⬅ חזרה לאינדקס

משיכת קרן השתלמות

🕒 פורסם בתאריך: 19/10/2023 13:14
בתקופות האלה אני חושב יותר ויותר כמה מהשווי הנקי שלי נמצא בישראל: דירה, קופת גמל IRA וקרן השתלמות IRA. למרות שאני מודע לכך שזה לא מומלץ למשוך את קרן ההשתלמות שלך אני מתלבט אם להעביר אותה להשקעות שיש לי באינטראקטיב ברוקרס. יש לי שם סכום מכובד - 380,000 ש״ח ולפחות חלק מהכסף שלי יהיה בחו״ל. מה דעתכם?
🕒 פורסם בתאריך: 19/10/2023 13:25
לטווח הארוך דווקא כן מומלץ (כדי להוריד דמי ניהול).

חפש שרשורים רלבנטים.
🕒 פורסם בתאריך: 19/10/2023 13:38
בדיונים האחרונים עלתה ההבנה של כמה התומכים במשיכת קרן השתלמות שכנראה דמי הניהול הסמויים הרבה יותר נמוכים ממה שסברו בעבר, לכן נקודת האיזון הרבה יותר רחוקה.
🕒 פורסם בתאריך: 21/10/2023 15:27
אם זה IRA אז פשוט תשקיע במדד עולמי או בכל דבר אחר מחוץ לישראל וכך תקטין חשיפה לישראל (אם זה באמת מטריד אותך).

לא יודע מאיפה אתה "מודע" לזה, אבל זה ממש לא נכון.

בהרבה מקרים ההיפך הוא הנכון (דמי הניהול עולים לך הרבה יותר מהטבת המס), אבל גם במקרים שבהם קה"ש משתלמת ההבדל הוא לא כזה גדול ויש שיקולים אחרים יותר חשובים.

מיקום הכסף/הברוקר שלך לא רלוונטי. מה שחשוב זה מה הנכסים שאתה מחזיק.
🕒 פורסם בתאריך: 21/10/2023 15:28
א. הוא ב IRA, אז אין דמי ניהול סמויים בעל מקרה

ב. גם אם נקודת האיזון רחוקה וקיים יתרון כלשהו לקה"ש, היתרון הזה קטן הרבה יותר ממה שאנשים חושבים.
🕒 פורסם בתאריך: 21/10/2023 15:52
לא רוצה לחטוף את הדיון, אבל תספר את זה לכל הרוסים שנמלטו מרוסיה ואיבדו גישה לכל חסכונותיהם.
🕒 פורסם בתאריך: 21/10/2023 16:03
לא בגלל מיקום הכסף.

הרבה חשבונות אירופאיים/אמריקאים של אזרחים רוסים נחסמו.

בנוסף, הסיכון כאן שונה. אני לא חושב שהפחד בארץ כרגע הוא מדיקטטורה שתלאים חשבונות של אזרחים.
🕒 פורסם בתאריך: 21/10/2023 16:14
כן בגלל המיקום. להבנתי ניתקו את רוסיה ממערכת ה-SWIFT ו/או חרם כלשהו על המערכת הפיננסית שם, כך שאין אפשרות להגיע אל הכסף מחוץ לרוסיה.

של אזרחים תמימים? רק בגלל שהם רוסים?

אם הפחד הוא מקריסה של מוסדות פיננסיים (מסיבה זו או אחרת), מיקום הכספים בחו"ל מגן מפני סיכון זה (כל עוד תוכל לצאת מהארץ).
🕒 פורסם בתאריך: 21/10/2023 16:16
אבל אתה כן חוטף את השרשור.
🕒 פורסם בתאריך: 21/10/2023 16:18
זה בדיוק נושא השרשור, האם הטבת מס שווה סיכון של איבוד נגישות לכסף.
🕒 פורסם בתאריך: 21/10/2023 16:20
ואיך SWIFT קשור לניירות ערך שאנשים מחזיקים בבורסות זרות?

כן, לא חסר סיפורים כאלה.

המון בנקים לא מוכנים לעבוד עם אנשים רק כי יש להם אזרחות רוסית.

אם אתה מחזיק ניירות ערך זרים, קריסה של מוסד פיננסי לא באמת תשפיע עליך בטווח הארוך.

זה אולי יקשה קצת בירוקרטית בטווח הקצר, לא מעבר.

כמו שאמרו לפני - זה בדיוק נושא השרשור
🕒 פורסם בתאריך: 21/10/2023 16:28
אתה טוען שמי שהחזיק בברוקר רוסי נייר זר יכול להעבירו לחו"ל? כלומר אתה טוען שניתן לעקוף את מגבלת העברת הכספים ב-SWIFT ע"י קנייה של ניירות ערך זרים והעברה שלהם?

לפתוח חשבונות חדשים, או לתת גישה לכספים/נכסים בחשבונות קיימים? ההבדל חשוב.

אם מדובר בקריסה במובן של פשיטת רגל, אתה צודק. אך מה אם כלל המערכת הפיננסית נמחקה? הנייר רשום על שם הברוקר (שאינו קיים עוד), איך בדיוק הוא יגיע אליך?

מה תעשה במקרה של מעילה של פקיד שהחליט לרפד את עצמו רגע לפני שנמלט מהארץ?
🕒 פורסם בתאריך: 21/10/2023 16:34
זה לא "להעביר". הנייר כבר בחו"ל. הוא רשום על שם הברוקר שלך וצריך רק לשנות את הרישום על שמך.

כתלות בסנקציות שמוטלות על אזרחי רוסיה, יכול להיות שאי אפשר בכלל לגעת בנייר (גם אם הוא "מחזק" בברוקר זר) ויכול להיות שתוכל להעביר אותו לברוקר זר.

לא, מהסיבה הפשוטה שבשביל לקנות נייר ערך זר צריך להעביר כסף.

זה כמו שתגיד שאפשר לעקוף את המגבלה ע"י קניה של נדל"ן בארה"ב כי הרי אם תמכור נדל"ן אמריקאי תקבל דולרים ישר לחשבון בנק אמריקאי (הבעיה היא - איך תקנה את הבית?)

יכול להיות שהם כן מאפשרים פתיחה של חשבונות חדשים, אבל מה זה עוזר לך?

כמו שאמרתי - קצת בירוקרטיה.

בסוף הנייר רשום בבורסה על שם הברוקר. לך יש רישום שמור שמראה שהנייר שלך.

הנייר לא נעלם ולא הולך לאיבוד. בסוף תקבל אותו. זה רק עניין של קצת בירוקרטיה.

מה תעשה במקרה של מעילה של פקיד שהחליט לרפד את עצמו ככה סתם בלי קשר לכלום?

נגיד הטענה "בIB יש ביטוח ואני יותר סומך על הביטוח של הSIPC מאשר על חוסר-הביטוח של מדינת ישראל" זאת טענה הגיונית שאני מוכן לקבל. אבל היא טענה כללית שלא קשורה למצב הנוכחי.
🕒 פורסם בתאריך: 21/10/2023 16:45
ויכול להיות שתוכל לגעת בו בברוקר זר, אך לא תוכל לגעת בו בברוקר הרוסי. למה אתה מתעלם מהאפשרות הזו?

אוקיי, כלומר מזומן בברוקר זר (או נדל"ן אמריקאי או מניות בברוקר זר) יתכן ויתבררו כעדיפות על נכסים בשטחי רוסיה בלבד.

זה לכשלעצמו לא עוזר. אני פשוט לא מכיר את הסיפורים שאזרחים רוסים תמימים איבדו גישה לכספם/נכסיהם שהיו קיימים בארה"ב/אירופה.

אני לא בטוח שאני מסכים שזה "קצת בירוקרטיה". כל מה שיש לך הוא PDF במקרה הטוב (שניתן לזיוף ולא ניתן לבדיקה כי אין יותר ברוקר), כך שכנראה יקח חודשים אם לא שנים עד שיתקבלו כל דרישות הבעלות על ניירות הערך ויטופלו.

במקרה של מעילה (פקיד שכבר מכר את הנייר), אז זה בכלל לא אפשרי כי הנייר גם לא שלך.

אתבע את הברוקר, מה שלא אפשרי אם אינו קיים יותר.

הטענה היא יותר קונקרטית - קיומו של הברוקר וקיומה של מערכת אכיפה.
🕒 פורסם בתאריך: 21/10/2023 16:49
יכול להיות, ויכול להיות ההיפך.

אז מה?

כמובן. נכס שהוא רוסי (נדל"ן רוסי, מניות של חברה רוסית וכו) לא באמת שווים הרבה היום. זה לא היה אבל נושא הדיון.

אתה מוזמן לקרוא לזה "הרבה בירוקרטיה" אם זה עוזר לך.

בכל מקרה, הנקודה היא שבסוף תקבל את הנכסים.

איך מה שאמרתי קשור למקרה של מעילה?

במקרה של מעילה אתה נדפק, בלי קשר לשאלה אם המעילה הייתה ע"י ברוקר ישראלי, רוסי, אמריקאי או הודי.

בדיוק. לתבוע ברוקר לא עוזר לך אם הוא קורס בגלל המעילה.

שוב, זה לא קשור בשום צורה למלחמה ודברים כאלה.

אז הטענה שלך היא שIB ברוקר יותר גדול מאשר ולכן הסיכוי שהוא יקרוס קטן ויתר? נשמע הגיוני. אבל שוב - לא קשור בשום צורה למלחמה.
🕒 פורסם בתאריך: 21/10/2023 17:00
עניין של הסתברויות. במקרה של כאוס במדינה X לאזרח של X יש יותר סיכוי לגשת לנכסיו המוחזקים/רשומים במדינה Y מאשר במדינה X.

כוונתי נכסים לא רוסיים (כמו דולרים/מניות זרות) בברוקר זר על פני ברוקר רוסי.

אם "בסוף" זה אחרי 5 שנים, בהן אין לך גישה לכמעט כל כספך (אחרי שברחת לחו"ל), ברוקר זר הוא יתרון גדול מאוד.

קריסה גם לא חייבת לקרות ביום אחד. ברגע שעובדים בברוקר רואים שהסוף קרב, מה הם יפסידו אם יקחו לעצמם קצת כסף ויברחו? הסיכוי שזה יקרה במדינה יציבה נמוך יותר לדעתי.

לדעתי מלחמה מגדילה סיכויים לקריסה ומעילות.
🕒 פורסם בתאריך: 21/10/2023 17:14
כמו שאמרתי, במקרה כזה אין הבדל מהותי.

ואם לסבתא היו גלגלים היא הייתה אחלה אוטובוס.

מה הם יפסידו אם הם לא רואים שבסוף קרב?

בסוף גנב הוא גנב. מי שיגנוב יגנוב תמיד, גם אם אין מלחמה.

לדעתך.

ובנוסף, איך אתה מגדיר "יציבה"?

האם ישראל של לפני חודש הייתה יותר יציבה מהיום או פחות (אם תשאל 3 אנשים תקבל 5 דעות שונות). ומה עם ישראל שלפני שנה או 5 שנים? הרבה טענו כבר אז שארה"ב מדינה יותר יציבה מישראל.

ואחרים יטענו שהיא מקטינה כי כל המדינה מתאחדת מול אויב חיצוני.

בלי נתונים אי אפשר לדעת. ולא חכם לבצע החלטות כלכליות סתם לפי תחושות בטן לא מגובות.
🕒 פורסם בתאריך: 21/10/2023 17:22
מי אמר שתוך 5 שנים תצליח להסדיר את הבעלות? יכול להיות מצב שלעולם לא תצליח להסדיר את הרישום של נכסים שהיו רשומים על שמך בברוקר שכל רישומיו הפנימיים נמחקו.
🕒 פורסם בתאריך: 21/10/2023 17:28
זה יקח הרבה פחות מ5 שנים. הרבה הרבה פחות
🕒 פורסם בתאריך: 21/10/2023 17:30
אתה אומר זאת על סמך ניסיון קודם בו זה קרה? או על סמך תחושת הבטן שלך?
🕒 פורסם בתאריך: 21/10/2023 18:25
הבעיה היא שהמציאות יכולה להיות שונה ממה שאתה אומר.

לדעתי הסיכוי שלא תהיה לך גישה לכספים/נכסים הרשומים במדינה קורסת, גדולה עשרות מונים מהסיכוי שלא תהיה לך גישה לכספים/נכסים הרשומים במדינה שלישית רק כי אתה אזרח של המדינה הקורסת.

הדיון הוא על תרחישי קיצון.

יש לך עבודה בטוחה, יש מי שיכניס אותך לכלא אם תיתפס, יש סיכוי גבוה שתיתפס וכו'. אם חצי מהעובדים של בית ההשקעות כבר נמלטו לחו"ל, ואתה סבור שבין כה וכה אף אחד מהלקוחות לא יקבל את הכסף שלו, מדוע שלא תיקח קצת אם אתה יכול?

בדיוק כמו שבאזורי אסון בוזזים בתים וחנויות, דברים שקורים הרבה פחות במקומות יציבים.

אני לא מבין - מדבריך משתמע שאפשר באותה מידה להשתמש בשירותי ברוקרז' בבנגלדש ואין שום הבדל כל עוד קונים מניות זרות. אם אתה מסכים שיש מדינות מהן עדיף להתרחק, לא ברור מדוע אתה לא מסכים שמלחמה יכולה לקרב את המדינה לכיוון אותן מדינות בהן עדיף "לא לעשות עסקים".

מה אתה מפסיד כלכלית מלהחזיק את הכסף בברוקר זר על פני ברוקר ישראלי?
🕒 פורסם בתאריך: 21/10/2023 18:50
נכון. היא גם יכולה להיות שונה ממה שאתה אומר.

לדעתך.

מצד שני המצב יכול להיות הפוך לחלוטין.

אם אין לך מידע לכאן או לכן, שתי האופציות זהות.

אתה יכול להמציא תרחיש קיצון לכל פתרון שתציע. מה זה עוזר?

אני מנסה להתמקד בתרחישי קיצון הגיוניים, אחרת אתה נתקע במצב שלא משנה מה תעשה אתה תפסיד הכל.

לא יודע. עובדה שעד עכשיו הוא החזיק את הכסף בברוקר ישראלי. אני מנחש שהייתה לו סיבה.

אני מאז ומתמיד מחזיק את הכספים שלי בברוקר זר.

אני לא חושב שהמלחמה הנוכחית היא סיבה לשנות תוכניות, ובאופן כללי אני חושב ששינויים קיצוניים שנובעים מהסטריה רגעית הם לרוב טעות.
🕒 פורסם בתאריך: 21/10/2023 19:36
אני מנסה להפעיל הגיון בריא ולהסתכל על מקרים דומים עד כמה שניתן. אני לא משתמש בטיעון "אמרתי".

יכול להיות שאמצא בחוץ תיק עם 100 אלף ש"ח ויכול להיות שלא. אין לי מידע אם מישהו איבד אחד או לא. האם ההסתברות זהה בשני המקרים?

תרחיש קיצון של קריסה כזו או אחרת של המערכת הפיננסית עקב מלחמה. על זה הדיון.

השאלה אם יש סיכון. לדעתי כן והוא לא תיאורטי לחלוטין.
🕒 פורסם בתאריך: 21/10/2023 19:43
אבל אתה כל הזמן ממציא תתי תרחישים לתרחיש הזה. ותתי תרחישים כאלה אפשר להמציא בלי סוף. לכל "הגנה" שתחשוב עליה אפשר למצוא תרחיש נגדי שבו ההגנה הזאת לא עובדת.

אם אתה מדבר רק על קריסה של המערכת הפיננסית עקב המלחמה, אז אין שום בעיה עם אחזקה של ניירות זרים בארץ.

ברור שיש סיכון. תמיד היה סיכון.

אני רק אומר שהסיכון הזה לא השתנה.
🕒 פורסם בתאריך: 21/10/2023 19:54
אולי כי יש הרבה תתי תרחישים שיכולים לקרות...

זו הגדרה מאוד רחבה, אז אני לא מבין מאין ההחלטיות שאין שום בעיה.

מלחמה שעלולה להפוך למלחמה רב זירתית כן מגדילה את הסיכון לדעתי.
🕒 פורסם בתאריך: 21/10/2023 20:02
נכון.

אבל אין לזה סוף. כמו שאמרתי - לכל "פתרון" שתחשוב עליו אני יכול למצוא תת תרחיש שבו הפתרון שלך לא יעבוד.

כמו שאמרתי - אם מדברים רק על התרחיש הבסיסי של קריסת המערכת הפיננסית אז אין שום בעיה.

אם אתה מתחיל להמציא תרחישים כמו גניבה של פקידים בגלל הבלאגן, אז זה סיפור אחר. וכמו שאמרתי, ברגע שמתחילים להמציא תרחישים אין לזה סוף ואין שום פתרון.

אבל זה היה נכון גם לפני שהמלחמה התחילה.

עצם זה שהתחילה מלחמה לא החליש את הכוח הצבאי של מדינת ישראל.
🕒 פורסם בתאריך: 21/10/2023 20:07
אני לא מסכים ש"אין שום בעיה", וברוקר זר מהווה פיתרון לרוב הבעיות בגיזרה.

התחלת מלחמה מגדילה את ההסתברות להתממשות הסיכון.
🕒 פורסם בתאריך: 21/10/2023 20:39
אתה צודק. בתאוריה יכולות להיות אינספור בעיות.

בפועל, כנראה שלא תיהיה בעיה.

הוא מהווה פתרון לחלק אחד של הבעיות והוא לא מהווה פתרון לחלק אחר מהבעיות.

אתה משום מה בוחר להתמקד בבעיות שאתה ממציא שעבורן זה כן פתרון ומתעלם לחלוטין מכל הבעיות שבהן ברוקר זר אינו הפיתרון.

אני לא אומר לא לפתוח חשבון בברוקר זר. אני רק אומר שזה לא פתרון קסם וזה לא יכול להגן עליך מפני כל תרחיש.

את שוב מדבר כאילו מתמתטית עם מילים כמו "הסתברות", אבל נותן טיעונים שהם לחלוטין מהבטן בלי שום ביסוס עובדתי.

אפשר לטעון בדיוק את הטענה ההפוכה - היו יכולים לחסל אותנו כמדינה במתקפת פתע כשהיינו שאננים. עכשיו אחרי שהתחילה המלחמה וכל הצבא מגוייס הסיכוי לחסל את ישראל הפך להיות אפסי.
🕒 פורסם בתאריך: 21/10/2023 21:09
אתה חוזר ואומר זאת, אך אתה לא מבסס זאת על דבר (ולא, לבוא עם תדפיס PDF למשרדי הנסדא"ק והם פשוט יתנו לך את הניירות הוא לא הסבר).

סוג הבעיות עבורן הוא לא הפיתרון, הוא שהם לא יכבדו את הזכות שלך לגשת לחשבון בגלל שאתה ישראלי. סוג בעיות זה לדעתי הרבה פחות סביר, ואם יקרה - כנראה גם לא תקבל את הניירות שרשומים בארץ.

נכון, אבל הוא מגן מתרחישים שאין עליהם הגנה בברוקר מקומי והוא לא מוסיף סיכונים.

עזוב. שנינו מסכימים שלברוקר ישראלי יש סיכון עודף בהשוואה לאמריקאי. יתכן ופותח השרשור לא חשב על זה בעבר אבל כן חושב על זה כעת. גם אם נניח שלא היה שום שינוי בהסתברויות, עדיין יש הבדל בין איפה המניות מוחזקות.