⬅ חזרה לאינדקס

מגן מס לא עושה היגיון - ספארק

🕒 פורסם בתאריך: 27/01/2023 11:54
היי,

לפני עשרה ימים מכרתי מניה בהפסד של 275$ מתוך כוונה לקזז את זה עם רווח בגודל זהה ממניה אחרת (לקזז חבות מס עם מגן מס)

דחיתי את הפעולת מכירה בהפסד לתחילת השנה הזאת כדי להקל על הקיזוז, שיקרה "אוטומטית" כי הוא חלק מאותה שנה קלנדרית

מה שאני לא מבין בכלל:

בספארק תחת היתרות מופיעות לי 2 שורות של "מגן מס", אחת ע"ס 3,035 ש"ח ואחת ע"ס 128 ש"ח (תחת "כמות נוכחית")

(באופן מוזר, עבור שתי השורות, ב-"שווי נוכחי" רשום 0)

אני לא מבין איך הם הגיעו למספר הגבוה הזה? אני לא אמור לקבל מגן מס של 250 ש"ח בלבד? (275$ * 0.25 = 69$)

קראתי בשרשור הזה שספארק מנכים מס אחרי סוף החודש...

האם גם מגן מס "מתקבל" אחרי סוף החודש?

אבל גם אם כן.. איך זה מסביר את המספר המוזר והגבוה מדי שמופיע לי עכשיו? (ועוד ב-2 שורות שונות?)

חוץ מזה, לא עשיתי כמעט פעולות בחשבון השנה... אני לא יכול לחשוב על שום דבר אחר שיסביר את זה.
🕒 פורסם בתאריך: 27/01/2023 12:05
הגיוני שמגן מס זה 128₪

אולי השורה השנייה היא שארית של שנה שעברה שעוד לא התאפסה?
🕒 פורסם בתאריך: 27/01/2023 12:09
את התשובה תקבל משירות לקוחות/חדר מסחר של הברוקר.
🕒 פורסם בתאריך: 27/01/2023 12:19
לא.

יש לך הפסד של כ 900 ש''ח שאותו תוכל לקזז מול רווח של 900 ש''ח.

המגן הולך לפי סכום הרווח/הפסד ולא לפי המס שאתה צריך לשלם (קח בחשבון שהמס לא תמיד זהה).

בנוסף, גם עלויות ק/מ נחשבות "הפסד" לצורך החישוב
🕒 פורסם בתאריך: 27/01/2023 12:23
ובנוסף למה שרונן רשם.

חישובי עלות הקניה ותמורת המכירה מתורגמים לשקלים לפי השער היציג, וזה הבסיס לחישוב, יכול להיות מצב שהפסדת בחישוב דולרי אבל אין בכלל הפסד הון ולכן אין מגן מס
🕒 פורסם בתאריך: 27/01/2023 13:16
תודה על ההבהרה...

אני מבין עכשיו שאצטרך למכור ברווח של פי 4 כדי לקזז את המגן מס (למכור ברווח של 275$ * 4 = 1100$)

לגבי עמלות המסחר - לא ממש עושה היגיון, לא קניתי או מכרתי כמעט חוץ מזה והפעולה עלתה 5$

התאוריה שהמגן מס הוא איכשהו משנה שעברה היא מעניינת, אם כי בשרשור שציטטתי דובר על "כמה ימים אחרי סוף החודש" וזה כבר עבר. אבל אולי הנתונים באמת פשוט בדיליי גדול והם בכלל לא זמן אמת?

מצרף לכם צילומי מסך של העסק למקרה שאני לא מסביר טוב...

{

"lightbox_close": "Close",

"lightbox_next": "Next",

"lightbox_previous": "Previous",

"lightbox_error": "The requested content cannot be loaded. Please try again later.",

"lightbox_start_slideshow": "Start slideshow",

"lightbox_stop_slideshow": "Stop slideshow",

"lightbox_full_screen": "Full screen",

"lightbox_thumbnails": "Thumbnails",

"lightbox_download": "Download",

"lightbox_share": "Share",

"lightbox_zoom": "Zoom",

"lightbox_new_window": "New window",

"lightbox_toggle_sidebar": "Toggle sidebar"

}

אדבר עם הברוקר אם צריך... (לא יודע אם יש להם תמיכה... אני תמיד מתקשר לחדר מסחר ואז זה קצת מוזר)

תודה וסופ"ש נעים
🕒 פורסם בתאריך: 27/01/2023 19:11
אם לדייק, עושים 2 חישובים שונים - "ריאלי" (במקרה הזה דולרי) ונומינלי (כלומר שקלי).

כלומר פעם אחת מסתכלים על התמורה במכירה בשקלים (לפי השער ביום המכירה) פחות עלות הקניה בשקלים (לפי השער ביום הקניה).

פעם שניה מחשבים את ההפרש הדולרי וממירים לשקלים לפי השער ביום המכירה.

אם יש הפסד בשניהם, ההפסד לצרכי מס הוא ההפסד הקטן מבין השניים.
🕒 פורסם בתאריך: 27/01/2023 20:41
ההודעה שלי לא מתפרסמת כי צירפתי תמונה... אז פשוט אפרסם שוב

~~~

תודה על ההבהרה...

אני מבין עכשיו שאצטרך למכור ברווח של פי 4 כדי לקזז את המגן מס (למכור ברווח של 275$ * 4 = 1100$)

לגבי עמלות המסחר - לא ממש עושה היגיון, לא קניתי או מכרתי כמעט חוץ מזה והפעולה עלתה 5$

התאוריה שהמגן מס הוא איכשהו משנה שעברה היא מעניינת, אם כי בשרשור שציטטתי דובר על "כמה ימים אחרי סוף החודש" וזה כבר עבר. אבל אולי הנתונים באמת פשוט בדיליי גדול והם בכלל לא זמן אמת?

מצרף לכם צילומי מסך של העסק למקרה שאני לא מסביר טוב...

i.imgur. ------ com/Q7fUxAO.png

אדבר עם הברוקר אם צריך... (לא יודע אם יש להם תמיכה... אני תמיד מתקשר לחדר מסחר ואז זה קצת מוזר)

תודה וסופ"ש נעים
🕒 פורסם בתאריך: 27/01/2023 21:32
איך בדיוק הבנת את זה?

אם יש לך הפסד של 950 ש"ח אתה צריך למכור ברווח של 950 ש"ח כדי לקזז אותו.
🕒 פורסם בתאריך: 27/01/2023 22:43
חדשות מזעזעות...

תודה על ההתייחסות.

אני לא מבין את ההודעה שלך אז:

איך המשפט בבולד והמשפט בקו תחתון מסתדרים?

אם הרווח הוא 900 אז המס הוא 225

אז או שהמגן מס שווה לרווח (900) או שהוא שווה אל המס לשלם (225)

אבל אם המגן מס הוא לפי הרווח כמו שאתה חוזר ואומר אז איך בדיוק 900 מגן מס מתקזזים מול 225 חבות מס (כשאמכור ברווח של 900)? ישאר לי עדיין הרבה מגן מס - 675.

תודה!
🕒 פורסם בתאריך: 27/01/2023 22:47
אני אסביר שוב - המגן הוא ההפסד ואתה מקזז אותו מול רווח.

את המס מחשבים אחרי הקיזוז. אתה לא מקזז "מגן מס" מול "מס שאתה חייב", פשוט כי המס (באחוזים) יכול להיות שונה בין הרווח להפסד.

במילים אחרות, אם הפסדת 900 ש"ח אתה יכול לקזז את זה מול רווח של 900 ש"ח. זה לא משנה מה גובה המס שהיית אמור לשלם על הרווח או על ההפסד.
🕒 פורסם בתאריך: 27/01/2023 23:04
תודה, נראה לי שהאסימון נופל...

וב"המס (באחוזים) יכול להיות שונה בין הרווח להפסד" אני מניח שאתה מכוון להבדלים בין מיסוי ני"ע בארץ לבין ני"ע זר וכיו"ב.

אבל אגב - איך זה מסתדר, למשל, אם אני מקזז 1,000 ש"ח הפסד במניות חו"ל (25% מס) עם 1,000 ש"ח רווח במניות בארץ (20% מס)?

פשוט לא יגבו ממני מס בשנה שדבר כזה קורה? אחוז המס השונה של חו"ל מול הארץ "נהיה לא רלוונטי"?

שוב תודה על הסבלנות...
🕒 פורסם בתאריך: 27/01/2023 23:09
דוקא במקרה הזה המס זהה, אבל יש מקרים אחרים שבהם המס שונה.

כמו שאמרתי, במקרה של חו"ל המס זהה. אבל נניח לצורך העניין שיש לך הפסד הון של 1000 ש"ח מסוג כזה שחייב ב20% מס, ואח"כ יש לך רווח הון של 2000 ש"ח מסוג כזה שחייב רק 10% מס (סתם לצורך הדוגמא והחישוב הפשוט).

במקרה כזה מקזזים מה2000 ש"ח רווח 1000 ש"ח הפסד ואתה נשאר עם 1000 ש"ח שאתה חייב לשלם עליהם 10% מס. כלומר אתה חייב 100 ש"ח מיסים.

אם היית מחשב לפי "מגן מס" ולא לפי רווח/הפסד, היית יכול בטעות להגיע למסקנה שיש לך מגן של 200 ש"ח (20% מ1000) שאתה מקזז מול 200 ש"ח חבות מס (10% מ 2000) ואתה נשאר עם 0 ש"ח חבות מס, אבל לצערך (או שמחתך) זה לא מה שאומר החוק. לפי החוק במצב כזה יש לך חבות של 100 ש"ח.
🕒 פורסם בתאריך: 27/01/2023 23:25
תודה. הנושאים האלה כ"כ מבלבלים ולא אינטואיטיביים (לפחות בשבילי) אבל עזרת לי להבין...

אגב, וזה כבר חצי לצורך ההתפלפלות, אם בדוגמא הזאת חצי מהרווח שלי היה ב- 10% מס וחצי היה ב- 15% מס...

איזה רווח היו מקזזים קודם? את ה- 10% ואז הייתי משלם 15% מס על הרווח של ה- 1,000 ש"ח? להפך?

(לא יודע למה חשבתי שהמס על ני"ע בארץ הוא 20%...)
🕒 פורסם בתאריך: 27/01/2023 23:32
זה תלוי בשאלה למה המס שונה ואיך בדיוק מחשבים אותו.

בגדול, אין באמת מצב שעל אותו סוג הכנסה יהיה לך מיסוי שונה קטגורית באותה שנה.

יכול להיות שיש מדרגות (כמו למשל בשכר), ואז זה לא באמת משנה מול מה מקזזים כי החישוב הוא לפי סה"כ הרווח השנתי.

יכול להיות שאלו הכנסות מסוגים שונים, ואז קודם מקזזים מול רווח שהוא מאותו סוג של ההפסד וכו. בקיצור, זה יכול קצת להסתבך פה, אבל אלו מקרים די נדירים.

לרוב באמת זה יהיה 25% מס בשני המקרים (גם ברווח וגם בהפסד). אבל חשוב לדעת שלא תמיד ולכן הקיזוז הוא של הרווח/הפסד ולא של המס עליהם.
🕒 פורסם בתאריך: 02/02/2023 19:43
מעדכן שהבנתי את החישוב.

בעיני הנושא מבלבל מאוד.

@roneng

המגן מס הוא לא ההפסד, אלא "נכס פוטנציאלי ששוויו הוא החיסכון העתידי בתשלומי מס".

"כאשר אנו מוכרים נייר ערך בהפסד, הוא מעניק לנו הגנה מתשלום מס עתידי ביחס ישר לסכום המס שהיינו אמורים לשלם אם היינו מרוויחים את אותו סכום בדיוק. לדוגמא, אם מכרנו מניה בהפסד של 1,000 ₪, אנו נקבל מגן מס בגובה 250 ₪."

(ibi .co .il/ trade/stock-market-taxation)

המגן מס הוא לא 1,000 ש"ח.

אמנם הפסדתי 275$

אבל קניתי את המניה כשהשער היה 3.23 ומכרתי כשהשער היה 3.38

פנית הקניה במינוס ופעולת המכירה בפלוס:

var buy = 122.79*3.23*20 (price*usdToIls*units)

var sell = 109.63*3.38*20 (price*usdToIls*units)

minus buy (money out) plus sell (money in) times 0.25 = 130 ILS

עדיין ה- UI בספארק רע.
🕒 פורסם בתאריך: 02/02/2023 19:51
זה חד משמעית לא נכון!

אם מוכרים נייר בהפסד הוא נותן הגנה מתשלום מס עתידי על רווח בגובה אותו הפסד.

כן, על זה כבר דיברנו כמה הודעות למעלה:

ההפסד הוא הנמוך מבין ההפסד הריאלי והנומינלי (כלומר המספר שקרוב יותר ל0)

הרווח הוא הנמוך מבין הרווח הריאלי והנומינלי (כלומר המספר שקרוב יותר ל0)

אם באחד החישובים (ריאלי/נומינלי) יוצא רווח ובשני הפסד אז לצרכי מס אין לא רווח ולא הפסד (כלומר רווח/הפסד של 0)
🕒 פורסם בתאריך: 02/02/2023 21:24
המשפט השני נכון, אבל אתה בדעת מיעוט לגבי המשמעות של הנתון שנקרא "מגן מס".

זה לא המקום היחיד בו ראיתי את ההגדרה הזאת (בנוסף למערכת הספארק עצמה).

מעבר לזה, אני מנחש שבדוח למס הכנסה שמעביר מגן מס משנה לשנה - זו המשמעות גם שם (מגן מס = ההגדרה מלמעלה = 25% מסך ההפסד).

המיסוי הוא על הריאלי, הרווח הנומינאלי לא בא לידי ביטוי. לא יורד לסוף דעתך.

אבל אולי זה מתקשר לחוסר הסכמה שלנו על המשמעות של "מגן מס".
🕒 פורסם בתאריך: 02/02/2023 21:47
אין פה עניין של דיעה, יש עניין של חוק.

"מגן מס" זה לא הגדרה שקיימת בחוק. יש הפסדים שאפשר לקזז מול רווחים ויש הפסדים מועברים משנים קודמות. אין דבר כזה "מגן מס".

אין בדו"ח מס שום דבר שנקרא "מגן מס" ולכן גם אי אפשר להעביר "מגן מס" משנה לשנה.

מה שיש זה הפסדים, ואותם אפשר להעביר.

יש 2 דרכים לחשב רווח:

1. נומינלי.

2. ריאלי (צמוד למדד).

במקרה של נכס שנקוב במט"ח, שע"ח משמש כ"מדד" לצורך חישוב הרווח הריאלי.

במילים אחרות:

1. חישוב שקלי לפי השער ביום הקניה והמכירה.

2. חישוב דולרי, כאשר את הרווח ממירים לש"ח לפי השער ביום המכירה.

אין קשר למגן מס. זאת פשוט הדרך שבה מחשבים רווחים.
🕒 פורסם בתאריך: 03/02/2023 00:08
תודה על החידוד לגבי ההתייחסות של החוק ומה ממלאים בטפסים (שמעבירים "הפסדי הון" ולא "מגן מס").

אבל יש דבר כזה "מגן מס", גם אם זו המצאה מהמח הקודח של מנהלי בתי ההשקעות.

על זה שאלתי במקור, וזה המשמעות של המושג שמופיע לי בספארק. וכן מקזזים "מגן מס" כנגד "חבות מס".

לגבי הדוגמא המקורית שלך:

אולי זה מסביר למה "מגן מס" הוא מושג לא שימושי בחלק מהסיטואציות, אפילו רע, אבל זה מושג קיים ובשימוש. עובדה.

ואפילו, מצאתי עוד מישהו שמשתמש במושג בדרך "שלך" (ובעיני מבלבלת יותר: "מגן מס" = ההפסד):

( hon. co. il/%D7%94%D7%9E%D7%A1-%D7%A2%D7%9C-%D7%A8%D7%95%D7%95%D7%97%D7%99%D7%9D-%D7%91%D7%95%D7%A8%D7%A1%D7%94-%D7%9B%D7%9E%D7%94-%D7%9E%D7%A9%D7%9C%D7%9E%D7%99%D7%9D-%D7%95%D7%90%D7%99%D7%9A-%D7%90%D7%A4/ )

אני חושב שדווקא ויקיפדיה עושה את העבודה הכי טובה, כשהיא תוחמת את המושג "מגן מס" לשנה קלנדרית אחת, ומבהיר שזה משהו בשימוש פנימי של בית ההשקעות:

( he.wikipedia .org /wiki/%D7%9E%D7%A1_%D7%A8%D7%95%D7%95%D7%97_%D7%94%D7%95%D7%9F )

---

שוב לא יורד לסוף דעתך. אל מה אתה מתייחס כאן? (זה מקביל למספור של פסקה לפני?)

בכל מקרה, אני שואל על מיסוי של ני"ע זר.

אין שני חישובים לני"ע אחד (בהנחה שאני לא טועה פה). יש חישוב לני"ע ישראלי (ריאלי, צמוד מדד), ויש חישוב לני"ע זר (ריאלי, ""צמוד שע"ח"").

בשני המקרים זה ריאלי.

כמו שמוסבר גם כאן (אותו לינק מלמעלה):

אני הייתי מנסח את זה פשוט (עבור ני"ע זר):

רווח ריאלי = (סך הוצאה בקנייה * שע"ח ברגע הקנייה - סך הכנסה במכירה * שע"ח ברגע המכירה)

ובהנחה שהרווח הריאלי גדול מאפס, מס = 25% * רווח ריאלי.

אם אנחנו בעצם אומרים את אותו דבר... מה טוב
🕒 פורסם בתאריך: 03/02/2023 01:08
אין. זאת המצאה שלהם.

לא.

מקזזים רווח כנגד הפסד.

מבחינת מס הכנסה אין דבר כזה קיזוז של מגן מס מול חבות מס.

וזה לא משנה מה אתה או בית ההשקעות שלך ימציא. מי שקובע מה איך מחשבים מיסים זה מס הכנסה ולא בית ההשקעות.

קייים, שגוי ומבלבל.

תקרא טוב מה הם רשמו. הם לא דיברו על קיזוז מס כנגד מס אלא קיזוז הפסד מול רווח.

התיחום לאותה שנה קלנדרית לא רלוונטי. זה סתם מגבלה של בתי ההשקעות בארץ, אם אתה רוצה לקזז בין שנים תצטרך להגיש דו"ח בעצמך.

אגב, הייתי אומר שההסבר בויקיפדיה אפילו מטעה (לפחות על בסיס הפסקה שציטטת) כי הוא טוען (בשגגה) שאפשר לקזז רווח מול הפסד רק באותה שנה מס.

כן.

ועל זה עניתי.

"נכס שנקוב במט"ח" כולל גם ני"ע זר שנקוב במט"ח.

אתה טועה.

תקרא שוב את ההסבר שלי.

לא נכון. כלומר זה נכון רק בתנאי שהרווח הריאלי גדול מהרווח הנומינלי.

תקרא שוב את ההסבר שלי.
🕒 פורסם בתאריך: 03/02/2023 11:20
שמתי לב עכשיו שהייתה לי פה טעות הקלדה, וכבר מאוחר מידי לערוך.

אמור להיות:

זה נכון רק בתנאי שהרווח הריאלי *קטן* מהרווח הנומינלי.

כמו שאמרתי בהודעות הקודמות, המס הוא על הרווח הקטן (בערך מוחלט) מבין השניים. (יותר נכון המס הוא החציון בין [רווח נומינלי, רווח ריאלי, 0] )
🕒 פורסם בתאריך: 03/02/2023 13:49
אוקי... השרשור הזה (שאתה גם מעורב בו) עשה לי הרבה סדר (לקח הרבה זמן אבל זה קרה):

hasolidit .com/kehila/threads/%D7%97%D7%A9%D7%99%D7%91%D7%95%D7%AA-%D7%9E%D7%98%D7%91%D7%A2-%D7%94%D7%91%D7%A1%D7%99%D7%A1-%D7%A9%D7%9C-%D7%A7%D7%A8%D7%9F-%D7%AA%D7%A2%D7%95%D7%93%D7%94.8096/

מסכם לעצמי סוג של...

רווח נומינאלי = מחיר מכירה במט"ח כפול שער המט"ח ביום המכירה פחות מחיר הקנייה במט"ח כפול שער המט"ח ביום הקנייה

חישוב ריאלי = מחיר מכירה במט"ח כפול שער המט"ח ביום המכירה פחות מחיר הקנייה במט"ח כפול שער המט"ח ביום המכירה (או קיצור דרך: רווח בדולרים * שער מט"ח ביום המכירה)

(1) החישוב הריאלי (עם ההתאמה המחודשת של השער מט"ח) הוא הפעולה המקבילה לפעולת ההתאמה לאינפלציה (מדד המחירים) כשעושים קנייה בשקלים ומכירה בשקלים.

(2) באופן כללי, בזה שאנחנו ממסים את הרווח הנמוך מבין הנומינלי והריאלי אנחנו רוצים לבוא לקראתך בזה ש"נדפקת" בשל עליית אינפלציה או ירידת שער חליפין (היחלשות הדולר).

(3) כמו כן, כל העסק מתאים למדיניות של המדינה לא למסות רווחי FOREX. אם שם לא ממסים, אז גם פה לא צריך למסות. וכאן אפילו "מפצים" אותך על ירידת הדולר. אפשר לדייק ולהגיד שמדיניות המס לא רק נמנעת מלמסות רווחים כתוצאה משע"ח אלא ממש מנטרלת הן רווח והן הפסד כתוצאה שע"ח - כלומר "באה לקראתך" בדמות מיסוי נמוך יותר, כשצריך. [מצד שני, גם ה"מגן מס" או ה"הפסד" שאתה מעביר לשנה הבאה, להבנתי מחושב לפי הרווח הנמוך יותר; אז אולי אין פה באמת "לבוא לקראתך"]

זה גם חיזק אצלי למה מטבע הבסיס לא רלוונטי כשקונים נכס, מה שטענת בשרשור האחרון שפתחתי:

hasolidit .com/kehila/threads/%D7%A9%D7%A2%D7%A8-%D7%94%D7%93%D7%95%D7%9C%D7%A8-%D7%A9%D7%A7%D7%9C-%D7%9C%D7%A7%D7%A0%D7%95%D7%AA-vt-%D7%9B%D7%9F-%D7%A2%D7%95%D7%93-%D7%A9%D7%A8%D7%A9%D7%95%D7%A8-%D7%A2%D7%9C-%D7%96%D7%94.26046/

למען ההגינות הטענה שכתבת בשרשור שציטטתי היא יותר עמוקה - שלמטבע בסיס אין חשיבות בכלל כי הנכס שאתה מחזיק ביד, המניה, הוא ריאלי. ושלמעשה שלב המיסוי הוא המקום היחיד בו יש חשיבות למטבע שבו קנית את הנכס (כי שער הדולר יכול לעלות - ואתה תהנה מהעלייה "בחינם" - בכך שתמוסה ריאלית ולא נומינאלית).

אבל למען האמת לא השתכנעתי בזה ב- 100% כי בסוף אם הכלכלה האמריקאית תיחלש מאוד למרות שהנכס שאני מחזיק הוא ריאלי ואפילו פועל בכל העולם, הדולר ייחלש, והרווח שלי כשאמיר חזרה לשקלים יהיה נמוך יותר. כלומר יש סיכון מטבע חוץ נפרד כשקונים מניה בדולרים - סיכון של שקיעה של הכלכלה האמריקאית וכתוצאה מכך היחלשות הדולר. וזה לא סיכון שבהכרח קורלטיבי לביצועים של המניה שאני מחזיק. (יש לשער שהיחלשות הכלכלה האמריקאית ישפיע לרעה גם על הביצועים של המניה - אבל זה לא אחד לאחד. זה לא אותו סיכון. ואני כן חשוף לסיכון של ירידת הדולר, רק כי קניתי את הנכס בדולרים).

תודה רבה על העזרה - בכל 3 השרשורים האלה :)

אם עדיין יש נקודה של חוסר הבנה אצלי, אשמח שתאיר...

לגבי המושג "מגן מס", אני לא מסכים איתך כי הגישה הזאת יוצרת בלבול על בלבול.

לדאבוננו המושג הזה קיים. להתעלם ממנו רק כי הוא רע לא עוזר... צריך להגיד שהוא רע ולציין את החסרונות שלו, ולהבהיר מה באמת עומד מאחוריו ואשכרה חשוב, אבל אי אפשר להתעלם ממנו. הוא קיים ובשימוש (אפילו רווח).
🕒 פורסם בתאריך: 03/02/2023 14:17
יש מליון שרשורים בנושא. חפש "גידור".

באמת שאין לי כוח להיכנס לעוד דיון כזה.

אבל בוא נשאל ככה, נניח שאני קונה קרן מחכה סנופי בשם CSPX. זאת קרן שנסחרת גם בדולר גם באירו גם בשקל וגם בפרנק.

אתה באמת חושב שיש הבדל (חוץ מהמיסוי) אם אני קונה את הקרן באירו או בפרנק שוויצרי?
🕒 פורסם בתאריך: 03/02/2023 14:29
שמח על הלייק, כנראה אני מתחיל להבין קצת... (אבל וואו זה לא אינטואיטיבי...)

האמת שכן, זה נראה לי הגיוני לגמרי.

הייתי אפילו אומר שהדוגמא שלך מבהירה את הפואנטה שלי...

מצטט מויקי:

(ההגדרה "מטבע חוץ" - he.wikipedia .org/wiki/%D7%9E%D7%98%D7%91%D7%A2_%D7%97%D7%95%D7%A5 )

השער חליפין של כל מדינה נקבע (אולי בעיקר) כתוצאה מגורמים כאלה, "תלויי-מדינה",

ולא רק כתוצאה מהביצועים של החברות שבמקרה נסחרות בבורסה של אותה מדינה (זה קשר חלש בהרבה).

השער חליפין משפיע על שורת הרווח שלך.

מתקשה לראות how you can go around that...

פתחנו פה כבר שני נושאים אז אני אוותר על פתיחת נושא שלישי... :) אבל זה הראש שלי בכל מקרה...
🕒 פורסם בתאריך: 03/02/2023 14:38
זה באמת הגיוני?

גם אם זה *בדיוק* אותו נייר? (כמו בדוגמא הזאת)

גם אם אפשר להמיר בין הגרסאות של הנייר בקלות (תמורת עמלה זניחה)?

אתה באמת חושב שאם אני קונה עכשיו CSPX באירו ועוד שנה רואה שהגרסה בדולר "עשתה יותר" אני יכול פשוט לקבל כסף מתנה אם אני ממיר בין הגרסאות?

לא יודע, לא נראה לי הגיוני כלכך...

שער החליפין תלוי מדינה.

שווי המניה תלוי במטבע שבו אתה מודד את השווי.

תחלק ביניהם ותראה ששווי המניה אומנם נמדד במטבע מסויים, אבל לא תלוי בו.

הוא לא. הוא משפיע על החישוב שלך ועל המדידה, אבל הוא לא משפיע על הרווח ה"ריאלי" שלך (כלומר הוא לא משפיע על כמה "שקי אורז" אתה יכול לקנות במכולת).
🕒 פורסם בתאריך: 03/02/2023 14:44
הדוגמא הזאת לא רלוונטית, כי מן הסתם כשתמיר את הנייר שלך מכזה שנסחר באירו לכזה שנסחר בדולרים, ילקח בחשבון השער חליפין באותו רגע.

ולא השער חליפין שהיה לפני העלייה בדולר לעומת האירו.

(גם אם אתה ממיר בסוף לשקל, זה לא רלוונטי. זה הזמן שבו קרתה ההמרה שמשנה - השע"ח של איזו נקודת זמן נלקח עבורך בחשבון)

בנקודת זמן אחת, נכון - שווי המניה רק נמדד במטבע.

על פני זמן, שווי המניה גם נמדד במטבע וגם תלוי בתנודות במטבע. (והרי אנחנו מחזיקים נכסים יותר ממילישנייה אחת)

אם הדולר עלה מ-4 דולר כשקניתי את המניה אל 400 דולר כשמכרתי אותה, ברור שאני יכול לקנות הרבה הרבה יותר שקי אורז (וגם למבורגיני)

(מאשר אם הייתי קונה את המניה באירו, והאירו לא היה זז ביחס לשקל).

עריכה:

אגב, בשרשור המקורי כתבת:

ובכן, כן הייתי אומר שההשקעה שלי צמודה לדלק.

זה אחד מהסיכונים.

תשמע, אולי מט"ח זה סיכון שאי אפשר (ואפילו לא כדאי) לנטרל אותו (בכלל \ בצורה אפקטיבית \ בצורה שמצדיקה את היחס עלות תועלת).

אבל מטבע חוץ זה סיכון קיים ונפרד. זה כל הטיעון שלי... טיעון עקרוני, ככל הנראה בלי השלכות פרקטיות משליכות לכת.
🕒 פורסם בתאריך: 03/02/2023 14:55
לא נכון.

זה אותו נייר בדיוק ואפשר להמיר 1:1 בין יחידה שנסחרת במטבע X ליחידה שנסחרת במטבע Y.

נמדד במטבע != צמוד למטבע.

לא אם מחיר המניה ירד בהתאם.

אתה מניח שהמניה צמודה למטבע, ואז מנסה להוכיח שהיא צמודה. המניה לא צמודה למטבע.

אם מניה אחת שווה 10 שקי אורז, אז גם אם הדולר עלה ועכשיו אפשר לקנות פי 10 יותר שקי אורז עבור כל דולר, עדיין תקבל רק 10 שקי אורז עבור כל מניה (בהנחה שהמניה "לא זזה").

מושפע? אולי כן. יש סיכון מסויים? אולי כן (אבל מאוד זניח).

צמוד? ממש ממש לא.

אם הדלק עולה פי 10 זה לא אומר עכשיו שחברת המשלוחים פתאום שווה פי 10 יותר או פי 10 פחות. זה רק אומר שההוצאות שלה גדלו ושהיא בהתאם גם תשנה אתה מחירים שהיא גובה. שולי הרווח שלה (באחוזים) לא משתנים בטווח הארוך בגלל שינוי במחיר הדלק.

לא, הוא לא קיים.

גם ברמה העקרונית.
🕒 פורסם בתאריך: 03/02/2023 15:06
לא מבין מספיק בהמרה של ני"ע ולכן לא יכול להתייחס...

לא מבין איך אתה יכול להגיד את זה.

ברור לגמרי שאם הדלק פי 10 חברת המשלוחים שווה פחות.

מאיפה לך שמחיר הדלק יחזור לרדת?

כל עוד אין לאף אחד מאתנו כדור בדולח, החברת משלוחים צריכה וחייבת להיות שווה פחות.

ואם כתוצאה מהעלאת המחיר אין לה כבר יתרון תחרותי מול נגיד... שירות רחפנים או משהו?

או שהצרכנים שמתשמשים בחברת המשלוחים יגידו לעצמם: כל עוד זה המחיר זה לא שווה לי להשתמש בשירות (אני מעדיף להוציא את הכסף הזה על סנדוויץ')?

(סתם דוגמאות)
🕒 פורסם בתאריך: 03/02/2023 15:26
אתה מוזמן ללמוד ולחפש על זה מידע או פשוט לקבל את מה שאני כותב.

למה?

אתה חושב שכל שווי החברה זה מלאי דלק ששווה עכשיו פחות? יש להם בכלל מלאי דלק?

מי אמר שהוא ירד?

חד משמעית לא נכון.

חברת משלוחים זאת לא חברה שמחזיקה מלאי דלק גדול (וגם אם הייתה, הפגיעה היא זמנית).

חברת משלוחים עושה דבר אחד - מעבירה חבילות ממקום למקום תמורת תשלום.

אם הדלק עלה זה אומר שהעלויות של כל החברות עלו ולכן כולם יעלו מחירים ובסוף שולי הרווח של החברה לא ישתנו (ההפרש בין המחיר שעולה לחברה לעשות משלוח לבין המחיר שבו היא מוכרת את המשלוח).

נניח שיש מתחרה אחד כזה ונניח שיש לקוח אחד כזה, זה בשוליים.

שרות רחפנים בסוף גם תלוי במחיר הדלק (מחיר החשמל הרי גם יושפע) אז גם הם יעלו מחירים, גם אם פחות

ואולי חלק קטן מהלקוחות לא יזמינו משלוח, אבל זה לא ברמה ששווי החברה יורד ב90%.

לפי ההגישה שלך גם מפעלים יפשטו רגל כי הם ימכרו פחות לחנויות כי החנויות ימכרו פחות כי פחות אנשים קונים כי מחיר המשלוח עלה.

אז מבחינתך גם חברה שיש לה מפעלים שמייצר מחשבים (או כל מוצר אחר) פתאום *צמודה* למחיר הדלק?

ברור שלשינוי חד יש השפעה על כל המשק, אבל ההשפעה קטנה בהרבה מהשינוי במחיר הדלק, והיא לא שונה במיוחד לחברת משלוחים מול מפעל לייצור צעצועים.
🕒 פורסם בתאריך: 03/02/2023 20:58
יש לי התנגדות גם לחלק מהדברים האחרונים שכתבת (וגם קצת גלשנו - הטיעון המקורי שלי היה על היחלשות הכלכלה האמריקאית, שישפיע לרעה על חוזק הדולר, ובלי קשר לחוזק והביצועים של החברה הספציפית שאת המניה שלה אני מחזיק והיא נקובה בדולרים).

אבל אולי בשביל שזה יהיה דיון מעמיק יותר אני אנסה לקרוא קצת ולחזור חכם יותר...

תודה על כל העזרה, דייקת אותי בהרבה דברים
🕒 פורסם בתאריך: 04/02/2023 12:35
לאחר שקראתי את השרשור הזה בדקתי את הדיווחים במערכת ספארק של מיטב.

הורדתי את קובץ התנועות של דצמבר 2022 - ינואר 2023.

מה אגיד לכם? ברדק זו מחמאה.

בדרך כלל כשאני מקבל דיבידנד ממנייה X או ריבית מאג"ח Y מופיעות שתי שורות לאחר מכן שכתוב מס תקבולים (הפקדה) ושורה עוקבת מס לשלם (משיכה).

בסדר, מובן, ברור אבל לא מוסיפים את % המס על הריבית או הדיבידנד.

צריך להיכנס לביזפורטל כדי לאמת את המספרים כי למדינה יש חוקים שונים ל% המס שתלוי בנייר המסוים, לפעמים 25% ולפעמים 15%.

ועכשיו הינה הטוויסט - אם קיבלתם 3 דיבידנדים מ 3 ניירות באותו יום, תנחשו מה?

הם רושמים סכום גלובלי עבור 3 הניירות [ולא פרטני] של המס לשלם והמס ששולם, אלה-ייסטור, לך תחפש מי, מה, מו, מה.

לא אלאה אתכם יותר אבל בינואר ראיתי עוד שורת מס חדשה בשם 'מס עתידי'. ווט דה פאק זה מס עתידי? כבר שילמתי את המיסים וזה ירד מהמזומנים שלי בחשבון.

כשצלצלתי לשירות לקוחות נאמר לי "זה מה שהמערכת חושבת"

דרשתי דו"ח ידני מפורט על כל נייר ונייר, ממתין............

אני מציע לכם גם כן לבדוק את דוח התנועות שלכם.

אולי @OrZ יכול הוסיף משהו לדיון כי האפליקציה שפיתח בשם 'שווי' עובדת על נתוני קובץ התנועות.

אני מודע לזה שהבעיה לא במיטב אל אצל כל בית השקעות שמשתמש באורדרנט/ספארק.

פקעקטה מערכת. טובה למסחר אבל לחשבונאות אתם יודעים לאן אפשר לדחוף אותה...
🕒 פורסם בתאריך: 04/02/2023 13:07
לפי מה שאני שמתי לב

מס עתידי, מופיע במשיכה והפקדה, ובסופו של דבר תמיד הסכום הסופי שלו הוא 0

מס לשלם, מופיע אחרי מס עתידי, וזה בעצם החישוב המדוייק יותר של המס, גם הוא מופיע במשיכה והפקדה ובסוף מתאפס.

שני אלה (עתידי ולשלם) לא משפיעים על היתרה בחשבון כלל.

השלישי זה מס ששולם, בשלב הזה המס לשלם הופך למס ששולם (קניה) וזה כן משפיע על היתרה בחשבון.
🕒 פורסם בתאריך: 04/02/2023 14:45
הם לא כותבים במערכת את המטבע (דולר\שקל) ליד הסכומים, זה כבר אומר הכל...

אגב, עשיתי שלשום עסקת מכירה שוות-ערך כדי לקזז את המגן מס. בנתיים ירד לי ממנו 8 ש"ח (איך זה הגיוני? לא יודע. אבל אתן לזה עוד יום עסקים להתעדכן).

לבסוף, אולי בהשראת השיחת טלפון שלי איתם, הם הואילו בטובם להעלים את השורת מגן מס של 2022 (בטלפון דווקא אמרו לי שזה ייעלם בעוד חודש). כשהיו 2 שורות אגב, לא הייתה לי דרך להבחין איזו שורה מתייחסת לאיזו שנה.

סוף ראנט...