⬅ חזרה לאינדקס

שתל שבלול בגילאי 90+

🕒 פורסם בתאריך: 05/09/2020 19:01
שלום לכולם!

סבתא שלי בת 90 ובחודשים האחרונים חלה הידרדרות דרמטית בשמיעה שלה.

בשנים האחרונות היא השתמשה במכשירי שמיעה מכמה סוגים: בהתחלה דרך קופת החולים ולאחר מכן במכשיר מקליניקה פרטית (לא ברור אם היה כאן שיפור אובייקטיבי). כך או כך, מכשירי השמיעה כבר לא מספקים את הסחורה ונראה שהדרך לאבדן שמיעה מוחלט - סלולה.

יש שלציין שהיא עצמאית למדיי (יכולה להסתובב בבית ולצאת לקניות מתחת לבית עם ליווי) ובריאותה טובה מאוד ביחס לגיל, אבל עם הירידה בשמיעה היכולת שלה לתקשר אפקטיבית עם הסביבה ירדה מאוד.

מכאן לנושא - השתלת שתל שבלולי כוללת הרדמה קצרה ואני יודע שזה מסוכן למדיי בגיל מבוגר, האם למישהו יש מידע או ניסיון עם השתלת שתל שבלולי בגילאים כאלו (או "צעירים" מעט יותר)?

למען הסר ספק, לא מדובר במשהו קונקרטי - סתם מחשבה שעלתה לי.

תודה.
🕒 פורסם בתאריך: 05/09/2020 20:09
לא שתל שבלול, אבל יש לי היכרות עם נשים שעברו השתלות של קוצב לב, תיקון כירורגי של שברים, שתלי שיניים וכו', בגיל כזה, תחת הרדמה מלאה, והניתוח השתלם עבורן.

השאלה היא של עלות מול תועלת. עד כמה החירשות מפריעה לה (כנראה שמאוד. קשה לתקשר ככה, ולפעמים אנשים מייחסים את חוסר ההבנה שלה להדרדרות קוגניטיבית, בעוד שהיא פשוט לא שומעת), ועד כמה הניתוח מסוכן. כדאי להתייעץ עם הרופאים, אבל בסופו של דבר, זאת החלטה שלה.

אני במקומה כנראה הייתי עושה את הניתוח. תפקוד בגיל כזה הוא לא עניין של מה בכך, והשמיעה חשובה מאוד לאיכות החיים. חירשות אצל אדם שלא רגיל אליה, עלולה לגרור הדרדרות מבחינה חברתית. הדרדרות כזאת, בייחוד אצל זקנים, יכולה לפגוע גם בריאותית.

שימו לב שלאחר הרדמה מלאה, גם לאנשים צעירים ובריאים לוקח זמן להתאושש.

אם היא תעשה את הניתוח, השתדלו שיהיו בקרבתה קרובי משפחה לפחות כמה שבועות, עד שהיא תתאושש ותתרגל לשתל. לא חייבים רצוף, אבל לדעתי כדאי כמה שעות ביום, לפחות.
🕒 פורסם בתאריך: 06/09/2020 00:00
אבא שלי ז"ל סבל משמיעה מדורדרת החל מגיל 60 בערך ועד למותו בגיל 92.

שני הסנט שלי בעניין - ככל שמבוגרים יותר, סובלים יותר משינויי מכשירי שמיעה ולכן אולי עדיף לא לקחת צ'אנס ולגלות שהשתל מאד מפריע לה.

זה יכול להפריע למשל ברמת סינון שהיא לא מורגלת אליו שעלול לייצר לה תחושת רעש לא נוחה. מעבר לזה, אני לא הייתי מעיזה להציע ניתוח לאדם בגיל כזה, בטח כשזה לא מציל חיים/מונע כאבים. אם היא רגילה לשמיעה גרועה, יש להניח שהיא פחות סובלת מזה מאשר מי שעומד מולה וצריך לתקשר איתה. ואם הסבל הוא לא שלה אז חבל לסכן אותה בשביל זה.

אגב, גם אני סובלת משמיעה מתדרדרת (רכיב גנטי חזק במשפחתנו). אומנם עדיין לא עם מכשירי שמיעה אבל בהחלט עושה פאדיחות :)
🕒 פורסם בתאריך: 08/09/2020 15:58
בת הזוג קלינאית תקשורת:

לא מומלץ, לפחות לפי מה שאתה מספר.

ניתוח בהרדמה מלאה מסוכן מאוד אצל מבוגרים, גם אם יעבור בשלום - לטווח הקרוב סביר להניח שהשמיעה לא תשתפר (לוקח זמן להתרגל לשתל) ואפילו תחמיר.

כמובן שחובה ללכת לייעוץ מקצועי, אם אתה רוצה ייעוץ על רגל אחת כדי לקבל מושג כללי יותר, מומלץ לכתוב בקבוצת הפייסבוק "תשאל קלינאית תקשורת"
🕒 פורסם בתאריך: 08/09/2020 16:18
היי, במקרה אני מכירה את התחום מהפן המקצועי. יש תיעוד בספרות המחקרית על שתלי שבלול שהותקנו בגיל 90 והציגו הצלחה, לא רק בניתוח אלא ביישום התפקודי שלו לאחר מכן. עם זאת, מדובר לרוב ב case studies ויש לקחת בחשבון משתנים רבים בהם מחלות רקע, מצב קוגנטיבי, מצב האוזן הפנימית היום ומידת השימוש במכשירי שמיעה בשנים האחרונות (ובאילו בדיוק נעשה שימוש). בכל מקרה, נדרש כאן ייעוץ מקצועי ייעודי לתחום זה ע"י אלו העוסקים בכך - כלומר מרפאות שתל שבלול. הללו לרוב ממוקמים במכוני השמיעה בבתי חולים הגדולים, ובמסגרתם רופא א.א.ג וקלינאי תקשורת שעוסקים בשתלי שבלול מבצעים הערכה מקיפה ומוסרים את חוות דעתם בנוגע לכדאיות.

אם תרצה, אני יכולה לפרסם את שאלתך בפורומים מקצועיים של העוסקים בדבר ולחזור אליך עם תשובות. אתה מוזמן לשלוח לי פרטים נוספים בפרטי
🕒 פורסם בתאריך: 08/09/2020 16:27
תודה רבה על ההצעה, אבל בינתיים אין צורך. אני עדיין בשלב של לשכנע את סבתא לקפוץ לביקור ידידותי אצל רופא אא"ג לצורך ניקוי אוזניים (זה גם יכול לגרום לירידה בשמיעה וזו בעיה "קטנה"). כשנעבור את זה, אם נראה שאין שיפור - נמשיך הלאה אם היא תרצה.
🕒 פורסם בתאריך: 08/09/2020 16:50
הצעה אחרת - אם מכש"ש כבר לא עוזרים, ניסיתם דווקא את העזרים הפשוטים יותר טכנולוגית? למשל מגבר שמיעה? את אלו ניתן לקבל בהשאלה מעמותות שונות כדי להתנסות ולראות אם עוזר, לפני שקונים. וגם העלות שלהם נמוכה. ובכלל עזרים כמו אוזניות לטלוויזיה ולפלאפון - אלא אם המכש"ש שלה הם גרסא מתקדמת שיכולה להתחבר ישירות לטלוויזיה/פלאפון...

ואכן, צרומן באוזניים משפיע לרעה על השמיעה הרבה יותר ממה שחושבים...