⬅ חזרה לאינדקס

שאלה על הרווח של הבנקים

🕒 פורסם בתאריך: 20/04/2023 23:37
קראתי פעם באיזה מקום שהבנקים את עיקר כספם לא עושים מהריבית

אלא אפילו מהקרן

כלומר שגם אם הבנק ילווה ב0 ריבית הוא ירוויח

האם זה נכון?

או שכדי שהבנק ירוויח הוא חייב לקבל ריבית?

*מה שזכור לי שקראתי שכביכול הבנק מייצר כסף יש מאין בזה שמלווה גם כסף שלא קיים אצלו בפועל

אודה למי שיעשה לי סדר בעניין הזה
🕒 פורסם בתאריך: 20/04/2023 23:45
הבנק לווה את כספו מבנק ישראל, ובנק ישראל חייב להלוות לו על פי חוק. הריבית היא ריבית בנק ישראל. מעל ריבית בנק ישראל קיים המרווח הבנקאי שהוא תמיד 1.5% (ללא קשר לריבית שהנגיד קובע) וכך מגיעים לפריים.

כאשר הבנק מלווה בריבית פריים, הבנק נהנה מעסקת תיווך קלאסית - לוקח מבנק ישראל כסף בריבית כלשהי ונותן אותו ב1.5% יותר. כאשר הנגיד יעלה את הריבית אותה הוא גובה מהבנקים, גם הבנק יעלה את הריבית אותה הוא גובה מהלווים, בדיוק באותו הגודל. אין לבנק שום סיכון למעט זה שהלווה לא יחזיר את הכסף.(כמובן, אני מפשט מעט).

מן הסתם תתהה איך הבנקים מסתפקים ברווח של אחוז-אחוז וחצי? על פי חוקי הבנקאות, הבנק יכול להלוות בערך פי 10 מההון העצמי שלו. כלומר, לשם ההפשטה, אם הבנק לוקח מבנק ישראל מיליון שקל, הוא יכול להלוות 10 מיליון לרוכשי הדירות ולהרוויח מכל אחד מהם שניים וחצי אחוזים וכך בעצם להגיע ליותר מ-20% תשואה.

מובן?
🕒 פורסם בתאריך: 21/04/2023 03:26
לא, רוב כספו של הבנק הוא מפקדונות.

גם לא, בנק ישראל לא חייב להלוות, הוא מלווה לצורך שמירה על נזילות המערכת הבנקאית, בדרך כלל מדובר על הלוואות איזון יומיות או שבועיות שמוצעות במכרז, ריבית מינימאלית היא ריבית בנק ישראל והמכרז בקפיצות של 0.01%.

בימים האחרונים לפי אתר בנק ישראל ניתנות הלוואות רק בכמחצית הדרישה של בנקים.

מכיוון שמדובר בהלוואות לתקופה קצרה, אז מובן שהבנק תמיד יחפש מקורות נוספים לתקופות ארוכות יותר שבהן הוא יכול לקבע את הריבית.
🕒 פורסם בתאריך: 21/04/2023 12:33
נכון, לא פירטתי.

תודה על הדיוק, על פי החוק בנק ישראל "רשאי"