⬅ חזרה לאינדקס

קניתי מניה של חברה, לאן הכסף הולך?

🕒 פורסם בתאריך: 05/05/2023 17:09
שלום לכולם,

שאלה אולי קצת מוזרה אבל לא כל כך הצלחתי למצוא מענה ומעניין אותי לדעת איך הדברים עובדים.

נניח ואני קונה מניה של חברה כלשהי, הבנתי את העיקרון הכללי שזה אומר שאני קונה בעלות על חלק קטן ממנה, אבל ת'כלס, קניתי מניה של חברת מיקרוסופט לדוגמא, לאן הכסף הולך? לחברת מיקרוסופט?

עכשיו ברור שאם החברה מרוויחה וכו' המניה עולה וכן להפך, אבל איך זה ת'כלס קורה? הכוונה היא נגיד וקניתי מניה ב-100 דולר והחברה הרוויחה, איך זה משפיע על המניה שקניתי שהיא תהיה עכשיו שווה 110 דולר?

אותו דבר לגבי מדד, נגיד וקניתי קרן מחקה SP500, שוב אני מבין את העיקרון שהכסף מוצמד למדד וכשהוא עולה ויורד זה משפיע על הסכום. אבל ת'כלס מה בעצם קורה עם הכסף? הכוונה היא, לאן הוא בפועל הולך? מה "מצמיד" אותו למדד?

אני יודע שזו שאלה טיפה מוזרה בנוף, תודה לכל העונים!
🕒 פורסם בתאריך: 05/05/2023 17:25
מניות נוצרות כאשר החברה מוכרת חלק מעצמה לשוק (הציבורי או הפרטי), תהליך זה נקרא הנפקת מניות.

מפה אסביר על השוק הציבורי כי אני לא יודע איך זה עובד בשוק המשני.

אחרי שהמניות כבר בשוק, הן נסחרות בין סוחרים שונים בשוק, החברה היא לא צד בעסקאות (למעט מקרים בהם החברה קונה מניות של עצמה וכדומה, אבל לא ברוב העסקאות).

כנ״ל בקרנות, אך קרנות תמיד מוכנות ״לייצר עוד״ תעודות, כל עוד יש קונה (ואז הכסף נכנס לקרן), סוחרים שנקראים ״עושי שוק״ שמרוויחים על המרווח בין מחיר הקנייה למחיר המכירה, והם מתקשרים מול הקרן כדי לייצר או למחוק תעודות. (כלומר אם אין תעודות למכירה כרגע ואתה רוצה לקנות, יש מי שימכור לך, תמיד)

שווי (חיצוני) של פריט (וזה לא ממש משנה מה הוא) מוגדר על ידי כמה מישהו מוכן לשלם עליו.
🕒 פורסם בתאריך: 05/05/2023 17:26
השוק הראשוני: חברה מנפיקה מניות. מי שקונה בהנפקה קונה מהחברה דרך החתם שמלווה את ההנפקה. הכסף מההנפקה נכנס לקופת החברה.

כל מסחר מהנקודה הזו והלאה מבוצע בשוק המשני, בין קונים ומוכרים שאינם קשורים לחברה.

עליה וירידה של ערך המניות נקבעת על בסיס המחיר שקונים ומוכרים בשוק המשני מוכנים לשלם תמורת המניות.
🕒 פורסם בתאריך: 05/05/2023 17:30
יש שני מצבים

1. קניה רגילה בבורסה, הכסף הולך לאותו אחד שמכר לך.

2. הנפקה, כאן זה גם מתחלק לשני מצבים:

2.1 בעל עניין בחברה שהחלק שלו לא רשום עדיין בבורסה מציע את המניות למכירה, במצב הזה הכסף הולך למוכר.

2.2 החברה מבצעת גיוס הון, במצב הזה יש דילול חלקם של בעלי המניות הישנים, והכסף הולך לקופת החברה.

הקרן מחזיקה במניות או בחוזים שהם שווי ערך לשווי סך כל היחידות המונפקות; וזה מה שמצמיד את ערך היחידות למדד.

גם כאן מכירה רגילה היא בין שני אנשים בבורסה, והנפקה היא יצירת יחידות חדשות שבמקרה כזה הקרן מקבלת את הכסף ורוכשת עוד מניות/חוזים.