⬅ חזרה לאינדקס

החזרי הלוואות

🕒 פורסם בתאריך: 27/02/2023 23:51
שלום לכולם

יש ברשותי 2 הלוואות, ואני מעט מתלבט לגבי עתידם.

הלוואה ראשונה מברוקר בחו"ל (כנגד תיק השקעות קיים), בסך של כ- 190 אלף דולר, נלקח בריבית משתנה של 3.6% + SOFR חודשי (כיום עומד על סביבות ה 8.1%). כרגע משלם ריבית חודשית מתוך תיק ההשקעות, ובימים של עליות בשווקים מקצץ מהקרן.

הלוואה שניה בסך של כ 300 אלף שקל, בהלוואה 2.5% צמוד למדד. כרגע משלם רק ריבית מתוך התזרים השוטף, עוד חצי שנה מתחיל להחזיר גם קרן.

1. מתפנה לי כעת סכום של כ 200 אלף שקל, ואני מתלבט האם:

א. לפרוע את הלוואה בישראל (קראתי הרבה בפורום נגד הלוואות צמודות מדד), מה שגם יקל על התזרים השוטף.

ב. להמיר לדולר (ולספוג את היחלשות השקל), ולפרוע חלק מההלוואה היקרה יותר.

2. בנוסף, יש לי קרן השתלמות נזילה של כ 150 אלף שקל, בגינה אני יכול לקבל הלוואה של כ 60 אלף שקל בריבית של p-0.5%:

א. מתלבט האם לקחת הלוואה על בסיס הפריים ולהקטין את ההלוואה צמודת המדד

ב. קראתי הרבה בפורום שברגע שקרן ההשתלמות נזילה כדאי לפדות ולהשקיע עצמאית. האם נכון גם בפידיון כדי לפרוע הלוואה צמודת מדד/ צמודת SOFR?

אדגיש שיש ביכולתי לפרוע את כל הלוואות מתוך התיק המנוהל, אבל בתקווה שהשוק יתאושש ונהנה מהעליות.

אשמח מאוד לשמוע לדעתכם. תודה לעונים :)
🕒 פורסם בתאריך: 28/02/2023 00:01
זאת אומרת שאתה בונה על תשואה של 12% לפני מס? קצת יומרני.

אם אתה לא משיג תשואה כזו אז אתה מפסיד כסף כל עוד ההלוואה פעילה.

למה לא להנזיל את כל הקרן כדי לסגור את ההלוואה? שוב, אתה צריך תשואה של ~8% כדי שישתלם להמשיך להחזיק בקרן.
🕒 פורסם בתאריך: 28/02/2023 00:12
זו אכן אחת מהאופציות. תוכל להסביר למה רק בתשואה של 8% זה משתלם? הלוואה בישראל היא 2.5% (צמוד).

אני מניח שהריבית הזו עוד תרד בחודשים הקרובים (לאחר שמעט תעלה עדיין), ומקווה להגיע לתשואה של 8% (שזו הריבית על ההלוואה כרגע). יומרני?
🕒 פורסם בתאריך: 28/02/2023 00:17
המדד היום הוא 5%? אז צמוד אתה משלם 7.5%

אבל על זה אתה ממוסה, אז זה פחות מה- 8.1% של ההלוואה.

או שכן או שלא. וגם השוק יכול ליפול בינתיים.

נראה לי שאיכשהו שכנעת את עצמך שההלוואות הן לא חלק מהתיק. ואז באמת זה כיף לראות שיש לך תיק של מליונים.

אבל אתה בעיקר משלה את עצמך. אתה צריך לבדוק את סכום הנכסים שלך כולל ההלוואות ולחשוב איך לעשות אופטימיזציה לזה.
🕒 פורסם בתאריך: 28/02/2023 00:32
הבנתי. ובסיטואציה הזו עדיין עדיף כלכלית לפדות קרן השתלמות (ולאבד את הטבת המס וכו') כדי להחזיר את ההלוואה?

אתה צודק ואני אכן מסתכל על המכלול ומנסה לאפטם (ככה אומרים?), ולכן בודק איך עדיף להמשיך את ההתנהלות, ולא קופא על השמרים. אני מבין שהחישוב שלי צריך להיות כמה תשואה צריך אחרי מיסים ודמי ניהול ולהשוות לריבית
🕒 פורסם בתאריך: 28/02/2023 04:58
זו דעתי. אבל רציונלית זה תלוי בתשואה שהקרן תעשה (ואינה ידועה!).

נכון. ולהביא בחשבון סיכון שהריבית תעלה או שהקרן תרד.
🕒 פורסם בתאריך: 28/02/2023 09:55
איך מחשבים את התשואה שאני צריך לקבל כדי שההלוואה תהיה משתלמת?
🕒 פורסם בתאריך: 28/02/2023 09:57
נראה לי ברור, שהתשואה אחרי מס תהיה יותר מהריבית על ההלוואה. אני מפספס משהו?

דרך אגב, יש המון שרשורים בנושא.

גוגל: המשקיעה הלוואה לצורך השקעה
🕒 פורסם בתאריך: 28/02/2023 11:30
לא, אתה צודק - אני מפספס גם שצריך לחשב תשואה גם אחרי עמלות :)
🕒 פורסם בתאריך: 28/02/2023 11:41
ויותר מזה - הרווח צריך להיות יותר גדול מהתשואה חסרת הסיכון (היום משהו כמו 4%) ואפילו גדול משמעותית כדי להצדיק את הסיכון.

בקיצור, לא נראה שהתנאים לטובתך.
🕒 פורסם בתאריך: 28/02/2023 11:44
כן, אה? נו, ככה לומדים.

ולעניין ההמרה לדולר לכסות הלוואה דולרית בסביבת ירידת שערי השקל - אני מניח שכדאי ראשית להשתמש בשקלים כדי לכסות את הלוואת השקלים (למרות שהריבית נמוכה יותר, כדי להמנע מפגיעה לאור ירידת השער), ואז אם יש עוד שקלים אז להמיר לכיסוי ההלוואה הדולרית, ובכל מקרה כדאי לממש חלקים מהתיק הדולרי כדי לפרוע את הלוואה (בהנחה שאני סובר שלא אגיע לתשואה אחרי מס של כ-8%)
🕒 פורסם בתאריך: 28/02/2023 12:27
תודה רבה @חתול לילה
🕒 פורסם בתאריך: 07/03/2023 15:02
איפה מקבלים P-0.5?
🕒 פורסם בתאריך: 07/03/2023 15:06
כנגד מוצרים פיננסים, למשל קרן השתלמות