⬅ חזרה לאינדקס

עליית שווי המטבע כתוצאה מקנייה - מט"ח

🕒 פורסם בתאריך: 22/12/2023 19:46
יש לי שאלה שמעסיקה אותי מאז תחילת המלחמה והכרזת בנק ישראל על מכירת דולרים (וקניית שקלים?), שבנתיים לא מצאתי לה תשובה ברורה. כנראה שזו שאלה קצת פשוטה, והיא בכלל בתיאוריית ההיצע והביקוש.

ההסבר שמוצע למהלך ולהתחזקות השקל מאז היא: נעשתה מכירה מאסיבית של דולרים למען קניית שקלים. מכירת הדולרים מובילה לירידה בשווי הדולר כי יש לו פחות ביקוש (אנשים (בנק ישראל) מנסים להיפתר ממנו) ויותר היצע (אנשים מציעים למכור אותו), ואילו קניית השקלים מובילה לעליית שווי השקל כי יש לו יותר ביקוש (אנשים (בנק ישראל) מנסים לקנות אותו) ופחות היצע (עכשיו הוא יושב בבנק ישראל ולא נמכר, כאילו מוצא מהמחזור).

מה שלא ברור לי הוא, שהרי אפשר להסתכל על התמונה הזאת בדיוק הפוך. בצד השני של העסקה הרי, יש מי שקונה את הדולרים ומוכר את השקלים. באותה המידה גם מצטמצם היצע וגדל ביקוש הדולרים וגדל היצע וקטן ביקוש השקלים, אם מסתכלים על זה מנקודת המבט של הצד השני בעסקה. מה קובע שכתוצאה מעסקה מסויימת, בה מנקודת המבט של צד א' צפוי לעלות שווי הסחורה, ומנקודת המבט של צד ב'' צפוי לרדת שווי הסחורה, איזו אפשרות תתרחש בפועל? עצם זה שצד א' מציע לקנות את הסחורה מעל מחיר השוק שלה? אם זה היה המצב, הייתי צופה שתהיה לזה השפעה זמנית ביותר, רק למשך זמן העסקה (רגע בודד בציר הזמן), לאחריה כבר לא יהיה הקונה הזה והמחיר יחזור מידית לקדמותו.

אשמח לעזרה בהבנת המודל,

תודה.
🕒 פורסם בתאריך: 22/12/2023 19:53
מחיר הוא הנקודה בה הצד הקונה והצד המוכר מגיעים ביניהם להסכמה על עסקה. זה שצד א׳ רצה יותר וצד ב׳ רצה יותר לא רלוונטי.
🕒 פורסם בתאריך: 22/12/2023 20:00
לא ראיתי פרסום של בנק ישראל שמכר $ בשבועת האחרונים.

תקנו אותי אם אני טועה... זה:
🕒 פורסם בתאריך: 22/12/2023 20:16
לא בשבועות האחרונים, בתחילת המלחמה.

אז אם אני מבין נכון את התשובה, אין תיאוריית היצע וביקוש לקביעת מחירים, רק מקח. זה לא משנה שנקנו הרבה שקלים, אלא רק שבנק ישראל הציע בעבורם סכום גבוה. איך זה שהוא הציע סכום גבוה בעסקה חד פעמית משפיע על המחיר מאז?
🕒 פורסם בתאריך: 23/12/2023 12:36
כשאתה מוכר אתה יכול לקבוע מחיר. פשוט תגיד - אני מוכן למכור בשער x.

אם תנסה לקבוע מחיר גבוה יותר ממחיר השוק זה לא ילך - אף אחד לא יקנה, ולכן אתה לא תמכור. זה לא ישפיע על השער.

אבל אם תנסה לקבוע מחיר נמוך, הקונים יבואו בריצה. אם אתה מוכר בזול הם לא יקנו ביוקר אצל אף אחד אחר. זה יוריד את השער.

אבל מה - זה יכול להצליח יותר מדי - אם תתן מחיר נמוך יקנו ממך המון. אם אתה הפדרל ריזרב זה לא בעיה - יש לך מדפסת אז תדפיס. אבל לבנק ישראל יש יתרת דולרים מוגבלת שיכולה להגמר.

לבנק ישראל יש יתרות מט"ח גדולות שמאפשרות לו להשפיע על שער השקל. אבל לאורך זמן השימוש בכח הזה ירוקן את היתרות, לכן יכולת ההשפעה מוגבלת.
🕒 פורסם בתאריך: 23/12/2023 12:42
אם כפי שיוסיק רשם בנק ישראל אכן לא מכר עוד דולרים וקנה עוד שקלים בשבועות האחרונים, איך זה שהוא עשה את זה פעם אחר והסכים לקבל פחות שקלים משער השוק הקודם בעד הדולרים, מוביל לזה שבהווה מחיר השקל עלה?
🕒 פורסם בתאריך: 23/12/2023 17:50
אתה חושב שלא הבנת, אבל בעצם הבנת הכל

אתה פשוט לא מאמין שזה כזה פשוט

כשאתה בא ומוכר שקלים המחיר שלהם יורד לרגע, ואז עולה חזרה, אבל מה אם אתה עושה את זה שוב ? ואז פוגש שוב קונה אחר של שקלים ? ושוב המחיר חוזר חזרה.

ושוב ושוב ושוב, ואתה מוכר שקלים במליונים, במליארדים !! לאט לאט יגמרו הקונים, אחרי הכל כמה כבר אנשים משקיעים בשקל ומתים על ישראל ? בסוף המחיר יורד.

זהו זה כל ההסבר.