⬅ חזרה לאינדקס

אגח ומשכנתא

🕒 פורסם בתאריך: 29/05/2020 23:49
שלום.

רבע מתיק ההשקעות שלי מושקע בקרן על כלל האגח הממשלתי עם מחמ יחסית גבוה.

אני בחור צעיר, ומתכנן עם בת זוגתי לקחת משכנתא בשנים הקרובות לטובת רכישת בית מגורים (מכיר את מה שנכתב כאן נגד משכנתא, ובכל זאת).

שאלתי היא כזו- האם יש משהו פרדוקסלי בלהחזיק אגח כאשר צריכים להחזיר משכנתא? לפי ההגיון נראה שכן. בהנחה שכן, ייתכן שכדאי לי למכור את קרן האגח ולהחליף אותה בקרן עם מחמ קצר , על מנת להפחית סיכון ולהיות ערוך לאפשרות של מכירה בעוד טווח שנים בינוני.

מה אתם חושבים? (לא מחפש ייעוץ אלא רק דעות שיתנו לי עוד מידע לקבלת ההחלטה)
🕒 פורסם בתאריך: 29/05/2020 23:53
יש לך הגיון בריא.

פה התקלקל לך ההגיון.

מבחינה כלכלית בלבד להחזיק אג"ח ממשלתי ומשכנתא בו זמנית שקול ללקחת כסף ולשרוף אותו, יותר נכון שקול ללתרום את הכסף לרשות המיסים והבנק.

לא יעוץ.
🕒 פורסם בתאריך: 30/05/2020 07:02
בפועל אתה לווה כסף בריבית גבוהה (משכנתא) ומלווה כסף בריבית נמוכה (אגח) - בזה אין היגיון כלכלי.

לגבי הסיכון, כמובן שיש סיכון בשוק ההון, אולי עדיף תוכנית חסכון טובה וסגורה לכמה שנים אם מועד השימוש בכסף קרוב.

לא ייעוץ כמובן
🕒 פורסם בתאריך: 30/05/2020 07:08
אוקיי, אז בעצם כל צעיר שמתחיל להשקיע ועוד עתיד לקנות בית יהיה טפשי מצדו לקנות אגח, ואם כבר להשקיע לטווח ארוך בהתחשב בזה שתהיה משכנתא אז 100 אחוז מניות?
🕒 פורסם בתאריך: 30/05/2020 07:26
למה?

לפי השאלה שלו הוא לא מתכנן להמשיך ולהחזיק את האג״ח *בזמן* שהוא לוקח את המשכנתא אלא הוא שואל האם עדיף לו *עד* שהוא מתכוון לקחת את המשכנתא להחזיק באג״ח קצר או ארוך כי מדובר על תקופה יחסית קצרה ולכן הוא רוצה משהו עם ״פחות סיכון״.

לשואל השאלה - אין לי מושג. אני לא מבינה באג״ח.

ממש לא. אם אתה מתכוון לקנות בית בשנים הקרובות אתה לא משקיע לטווח ארוך.
🕒 פורסם בתאריך: 30/05/2020 07:35
תודה על ההבהרה, אך גם את לא הבנת את החלק השני של השאלה. קראתי את מה שנכתב פה על הדילמות בהמשך השקעה במניות בזמן משכנתא, ואני נוטה להיות מהצד שמחזיק בהן, כך שזו לא סיבה לחשוש מבחינתי. אני קונה מניות לטווח ארוך ולא מתכוון למכור כשאקח משכנתא.

השאלה שלי היא רק לגבי אגח- האם יש מה לעשות בחלק הזה לכמה שנים בלבד.
🕒 פורסם בתאריך: 30/05/2020 08:19
לא, זה לא מה שאמרתי.

אמרתי שאין הגיון כלכלי בלהשקיע באג"ח ושיהיה לך חוב לבנק בריבית גבוהה הרבה יותר.

גם זה לא, עדיף לדעתי לסגור את המשכנתא קודם לכן, לפחות את המסלולים היקרים שבהם. נכון שתאורטית תיק 100% מניות תניב תשואה גבוהה יותר אף מהמסלולים היקרים יותר של המשכנתא אבל ההפרש נטו הוא קטן ולא שווה את הסיכון המאד מוגבר לדעתי. ריבית של סביב 3% זה גבול סביר לדעתי.

זה לא מה שאני הבנתי:
🕒 פורסם בתאריך: 30/05/2020 08:24
זה כן מה שהתכוונתי, האם להחזיק באגח קצר כדי להקטין סיכון בשל הסיכוי הגבוה שאמכור אותו בעת לקיחת המשכנתא .

ולגבי המניות , אני בכל זאת נוטה להעדיף את אופצית ההשקעה בזמן משכנתא, בין היתר כי אני גם ככה בנקודת פתיחה טובה בגלל המשבר הנוכחי והקנייה בזול צפוייה להשתלם (המשכנתא לא תלקח בשנה- שנתיים הקרובות).

אם כך, שוב אני שואל- אין טעם לקנות אגח קצר לכמה שנים בלבד עד שאקח משכנתא?
🕒 פורסם בתאריך: 30/05/2020 08:28
גבול עליון בהקשר של שימוש בכספי המשכנתא להשקעה במניות?
🕒 פורסם בתאריך: 30/05/2020 08:33
אם ככה לא הבנתי אותך נכונה, התעלם מתשובתי שהיא נכונה אבל לא רלוונטית לשאלה שלך.

שזה בסדר גמור כלכלית רק אני מדבר על תיק מניות בזמן המשכנתא, השאלה אם אתה רוצה להשתמש בהון הזה בשביל הון עצמי לדירה או להמשיך להחזיק בתיק מניות (בלבד) בזמן המשכנתא, אם אתה רוצה את הכסף הזה בתור הון עצמי אז תיק מנייתי לתקופה קצרה זה הימור לכל דבר ועניין.

לדעתי אין טעם לרכוש אג"ח ממשלתי קצר כלל, תוכל לקבל תשואה גבוהה יותר בפק"מ בבנק.

כן אבל זה מספר סובייקטיבי, זה לא חקוק בסלע.
🕒 פורסם בתאריך: 30/05/2020 08:48
כמובן.
🕒 פורסם בתאריך: 30/05/2020 08:51
כמובן שאני מתכוון להחזקת תיק המניות שאני קונה עכשיו לטווח ארוך, ולא למכור עם לקיחת המשכנתא.

אם כך, משתמע שלדעתך צעיר שעתיד לקנות בית עם משכנתא לא משתלם לו לקנות אגח (אפילו טפשי), ואם ברצונו להנות מתשואת השוק במהלך השנים האלה עליו לבנות תיק מנייתי בלבד (אל תדאג, לא לוקח כייעוץ אבל מוודא שהבנתי נכונה)?
🕒 פורסם בתאריך: 30/05/2020 08:52
אני בזמנו (לפני שנתיים וחצי), אל מול מסלול המשכנתא בריבית קבועה לא צמודה של 2.8%, שמתי כסף במזרחי - בפיקדון לא צמוד ל15 שנה בריבית של 4.2% (לפני 15% מס). רווח נאה כמעט ללא סיכון. לא בטוח אם עדיין נותנים היום כאלו ריביות.
🕒 פורסם בתאריך: 30/05/2020 08:56
לא הבנת.

מי שעתיד לקנות דירה בשנים הקרובות לא צריך בכלל להחזיק מניות (ואם כן אז מעט מאוד) אם זה כסף שמיועד לרכישת דירה.
🕒 פורסם בתאריך: 30/05/2020 08:57
נכון. אבל תראה מה הוא כתב בהמשך:

אני בחור צעיר, ומתכנן עם בת זוגתי לקחת משכנתא בשנים הקרובות ......

ולהחליף אותה בקרן עם מחמ קצר , על מנת להפחית סיכון ולהיות ערוך לאפשרות של מכירה בעוד טווח שנים בינוני.

אבל כמובן שרק @danl יוכל להבהיר את הסוגיה.

לא לגמרי ברור לי עדיין... כל הכסף שמיועד לקניית הדירה יגיע ממישהו אחר? לא ממך? אז למה בעצם אתה צריך לקחת משכנתא?

גם לא לגמרי הבנתי את השאלה - ״האם יש מה לעשות בחלק הזה לכמה שנים בלבד״.

המטרה של החזקה באג״ח, בעיקרון, היא להקטין תנודתיות בתיק הכולל מניות ותלויה בסיבולת הסיכון שלך. סיבולת הסיכון בהחלט יכולה להשתנות לאורך החיים.

אתה צריך לבחון עם עצמך מה סיבולת הסיכון שלך ולמה מיועד הכסף שצברת (ושאתה צובר). לגבי המשכנתא - ייתכן שתיקח משכנתא וייתכן שלא תיקח. זו מן הסתם תהיה החלטה עתידית (שתהיה גם תלויה בתנאים שיהיו רלוונטיים כשתרצה לקחת את המשכנתא).
🕒 פורסם בתאריך: 30/05/2020 08:58
אני שוב אומר- מבחינתי זה לא כסף שמיועד לרכישת דירה. יש לי הון נוסף. אני בסהכ רוצה להנות מתשואת השוק גם במהלך השנים שאני מחזיק משכנתא, ומחפש איך לעשות את זה חכם בהתחשב בכך שטפשי לקנות אגח בסיטואציה כזו.
🕒 פורסם בתאריך: 30/05/2020 09:02
אתה בעצם שואל אם כדאי להלוות כסף כדי להשקיע במניות. כלומר בחישוב שנתי , אתה מתחיל את ההשקעה בהפסד של ריבית ההלוואה. בעיני זה לא שווה את הסיכון. אנשים משקיעים אנרגיות עצונות בלחסוך דמי ניהול/משמרת של 0.2% ואתה מתחיל ממינוס של פי 10 מזה. תחשוב על בן אדם עם בית ללא משכנתא. האם כדאי לו למשכן את ביתו כדי להשקיע במניות? בודדים יעשו כזה דבר. אתה למעשה באותו מצב בדיוק.
🕒 פורסם בתאריך: 30/05/2020 09:05
זה לא מדויק, אם אנחנו מדברים אמפירית (למרות שאי אפשר לצפות את העתיד בשוק) אז המניות גם בניכוי מס נתנו יותר מהריבית שאשלם. על אחת כמה וכמה כשאני קונה אותן בזול בעת משבר.

יש פה סיכון כמובן, אבל לא סיכון הזוי אלא לגיטימי לחלוטין ביחס לתשואה, לדעתי.
🕒 פורסם בתאריך: 30/05/2020 09:10
ולמה זו בעיה אם התשואה בתוחלת היא פלוס פי 20?

הוא לא באותו מצב כי הריבית על משכון נכס שכבר בבעלותו יותר גבוהה.

אם כך אז הדבר הכלכלי הוא להשקיע 100% מניות. כמובן שעלייך לשקול גם שיקולים נוספים שהם בעיקר פסיכולוגיים ולהחליט אם 100% מניות זו השקעה שמתאימה לך.
🕒 פורסם בתאריך: 30/05/2020 09:30
נכון אבל רק אם רמת הסיכון מתאימה לו, הסיכון גבוה בתיק כזה.

מסכים.

כי היא לא פי 20, היא אפילו לא פי 2, למעט מסלול פריים או משכנתאות לטווח בינוני קצר וגם אז זה לא מתקרב למספרים כאלה.
🕒 פורסם בתאריך: 30/05/2020 09:33
התכוונתי שתוחלת התשואה של מניות היא פי עשרים מ:

והיא כמובן יותר...
🕒 פורסם בתאריך: 30/05/2020 09:43
אפשר לשאול למה אתה חושב שזה סיכון ככ גבוה בהתחשב בתוחלת התשואה של המניות? יכול להיות, לדוגמא, שלאורך שנות המשכנתא שלי תיק ההשקעות ילך ויטפח ובשלב כלשהו אוכל לסגור את המשכנתא בעזרת הכסף שהרווחתי במניות .
🕒 פורסם בתאריך: 30/05/2020 10:02
הצלחת לבלבל אותי (ונראה שלא רק אותי). כדאי שתכתוב מספרים שנבין סדרי גודל בכמה מדובר.

בכל מקרה לדעתי:

1. קניית דירה זאת הוצאה גדולה ויש לה עוד הוצאות נלוות רבות מעבר למחיר הדירה והמשכנתא.

2. להיות בחוב עצום לבנק כשיש לך תיק 100% מנייתי זה לא דבר קל פסיכולוגית גם בשגרה, ובטח בתקופה מאתגרת של מגיפה עולמית.

3. אם אתה מתכוון להגיע לתיק 100% מניות, מצד אחד בגיל צעיר זה נכון אם ההשקעה לטווח ארוך. מצד שני כנראה שתצטרך קרן חירום כלשהי למקרים שתצטרך כסף בטווח מיידי. הדעות חלוקות בנושא הזה, אבל לפחות פסיכולוגית זה יכול להרגיע במצבים מסויימים.
🕒 פורסם בתאריך: 30/05/2020 10:09
פשוט : יש לי 80k שאני מייעד להשקעה. חוץ מהם יש לי עוד בערך 200k להון התחלתי לבית, פלוס סכום משמעותי מההורים שלי ושל בת הזוג לטובת ההון ההתחלתי ( הם יעזרו בערך ב500k). סביר שהבית יעלה כ1.5 מליון. אני רוצה לשים 80 אלף בתיק מאה אחוז מנייתי כדי להנות מתשואה גבוהה אפשרית ואולי בעתיד להעזר בה כדי לסגור את המשכנתא, ואולי פשוט להמשיך לצבור לשנים ארוכות מאוד (גם אחרי המשכנתא). כמובן שאני מתכנן להשאיר כמות מסויימת לקרן חירום בעובר ושב/פיקדון.

האם ההשקעה של 80k במניות בלבד לטווח ארוך כאשר אני משלם ריבית על משכנתא לפי המספרים שציינתי היא מסוכנת מדי באופן חד משמעי, או שיש פה מקום לשיקול דעתי על פי עמידות פסיכולוגית וכו'?
🕒 פורסם בתאריך: 30/05/2020 10:18
תמיד יש מקום לשיקול דעת.

לדעתי זה לא סכום שמצדיק את ההתעסקות והסיכון. אני הייתי משתמש בסכום הזה בכדי להקטין את גובה המשכנתא. אם תראה בהמשך שאתה עומד יפה בתשלומים וגם מצליח לחסוך אז תוכל להשקיע.
🕒 פורסם בתאריך: 30/05/2020 10:21
עכשיו הרבה יותר ברור.

לכאורה מדובר בסכום לא גדול שאתה הולך לסכן ב-100% מניות, אבל הדילמה שלך:

קצת בעייתית. כשיש דילמה אם כן תרצו להשתמש בכסף הזה צריך להוריד את הסיכון עם אג"ח. אבל אורי כבר ענה לך שאג"ח בזמן שיש משכנתא זה לא כלכלי. אתה צריך להתייעץ עם בת הזוג ולהחליט ביחד שהסכום הזה סגור לשנים רבות ומסכימים שלא לגעת בו. זה ישאיר אותו בגדר השקעה לטווח ארוך ויהיה קצת יותר הגיוני. אחרת עדיף להפחית את החוב לבנק (להקטין משכנתא).
🕒 פורסם בתאריך: 30/05/2020 11:30
תוחלת התשואה של מניות זה לא משהו שחקוק בסלע, גם לטווח ארוך (למרות שלא מעט אנשים חושבים כך).
🕒 פורסם בתאריך: 30/05/2020 11:45
ברור שלא. אבל בסופו של דבר התשובות שלכם מאוד נוטות לכיוון אחד, למרות שיש פוסט של המשקיעה בנושא הזה בדיוק והיא מציגה את הדילמה כמאוד פתוחה ולא חד משמעית. אני חייב להודות שהנימוקים שהיא הציגה שם בעד השקעה מסוימת תוך כדי משכנתא הוסיפו לדעה שלי שהסיכון פה הוא כן סביר, לעומת הטיעונים בעד לשים הכל במשכנתא, כשהמשמעות בסוף היא לשים את כל הביצים בסל אחד.
🕒 פורסם בתאריך: 30/05/2020 12:03
זה תלוי ב: ריביות משכנתא נמוכות, גיל, אופק הכנסה לשנים הבאות, תוכניות לטווח הקצר והארוך, אתה צריך להתנהל נכון כלכלית, להיות ללא חובות נוספים ולחסוך בשוטף, ושתהיה לך קרן חירום. בהינתן מצב שהכל מתקיים אתה יכול להעמיד סכומים נוספים שאתה חוסך לסיכונים של שוק ההון.

ועדיין צריך לקחת בחשבון את ההשפעה הפסיכולוגית שמשתנה בין כל אחד ואחת, וכמובן העובדה שכל שקל שאתה מכניס למשכנתא (או מראש מקטין את גודלה) זה רווח ברור ומיידי. רווחים בשוק ההון הם עתידיים ואף אחד לא מבטיח לך תשואה כלשהי (ואף יכול להסתיים בהפסד).
🕒 פורסם בתאריך: 30/05/2020 16:30
זה נכון כשמדובר בביצים שלך בלבד.

פה אתה מדבר על מה לעשות בביצים שהשכרת מהבנק בתשלום ולכן החישוב,העלות,והסיכון שונים מאשר במקרה הקלאסי שכול הביצים שייכות לך.
🕒 פורסם בתאריך: 30/05/2020 16:41
מה היית אומר אם זו משכנתא בריבית של 1% (קבועה)?

זה עדיין לשרוף כסף או שיש כאן קצת יותר הגיון?
🕒 פורסם בתאריך: 30/05/2020 16:42
מניות זה השקעה בסיכון גבוה ואף גבוה מאד, השקעה במניות עם מינוף זה השקעה בסיכון אולטרה גבוה, בדיוק בגלל זה התשואה היא גבוהה יחסית.

לסיכון לא חייב להיות קשר לתשואה, סיכון הוא סיכון ותשואה היא תשואה, אפשר להניח שככל שככל שהראשון גבוהה יותר ככה תצפה לקבל יותר מהשני.

יכול מאד להיות, זה לא אומר שזה לא מסוכן.

אין חד משמעי פה, זה משתנה לאדם לאדם. בהחלט יש מקום לשיקול דעת ויש לציין שזה בדיוק מה שאני עושה.

1. זה לא משנה כי אין כזה דבר.

2. עדיין אין הגיון כי התשואה באג"ח ממשלתי נטו נמוכה יותר אא"כ אתה מפליג למח"מים אולטרה גבוהה וגם אז ההפרש הוא אפסי.
🕒 פורסם בתאריך: 30/05/2020 18:54
אני אקח את הצד השני...

אם תסתכל על התיק שלך בתור קופסא שחורה שמייצרת x% תשואה בשנה, על כל מרכיביה - אז כל עוד ה x% גדול מהריבית הממוצעת על המשכנתא - הרי שעדיף להחזיק את התיק על פני לשלם את המשכנתא מהר.

פלח אג"חי הוא חשוב בכל תיק השקעות לא רק מבחינת תשואה, אלא מבחינת בניית תיק עם נכסים החשופים לסיכונים שונים.

דוגמא מהזמן האחרון: בזמן שכל המניות ירדו בתקופת הקורונה, האג"חים נשארו בעינם או עלו, מה שאיפשר לאזן את התיק ולקצור תשואה נוספת, מה שלא יתאפשר בתיק שהוא 100% מנייתי, כי לא יהיה מהיכן לאזן.
🕒 פורסם בתאריך: 30/05/2020 18:56
ממש לא. אם יש לך רכיב בתיק שמניב תשואה זהה או פחותה מהריבית של המשכנתא אז עדיף לא להחזיק אותו ולקחת משכנתא קטנה יותר. גם רכיב שמניב מעט יותר כנראה לא שווה אבל זה כבר עניין של דעה. בנוגע לחלק הראשון זו לא דעה אלא עובדה.

זה נחמד פסיכולוגית. כלכלית זה לא משתלם בתוחלת.
🕒 פורסם בתאריך: 30/05/2020 19:19
כל ההנחה שלך בנויה על כך שביצועי העבר מעידים על ביצועי העתיד
🕒 פורסם בתאריך: 30/05/2020 19:22
אז מה? גם שלך. ושלך גם מתעלמת מההיסטוריה הכלכלית בישראל.

בנוסף ההמלצה שלך מציעה לפות״ש גם לתרום כסף לבנק ושלי לא.
🕒 פורסם בתאריך: 30/05/2020 22:03
הבנק שלי לא יסכים איתך :) בנק אירופאי כמובן. אבל אני רואה שזה באמת יוצא הפרשים קטנטנים וכנראה לא שווה את ההתעסקות. השאלה אם להשקיע במניות במקום אגח או פשוט לשפוך את הכסף הזה למשכנתא
🕒 פורסם בתאריך: 30/05/2020 22:18
דיברתי על המצב בארץ בלבד, באירופה המצב שונה מאד גם מבחינת המשכנתאות, ההצמדות שלהם, התנאים שלהם ואולי גם המיסוי, המצב באירופה גם משתנה ממדינה למדינה, אירופה היא לא מקשה אחת.

בארה"ב לדוגמא המשכנתאות גם לא צמודות לכלום, גם ל30 שנים, גם אין עמלות פירעון מוקדם וגם הריבית מוכרת במס.
🕒 פורסם בתאריך: 30/05/2020 22:38
@אורי ג. לפחות אצלי, קיבלתי משכנתא מבנק גרמני, ריבית קבועה של קצת פחות מאחוז ל10 שנים. היה אפשר לקבל גם ל15 שנה באחוז וחצי.

אחוז ההחזר תלוי בי, ונע מאחוז ל15 אחוז בשנה (אפשר לשנות בכל זמן את ההחזר). הריבית לא בדיוק מוכרת במס אבל אפשר לקזז אותה מול הכנסות משכר דירה (שעליו אין פטור ממס).

אגב שמעתי שמאז הריביות ירדו אפילו עוד ואפשר לקבל גם 0.6% ל10 שנים
🕒 פורסם בתאריך: 30/05/2020 22:47
נו אז היא כן מוכרת במס :) רק להכנסה הספציפית הזו.

בארה"ב זה מוכר במס גם אם אתה גר בבית וגם אם אתה שכיר.

בכל מקרה כאמור אני דיברתי ספציפית רק על משכנתאות בארץ, זה לא איזה חוק אוניברסלי.

עם תנאי משכנתא כ"כ חלומיים הייתי יושב על לחפש עסקאות נדל"ן מהבוקר ועד הערב מדי יום.
🕒 פורסם בתאריך: 30/05/2020 23:48
הבעיה עם תנאי משכנתא חלומיים הם הסיכוי הגובר להתפתחות בועות נדלן
🕒 פורסם בתאריך: 31/05/2020 00:24
מישהו יכול להסביר למה? קצת הלכתי לאיבוד בשרשור הזה. בהנחה שמחזיקים תיק השקעות במקביל להחזר משכנתא בריבית נמוכה יותר מהתשואה הממוצעת של התיק, למה לא למתן עם קצת אג״ח? למה זה שקול לשריפת כסף?
🕒 פורסם בתאריך: 31/05/2020 00:29
יתכן, אבל זה המחיר של הריבית הנמוכה, אתה יכול לומר את אותו הדבר גם לגבי שוק ההון או כל שוק אחר.

משכנתא=לקחת הלוואה מהבנק. ריבית ההלוואה אינה מוכרת במס.

אג"ח ממשלתי=לתת הלוואה למדינה. על הריבית של ההלוואה אתה תשלם מס.

להחזיק בתיק אג"ח ממשלתי ומשכנתא מהבנק זה לקחת הלוואה מהבנק ולהלוות את הכסף הזה בריבית משמעותית יותר נמוכה למדינה, כלומר אתה נותן כסף למדינה וגם לבנק.

בשביל כל זה לא צריך את כל העסקה הסיבובית הזו בכלל, פשוט לך לבנק ותבקש לשלם עמלות גבוהות יותר ותתרום כמה שבא לך לעמותה לתועלת הציבור האהובה עליך.
🕒 פורסם בתאריך: 31/05/2020 06:44
הפוך! בלי להניח הנחות על העתיד (לא על בסיס העבר ולא בכלל): להחזיק במקביל הלוואה עליה משלמים ריבית גבוהה והלוואה עליה מקבלים ריבית נמוכה זה לא כדאי, ואין לזה קשר לא לביצועי עבר ולא להרכב התיק.

השאלה הזו ממשיכה לחזור על עצמה בדיון, ואני לא מבין אותה:

כדאי להשקיע במניות כמה שכדאי לך להשקיע במניות, כתלות בכמה יש לך, אופק השקעה, רמת סיכון וכו'.

אחרי שזה נבחר, אם ההחלטה היתה 100% מניות אז יופי.

אם לא, ורק אחרי שלא, עולה השאלה לאן להפנות את השאר: כאן עולה השאלה האם כדאי להפנות אותם לאג"ח, והתשובה שלא כי להפנות אותם למשכנתא עצמה נותן תשואה גבוהה יותר בסיכון נמוך יותר (ולא מס). אבל זה בשום דרך לא שיקול להגדיל את שיעור/סך המניות התיק.
🕒 פורסם בתאריך: 31/05/2020 07:01
זה ברור, אותו כסף שיועד לאגח עדיף שילך למשכנתא. אבל עדיין במצב כזה אתה נשאר בתיק עם מאה אחוז מניות, או לחלופין מוכר אותם וגם אותם מעביר למשכנתא . על זה הדיון. בכל מקרה זה יהיה 100 או 0 מבחינת אחוזים.

זה דומה לכך שישאלו אותך "מה אתה מעדיף, להשקיע תיק מאה אחוז מניות בקרנות שלוקחות 2-3 אחוז דמי ניהול, או לא להשקיע בכלל?"

מבחינתי התשובה היא בכל זאת להשקיע, אבל לא כמות גדולה מדי כמובן.
🕒 פורסם בתאריך: 31/05/2020 07:12
לא, אתה נשאר עם תיק ניירות ערך עם 100% מניות. שיעור המניות בתיק הוא נמוך למדי.

למה, מה הקשר בין פער הריביות בין אג"ח למשכנתא לבין שאלת ההשקעה במניות?

ובשביל להבהיר: נניח היו 80K "זמינים להשקעה בשוק ההון", ובמקביל משכנתא.

נדבר על משקיע שרצה לשים 80% במניות והשאר באג"ח.

אופציה א: להשקיע 64K במניות ו-16K באג"ח - מטופש, כי לא כדאי להחזיק את האג"ח במקביל למשכנתא.

אופציה ב: אם כך, נפנה את כל ה-80K למניות - מטופש, אין היגיון להגדיל את שיעור/סך המניות בגלל זה.

אופציה ג: להשקיע 64K במניות, ו-16K להפנות למשכנתא - הגיוני, בהנחה שאתה לא סולד ממינוף.

אופציה ד: להפנות את כל ה-80K למשכנתא - הגיוני, אם אתה סולד ממינוף ואז כל הדיון כאן היה מיותר.
🕒 פורסם בתאריך: 31/05/2020 07:17
נשמע שכבר החלטת. תנסה לחשוב על המצבים הבאים בהנחה עתידית שקנית את הבית, לקחת את המשכנתא והשארת 80K בשוק ההון.

- הקורונה יצאה משליטה בעולם והתיק שלך יורד 40% ונשאר במקום. יתרה נוכחית: 48K.

- העולם התאושש ועבר לצמיחה. היתרה: 95K.

- השוק מדשדש, עולה ויורד חזרה שוב ושוב, היתרה: 79.9K.

אתה מוכן נפשית לכל המצבים האלה? ובת הזוג?

אם כן, כל עוד אתה מודע למה שאתה רוצה לעשות ושלם עם ההחלטה נותר לנו רק לאחל בהצלחה.

ומזל טוב על הבית החדש ;)
🕒 פורסם בתאריך: 31/05/2020 07:34
מסכים. פשוט הדיון התחיל לגבי אגח ומשכנתא ואחרי שהבנתי את הנקודה ההתלבטות עברה למניות ומשכנתא.

בכל מקרה הנקודה שלך נראית לי נכונה
🕒 פורסם בתאריך: 31/05/2020 07:35
פסיכולוגית אני מוכן לכך לחלוטין.. מבחינתי התיק הזה יהיה מעין בונוס שרץ איתי לאורך השנים. אם יסייע עם המשכנתא מה טוב, ואם לפנסיה גם מצוין.

תודה לכל המשיבים
🕒 פורסם בתאריך: 04/06/2020 09:17
אג"חים ממשלתיים הוא נכס שהוא בעל קורלציה שלילית למשכנתא, אז לא ברור לי ההסתכלות.

אם אני קונה אג"ח מסויים ביום x ולוקח משכנתא באותו יום והריבית עולה לאחר מכן, הרי שערך האגח ירד וערך המשכנתא יעלה (בספרים של הבנק)

כאשר הריבית תרד, ערך האג"ח יעלה וסכום המשכנתא שלי ירד.

תשלומי הקופון הרי הם חלק אחד מהמכשיר הפיננסי, החלק השני הוא ציפיות השוק מהריביות העתידיות.

אם כבר אג"ח משול לביטוח על משכנתא.

כמובן שאני מדבר על אג"חים שאינם צמודים למדד כלשהו, אלא אג"ח שקלי סטנדרטי.
🕒 פורסם בתאריך: 04/06/2020 09:38
@MrWander

כל מה שכתבת אינו נכון.
🕒 פורסם בתאריך: 04/06/2020 10:55
אשמח להסבר.

כי כשאני לקחתי הלוואה צמודה לפריים ובנק ישראל הוריד את הריבית, האג"חים עלו בערכם בעוד תשלום הריבית על ההלוואה ירד, משמע שההלוואה תחוסל בסך כולל נמוך יותר. מאידך - באפשרותי למכור את האג"חים שרכשתי ולקבל עליהם מחיר גבוה יותר.
🕒 פורסם בתאריך: 04/06/2020 12:22
החלק המתמטי המובהק הוא הפער בין הריבית הנקובה על האגח, לזו המשולמת על המשכנתא.

השאר זה פסיכולוגיה, ולכן כל אחד צריך להכיר את עצמו ולהבין מה מתאים לו.

השנקל שלי:

1. להיסתכל על מחיר הדירה כסך העלות שלה,

כלומר: תשלום למוכר + תשלום ריבית לבנק לאורך השנים.

בעוד המרכיב הראשון לא תלוי בך, אלא במוכר

המרכיב השני כן יכול להשתנות בהתאם להעדפות שלי.

אני, באופן אישי, רוצה להקטין את רכיב העלות של תשלום הריבית לבנק אבל לא לצמצם ל0 ולא בכל מחיר.

במידה מסויימת, לקנות דירה במזומן שקול לתשלום של כל החשבונות שלך לעשורים הקרובים.

אם חברת חשמל היתה מציעה לי: שלם כעת, במזומן, את כל החשבונות שלך ל30 השנה הקרובות, וקבל 3% הנחת מזומן. הייתי מסכימה?

חד משמעית לא.

באותה המידה, אני לא רוצה לשלם את כל מחיר הדירה היום. זה נכס שהשימוש בו נפרס על פני תקופות ארוכות מאוד.

2. מה כן?

ממחיר הכסף אני עוברת לגובה ההחזר החודשי.

המטרה שלי באופן אישי הינה להחזיר מרכיבים "יקרים" במשכנתא, עד לגובה החזר חודשי שארגיש איתו בנוח. כזה שגם אם אחד מאיתנו ירצה/ יאלץ לקחת חצי שנה הפסקה וכד', יהיה לנו קל להמשיך לתקתק אותה.

החל מהשלב הזה, אני כן רוצה להתחיל להשקיע גם בתיק מנייתי.

למה?

כי פסיכולוגית, לא רואה מצב שלא נחזיר את המשכנתא (אלא אם הקרייסס יהיה מטורף מטורף מטורף)

והשקעה בשוק ההון, נדחה לחודש הבא, כי עכשיו צריך x וזו הזדמנות לy והופ הינה z אז החל ממחר נתחיל להשקיע...

ואז הסיכון שזה יקרה פעם באף פעם

ובגיל 60 נמצא את עצמנו מסיימים משכנתא בלי עוד הון משמעותי מלבד הדירה.

לכן, לטעמי, יש היגיון להשקיע במניות במקביל למשכנתא, עם קשת ביטחון מתאימה מסביב.

אבל שוב, כמו שכתבו חכמים לפני, כל אחד יעריך את סיבולת הסיכון שלו, ויוסיף על זה מרווח ביטחון...
🕒 פורסם בתאריך: 04/06/2020 14:10
רק שימי לב שלא מדובר על 3% בסך הכל, אלא על 3% שנתי. על 30 שנה מדובר על תוספת של כ-50%.
🕒 פורסם בתאריך: 04/06/2020 22:39
ההבדל הוא לא בין 100% תשלום ל-97% כמו שמוצג בצורה שגויה בטענתך.

ההבדל הוא בין 100% עכשיו ל-150% (דירה וחצי) לאורך הזמן הזה.
🕒 פורסם בתאריך: 04/06/2020 23:41
הופס!

איזו פדיחה

תוך כדי שכתבתי, ראיתי שזה לא ברור

וניראה כאילו 3% ריבית

רציתי להוסיף התייחסות לריבית דריבית

ואז התינוקת בכתה הכלב נבח החלב נשפך

ואחרי שעתיים חזרתי ורק לחצתי שלח :roll:

אני כבר לא יכולה לערוך את ההודעה אבל התיקון שלכם חשוב חשוב חשוב!
🕒 פורסם בתאריך: 19/10/2022 23:43
שאלה היפותטית

אם נניח אגח ממשלתי שקלי ל15 שנה ניתן בריבית של 5%

ונניח שנשארה לי משכנתא קל"צ של 3%

זה כן יכול להיות הגיוני כלכלית? כביכול כן, כי זה מבטיח (כמעט) מעט תשואה אבל בטוחה, ואז זה כבר תלוי בשיקולים של כל אחד.

אבל... אג"חים זה יצור מבלבל ואני לא בטוח שאני קורא נכון את המצב
🕒 פורסם בתאריך: 20/10/2022 00:08
מאד הגיוני, בהנחה והמשכנתא שלך גם לטווח זמן דומה.
🕒 פורסם בתאריך: 20/10/2022 00:12
אין עניין של חדלות פרעון? ב- 15 שנה הרבה דברים יכולים לקרות.

סתם לדוגמה, מתקפת טילים שהורסת את רוב תשתיות המדינה, קשה להאמין שהמדינה תחזיר את הכסף.

אז אתה נשאר בלי הכסף המושקע ועם המשכנתא.
🕒 פורסם בתאריך: 20/10/2022 00:49
באופן עקרוני אני לא נכנס לתרחישי יום הדין, אם פלוני חושב שתרחישים כאלה ממשיים אז אישית לא הייתי קונה דירה, לא הייתי לוקח משכנתא וגם לא הייתי מתגורר בארץ ובטח שלא משקיע בה.
🕒 פורסם בתאריך: 20/10/2022 07:19
חוב בשקלים המדינה תמיד יכולה להחזיר, כי היא יכולה להדפיס כסף.

כל המקרים בהם מדינה הגיעה לחדלות פירעון הם כשהחוב נקוב במט"ח.
🕒 פורסם בתאריך: 20/10/2022 07:39
מן הסתם פעולה כזו יוצרת אינפלציה. מה קורה למשכנתא שמחזיקים במקביל?