⬅ חזרה לאינדקס

שחרור מהפקדות מחד וגביית פרמיות מאידך, הילכו שניהם יחדיו?

🕒 פורסם בתאריך: 06/04/2021 13:45
@Ping , סוכני ביטוח וכל בעלי שכל ישר, אשמח לחוות דעתכם המלומדת.

אני מצוי באובדן כושר עבודה מלא, ב-4 שנים האחרונות, מאז פברואר 2017. המצב הזה לא הולך להשתנות לצערי (ככל הנראה). יש לי ביטוח מנהלים עם פוליסת אובדן כושר עבודה משנת 2008.

חברת הביטוח כל שנה, מחדשת לי את ההכרה באובדן הכושר המלא וגם משחררת אותי מהפקדות. שיעור ההפקדות לביטוח לפני תחילת אי הכושר, היה 20.83% מהברוטו (5%+5%+8.33%+2.5% אובדן כושר עבודה) וחברת הביטוח אכן מפקידה את השיעור הזה כל חודש, אבל מאידך היא גובה ממני את עלות הפרמיה של ביטוח אובדן כושר העבודה, שהיא סדר גודל של 3,500 ש"ח לשנה.

שוחחתי בעל פה עם מיישבת התביעות שמטפלת בתיק שלי וטענתי שאם אני זכאי גם לשחרור מפרמיות וגם לשחרור מהפקדות, אני רוצה שכל ההפקדה, כולל ברכיב של אובדן כושר עבודה, תיכנס לרכיב החיסכון ושאין שום סיבה שיגבו ממני פרמיה, אולם היא טענה שאני לא זכאי לכך ושהם ימשיכו להפקיד את כל הסכום, כולל רכיב אבדן כושר העבודה, אבל מאידך כן יגבו את הפרמיה.

מה שמסבך את המצב, הוא שיש פער בין הכיסוי הביטוחי שרשום ברשימת הפוליסה, לבין הכיסוי שרשום בדו"ח השנתי ובאתר/אפליקציה של חברת הביטוח. ברשימה, כתוב שהביטוח של אובדן כושר העבודה הוא משנת 2008 (כפי שבאמת היה המצב) . בתנאים הכלליים של הפוליסה הזו, כתוב שאני זכאי לשחרור מפרמיות אבל לא כתוב במפורש שאני זכאי לשחרור מהפקדות.

לעומת זאת, באתר של מגדל וגם בדו"ח השנתי, כתוב שפוליסת אבדן הכושר היא מתאריך 1.2.2017 (תחילת אי הכושר 9.2.2017 ולכן זה לגמרי לא הגיוני) ורשום שיש פוליסה נפרדת הן לאבדן הכושר והן לשחרור. לא עיינתי בתנאים של הפוליסות הללו, כי אני לא יודע להוריד את הגרסה המדויקת שלהם.

סוכן הביטוח שאני עובד איתו, טען שלמיטב ידיעתו חברת הביטוח פועלת כשורה. הוא גם לא מוטרד מעניין הרישום השגוי, לטענתו ברור שגם הפוליסה של 2008 צריכה לזכות אותי בשחרור מהפקדות - דבר שאני לא בטוח בכלל וזה לא עולה מהעברית הפשוטה של הפוליסה (גם אם נוקטים בפרשנות נגד המנסח ולטובת המבוטח).

חשבתי לפנות בשאילתא למפקח על הביטוח (לא בתלונה בשלב זה), לראות מה עמדתו בעניין, אבל כל עוד לא ברור לי ב-100% איזו פוליסה רלבנטית, אני מהסס (למרות שאין מצב שב-2017 עשיתי שינוי בפוליסה). גם אם המפקח יתמוך בעמדתי, אני חושש מאד להתחיל לפנות בכתב לחברת הביטוח, שמה הם יחליטו פתאום שהפוליסה משנת 2008 לא מזכה אותי בכלל בשחרור מהפקדות וידרשו את כל הכספים שהופקדו בחזרה. בנוסף, אני חושש שפתיחת חזית נגד חברת הביטוח, עלילה לגרום להם להתנכל לי בעתיד ולא לאשר לי בקלות המשך הכרה בסטטוס של אבדן כושר עבודה, דבר שיכול לגרום לי הרבה טרדה והוצאות בניהול הליך משפטי נגדם.
🕒 פורסם בתאריך: 08/04/2021 07:59
בוקר טוב

גילוי נאות - אני סוכן ביטוח ועיקר עבודתי היא מול הראל (החוק מחייב אותי לציין זאת כל פעם מחדש.. הרגו אותנו עם כל הדיסקליימרים הללו)

העיקרון המנחה הוא שהפקדה כספים הרשומה על סעיף ביטוחי - לעולם לא תומר לחסכון. אין בכך הגיון עסקי או מוסרי. ביטוח וחסכון לא הולכים יחד. החברה מפקידה לפוליסה 2.5% לכיסוי אכ"ע ומאידך משתמשת ברכיב לשלם לך פיצוי חודשי והפקדת כספים לחסכון בפוליסה. נשמע הגיוני ונכון.

תבדוק את מספר הנספח בדוח השנתי וחפש בגוגל לפי "מגדל נספח XXX". בטוח יעלה. במידה ולא, נסה באתר של מגדל ישירות. לא עזר, תפנה לשירות לקוחות. לא עזר, תפנה לסוכן. מישהו בתהליך הזה יעזור לך.

הגיוני מאחר והם נעלו את התוכנית בתחילת הארוע. בחברת ביטוח תחילת כיסוי הוא תמיד ב 1 לחודש כלשהו ולכן רשום 1.2 ולא 9.2. צריך רק לוודא שהתאריך לא העלה/שינה את התנאים הישנים של התוכנית אכע שלך (בסבירות גבוה זה לא קרה)

באופן כללי - כל נוסחי פוליסות אכ"ע בשנים האחרונות משלמות פיצוי ומשחררות מהפקדות. יש הפרדה כי לעיתים משתמשים בנספח של השיחרור מהפקדות לבד (לדוגמא: משיטים נספח שיחרור מהפקדות על פוליסת בריאות. במקרה אכ"ע הלקוח משוחרר מתשלום פרמיה לביטוח בריאות אולם לא זכאי לפיצוי חודשי בגין מצב אכ"ע).

זה לא קורה. אין פה נקמנות אישית. חברת ביטוח זו מערכת של פקידים (במובן החיובי) שעובדים לפי ניירת רשומה וחוזי ביטוח. אין פה נקמות אישיות (במשך 15 שנות עבודה בתוך הגופים כמנהל סוכנים לא נתקלתי ולו בפעם אחת בסוג כזה של נקמנות אישית בגלל לקוח שהתלונן). אם כבר, מתנהלים בלקוח שנעזר בעו"ד בכפפות של משי מאחר והוא בא עם הגנה עודפת.

לסיום, אם יש לך חשש או עוד תהיות - השלב הראשון הוא להוציא את העתקי חוזי הביטוח עליהם אתה חתום ומשם להתקדם. יש לעיתים חוזים שנרשמו בהם סעיפים נוספים לטובת הלקוח (אסור לרשום משהו לרעת הלקוח על פוליסה שאושרה באוצר) ואולי יש לך איזה סעיף עודף שמחלקת התביעות פיספסה (זה קורה כשיש פסקאות מיוחדות בחוזה הביטוח שאין בגדר הרגיל)

בהצלחה ותרגיש טוב.

התניית פטור: האמור לעיל הינו הסבר כללי בלבד ואינו מהווה ייעוץ ביטוחי/משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. בכל מקרה ספציפי חובה להעזר בבעל מקצוע המתמצא בתחום הרלוונטי לטובת לבדיקה מקיפה של הבעיה/הנושא הנקודתי שבדיון.
🕒 פורסם בתאריך: 08/04/2021 09:09
תודה רבה על התשובה.

אני חושב שאין הפרדה כזו קשוחה כמו שאתה מתאר בין הפקדות לאכע והפקדות לחיסכון.

נניח אצל אדם שלא איבד כושר עבודה, ועלות ביטוח א.כ.ע שלו נמוכה מה-2.5%, הם לא מפקידים את היתרה בחיסכון?

מה קורה באדם שאין לו הפרשת מעביד לא.כ.ע והוא משלם את עלות הפרמיות של אכע מרכיב החיסכון? זו עוד דוגמא לערבוב.

דרך אגב, אם מבוטח מבקש כיסוי של 75% וה-2.5% לא מספיקים לו לכיסוי כזה, חברת הביטוח חייבת לבקש ממנו הוראה מה לעשות, האם לגבות את היתרה מרכיב החיסכון או לא (זה שחברות הביטוח נהגו לעשות דין לעצמן ולכתוב לו כיסוי נמוך מ-75% בלי לשאול אותו ולהבהיר לו שישים לב שהוא מקבל כיסוי נמוך יותר, זה דבר שלמיטב ידיעתי בוקר קשות בבתי המשפט).

בכלל כל הסיווג של ה-2.5% לא.כ.ע, בעבר הייתה סוג של הטבה וולנטרית שהמעביד נותן ומשלם את הכסף לעובד, ללא בקרה אם נרכש כיסוי כזה או לא, מה העלות האמיתית שלו וכו'. גם היום שצו ההרחבה מתייחס לזה, האם אדם שיש לו פוליסת אכע פרטית, המעביד יפחית לו את התגמולים מ6.5% ל-5% ? ברור שלא. הכל ילך לחיסכון.

אם הם לא היו מפקידים בכלל את ה-2.5% ניחא, אבל הם מפקידים, כלומר הם חושבים שיש להם חובה להפקיד את כל הסכום, גם את רכיב הא.כ.ע למה שלא אהנה מפטור מפרמיות מלא? ראיתי שיש פוליסות שכתוב במפורש שהשחרור מהפקדות מתייחס רק לרכיב החיסכון ואז באמת ברור שהם פטורים מהפקדה של רכיבים אחרים. אבל אם האם לא דאגו לסייג את חובת ההפקדה שלהם מחד ומאידך הם לא סייגו את הפטור מפרמיות ואני זכאי לפטור מלא, אז למה אני לא זכאי לתשלום הפקדות מלא ושחרור מלא מהפרמיות? - אני לא מבין מה לא מוסרי בזה, זו בדיוק ההתחייבות שלהם ועליה שילמתי כל השנים

יש פה בעיני כשל לוגי. אם מגיע לי פטור מפרמיות מלא והמונח שחרור מהפקדות כולל גם רכיב אכע, למה שלא אהיה זכאי שהוראות הפוליסה ימולאו כלשונן? אהיה זכאי לכל התשלומים שהמעביד הפקיד ושילם לי בביטוח המנהלים ומאידך אהיה פטור מתשלום הפרמיות. אתה מכיר פוליסה שבה ההוראות הללו מסוייגות?

לא ראיתי מספר בדו״ח, רק שם. אני לא רוצה לפנות לשירות לקוחות, כי יש פער בין הרשום ברשימת הפוליסה ביחס לנספח אכע לבין הרשום בדוח ובאתר חברת הביטוח ואני לא רוצה לנער את הספינה. שאני מזמין אצ רשימת הפוליסה מהביטוח, אני מקבל אצ הרשימה עם הכיסוי הישן משנת 2008 ולא הכיסוי שרשום היום ומעודכן לשנת 2017.
🕒 פורסם בתאריך: 08/04/2021 10:54
לדעתי יש הבדלה והיא מאוד ברורה.

תשאיר לרגע את האחוזים בצד. שקלים שעוברים לרכישה של סיכון לעולם לא ירכשו חסכון.

מעסיק מעביר 2.5 והעלות נמוכה יותר - יתרה עוברת לחסכון אבל רק אם נרכש מלוא הכיסוי

משלם אכ"ע מתוך ההפרשות ? נהדר, אולם ההפרשה לחסכון תהייה נמוכה יותר

יש לך אכ"ע פרט ? נהדר. השקלים יופנו לחסכון כי המעסיק פטור מחובת כיסוי מקביל וזהה.

אתה מבין את העיקרון - שקלים לסיכונים אינם שקלים לחסכון. הפרדה מוחלטת (גם אם הם באים באותה הפקדה/העברה של המעסיק אולם חברת הביטוח מפרידה בינהם ובצדק).

ברובם המוחלט של הכיסויים, נושא השיחרור מתייחס לתשלום הגוף המנהל עבור רציפות החסכון ופיצוי עבור הסיכון שהתממש (אכ"ע). לא הפקדה נוספת שאמורה לשמש לכיסוי ותשמש מעתה לחסכון.

בכל מקרה, אומר שוב, אף אחד לא יהיה נקמני.

אם ראית שינויים בנוחים לרעתך ואתה חושש שמישהו ישים אליהם לב "פתאום" אז באמת לא הייתי מנענע את הספינה ..(למרות שמקרים כאלו הם נדירים. במיוחד בתשלומי אכ"ע לטווח ארוך. ההפסד של החברה הוא מאוד משמעותי ולכן כל מקרה כזה נבחן בשבע עיניים.. סביר שהם לא פספסו משהו לרעתם)

אם יהיו התפתחויות אחרות - יהיה מעניין לשמוע

בריאות טובה

התניית פטור: האמור לעיל הינו הסבר כללי בלבד ואינו מהווה ייעוץ ביטוחי/משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. בכל מקרה ספציפי חובה להעזר בבעל מקצוע המתמצא בתחום הרלוונטי לטובת לבדיקה מקיפה של הבעיה/הנושא הנקודתי שבדיון.
🕒 פורסם בתאריך: 08/04/2021 11:04
אני רואה את המצב באופן שאני פטור מתשלום הםרמיה של האכע ולכן באופן מובנה ההפרשה לאכע אמורה להיות מנותבת לחיסכון, כי מבחינתי עלות אכע כיום היא 0.

לכן יש חברות שמראש קובעות ששחרור מהפקדות הוא רק לרכיב חיסכון ואז באמת אין להן התנגשות בין הפטור מפרמיות וחובת הפקדה לרכיב האכע.

אצלי חברת הביטוח מודה שהיא חייבת להפריש עבורי גם את רכיב האכע. מאחר ואני פטור מתשלום הפרמיה, ויש חובת הפקדה, למה זה יותר הגיוני שחברת הביטוח תקבל את הכסף הזה ואני לא?
🕒 פורסם בתאריך: 08/04/2021 11:07
תוציא את החוזה.

אין לי בעיה לעבור אליו יחד איתך.

אולי יש שם משהו.
🕒 פורסם בתאריך: 08/04/2021 11:11
בתנאים הכלליים שמאוזכרים ברשימה, יש רק התיייסות לפטור מפרמיה ולא לשחרור מהפקדות. באזור האישי של חברת הביטוח לכאורה רשום שיש גם כיסוי לשחרור מהפקדות - אבל לא כמוה את שם הנספח ומספרו באופן מדויק שמאפשר להבין בדיוק מה הנספח. אני אנסה להעלות את זה

עריכה :

העלתי את תצלום המסך מהאתר של חב' הביטוח והדו"ח השנתי, ואת ה"רשימה" של הביטוח והתנאים הכלליים כפי שנמסרו לי על ידי חב' הביטוח