⬅ חזרה לאינדקס

זמן

🕒 פורסם בתאריך: 06/07/2022 22:57
שאלה קצת מוזרה ,אבל מעניינת אותי מאד(כנראה שאלה לפיזיקאים). האם בהיעדר חומר היה זמן? ואם כן באיזה מובן היה קיים?
🕒 פורסם בתאריך: 07/07/2022 19:31
לדעתי כן. יש מה שנקרא flat space-time. לא צריך מסה שתעקם את המרחב. בלי מסה אתה אמור לקבל יחסות פרטית פשוט.

כמו שאנחנו לא צריכים חומר בכל נקודה במרחב כך אנחנו גם לא צריכים חומר בכל נקודה בזמן. הזמן והמרחב קיימים גם אם לא יהיה בהם שום מסה (למשל, פוטונים יכולים להיות קיימים בזכות עצמם והם חסרי מסה. גם לואקום יש אקסיטציות (שאמנם בממוצע 0, אבל יש סטיית תקן) בגלל שדות חשמליים ומגנטיים).
🕒 פורסם בתאריך: 07/07/2022 19:46
זמן נועד לתאר תהליך של שינוי מקונפיגורציה א' לקונפיגורציה ב' ביחס לתהליך אחר וידוע אשר משמש בתור שעון.

כלומר כל עוד יש שינוי אז קיים זמן עבור תהליך שעובר בין הקונפיגורציות.

לא יכול להיות מצב בו אין חומר לחלוטין כפי שמרקר רשם ככה שהשאלה לא ברורה.
🕒 פורסם בתאריך: 07/07/2022 20:29
זו העמדה שאינטואיטיבית גם לי. מעניינת אותי עמדת מי שטוענים להיפך

מה זאת אומרת לא יכול להיות מצב בו אין חומר לחלוטין?
🕒 פורסם בתאריך: 07/07/2022 20:32
מבין איך יהיה מרחב בלי מסה,אבל באיזה מובן יהיה זמן אם אין שום תהליך?

זמן עומד בפני עצמו או שהוא לא יותר מסרגל? אמרו לי בכמה הזדמנויות שבתורות של אינשטיין יש לזמן קיום בפני עצמו. אבל עדיין לא נתקלתי במישהו שהצליח להסביר לי את הנושא בצורה פשוטה. או בכלל. אשמח למשהו כזה
🕒 פורסם בתאריך: 07/07/2022 20:51
גם בואקום יש לך התפתחות קוונטית לפי הזמן. זה מה שנקרא פלקטואציות ואקום. לא צריך שום חומר בשביל זה אלא רק שדות קוונטיים. השדות הקוונטיים משתנים לפי הזמן, אבל אני באמת חושב שהobservables הם 0 בממוצע (כמובן אם אין שדות חשמליים ומגנטיים).

אם יש שדות חשמליים ומגנטיים (כלומר, בממוצע הם לא 0) אז אני כן יכול לראות איך observables משתנים לפי הזמן, אבל אני לא יודע איך לקבל שדות כאלו בלי מסה. (כי צריך אלקטרונים שמאיצים קלאסית נניח. לא מצליח לחשוב כרגע על דרך בלי מסה)
🕒 פורסם בתאריך: 07/07/2022 21:11
המילה מסה לא מדייקת. אני שואל אם הזמן קיים באופן עצמאי מעבר להיותו סרגל שתוחם שינוי. גם שינוי בשדות קוונטיים הוא שינוי או תהליך גם אם לא מערב מסה
🕒 פורסם בתאריך: 07/07/2022 21:18
לפי הפורמליזם המקובל אז שדות קוונטיים בואקום (איפה שאין שום חומר) משתנים. (אני לא יודע אם יש פורמליזם שהם לא משתנים)

מבחינתי חומר זה משהו שיש לו מסה. לא יודע איך אתה מגדיר חומר.
🕒 פורסם בתאריך: 07/07/2022 22:17
אין בסיס נסיוני לענות על השאלה.

יש לפיזיקה המודרנית שתי תיאוריות עיקריות בהן משתמשים לתאר את התופעות אותם אנו רואים בקני מידה שונים ביקום -

דברים גדולים וכבדים מצייתים לתורת היחסות הכללית

דברים קטנים מצייתים לתורת שדות קוונטים

באופן מעניין לשתי התיאוריות האלו יש התייחסות מיוחדת לזמן ויש 'חץ' זמן, כלומר הבדל בין התקדמות לנסיגה.

בשתי התיאוריות לזמן יש תפקיד כקוארדינטה או אם תרצה פרמטר שמכניסים למשוואה המתארת משהו אחר כמו אירוע כלשהו, אך אין לו נוכחות בפני עצמו אלא רק כמשהו שמשפיע על החומר.

@לנצח נתהה
🕒 פורסם בתאריך: 08/07/2022 00:34
אני חושב שאנשים אומרים זמן הם מתכוונים לקצב השינוי של החומר, וממילא אם זה ההגדרה שלך לזמן, אז ברור שאין זמן בלי חומר. אבל אם זמן זה מציאות בפני עצמה, שזה הדעה הרווחת היום, אז זה כמו שיש חוק טבע מים מכבים אש, החוק הזה קיים גם אם לא היה חומר, לא היה לו ביטוי במציאות אבל הוא היה קיים ככוח, אז זה אותו דבר בזמן בלי חומר, זה מציאות של חוק בלי שיש לו ביטוי.

אני לא מתיימר להבין כמו מי שלמד את הנושא, אני רק כתבתי איך שאני תופס את המושג של זמן.
🕒 פורסם בתאריך: 08/07/2022 08:25
לאו דווקא חומר. גם תהליכים באנרגיה נמדדים בעזרת סרגל הזמן
🕒 פורסם בתאריך: 08/07/2022 08:30
באיזה אופן הוא משפיע על החומר?
🕒 פורסם בתאריך: 08/07/2022 08:31
אני שואל באיזה אופן בעולם שלנו לזמן יש ביטוי
🕒 פורסם בתאריך: 08/07/2022 09:59
איך שאני מבין את העניין.

שינוי החומר זה ביטוי לזמן ואין עוד ביטוי.

אני לא מבין איך יכול להיות תנועה בלי זמן, ולכן אני חושב שאולי אפשר לעשות חישובים מתמטיים איך זה עובד אבל לא חושב שאפשר להבין איך עובד דבר כזה.

כמו שאף פעם לא תבין איך שני חלקיקים נמצאים באותו מקום באותו זמן, וכל הסבר שתסביר בעניין, הוא יהיה הסבר רק מתמטי.
🕒 פורסם בתאריך: 08/07/2022 11:05
ההמה שכתבתי במשפט לפני שציטטת
🕒 פורסם בתאריך: 08/07/2022 11:27
אשמח אם תוכל להסביר לי יותר
🕒 פורסם בתאריך: 08/07/2022 11:30
למה צריך להיות משהו מעבר לשינוי בחומר? כרגע אני מבין את הזמן כדרך קלה למצוא את הדרך בעולם. במקום להגיד אני טס לחו"ל כשעץ הפיקוס יצמח בעוד מיליונית מטר אתה אומר שאתה טס עוד נניח שבוע .

איפה לזמן יש קיום מצד עצמו?
🕒 פורסם בתאריך: 08/07/2022 11:37
כי אין לו שום ביטוי אחר.

לא הבנתי מה אתה מתכוון לומר.

נכון

כתבתי לך שאין לו ביטוי, אבל יש אותו בדיוק כמו שיש את הכוח למים לכבות אש אפילו אם אין לנו אש ואין לנו מים.

בגלל שהיום מאמינים שהזמן הוא מציאות בפני עצמה (ושוב לדעתי אי אפשר להבין את זה במושגים של דימויים, אלא אך ורק במושגים מתמטיים) לכן אני כתבתי שהזמן הוא קיים למרות שאין לו ביטוי (בדרך כלל דבר שאין לו ביטוי אין לנו סיבה לחשוב שהוא קיים, אבל בגלל שהוכח שהוא מציאות בפני עצמה לכן כתבתי שלמרות שאין לו ביטוי הוא קיים)
🕒 פורסם בתאריך: 08/07/2022 19:30
זורם עם האנלוגיה.

אז תשלים: המים יכולים לכבות את האש ,כמו שהזמן עושה מה? ולמה?
🕒 פורסם בתאריך: 08/07/2022 20:08
נניח אני אומר לך שעצם נע במהירות 100 קמ"ש דרומה ויוצא מחיפה בשעה חמש

עכשיו תוכל להשתמש בזמן כפרמטר ולדעת היכן הוא נמצא בכל זמן נתון.

גם בתאוריות מתקדמות אין לזמן תפקיד יותר מהותי, רק יותר מורכב.
🕒 פורסם בתאריך: 15/07/2022 22:41
השאלה היא מה אתה מגדיר כמסה, הרי גם לאנרגיה בסופו של דבר יש מסה גם אם אפסית, אז אם היקום מתקיים אז חייב להתקיים זמן(היקום הרי תמיד מתרחב בגלל אנרגיה) והתרחבות היא תהליך שמדריש זמן.
🕒 פורסם בתאריך: 15/07/2022 23:30
קודם צריך להגדיר מה זה זמן

אני לא פיזיקאי אבל לפי הבנתי זמן מוגדר כתנועה של חלקיקים במרחב

המסקנה שבלי חומר אין זמן אז לא, לא קיים זמן לפחות בהגדרה שאני מכיר בלי חומר
🕒 פורסם בתאריך: 15/07/2022 23:39
לפי הבנתי היקום לא מתרחב בגלל אנרגיה ובדיוק הפוך

אנרגיה זה חומר וחומר יוצר כוח משיכה שעושה בדיוק הפוך

ההתרחקות של הגלקסיות שמחוץ לקבוצה המקומית מתרחקות כי יש אנרגיה אפלה שמפעילה כוח נגדי לגרביטציה