⬅ חזרה לאינדקס

נזילות תיק השקעות בבנק לעומת בית השקעות

🕒 פורסם בתאריך: 31/07/2023 10:20
יצא לי להיתקל בשיחה הבאה בשירות המילואים האחרון שהייתי בו:

"חברים, הבנק לא בצד שלכם, תפנימו את זה! המטרה של בנק היא להרוויח מהלוואות שהוא מוכר לאחרים בעזרת כסף שאתם מפקידים אצלו, לא מעניין אותו אם החשבון שלכם ירוויח או לא. בגלל זה אני לעולם לא מפקיד את הכסף שלי בבנק ולא משקיע דרך הבנק. רק דרך בתי השקעות".

אמר את זה שותף לצוות שהוא סוכן ביטוח/יועץ פרישה נלהב שאוהב לשתף מהנסיון שלו, בשיחה עם שאר חברי הצוות שפחות מתעסקים בפיננסים ביום-יום.

בתור מי שמשקיע דרך הבנק (סתם כי זה נוח ויש לי תנאים טובים בגלל הסדר עם המעסיק, חברה אמריקאית גדולה) זה גרם לי לתהות האם תיק השקעות בבית השקעות הוא משמעותית יותר נזיל מאשר בבנק רק בגלל ההבדל במודל העסקי שלהם (והפיצ'ר של הלימות ההון/ יחס רזרבה בבנקים)? על פניו לא אמור להיות הבדל, כי בשני המקרים התיק עצמו לא מכיל כסף שהבנק חופשי לעשות בו מה שהוא רוצה, אלא הוא מוחזק בדמות ניירות ערך ספציפיים. מצד שני, במקרה שבו הבנק נקלע לצרות כי יותר מדי אנשים מנסים למשוך כסף בו זמנית, אולי הוא עלול לעכב משיכה מחשבונות באופן כללי, בלי קשר לאיפה הכסף מוחזק. [עזבו רגע את העניין שלמשוך כסף מהתיק בעת משבר זו לרוב טעות]. הבחור הנ"ל טען שכן (כולמר בעת משבר, תיק השקעות בבית השקעות יותר בטוח / נזיל) אבל לא השתכנעתי.

מה דעתכם?
🕒 פורסם בתאריך: 31/07/2023 10:36
לא הבנתי, לאיפה תמשוך את הכסף מבית ההשקעות אם לא לבנק?

אז מה עשינו?
🕒 פורסם בתאריך: 31/07/2023 10:48
אוקיי, נקודה טובה שאיכשהו לא חשבתי עליה o_o

אבל בוא נניח לרגע שהמשבר הוא לוקאלי ולא גלובלי, ואתה יכול להעביר את הכסף מבית ההקשעות לחשבון בבנק בחו"ל?
🕒 פורסם בתאריך: 31/07/2023 10:50
תרחישים דמיוניים הם פחות מעניינים.

באותה מידה אתה יכול להניח שנפל מטאור על בית ההשקעות ומחק את כל הרשומות.
🕒 פורסם בתאריך: 31/07/2023 10:53
לא הבנתי את הקשר בין נזילות התיק שלך לבין הפסקה הקודמת.

זה בערך כמו לשאול האם התיק נזיל יותר אם הלוגו של הבנק אדום או כחול.

אין קשר בין נזילות תיק ההשקעות שלך למודל העסקי של הבנק. למודל כמובן יש השפעות אחרות.

אם החשש הוא שכל פיאט שנכנס לבנק לא יצא ממנו בגלל קשיי נזילות של הבנק, אז פשוט תעביר את הניירות לברוקר אחר במצב כזה ותמכור את הניירות שם (ומשם תעביר את הכסף לבנק אחר יותר יציב לצרכי שימוש)
🕒 פורסם בתאריך: 31/07/2023 10:54
אתה מניח שאין גיבוי?

על פניו נשמע לי דמיוני. מצד שני לא באמת יפתיע אותי בברוקר ישראלי...
🕒 פורסם בתאריך: 31/07/2023 10:55
בתרחיש דמיוני נפלו מטאורים גם על הגיבויים.
🕒 פורסם בתאריך: 31/07/2023 11:09
זה בדיוק מה שלא הייתי בטוח לגביו - השתמע מדבריו של הבחור הנ"ל שאם בנק נמצא בקשיי נזילות הוא עלול להקפיא לך את תיק ההשקעות ולמנוע ממך לא רק את היכולת למשוך אותו לתוך החשבון שלך אצלו, אלא בכלל לעשות איתו כל דבר, כולל לנייד אותו למקום אחר.

להבדיל מבית השקעות שבו, בגלל שהמודל העסקי שלו שונה משל בנק, הסיכוי נמוך יותר שיגיע לקשיי נזילות מלכתחילה, כי הוא לא (בדיוק) סוחר בהלוואות מהפקדה של אחד לאחר, אלא פשוט מחזיק ני"ע בשביל האנשים אצלו, ורק גובה מהם דמי ניהול / טיפול.

בכל אופן אני מבין עכשיו שזה לא תרחיש אפשרי, כי תיק כזה הוא מחוץ לscope שיש לבנק "שליטה" עליו (להבדיל, למשל, מפיקדון בבנק, שהבנק רשאי להשקיע אותו כראות עיניו ב"נוסטרו" או לייצר ממנו הלוואות חדשות לאחרים).
🕒 פורסם בתאריך: 31/07/2023 11:49
לא נשמע לי הגיוני.

בניגוד לכסף מזומן, ניירות ערך שאתה שם בבנק הם לא חלק מנכסי הבנק.

זה נכון בעיקר למזומן שאתה מחזיק שם, פחות לניירות ערך.

זאת גם ההבנה שלי