⬅ חזרה לאינדקס

ביטחון חשבון ההשקעות בקרנות איריות

🕒 פורסם בתאריך: 16/04/2017 14:28
מזהיר מראש, סוגיה פרנואידית משהו (או שמא?...) שרלוונטית רק למי שמחזיק ניירות איריים (ומכאן נובע שגם מחשיב את סיכון מס הירושה כסיכון משמעותי).

כפי שהעלה לאחרונה @חלכאי, מסתבר שקרנות איריות לא מוגנות ע"י הביטוח הפדרלי SIPC. אני גיליתי זאת בהקשר ל-IB (סוחר דרכו ישירות), אבל אני חושב שזה נכון גם למי שסוחר דרך אינטרקטיב ישראל, דרך ברוקר ישראלי וכנראה גם דרך בנק ישראלי (בנק י-ם בוודאות וסיכוי טוב שגם השאר).

* הסייג היחיד הוא שאולי הבנקים ו/או בתי השקעות מכוסים בביטוח מיוחד למקרה שהניירות שמוחזקים אצל הברוקר הבינלאומי דרכו הם עובדים מצויים בסיכון (אין לי מושג אם אכן יש ביטוח כזה, יש לי הרגשה שלא).

משמע כמעט כל או כמעט כל מי שמשקיע באיריות מצוי באותו סיכון.

ובעיניי, נשאלת השאלה האם סיכון כזה, של אובדן מוחלט של הכסף, מצדיק את הניסיון להתחמק ממס ירושה.

מצד אחד- תרחיש מאוד מאוד לא סביר לדעתי (כי IB ברוקר מאוד חזק, מאוד ותיק, ויותר מזה - מאוד מפוקח על ידי כל הרשויות בארה"ב). אבל - ההשלכות שלו- מאוד קשות- אובדן מלא של תיק ההשקעות שייתכן ואמור לשמש אותי בעתיד.

מצד שני- מס ירושה- תרחיש יותר סביר (לא יודע לכמת) - אבל שכרוך באובדן חלקי בלבד של התיק (נניח כ-30% מתיק ההשקעות) - וישפיע על הדור הבא, שתאורטית היה יכול להסתדר גם לבד, פשוט יקבל בוסט ראשוני קצת יותר קטן.

אם ללכת לפי דבריה של @המשקיעה - התרחישים היחידים שצריכים להדאיג הם כאלו שמהווים מכה שיכולה למוטט אותנו. אובדן מלא של תיק ההשקעות הוא הרבה יותר קרוב לזה. ובמקרה כזה- דרך הפעולה היחידה שאני רואה לנכון היא לחכות למשבר ולהחליף את האיריים באמריקאיות.

באופן אירוני, אם הייתי כמו 99% מהמשקיעים - פשוט היה לי תיק השקעות במיטב כרגע או דרך הבנק ובכלל לא הייתי מודע שיש סוגיה כזו, אבל מרגע שאני יודע עליה- זה כבר אחרת.

אני ממש אשמח לשמוע את דעתם של החברים כאן בסוגיה זו (מבלי לייעץ לי אישית דבר כמובן).
🕒 פורסם בתאריך: 16/04/2017 14:58
נראה שאתה מניח שאם תחזיק במקום הקרן האירית נכסים אמריקאיים מצבך יהיה טוב יותר. אני באופן אישי מעריכה שבשני המקרים יש סיכון לא אפס אבל גם לא גדול שיקרה משהו רע שיגרום לנכסים שלך להעלם. אני לא סומכת על הביטוח האמריקאי מספיק כדי להאמין שנכסים אמריקאיים הם הרבה יותר בטוחים מנכסים איריים. כך שבעיני התשובה היא - פיזור פיזור פיזור. הדרך היחידה להגן באמת מפני אובדן מוחלט של הכסף הוא לא לשים את כולו באותו מקום, ולהגיד לעצמך שאם ממש הכל קורס, ממילא כנראה עדיף להצטייד בקופסאות שימורים ובתחמושת ולא בנכסים וירטואליים.
🕒 פורסם בתאריך: 16/04/2017 15:20
הי תודה.

האמת שהתייחסתי לא לתסריט יום הדין מטורף כמו שתיארת, אלא יותר למשהו בסגנון משבר כלכלי גדול עם פשיטת רגל של גופים כלכליים (כמו ליהמן ברדרז או משהו כזה) - משהו שקורה בערך פעם בעשור ככה.
🕒 פורסם בתאריך: 16/04/2017 15:38
בתאוריה קריסה כזאת לא אמורה להשפיע עליך אם אתה מחזיק ETF.

השאלה מי אתה פוחד שיקרוס?

אם IB קורסים, אז בתאוריה כל המניות והETFים שלך עדיין רשומים על שמך וישארו שלך גם אחרי הקריסה (עד כדי זמן לבירוקרטיה וכו')

אם החברה המנהלת את הקרן האירית קורסת אז גם בתאוריה המניות שהקרן מחזיקה יחולקו בין כל המשקיעים בקרן לפי שווי האחזקות. (שוב, עד כדי זמן לבירוקרטיה וכו')

בעצם בכל תרחיש של פשיטת רגל פשוטה אתה די מכוסה. גופים כלכליים מחוייבים להחזיק בנפרד את נכסי הלקוחות מהנכסים של הגוף עצמו, ככה שגם במקרה של פשיטת רגל נכסי הלקוחות לא נפגעים (לפחות בתאוריה).

הבעיה מתחילה כשיש מעילות וכו'. כשאומרים לך שקנו מניות ובעצם לא קנו ודברים כאלה. נגד זה הSIPC בא להגן, ויש ויכוח כמה הוא באמת מגן (לא רק על קרנות איריות אלא באופן כללי).
🕒 פורסם בתאריך: 16/04/2017 16:34
אני החלטתי לחלק חצי מוגן ממס ירושה (קרנות איריות בבנק ישראלי החזקה פסיבית לחלוטין ללא איזון ללא רכישות ללא כלום, קרן צוברת בודדת, ובחשבונות IRA ששם אני מעריך את הסיכון נמוך יותר וגם ניתן להחליף בכל עת ללא עלות של מס רווחי הון) וחצי שני בIB עם כל האופטימיזציות האפשריות (שינוי סדר מכירה, איזונים, רכישות תקופתיות, קרנות מכל מיני סוגים לטובת גיוון נכסים, אולי קצת מינוף זול וכד) עם הסיכון של מס ירושה על חצי מהסכום.

חצי - חצי. קל מאד להצדיק ולהתמיד. ומפזר סיכונים מכל מיני סוגים.

כמו ש @מרק עוגיות ציינה - פיזור פיזור פיזור.

מחכה לירידות כדי להחליף את השילוב VTI VXUS בבנק למשהו כמו IWDA או צוברת אחרת (תיקון חוסר חשיפה לשווקים מתעוררים אפשר לתקן ב IB בקלות ובזול).
🕒 פורסם בתאריך: 16/04/2017 17:48
לא הבנתי, הקרנות עצמן לא מבוטחות, או הברוקר שדרכו אתה מחזיק בהן?
🕒 פורסם בתאריך: 16/04/2017 18:20
הקרנות הן של ishares כך ששם אני רגוע. הבעיה היא שההגנה של הביטוח הsipc, שהברוקר אינטרקטיב ברוקרס חבר בו, לא תקפה לקרנות לא אמריקאיות.
🕒 פורסם בתאריך: 20/04/2017 11:29
עוד תגובות ממשקיעים באיריות?

ממש מעניין אותי לשמוע את חוות דעתכם על הסוגיה הזו.
🕒 פורסם בתאריך: 20/04/2017 11:47
אני בתהליכי בדיקה עם רו"ח לגבי רישום של הקרנות האמריקאיות על חברה משפחתית. אעדכן בהמשך.

כרגע, אני תומך בניצול מלא של הקרנות האמריקאיות עד תקרת המס (60,000 דולר ליחיד או 120,000 דולר לזוג) ומשם - איריות כל הדרך.

יש סיכונים נוספים שנידונו בפורום לגבי שינוי אמנת המס או שיעור מיסוי הדיבידנדים באירלנד שעשויים להשפיע על הכדאיות בהשקעה בקרנות איריות ולכן חיוני לדעתי להשתמש גם באמריקאיות.
🕒 פורסם בתאריך: 20/04/2017 12:22
ומה דעתך על הסכנה במעילה או כל דבר אחר, בהתחשב בכך שהנכסים לא מכוסים על ידי SIPC?

מאוד מפחיד אותי. למרות הסבירות המאוד נמוכה, המחשבה לאבד את כל החסכונות בימי חיי הרבה יותר מפחידה אותי משיורשיי יאבדו 35% מהנכסים.

לגבי חברה משפחתית, אני אשמח לעדכון. ממה שזכור לי זה כרוך בהרבה עלויות, משהו שלא הכי מתאים למשקיע "פשוט".
🕒 פורסם בתאריך: 20/04/2017 12:48
אם שותפך לחיים משקיע/ה בקרנות אמריקאיות מעל תקרת המס ונפטר/ת באופן מפתיע, גם אתה, בחייך, תספוג הפסד משמעותי. ולהפך, אם אתה תמות במפתיע, השותף/ה ייפגעו מכך בחייהם. זה תרחיש סביר יותר לדעתי מהסיכוי להזדקק לביטוח של ה-SIPC אבל לך תדע.

ניתן גם להשקיע דרך הקרנות הקנדיות של וונגארד בחשבון הממוסה כפי שעשה הד"ר ממכון וויצמן @ERE בלי ה E ולהפחית עוד יותר את הסיכוי להישאר ללא תחתונים. כדאי לבדוק לפני כן את אופן המיסוי שם אולם דמי הניהול מקבילים פחות או יותר לאיריות.

לא ממליץ ולא מייעץ כמובן. להתייעץ עם איש מקצוע.
🕒 פורסם בתאריך: 20/04/2017 13:05
מס הירושה לא פרוגרסיבי?

אפשר גם להחליט על סכום מסוים מעל ה- 60K$ ואז יש חשיפה קטנה לסיכון מס ירושה.
🕒 פורסם בתאריך: 20/04/2017 13:10
כן. 26% ל-60,000 ועולה עד 40% החל מ-$1,000,000
🕒 פורסם בתאריך: 20/04/2017 13:36
הקרנות באירופה מאוד מפוקחות על ידי האיחוד האירופי וגם על ידי כל בורסה בכל מדינה בה הקרן נסחרת.

באיחוד האירופי יש 100000€ כיסוי ביטחון בצורת ערבות מדינה למשקיע יחיד על מזומן בתיק השקעות. הקרנות שלך ומניות לא שייכות לגוף המנפק ומופרדות מהמוסד המנפק את הקרנות, במקרה של פשיטת רגל הקרנות ומניות יעברו על שמך למוסד שירכוש את המוסד שפשט רגל ומה שהוחזק במזומן בתיק מבוטח עד 100€k ליחיד על ידי המדינות והאיחוד האירופאי.

למען האמת לא ברורה לי המדיניות לגבי מעילות.

פרט חשוב, אני אזרח צרפתי חי גר ומשקיע דרך צרפת בקרנות האיריות. אני לא יודע להגיד לך אם ההגנות שדיברתי עליהן תופסות לגבי אזרחים זרים לא אירופאים שמשקיעים בקרנות האיריות.

אני במקומך הייתי מודאג מכל מערכות הבחירות באירופה , ביום ראשון הקרוב יש בחירות בצרפת ובין המועמדים , למעשה רובם, יש כמה מטורללים, קומוניסטים , אנטי קפיטליסטים, שמאל קיצוני, ימין קיצוני ועוד ...ופה הם מדברים על הלאמה, החרמת רכוש לעשירים , הטלת מיסים 100% על עשירים עם הכנסות מעל 400€k בשנה , סגירת גבולות, אי החזרת החוב הלאומי של צרפת , יציאה מהאיחוד האירופי והאיחוד המוניטרי של גוש היורו , יציאה מברית נאטו ועוד . מתוך 11 מועמדים 8 מועמדים הם נגד אירופה, נגד עשירים , נגד היורו נגד התאגידים ועוד ..

לשניים מהם ז'אן לוק מלנשון מהשמאל הקיצוני ומרין לה פן מהימין הקיצוני יש סיכויים טובים לעלות לסיבוב השני ולנצח בבחירות.

זאן לוק מלנשון למשל מבטיח בין היתר להפוך את צרפת לקובה רק בלי השמש ...והוא מעריץ את הוגו צ'אבז מוונצואלה וכמובן את סטאלין...

אם מלנשון או לה פן זוכים בנשיאות בצרפת תאמין לי שהביטחונות על הקרנות האיריות יהיו הדאגה האחרונה שלך בתור משקיע ...

תנסה רק לדמיין אם מדינה כמו צרפת מודיעה שהיא לא מחזירה את החוב הלאומי , עושה תספורת לאג"ח שלה ...צרפת זה לא יוון ..

יש סיכונים פוליטיים כאילו גם באיטליה פורטוגל וספרד ...
🕒 פורסם בתאריך: 20/04/2017 17:55
לחלוטין יותר סביר.

הבעיה שלי היא עם ההשלכות. אובדן של 35% מהסכום ליורשים, עם זה אני יכול לחיות (no pun intended...). לאבד את כל הכסף, ממש תרחיש בלהות.
🕒 פורסם בתאריך: 20/04/2017 17:57
להבנתי בתרחיש כזה יש ביטוח של הFSCS הבריטי עד 50 אלף פאונד.
🕒 פורסם בתאריך: 20/04/2017 17:58
אני חושש שזה לא יפתור את הבעיה כי עדיין אין כיסוי של SIPC
🕒 פורסם בתאריך: 20/04/2017 18:05
איש חכם שכתב כמה ספרים על ברבורים אמר משהו בסגנון שאני מסכים עימו: בני אדם גרועים מאד בלהעריך סבירות של סיכון אבל די טובים בלהעריך חומרה.

אל תנסה לנחש מי מהם יקרה, תעריך עם איזה סיכון אתה מוכן לחיות ועם איזה לא ותפעל בהתאם.

יש ספקטרום רציף (בפועל בדיד אבל עם הרבה נק׳) בין 0% איריות ו100% אמריקאיות לבין 100% איריות ו0% אמריקאיות.

ויש גם ישראליות כמובן (וקנדיות).
🕒 פורסם בתאריך: 04/08/2017 19:05
מוסיף לדיון החשוב הזה, את תכתובת המייל שלי מול SIPC.

שורה תחתונה שלי:

הביטוח של SIPC מגן גם על קרנות איריות, אולם רק מפני כשלים של גופים אמריקאיים כמו Interactive Brokers LLC ולא מפני כשלים של גופים לא-אמריקאיים כמו Interactive Brokers UK (ה-Clearing Broker במקרה של רכישת קרנות איריות דרך בורסת לונדון).

השאלה שלי:

Hello, I hold a number of ETFs through an american brokerage firm (Interactive Brokers). Some of them are U.S. domiciled (like Vanguard's VTI) and some of them are Ireland domiciled (like iShares' IWDA in London Stock Exchange).

I know that SIPC protects my assets in VTI, but does it protects also Ireland domiciled ETFs which are traded in London Stock Exchange?

The clearing broker there is probably Interactive Brokers UK which is not a member of SIPC.

Thanks in advance.

תגובת SIPC:

For a bit of background, SIPC is a non-profit membership corporation created by U.S. law whose members consist of, with a very few exceptions, U.S. registered broker-dealers. SIPC’s sole mission is to protect customers of its members when those broker-dealers fail and cannot meet their custodial obligations to customers. In such a situation, SIPC can ask a court to place the broker-dealer into liquidation, and SIPC and the liquidation trustee will work to restore the customers' investments to them, including by advancing up to $500,000 to restore missing securities and cash (the cash advance is limited to $250,000). SIPC is not insurance and does not protect against market loss or many types of fraud or misrepresentation.

SIPC protects customers of SIPC-member broker-dealers, regardless of whether or not those customers are U.S. citizens or residents. SIPC also protects investments in foreign securities, so long as those securities are held by a SIPC-member broker-dealer. Thus, SIPC would protect an Irish ETF held at a SIPC member. As you note, however, Interactive Brokers UK is not a SIPC member, so if it failed, SIPC could not intervene to protect any investment it held in its custody for you. On the other hand, if your account is with the SIPC-member Interactive Brokers LLC as the introducing broker with Interactive Brokers UK as the clearing broker, then SIPC would protect your investment if Interactive Brokers LLC failed and somehow caused a loss to you by violating its custodial obligations—although in most situations, your investment should be safe with the clearing broker.

כמובן שאני לא ממליץ, לא מייעץ ולא לוקח אחריות על הנתונים המובאים.
🕒 פורסם בתאריך: 05/08/2017 01:45
מה זאת אומרת בכלל ש-IB ארה"ב יהיה introducing עבור IB UK?
🕒 פורסם בתאריך: 06/08/2017 07:49
בגלל אלמנטים של אופטימזציית מס וגם בגלל סיכון של מס ירושה אפשר לשנות קרנות אחת ל 5 שנים כאשר בחמש שנים האחרונות לקנות אמריקאיות ככה הסיכוי ליפול תחת מס ירושה יורד(lifo וכל זה).
🕒 פורסם בתאריך: 19/01/2018 08:18
קשה לי להאמין שגוף השקעות כמו ishares שמנהל קרן בתקן UCITS שהוא תקן אירופאי מחמיר לניהול השקעות בקרן נאמנות אינו דואג לסוג של ביטוח כדוגמת ה SIPC.

האם יש דרך לברר זאת ???

בתור אחד שלא מעוניין לשלם מיסי עיזבון מיותרים (גם אם אין לי ילדים), אעדיף את האיריות על האמריקאיות בוודאות.
🕒 פורסם בתאריך: 19/01/2018 08:21
קשה לי להאמין שגוף השקעות כמו ishares שמנהל קרן בתקן UCITS שהוא תקן אירופאי מחמיר לניהול השקעות בקרן נאמנות אינו דואג לסוג של ביטוח כדוגמת ה SIPC.

האם יש דרך לברר זאת ???

בתור אחד שלא מעוניין לשלם מיסי עיזבון מיותרים (גם אם אין לי ילדים), אעדיף את האיריות על האמריקאיות בוודאות (מעבר ל 60,000$ פטור באמריקאיות).
🕒 פורסם בתאריך: 19/01/2018 08:42
האם רכישת אותה קרן בבורסות שונות היא ניר ערך נפרד ?