⬅ חזרה לאינדקס

השקעות לטווח קצר ובינוני

🕒 פורסם בתאריך: 08/01/2024 19:23
שלום,

כבר מספר שנים אני עוקבת אחרי הבלוג של המשקיעה, למדתי ממנה הרבה על עולם ההשקעות. לאחרונה התחלתי לעקוב גם אחרי הפוסטים בפורום, עולם שלם ומרתק של ידע ותמיכה נגלה בפני. ועכשיו כשאני יותר למודה, ממוקדת ומגובשת - אשמח להיעזר.

רקע קצר - אני בת 56, אחרי עשרות שנים בתפקיד ניהולי בהייטק החלטתי לעשות את הצעד שפינטזתי לי עליו בשנים האחרונות ויצאתי מהעולם הארגוני לפרישה מוקדמת. קצת התנדבות, קצת לימודים, קצת ספורט, וקצת טיולים. פנסיונרית מתחילה :)

באופיי אני צרכנית מחושבת ונוטה להשקעות סולידיות.

מבחינה כלכלית -

לאחר שישבתי לפגישת ייעוץ עם יועץ פנסיוני הבנתי שהחסכונות הפנסיונים שצברתי במשך כל שנות העבודה שלי (קרן פנסיה, ביטוח מנהלים ותיק, קרנות השתלמות) יוכלו לספק לי את צורכי המחיה החל מגיל 63-64. ועד התחלת משיכת הקצבה בגיל זה - אני מתכננת להתבסס על הכספים בחיסכון הפרטי שלי.

ההחלטה באיזה גיל להתחיל למשוך קצבה (ככל הנראה בין 63 ל 64) תהיה תלויה בעיקר בקצב צריכת החיסכון הפרטי שלי עד אז ובתזרים הכנסות כפרילנסרית בהיקף מצומצם.

כרגע אני בשלבי תכנון איך להפוך את תיק החסכונות הפרטי שלי לתיק השקעות יעיל יותר לטווח קצר ובינוני, וזה הנושא בו אשמח לשתף ולקבל משוב ודעות.

החיסכון הפרטי שלי כולל:

עו"ש - 17K

קרנות כספיות - 340K , הרוב הגדול - שקלי, והיתר - דולרי נקוב בשקל.

פיקדון שקלי בנקאי - 103K, משתחרר עוד חודש.

פוליסת חיסכון - 433K

סה"כ - 893K ש"ח

מקורות הכנסה - הכנסה צנועה משכ"ד + הכנסה קטנה שאני מתכננת כפרילנסרית - סה"כ סדר גודל של כ 5000 ש"ח בחודש

ממוצע הוצאות חודשי - סדר גודל של 12000 ש"ח.

כלומר - אהיה צריכה למשוך מהחיסכון שלי את ההפרש, כ 7000 ש"ח בחודש.

אפיקי החיסכון / ההשקעה לטובת מימון הוצאות מחייה ל 7 השנים הקרובות (עד הגיעי לגיל 63) - הנטיה שלי היא:

לשנתיים-שנתיים וחצי הקרובות - שימוש בקרנות כספיות

לשנים 3-7 (עד לגיל 63) - שימוש באג"חים ישראליים

קרן חירום - שימוש בקרנות כספיות

תוכנית הפעולה שחשבתי עליה:

1. לפתוח חשבון השקעות באקסלנס

2. לפדות את פוליסת החיסכון

3. קרנות כספיות - לצמצם אותן, להשאיר בהן רק את סכום המחיה הנדרש לי לשנתיים הקרובות (עד גיל 58) + סכום נוסף לקרן החירום.

4. את כספי פוליסת החיסכון, את הפיקדון הבנקאי שמשתחרר, ואת יתרת הסכום של הקרנות הכספיות שלא אזדקק לו לשנתיים הקרובות - לייעד לתיק השקעות, שכמעט כולו ייועד לטווח הקצר- בינוני (3-7 שנים), כדי להבטיח את צרכי המחייה שלי לגילאים 59-63. לפי החישוב שלי - תישאר בו גם יתרה קטנה לטווח ארוך יותר.

חשבתי שאפיק ההשקעה המתאים הוא אג"חים ישראליים - ממשלתיים / קונצרניים בסקטור הבנקים בדירוג גבוה. וכדי להפחית סיכון - לבחור באג"חים צמודי מדד ולא שקליים.

לאחר שקראתי על ההבדלים והשיקולים בין השקעה באג"חים ספציפיים לבין קרנות אג"חים - אני מעדיפה קניה ישירה של אג"חים ספציפיים, כלומר לכל כחצי שנה (או מספר חודשים כלשהו) של מחיה עתידית - לקנות אג"ח המתאים לטווח, ולהחזיק בו עד לפדיון. ברור לי שזה דורש קצת יותר התעסקות בשלב הקניה כדי לחשב את הסכומים המשוערים לכל תקופה ולבחור את האג"חים המתאימים, אך היתרון המכריע עבורי הוא שהתשואה היא ודאית יותר מאשר בקרן עוקבת אג"חים.

5. עם היתרה הקטנה שעדיין תישאר לי - לקנות קרן אירית מחקה מדד (1159235) MSCI ACWI .

החלטות / התאמות בהמשך:

- אם ההכנסות כפרילנסרית יעלו על התחזית השמרנית הנוכחית שלי, או אם הצריכה החודשית תהיה שונה מהתכנון - אצטרך לעשות התאמה בתכנון, וככל האפשר - לייעד עוד כספים לקרן המחקה מדד עולמי.

- fine tuning של גיל הפרישה - לפי קצב "שריפת" החסכונות שלי בפועל ולפי הסכום שייצטבר בפועל בקרן העולמית - אחליט בהמשך אם אכן אני יכולה לדחות את גיל התחלת קבלת קצבאות פנסיה מ 63 ל 64 (או במקרה של מהמורות לא צפויות - אולי להקדימו בשנה).

אשמח לשמוע דעות ומשוב על התוכנית הנ"ל, תודה!
🕒 פורסם בתאריך: 10/01/2024 13:40
הי, אולי הבקשה שלי למשוב / דעות מאנשי הפורום צריכה להתחלף לבקשה לפידבקים והארות :)

בכל מקרה, ממש אודה לשמוע את דעתכם.ן לגבי התכנון שלי לטווח קצר ובינוני.

תודה
🕒 פורסם בתאריך: 10/01/2024 13:43
מומלץ לקצר ולהעלות שאלות קונקרטיות יותר.
🕒 פורסם בתאריך: 10/01/2024 13:56
היי, ניכר שאת מבינה מה את עושה.

ציינת הכנסה קטנה משכר דירה מבלי לפרט. האם מדובר בדירה בבעלות? דירה ראשונה/שניה?
🕒 פורסם בתאריך: 10/01/2024 14:33
כיף לקרוא! מזל טוב :)

עושה רושם שאת יודעת מה את עושה, אין יותר מדי מה להוסיף מלבד טפיחה על השכם.

אולי רק שאלה לגבי המניות, למה למעשה? לא עדיף להיצמד לאג"ח / קרנות כספיות?

הסיכון שווה בשבילך?
🕒 פורסם בתאריך: 10/01/2024 14:44
תודה.

חשבתי (ועדיין חושבת) שהרקע שנתתי הוא חשוב לטובת הבנת הצורך שלי. אבל אין לי בעיה לאמל"ק:

ביצעתי פרישה מוקדמת בגיל 56. בגיל 63 (אולי אצליח למשוך גם עד גיל 64) אני מתכננת להתחיל למשוך קצבאות פנסיה.

לטובת הגישור של 7 השנים עד לגיל 63, חשבתי להתבסס על קרנות כספיות עבור הוצאות של השנתיים הראשונות, ועל תיק השקעות שיורכב מאג"חים לשנים העוקבות (3-7 שנים מהיום).

אני מעדיפה אג"חים ישראליים - ממשלתיים / קונצרניים בסקטור הבנקים בדירוג גבוה וכדי להפחית סיכון - לבחור אג"חים צמודי מדד ולא שקליים.

לאחר שקראתי על ההבדלים והשיקולים בין השקעה באג"חים ספציפיים לבין קרנות אג"חים - אני מעדיפה קניה ישירה של אג"חים ספציפיים, כלומר לכל כחצי שנה (או מספר חודשים כלשהו) של מחיה עתידית - לקנות אג"ח המתאים לטווח, ולהחזיק בו עד לפדיון. ברור לי שזה דורש קצת יותר התעסקות בשלב הקניה כדי לחשב את הסכומים המשוערים לכל תקופה ולבחור את האג"חים המתאימים, אך היתרון המכריע עבורי הוא שהתשואה היא ודאית יותר מאשר בקרן עוקבת אג"חים.

(לאחר הקצאת הסכום לקניית אג"חים כאמור, עדיין אמורה להישאר לי יתרה קטנה - בה חשבתי לקנות קרן אירית מחקה מדד (1159235) MSCI ACWI )

- האם התכנון הנ"ל נשמע הגיוני ויעיל למשקיעה זהירה? האם יש רעיונות נוספים לטובת טווח השקעה קצר ובינוני (ל7 שנים קדימה)?

- כדי בכל זאת להשיג תשואה קצת יותר טובה מאג"חים מממשלתיים, אני נוטה להעדיף אג"חים קונצרניים של הבנקים הגדולים בדירוג גבוה. גם פה אם יש הארות פוקחות עיניים - אשמח לשמוע.
🕒 פורסם בתאריך: 10/01/2024 14:48
תודה רבה!

אני גרה בדירה בבעלותי (קניתי לפני שנים רבות, ולשמחתי כבר אין משכנתא). השכ"ד הוא מדירה קטנה בפריפריה, אני בוחרת להתייחס אליה כאל נכס לא נזיל משיקולים שונים.
🕒 פורסם בתאריך: 10/01/2024 14:49
הייתי שוקל גם אג"ח זר. עם מה שהולך במדינה, לא אופתע אם תהיה חדלות פרעון בממשלתי או שקרים במדידת האינפלציה.

אין ארוחות חינם. אם התשואה גדולה יותר, כך גם הסיכון.
🕒 פורסם בתאריך: 10/01/2024 14:54
תודה רבה!

לגבי המניות זו שאלה טובה, גם אני התלבטתי לגבי העניין. חשבתי שמכיוון שמדובר על "העודף" שיישאר לי עבור 7 השנים עד להתחלת קבלת קצבת הפנסיה - פה אני יכולה לקחת יותר סיכון בתקווה שהתשואות יצדיקו אותו, ואהיה יותר גמישה עם ההחלטה מתי למשוך את הסכום הנ"ל במהלך שנות הפנסיה, גם לפי התפתחות השוק.
🕒 פורסם בתאריך: 10/01/2024 15:02
הרכב התיק עד מועד משיכת הקיצבה נשמע הגיוני

אם תוכלי לפרט לגבי הרכב התיק הפנסיוני מניות/אג"ח ישראל/חו"ל
🕒 פורסם בתאריך: 10/01/2024 15:05
אם את לבדך ואינך זקוקה להורשה, כל מה שאת צריכה זה שהכסף הפנוי שיש לך יספיק ל-9 השנים הקרובות (הוספתי שנה כי נדמה לי שהגיל הרשמי לפרישה אצלך יהיה 65). בחישוב פשוט יש לך מספיק כסף לכך (7K*12*9=756K) ולכן לא ברור לי למה לקנות כל מיני אג"חים במקום להושיב את כל הכסף בנחת בקרן כספית.

החל מגיל הפרישה גם תהיה לך קיצבת זיקנה מבט"ל (תדאגי להמשיך לשלם להם), קחי אותה בחשבון. גם יהיו לך כל מיני הנחות מהמדינה והרשות המקומית שיקטינו את ההוצאות.

יש לך 2 דירות, כך שגם מהבחינה הזאת את מסודרת. תוכלי אפילו להחליף מגורים ביניהן כדי להגדיל הכנסה.

למה הכוונה? את פותחת עסק? אם כך, תוכלי להחליט אם להרחיב או לצמצם הכנסות ולפעול בהתאם. זה עוד נדבך לגמישות שבנית לך.

כל הכבוד ובהצלחה!
🕒 פורסם בתאריך: 10/01/2024 15:06
אני חושב שהשיקולים שלך מאוד הגיוניים והייתי עושה דבר דומה לו הייתי בנעלייך. איזה אחוז מתכננת לייעד לתעודת סל המנייתית? אישית הייתי בוחר לפחות 10% או 15%, מעניין לשמוע מה את מתכננת.
🕒 פורסם בתאריך: 10/01/2024 15:48
כלומר זו האסטרטגיה הקלאסית שבה את קונה אג"חים בשכבות , אג"חים עם מח"מ הולך וגדל כשאת משתמשת באג"ח שנפדה ובקופונים של שאר האגחים כדי להתקיים עד הפדיון הבא?

אם אני מבין נכון בקשר לאסטרטגיית קניית האג"ח שלך אז זה כמעט ללא סיכון\סיכוי . הסיכון שאת חשופה אליהם לעניות דעתי זה: העלאת מיסים על רווחי ריבית מאג"חים, במידה ויש אג"ח קונצרני - תספורת , אי התאמה בין האינפלציה להתייקרות ההוצאות שלך. והוצאה גדולה בלתי צפויה סיכונים מזעריים לטעמי. סיכויים - אין.

זו טעות נפוצה, קרן כספית זה מזומן, השקעה רק לטווח קצר. לא מגן מאינפלציה וירידת הריבית תגרום מאוד מהר לירידה בתשואה, באג"ח היא יכולה לקבל 2% מעל לאינפלציה לכל טווח זמן.
🕒 פורסם בתאריך: 10/01/2024 15:56
כרגע זאת אפשרות טובה ולא מסובכת. אם בהמשך ישתנו הנתונים, אפשר לעבור לכלי סולידי אחר. לא רואה סיבה נכון לעכשיו למה זה נחוץ במצב שלה.

*ובלי קשר אליה, אני די מתעבת אג"חים כך שהייתי בוחרת כלים אחרים...אבל זאת אני.
🕒 פורסם בתאריך: 10/01/2024 16:31
כי כשזה יקרה יתכן שהיא לא תוכל לקבל את אותה תשואה שהיא מקבלת היום, היא מחפשת אסטרטגיה שמממעטת סיכונים ל-7 שנים, קניית קרן כספית חושפת אותה לסיכוני אינפלציה וירידת ריבית. כשמשקיעים ל-7 שנים מתאימים את האסטרטגיה ל-7 שנים.

אולי את "מתעבת" אג"חים ( למה אם יורשה לי לשאול?) אבל קרנות כספיות משקיעות את רוב כספם ב... אגחים, לטווח קצר אמנם, אבל אג"חים.
🕒 פורסם בתאריך: 10/01/2024 16:38
מוכן קצת להרחיב?

להבנתי, כל עוד הריבית ברמה גבוהה (וככל הנראה תשאר ברמה גבוהה יחסית בשנתיים הבאות), קרן כספית היא השקעה סולידית נחמדה. לא כך?

למשל ההורים שלי, שאצלם כל מה שקשור להשקעה זה שווה ערך לקזינו.

אפילו פיקדון או אג"ח לא מתקבל על הדעת מבחינתם. (גילוי נאות אין לי מושג איך אג"ח עובד, כך שאני לא יכול "לגשר" ולהסביר להם עליו).

יש להם חשבון משותף ולאמי חשבון נוסף בנפרד. לראשונה אתמול הצלחתי לשכנע אותם סוף סוף לעשות משהו עם הכסף ולא רק להשאיר אותו בעו"ש. הם מאוד חוששים מנזילות, ולכן פוסלים פקדונות ואג"ח (להבנתי אג"ח "סגור" כמו פקדון (??)).

כך שקרן כספית היא די אידיאלית בשבילם. אתמול סוף סוף סוף הסכימו לשים 7500 שקלים בקרן כספית דרך הבנק. פלוס הוראת קבע לשנה שתוסיף עוד 1000 שקלים בחודש.

היום, אמא שלי שהייתה מאוד אנטי, הפתיעה אותי מאוד ורצתה שגם אעזור לה להשקיע 5000 שקלים בחשבון הבנק שלה.

האם לדעתך הסיכון בקרן כספית שווה ערך לסיכון באג"ח? (הרי קרנות כספיות מושקעות רובן באג"ח)

חשבתי שהסיכון בקרן כספית נמוך משמעותית עד כדי לא קיים, אך מדבריך עושה רושם שזה לא המקרה.
🕒 פורסם בתאריך: 10/01/2024 17:04
נראה לי שלא הסברתי את עצמי כיאות.

קרן כספית זו השקעה סולידית נחמדה ביותר. זה לכל ענין אג"ח ממשלתי לטווח קצר ( ההשקעה הכי בטוחה שקיימת) ולכן אין (כמעט) שום סיכון לקרן, מה שהכנסת , אתה יכול לפדות מתי שתרצה , לכן זה כמו מזומן. מה יקרה לריבית בשנתיים הבאות אין לי מושג, ואם יש לך, אז אתה מתבזבז בקרן כספית אתה יכול לעשות מיליארדים באג"חים.

אבל כשמדברים על הערכת סיכונים, סיכון לקרן זה לא הכל. שואלים איזה תסריטים יכולים לקרות? מה ההשפעה שלהם? ומה הסיכוי שהם יקרו? ( זו השאלה הכי קשה).

אז בהקשר של קרן כספית, נסתכל בתסריט הבא: נניח שהאינפלציה עולה ל-10% לדוגמא, והריבית לטווח קצר נשארת אותו דבר אז בקרן כספית אתה תרוויח נומינלית, אבל תפסיד ריאלית, לכן יש חשיפה לסיכון אינפלציה, באג"ח צמוד אין את זה.

פות"שית מתכוונת לחיות מההשקעה שלה, לכן היא רגישה לאינפלציה, ולכן בחוכמה היא איננה משקיעה בקרן כספית מעבר לטווח של כמה חודשים.

מה הסיכוי לתרחיש כזה? אין לי מושג אבל זה לא אפס. אני מקווה שהבהרתי את עצמי טוב יותר. (ואולי הרווחת קורס מזורז בניהול סיכונים)
🕒 פורסם בתאריך: 10/01/2024 17:11
@outsider תודה! הסברת מצויין.

בכל אופן הורי לא מוכנים לשמוע על משהו אחר, אז לפחות שאת הרווח הנומינלי יהיה להם. גם זה טוב מכלום, אפילו אם יחזיקו אותה במשך כמה שנים ולא חודשים ספורים.
🕒 פורסם בתאריך: 10/01/2024 17:37
איפה אתה רואה בקלות את הרכב הקרנות? הסתכלתי על כמה, הרוב זה מק"מ ופק"מ וקצת אג"ח.

אז נכון שגם מק"מ הוא סוג של אג"ח אבל בלי כל בילבולי השכל מסביב. אני מניחה שזה כשל אישי שלי, אג"ח הוא כלי מאד מורכב מבחינתי.
🕒 פורסם בתאריך: 10/01/2024 17:40
איזה בלבול שכל יש באג"ח ואין במק"מ?
🕒 פורסם בתאריך: 10/01/2024 17:57
אין היום 2% צמוד

אג"ח צמוד לטווח של עד 3 שנים נותן 1.1%

בקצה הסקאלה (27 שנים) נותן 1.8%
🕒 פורסם בתאריך: 10/01/2024 18:38
תודה לכל המגיבים.