⬅ חזרה לאינדקס

שאלה במאקרו כלכלה

🕒 פורסם בתאריך: 24/02/2015 13:11
רציתי לשמוע את דעתכם על תרחישים אפשריים במקרה של העלאת ריביות בעולם המפותח.

בואו נניח היפותטית שמתחילת 2016 הריבית באירופה וארה"ב וכתוצאה מכך גם בארץ וכו' יתחילו לטפס ב - 0.25% כל רבעון עד לרמה של 3% יציב בסוף 2018.

האם בשנים 2016-2020 התשואה ממדדי מניות ע"פ שווי שוק צפויה להיות נמוכה/שלילית?

האם בשנים 2016-2020 התשואה ממדדי אג"ח ממשלתי כללי צפויה להיות נמוכה/שלילית?

אני קורא פה ושם שכלכלנים ואנליסיטים ומשקיעים ממש חוששים מתרחיש של עליית ריבית, השאלה שלי היא האם אין זה אלא עוד רעש רקע, כלומר, יתכנו טלטלות ורכבות הרים, אבל מדוע בעצם שהתשואות יופחתו בטווח הארוך יותר במצבים של ריבית גבוהה במשק? הרי עברו המון שנים נפלאות בשווקי המניות כשהריביות היו גבוהות. לגבי האג"חים, אני מבין שהתשואות באגרות הקיימות ירדו אבל יונפקו אגרות חדשות בתשואות גבוהות יותר, אז מה החשש הגדול בעצם?

מקווה שהשאלה ברורה ותודה למגיבים.
🕒 פורסם בתאריך: 24/02/2015 14:10
היי קפבלנקה,

אתחיל בכך שאני לא יודעת :-) אבל אנסה לתמצת בנקודות מספר תרחישים אפשריים לדעתי:

1) שינויים קלים בריבית - לדעתי לא יגררו שינויים מרחיקי לכת בשווי נכסים (מניות, אגח, נדלן). עם זאת יתכן שאפילו עליה קלה בריבית תגרור תגובה פסיכולוגית בשוק (ע"ע אפקט העדר) ואז כן נראה תנודתיות רבה.

2) עלייה משמעותית בריבית - בטווח הארוך כמו שאמרת, יונפקו אגח חדשות וימשיכו לייצר קופונים, חברות יסתגלו לעלויות מימון גבוהות יותר ועדיין ימשיכו לצמוח, כך שגם האגח וגם המניות להערכתי יעלו. מנגד, בטווח הקצר אגח קיימות יספגו הפסדי הון. יתכן גם שתהיינה חברות שלא יסתגלו לשינויים בעלויות המימון ולכן יפגעו.

3) ככל שהריביות יעלו תהיה אלטרנטיבה טובה למשקיעים לשים את הכסף בפקדונות בנקאיים, לכן יתכן שנראה כסף יוצא משוק ההון ושוק הנדלן והולך לאפיקים שנחשבים יותר סולידיים. אם תהיה תנועה המונית כזאת נראה ירידות בשווקים. יתכן אז שמניות ואגח דווקא יתומחרו בחסר.

4) יתכן שעקב גידול בחוב משקי הבית ו/או העסקים הקטנים יהיו מי שלא יצליחו לעמוד בהתחייבויותיהם ולכן קיים חשש ממיתון ברמה המדינית / עולמית

5) היות והריביות נמוכות לאורך מספר שנים, יש האומרים ש"הניתוח הצליח אבל החולה נפטר" - היציאה מהמשבר הצליחה אבל הכלכלה העולמית מתפקדת בסביבה שנחשבת א-נורמאלית במונחים הסטוריים. לכן קיים חשש מההסתגלות המחודשת לשוק "נורמאלי" בו הריבית סביב ה3%-4%, ואשר קיימת בו אינפלציה לאורך שנים (כרגע החשש הוא מדיפלציה, שנראה כי גם מתממש)

אסיים בכך שישנן עוד השפעות רבות וניתן לתקוף את הנושא מאינספור כיוונים, מקווה שהצלחתי לענות על שאלתך איכשהו.... :-) השורה התחתונה היא שאף אחד לא יודע כיצד יגיב השוק, וכמו בשנת 2000 שכולם דירו על המעבר למילניום החדש שעלול לגרום לקריסת מערכות מחשוב, היום הפחד הוא מעליית ריבית אחרי שנים של הרחבות כמותיות - אף אחד לא יודע איך יגיב השוק והתרחישים האפשריים הם רבים. חלקם הינו פועל יוצא של "מצב הרוח בשוק" (למשל ירידות בשווקים עלולות לגרום למיתון מחודש רק מעצם הווצרן ותגובת השרשרת לכך...) בקיצור - בטוח שיהיה מעניין :-)
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2015 17:09
שיעלו כבר. כלכלנים בעתיד ילמדו את התקופה הזאת כתקדים היסטורי למשהו שלא קרה בעבר מעולם.