⬅ חזרה לאינדקס

מזל טוב לנאסד"ק ומחשבה

🕒 פורסם בתאריך: 02/03/2015 20:48
אז מזל טוב לנאסד"ק שנוגע היום שוב בשיא כל הזמנים לאחר נסיגה בת 15 שנה.

רבים טוענים שטראומת 2008 נחקקה היטב בתודעת המשקיעים, שאנשים רבים הבינו (שוב) עד כמה האפיק המנייתי הוא מסוכן ותנודתי ובכל רגע נתון יכול לקרוס כמגדל קלפים ללא כל התראה מוקדמת.

אני רוצה רגע לחשוב על הצד ההופכי של המטבע שלדעתי חשוב לא פחות. אנשים גם הפנימו בשנת 2009 שבשוך הסערה, כשהרוחות נרגעות והמצב הכלכלי הופך ממחריד לרע, לבורסה יש נטיה לזנק מעלה, או לפחות לטפס. או במילים אחרות: שהכל, עולה בחזרה וזה רק עניין של זמן. שרק כבשים ודגים מוכרים בשפל, ששפל הוא הזמן הטוב ביותר לקנות, ולא, אנחנו לא יודעים זאת רק בדיעבד, אפשר לדעת גם תוך כדי תנועה לקנות כשהמדדים נחתכים 50%.

לכן לדעתי, (סתם נבואה לא מבוססת, ניחוש פרוע), התיקון המשמעותי הבא בשוק לא יהיה אלים. יהיו מספיק רוכשים גם לאחר 20%-30% ירידות מהשיא. כשאנשים רואים באיזה עוצמה הבורסות מתאוששות זה נחקק בזכרונם לא פחות מהפחד מהפסד כביר נוסף.
🕒 פורסם בתאריך: 02/03/2015 21:27
לשיטתך מה ההבדל בפסיכולוגית ההמון בין שנת 2000-2 ל-2008-9?

גם ב2000 הכל נפל. אז מה, ב7-8 שנים אנשים שכחו הכל?
🕒 פורסם בתאריך: 02/03/2015 21:35
האנשים ש(אולי) "הבינו" הם אלה שהיו מושקעים בשוק ב-2008.

מי שלא היה מושקע באותה תקופה אולי מבין את העקרון ברמה המושגית-אינטלקטואלית, אבל אין כל דרך לדעת אם יוכל ליישם את ההבנה הזו גם בהתנהגותו. זה לא פשוט לראות 50% מהכסף שלך, שחסכת בדם יזע ודמעות, מתאדה כהרף עין מבלי שיש לך משהו לעשות בעניין (למעט לברוח "ולהציל" את מה שנשאר). למעשה, ההרגשה הזו כל כך איומה שאי אפשר להעלות אותה על הכתב. היא יכולה בהחלט להתבטא ברמה הפיזית (זיעה קרה, אינסומניה ותעוקת חזה). באמת צריך עצבי ברזל בשביל זה. הרבה מאוד אנשים מגלים שברגע האמת אין להם את היכולת להחזיק מעמד - וזו הסיבה למכירות ענק.
🕒 פורסם בתאריך: 02/03/2015 22:09
אתה צודק, ובטח שאין לי שיטה. אני מפנה אליך את השאלה ששאלת אותי. איך יתכן שאנשים שכחו הכל? זה אמור להיות מוזר. קראתי היטב את ההסבר של המשקיעה ואני מסכים איתו אבל יחד עם זאת, לא אמורים להיות בעולם מספיק כספים של מוסדיים קרי רוח? למה נותנים למניות ליפול כ"כ הרבה מלכתחילה?
🕒 פורסם בתאריך: 03/03/2015 01:53
אני לא חושב שאנשים שכחו את המסקנה הזו, אלא שהיא פשוט לא נכונה. לא תמיד יש זינוק אחרי הקריסה, לפעמים יש דשדוש של שנים רבות והתאוששות איטית, ויש גם מקרים של בורסות שקרסו ולא התאוששו יותר.
🕒 פורסם בתאריך: 03/03/2015 09:23
מה זה כלכלה אמיתית? ביפן סוחרים בכסף של מונופול?

אג"ח/מזומן יצילו אותך מהתרחיש הספציפי הזה.
🕒 פורסם בתאריך: 03/03/2015 09:52
אורן גם יפן תתאושש מהנפילה של 87, שים לב שפתחתי בדוגמא של הנאסד"ק שלקח לו 15 שנה (וברור שזה עדיין הפסד ריאלי), ההתאוששות יכולה לקחת גם עשרות שנים במדד מסוים או מדינה מסוימת, אבל בהכללה, הכל תמיד חוזר לעצמו ומשם ממשיך לשיאים חדשים. לא שאני חושב שזה כזה מגניב ליפול 80% ולחכות 40 שנה עד התיקון, אבל זה מקרה מאוד קיצוני, נראה לי שאם פלוני קונה את השוק כולו, קצת בלתי סביר להניח שהתיקון יהיה איטי כ"כ או לא יקרה כלל, ובכל מקרה, אחרי שהשוק כולו נחתך ב - 50% עושה רושם שזה תמיד זמן טוב לאסוף סחורה, גם אם בהמשך הסחורה תהיה זולה יותר.