⬅ חזרה לאינדקס

תורת המשחקים

🕒 פורסם בתאריך: 11/07/2022 13:55
בתורת המשחקים יש שאלה שהולכת ככה:

שני משתתפים

נותנים למשתתף לחלק מאה דולר בינו למשתתף השני. הוא מחליט כמה לתת לשני וכמה להשאיר לעצמו. למשתתף השני שמורה רק אופציה לסרב לחלוקה, ואז אף אחד מהם לא יקבל כלום.

אם המחלק יחלק שווה בשווה את הסכום, הוא הולך על בטוח. המשתתף השני יעריך את ההגינות ולא יסרב לעסקה.

השטח האפור הוא בין 60 ל80 אחוז - אם המשתתף הראשון ישאיר לעצמו את רוב הסכום, המשתתף השני לא יאהב את זה, אך כנראה לא מספיק כדי לסרב לעסקה. הוא יקלל את המשתתף הראשון בליבו, אך יסתפק בחלקו. זה כמובן תלוי באישיות.

במידה והמשתתף הראשון יחלק לשני דולר בודד וישאיר לעצמו את 99 הדולרים הנותרים, כנראה שהמשתתף השני יפיל את העסקה. הוא יעדיף להעניש את האדם השני ולא לקבל את הדולר המעליב על מנת להעניש את אותו חמדן. ומה אתם הייתם עושים במקומו?

ענו בראשכם על השאלה.

דעתי:

לדעתי יש 3 רמות של בינה, במצב בו אנחנו המשתתף השני ומחולק לנו דולר מתוך מאה הדולרים.

רמת בינה נמוכה (הילדותי) - להפיל את העסקה. לדפוק את השני כי אנחנו ממאמינים בראשינו שהוא דפק אותנו קודם. דולר זה כלום, זה מעליב. לא מגיע לו לקבל טת הכסף, וכדי שהוא ילמד, אני מוכן להוציא על זה את כספי.

רמת בינה בוגרת (המשקיע) - המשקיע הנבון ינתק את רגשותיו השליליים מפעולותיו, ויעדיף לקבל מה שביכולתו במצב הנתון. הוא מבין שחוש הצדק הוא אשליה שקיימת בראשו, וגם אם הוא ישנא את המשתתף ויקלל אותו בליבו, הוא מפריד בין רגשות לעסקים. הוא יקח את הדולר.

רמת בינה גבוהה (המואר) - המואר יפעל בדיוק כמו המשקיע ברמת המעשה, אך עם הבדל אחד - הוא לא יכעס על המשקיע השני. הוא יבין שבדיוק כפי שהוא לא מוכן לשלם דולר כדי שהצד השני יפסיד - הוא גם לא מוכן לשלם בכעס וברגשות שליליים, אלא לשמוח בחלקו על הדולר שקיבל. הוא איננו יודע כמה הצד השני זקוק לכסף ואיננו מפרש את פעולות האחר.

רמת הבינה המוארת ביותר, לא תפיל את העסקה בשל כך גם אם החלוקה תהיה 100 למשתתף הראשון ו0 לו עצמו. הוא יחזור על עקבותיו כפי שבא, שמח וטוב לבב. בעיני זה שווה יותר ממאה דולר.
🕒 פורסם בתאריך: 11/07/2022 14:38
התוכן קצת מוזר בהקשר לכותרת.

לא ברור מה הקשר בין הניסוי הדימיוני להשקעה מחושבת.

ואיך ולמה אתה מחלק את המשתתפים דווקא לרמות בינה בהתאם להחלטתם הספציפית בנושא.

בכלליות במידה וננסה לחבר לחיים עצמם לטעמי הגישה שלך לא טובה מבחינה עסקית.

כשנגיד אתה ניגש למשא ומתן בקשר לנכס או עבודה חדשה יכול מאוד להיות שאתה יודע ששווה לך לשלם יותר או לקבל פחות בגלל תנאים סביבתיים ואישיים נלווים אבל מבחינה עסקית נטו עדיף לך לא לציין ולשדר את זה.

בקישור לדוגמא אתה יכול להבעיר ולשדר לצד השני שלא תתפשר(גם עם אתה כן תהיה מוכן לפשרה מרחיקת לכת בסוף) וככה להביא לתוצאה כלכלית יותר רצויה לך.

בוא נניח שמדובר ב2 מיליון דולר וניתן לך את האפשרות לדבר עם הצד השני לפני ההצעה והבחירה.

אני מאמין שבמידה ותשדר את המסר שאתה בעל "הבינה הגבוה ביותר" (לפי הגדרתך) יש סיכוי יותר גבוה שתצא בלי דולר ובמידה ותשדר שאתה ב"רמת בינה נמוכה ביותר"(לפי הגדרתך) סיכוי הרבה יותר סביר שתצא עם קרוב למיליון דולר.

מה עדיף למשקיע המחושב במקרה הזה?
🕒 פורסם בתאריך: 11/07/2022 14:49
הפסיכולוגיה וההרגלים שלנו התפתחו (בין אם מנסיון חיים ובין אם בהשפעות אבולוציוניות) לחשוב על מערכות יחסים מתמשכות.

שווה לי להוכיח לצד השני שלא כדאי לשחק איתי כדי שאני אקבל חלק מקסימלי מההון.
🕒 פורסם בתאריך: 11/07/2022 14:50
רמת בינה גבוהה מאוד* (המשכיל) - יודע שאם מחלקים כסף סתם ככה מהאוויר אז זה גורם לאינפלציה, וערך הכסף ישחק ממילא היות וכמות אמצעי התשלום במשק תגדל ומי מהם שיחזיק פחות מאשר את כל ה-100 ש"ח יצא מופסד ריאלית. לכן לכל חלוקה שבה הוא יקבל פחות מאשר את כל ה-100 הוא יסרב.

*כמובן שאני ציני ורק מנסה להסביר שהניסוי-מעבדה הזה לא משקף בשום צורה את המציאות.
🕒 פורסם בתאריך: 11/07/2022 15:08
ברור שבמקרה ומערכת היחסים מתמשכת, או שאנו נדבר לפני החלוקה, הכי ישתלם לי כלכלית להעמיד פנים שאני חמום מוח וטיפש ואפיל את העסקה אם וכאשר החלוקה לא תהיה שיוויונית.

ואכן המוח האבולציוני שלנו הורגל לחשוב ככה כי מערכות היחסים בעולמינו הן מתמשכות. היום בגיל 33 אני מבין כמה. תעליב מישהו פעם אחת, זה עלול להתנקם בך בעתיד.

אבל בשאלה שכזאת, שבה האינטרקציה היא חד פעמית, אני אישית הייתי משחרר את זה ומקבל מה שיתנו לי. כך אני ממקסם מה שביכולתי לקבל, אפילו אם זה דולר
🕒 פורסם בתאריך: 11/07/2022 15:16
חברה אנושית צריכה להכיל אנשים עם מגוון תכונות כדי לשרוד. חברה עם מאה אחוז אנוכיים או מאה אחוז אלטרואיסטים לא שרדה.

אני מניח שהאבולוציה (שרובה בתקופה בה השבט היה קטן בהרבה מהעם היום ולכן הסיכוי למפגש חוזר גדול מאשר היום) הביאה לכך שרוב האנשים ירצו להעניש מי שמציע 1-99.
🕒 פורסם בתאריך: 11/07/2022 17:40
נראה לי כמו חוסר הבנה של המשחק הכלכלי. אין שום חשיבות לכמה שקלים יש לך בחשבון בנק ,כי עם רק ביחס לכמה שקלים יש לאנשים אחרים. כך שהרצון לסרב לחלוקה לא הוגנת הוא הגיוני ולא במקרה הוא אחת הסיבות הנפוצות לתחילתן של מהפכות.

דווקא , חוסר ההבנה, מגיע מהצד "הנהנתן" ,כזה שלא מבין חשיבות של כסף, כזה שעתידו הכלכלי מובטח והוא לא דואג אם יקבל שקל שניים או עשרים, או שכמו שאמרה מרי אנטואנט "אם אין לחם תאכלו עוגות"
🕒 פורסם בתאריך: 11/07/2022 17:42
Game theory, I believe, is concerned with strategies in somewhat repeatable conditions.

If you can guarantee the situation can happen only once and will never have any similarities or implications on future interactions then I don't think there's any point discussing it in game-theoretical terms or human terms.

If we are talking about actual humans, they'll have heuristics running in their brains that would assume this interaction might have implications on future interactions, in which case that small loss of money is a fee you're paying to participate in a fairer society that in the greater scheme of things will give a greater benefit to you because the cost of fighting unfairness would be spread over all participants and would likely approach an equilibrium where the cost doesn't need to be paid very often.