⬅ חזרה לאינדקס

סיכום 2016

🕒 פורסם בתאריך: 02/01/2017 19:38
בכל שנה אני מסכם הוצאות, הכנסות והשקעות. אני נתקל, אגב, בכל מני בעיות בחישובים אז יהיה מעניין לשמוע איך אתם מנהלים את המעקב. יש פער בין החישובים הנקיים בתיקים הוירטואליים של הבלוג, ולבין החישובים המלוכלכים והמבולגנים אצלי. זה עניין אישי או שגם אצלכם? טבלאות נראות כמו החדר של הילדים. הכל שם, אבל קשה למצוא.

מבחינת הכנסות והוצאות - נניח רגע להכנסות. אבל בהוצאות יש לי סכום סופי די ודאי, אבל החלוקה הפנימית כוללת מליון דברים שאין לי מושג מה הם (במיוחד תשלומים במזומן). אני לא עד כדי כך מסודר בשביל לנהל מעקב אחרי כל סכום שיוצא בזמן אמת. וממש אין לי חשק לעבור על כל השורות בכרטיס אשראי השנה. אבל בגדול, לא הוצאנו הרבה בשביל משפחה.

בכל מקרה, כיוון שאין לי מישהו אחר לחלוק איתו את המידע המרתק הזה (זולת זוגתי, שיש לה רק סבלנות מוגבלת לתחום), אני חולק אתכם.

נראה שחסכנו כ 58% מההכנסות. בשבילנו זה נהדר. אבל זה לא מספר סופי, כי עלול להיות מס עם דו"ח סוף שנה וכל זה. ויש בזה גם איזה כסף שאני עוד צריך להחזיר למישהו. אז נניח שחסכנו חצי. 50%. זו היתה שנה צנועה במיוחד אצלנו בתחום ההוצאות. לא היינו בחו"ל. לא קנינו דברים חשמליים זוהרים.

התשואה על התיק היתה 4.6% וזה כולל דיוידנדים אחרי מס, אבל עליית ערך "על הנייר" לפני מס. וזה כולל שינויים גדולים בממטבעות, במיוחד שטרלינג שהסב לי הפסדים מסויימים. זה החלק בו אני מרגיש שקשה באמת לתת % מדוייקים על התשואה. אז נסתפק בבערך 4%.

זה תיק שבעיקרון אמור להיות 40% מניות, 30% אג"ח, 20% זהב ונדלן ו 10% מזומן. בפועל החלק האג"חי קטן מחלקו והמזומן גדול מחלקו. מחכה לרגע של השראה כדי לאזן.

שתפו מה אצלכם אם בא לכם.

שנה אזרחית טובה.
🕒 פורסם בתאריך: 02/01/2017 21:00
את המעקב אני מבצע על ידי אקסל שלתוכו אני מושך פעם בכמה חודשים את כל תנועות העו"ש מהאתר של הבנק, כאשר שורות שהן חיובי אשראי מוחלפות בפירוט מלא של החיובים (גם זה זמין דרך אתר הבנק או חברת האשראי). כל שורה באקסל זוכה לקטגוריה ראשית וקטגוריית משנה. יש לנו מעט מאוד הוצאות במזומן, אז למעט משיכות גדולות במיוחד (שאותן אני גם זוכר ויודע לשייך למטרה ספציפית) אני בדרך כלל לא טורח לפרט. משכורות מופיעות בשורות בודדות, ואין פירוט להפרשות השונות או לחיובים של ארוחות צהריים וכד'. אירועי קנייה/מכירה של ניירות ערך מופיעים גם בעו"ש (התיק מנוהל באותו בנק) ולכן נכנסים לאותו אקסל, אבל בדרך כלל מוחבאים כדי לקבל תמונה טובה יותר של הכנסות והוצאות. בסופו של דבר אני יכול לפלח בצורה די טובה את ההוצאות לפי קטגוריות שונות (דיור, מזון, ביטוחים, טיולים, "פינוקים", חיות מחמד) וגם תתי-קטגוריות בתוכן. מצד שני, אני לא נכנס לרזולוציה של מה בדיוק קנינו בסופר כמו שראיתי חלק כאן שעושים.

לגבי התיק אני לא מנהל מעקב מפורט במיוחד, אבל אני כן דואג למשוך את כל פירוט התנועות, כולל כמויות שערים ועמלות, ולשמור באקסל נפרד. אם יום אחד יתחשק לי לצלול לעומק הנתונים, יהיו לי את כל האמצעים לעשות את זה. בינתיים זה לא משהו שמדאיג אותי במיוחד, אולי כי התיק ירוק למדי אז אין סיבה לדאגה... התיק עצמו נולד מחדש בצורתו הפאסיבית בפברואר (לא ניסיתי לתזמן! נשבע), במקור בתמהיל של 25% מניות חו"ל ו-75% אג"ח מקומי, ומאז מבצע זחילה איטית לכיוון של 50/50 (גם בזכות התשואות וגם בזכות ההפקדות). האם זו תהיה הנקודה שבה נחליט לעצור? לא ברור עדיין. את המיני-משברים של השנה שרדנו בגבורה, אבל עדיין ממתינים למבחן האמיתי. התלבטות. יש לנו עוד חודשים ספורים להחליט.

מבחינת אחוז חיסכון אנחנו עומדים על 65% מהנטו שנכנס לעו"ש. ההוצאות המרכזיות הן 40% על דיור וחשבונות שוטפים (שוכרים), 20% על טיולים (אאוץ'), כ-10% על תחבורה ו-10% נוספים על "שופינג" (שזה בעיקר כמה גאדג'טים), והשאר בשברירים. לכאורה לא התפלגות מאוד "סולידית", אבל אנחנו חוסכים מספיק בערוצים אחרים (בגדים מסעדות יציאות וכו') (ואין עדיין ילדים שזה גם עוזר) כדי שנוכל להרשות לעצמנו פינוקים אחרים.

שנה אזרחית טובה, חסכונית וירוקה לכולם :)
🕒 פורסם בתאריך: 02/01/2017 22:25
לדעתי אתה יכול להחשיב גם את הכסף שנכנס לקרנות ההשתלמות בתור חיסכון, זה כסף נזיל או שיהיה נזיל בשש השנים הקרובות.

גם לך!
🕒 פורסם בתאריך: 02/01/2017 22:39
בתור משקיע לא פסיבי (שנה ראשונה שאני לוקח את הנושא ברצינות עם סכום כסף לא קטן) - הנה רשימה קצרה של הדברים שלמדתי השנה:

1. להתמודד עם רכבת ההרים של מניות בודדות: לראות מניה שהשקעתי בה יורדת בעשרות אחוזים-->לקנות ממנה עוד קצת-->לראות את החזרה שלה ל"נקודת הקנייה" ולמכור--> לראות אותה ממשיכה לעלות בעוד כמה עשרות אחוזים.

2. להבין מתי השקעה הופכת לספקולציה: מניה שנקנתה מסיבה מסוימת, קפצה ב-50% והסיבה המקורית נעלמה - זה השלב שבו ההשקעה הפכה לחסרת בסיס. אבל "היה לי חבל" לממש רווח ולשלם מס. אז לא מכרתי. ואז המניה התחילה לרדת... ולרדת... ולרדת...

3. להודות בהפסד: מניה שירדה 50% ממחיר הקנייה (אותה מניה מסעיף 2). ידעתי לכל אורך הדרך שצריך למכור. לא מכרתי. בסוף מכרתי.

4. לא לממש רווחים במהירות, אפילו שזה מפתה: מניה שהכפילה את ערכה - מכרתי חלק. בינתיים עלתה עוד כ-40%.

5. להישאר בהקצאת הנכסים המקורית, גם כשיש "הזדמנויות": חברות שהיו "הזדמנויות" צצו לאורך השנה. היה לא קל להחליט למכור מניות רק בשביל לקנות מניות אחרות שהערכתי שיניבו לי תשואה עודפת.

לסיכום, המון עבודה פסיכולוגית, הרבה שעות שהושקעו בקריאת דו"חות כספיים, תשואה יפה מאוד (ביחס להקצאת הנכסים וגודל התיק), רווח של כמה עשרות אלפי שקלים.