והלא ידועה.
🕒 פורסם בתאריך: 20/09/2015 12:23
ומה לגבי תעודות הסל הישראליות? איפה הן בדירוג?

תודה שחידדת את זה, כי לא הבנתי את זה ככה...

שאלה של צעירים - 2.44% ממה? משווי המניות שלי בקרן? והאם זו תשואה קבועה ומובטחת לא משנה מה הביצועים או שזה ממוצע של השנים האחרונות?
🕒 פורסם בתאריך: 20/09/2015 13:12
מפסידות מכל כיוון.

רצוי שתקרא את הדיונים והסימולציות בנושא, יש הרבה ניואנסים והם פורטו לעומק.

הדיבידנים לא מובטחים. כל רבעון בערך כל חברה מחליטה כמה היא רוצה לחלק. בשנים קשות יש חברות שלא מחלקות כלל.

המספר הזה מייצג את צפי הדיבידנדים לשנה הקרובה (ע״ב הדיבידנדים שחולקו ברבעון האחרון) חלקי שווי המניה (או הקרן) היום, כמובן לפני מס. כך שאם תקנה את הנייר הזה היום זאת תשואת הדיבידנים שאתה מצפה (לא מובטח) לקבל בלי קשר לתנודות המחיר של הנייר.
🕒 פורסם בתאריך: 20/09/2015 13:26
תמיד יותר גרועות אלא אם כן אתה ממש לא רוצה להתעסק עם דולרים.
🕒 פורסם בתאריך: 20/09/2015 13:28
קראתי.. הבעיה שהם פורטו יותר מדי לעומק לרמתי כרגע :$

שאלה נוספת - יש משמעות מבחינתי למחיר השוק של יחידה בקרן? למשל, המחיר של VT היום נמוך ב16$ בערך מהמחיר הממוצע של VTI+VXUS, וזה אומר שאני קונה פחות יחידות של VTI+VXUS לעומת VT באותו הסכום. זה משפיע בצורה כלשהי על הביצועים או על היציבות של התיק שלי?
🕒 פורסם בתאריך: 20/09/2015 13:31
אתה צריך להחליט על חלוקת נכסים בין שתי התעודות.

מחיר התעודה משקף את שווי השוק של אותו החלק כך שאם VT יורד זה אומר ששווי השוק האמריקאי בבורסה ירד.

אם החלטת על חלוקת נכסים של 50/50 אז אתה צריך להמשיך לאזן לכיוון ה-50/50 (או כל מספר אחר שתבחר).
🕒 פורסם בתאריך: 20/09/2015 13:40
אין קשר בין הדברים. מחיר נקבע לפי שווי הנכסים ומספר היחידות של הקרן.

השיקול הכי חשוב היא איזה נכסים אתה רוצה להחזיק, אחרי זה כמה דמי ניהול אתה משלם. אם אתה רוצה להחזיק את מניות כל העולם אז VTI+VXUS יהיה לך הרבה יותר זול. שים לב שגודל הקרנות של VTI, VXUS גדול בהרבה מזה של VT (גדול יותר זה טוב יותר).
🕒 פורסם בתאריך: 21/09/2015 06:24
אני אחדד את זה עוד קצת בשבילך :)

כשמדברים על תשואה בדרך כלל מדברים על תשואה כוללת (Total Return). התשואה הכוללת לוקחת בחשבון את הדיבידנדים שחולקו/לא חולקו + עליית/ירידת הערך של שווי הנכס, לצורך העיניין ETF.

אז בעצם יש לך 2 סוגי "תשואות" או אפיקים שבהם תוכל ליצור החזר על ההשקעה שלך. אחד מהם הוא לקבל כסף מזומן לחשבון שלך (אותם 2.44% נכון להיום) ואחד מהם הוא לקוות/להאמין/להעריך שמישהו בעתיד יהיה מוכן לקנות ממך את הנכס ביותר כסף מאשר שקנית אותו:

1- דיבידנדים-כסף מזומן. דיבידנד הוא חלק מהרווח הנקי שמחוזר למשקיעים בצורת כסף מזומן ישירות לחשבון, הדיבידנד. אתה יכול להסתכל על הדיבידנד בתור אפיק יותר יציב מאשר מחיר המניה מכיוון שהוא לא נקבע על ידיי השוק (המוכרים והקונים) אלא הוא נקבע על ידיי הדירקטוריון וההנהלה של החברה והוא קשור בצורה ישירה לרווחיות שלה, מעצם העובדה שהדיבידנד מחולק מרווחים. אם קנית את המניה ב 10$ והיא מחלקת דיבידנד של 0.2$ בשנה אז תשואת הדיבידנד הנוכחית שלך היא 2%.

2 - שווי אחזקה. המניה (או כל נכס אחר) נסחרת בין הקונים והמוכרים בבורסה (השוק) וכתוצאה מכך עולה בערכה או יורדת בערכה. אם קנית ב 10 ואחריי שנה המניה עלתה ל 11 אז הרווחת 1 על הנייר, כך שהתשואה שלך כתוצאה מעליית ערך הנכס היא 10% נכון לאותו רגע.

אם נקח את הדוגמא מעלה, נגלה שתשואת הדיבידנד שלך בזמן הקניה היתה 2% והתשואה כתוצאה מעלית הערך היתה 10%. אם נחבר את 2 התשואות נקבל את התשואה הכוללת - Total Return שלך: 12%.

*לכל המבינים, אני בכוונה לא מתייחס כרגע לעצם העובדת שתשואה הדיבידנד ירדה לאחר שמחיר המניה עלה בסוף אותה שנה במידה והחברה לא הגדילה את הדיבידנד. זה נטו למטרת הסבר פשוט.
🕒 פורסם בתאריך: 21/09/2015 10:38
חשוב לחדד זאת אפילו יותר ולהבהיר שלא מספיק שמישהו יהיה מוכן לקנות ממך את הכסף ביותר אלא שאתה בפועל תמכור את הנכס כאשר מוכנים לשלם לך יותר!

נניח שרכשת מניה ב-10 דולר ומחירה בשוק עלה ל-20 דולר - יש לך רווח על הנייר של 100%!

אם לא מכרת אלא חיכית עוד שנה ומכרת רק אחרי שמחירה ירד ל-5 דולר אז יש לך הפסד בפועל של 50% אפילו שפעם היהי לך רווח על הנייר של 100%.

במילים אחרות עם רווח על הנייר אי אפשר לשלם חשבונות - עם דיבידנד שנכנס לחשבון אפשר לקנות מוצרים ולשלם שכ"ד.

זו הסיבה שאני משקיע אך ורק במניות דיבידנד (מניות שמגדילות את הדיבידנד שלהן בכל שנה, למשך כמה עשורים ברציפות).

אתה יכול לקרוא עוד על השקעה במניות דיבידנד באשכול שפרסמתי כאן בפורום (ובבלוג שלי).