⬅ חזרה לאינדקס

שליש דירה מבחינה כללית

🕒 פורסם בתאריך: 30/07/2024 23:17
אמא שלי מתכננת לקנות לי דירה (אני גם אשתתף בחלק מהסכום), וכרגע המצב שלה יש דירה אחת שרשומה על שמה בעוד שלי אין.

היא שוקלת האם לרשום את הדירה על שמי או ללכת על שליש בעלות כל אחד מאיתנו + אח נוסף.

רציתי לשאול כמה דברים:

(1). נניח שאכן הולכים על הדרך של רישום כשליש. אם אני קונה את הדירה, אז אני מבין שמשלם מס רכישה לפי דירה יחידה כיוון שאין לי עוד דירה. מצד שני, לאמא שלי כן יש דירה אחרת בבעלות מלאה, והיא הולכת להיות שליש בדירה שאנחנו רוכשים כעת – אז אולי זה דווקא נחשב מס על דירה נוספת?

(2). מניח שהתשובה לשאלה ב-(1) תהיה סימטרית על מס שבח כשמוכרים את אותה הדירה, תקנו אותי אם טועה.

(3). מעבר לענייני המס, איזה עוד היבטים משמעותיים יש לרישום כשליש במקום בעלות מלאה?

למשל, האם ביצוע פעולות משמעותיות בדירה כמו השכרה/מכירה תהיה מסובכת יותר כשיש כמה בעלים מאשר בעלות יחידה?
🕒 פורסם בתאריך: 31/07/2024 00:18
על החלק שלך תשלם לפי מדרגות דירה יחידה, ועל החלק שלה היא תשלם לפי מדרגות דירה נוספת.

החישוב לכל אחד נעשה לפי מחיר הדירה במלואה, והכפלה של גובה המס שיצא באחוז הבעלות.

לך לא יהיה מס שבח, כבעלים של דירה יחידה.

לאמך זה טיפה מסתבך. אם היא קודם תמכור את דירתה הקיימת, כדי להשתמש בפטור דירה יחידה היא תצטרך "לסמן" את דירת השליש כחייבת במס שבח במכירתה בעתיד.

אם היא תמכור קודם את דירת השליש, יחול מס שבח במכירה.

משכנתא - כל השותפים בדירה נדרשים לחתום על משכנתא משותפת. אם אחד מהבעלים נכנס לחוב, זה יכול ליצור סיבוך לשאר השותפים. מצב בו השותפים אינם תמימי דעים ביניהם לגבי החלטות כמו מכירת הדירה / שיפוץ / בחירת דייר וכו׳.

אם כל השותפים ביחסים טובים ומסכימים בינם ובין עצמם על הדברים, אין קושי בהשכרה / מכירה.
🕒 פורסם בתאריך: 31/07/2024 06:59
אחדד פה, כשמדובר בדירת מתנה, על מנת לקבל פטור ממס שבח על דירה יחידה, אתה צריך להמתין 4 שנים, או לגור בדירה ואז זה 3 שנים.

מעבר לזה כמו שהאזרח הקטן רשם
🕒 פורסם בתאריך: 31/07/2024 09:39
רוצה לוודא שהבנתי, כי המחשבון של רשות המסים עושה לי בעיות עם חלקיות דירה:

נניח שרוצה לקנות דירה ב3 מיליון.

המס שלי ושל אחי על סכום זה הוא 45k עקב דירה יחידה, ולאמי הוא 240k עקב דירה שנייה.

את הכל מחלקים ב3 ולכן המס הוא 15+15+80 שזה 110k.

אני צודק?

אז נניח שארצה למכור את דירת השליש בזמן שלאמי יש עדיין את דירתה הקיימת.

איך המס מחושב במקרה כזה? זה גם יחסי כמו במס רכישה או מס מלא על הכל?

ובמקרה שהיא מכרה קודם את דירתה הקיימת, מה המשמעות ב״לסמן״ את דירת השליש כחייבת במס שבח במכירתה בעתיד? הסימון הזה משפיע עליי או על אמי בדרך כלשהי?

ומעבר להסכמה בעל פה, נדרשת גם הסכמה בכתב מצד כל השותפים ע״י מסמכים בשביל שהתהליכים האלה יצאו לפועל?
🕒 פורסם בתאריך: 31/07/2024 14:01
לא בדקתי את תקינות המספרים שציינת אבל נראה הגיוני לפי המס של האם.

לכל אחד מהמוכרים מחושב מס שבח בנפרד על החלק שלו, לפי הבעלות שלו על דירות נוספות ושימוש בפטורים.

אז לך יש שליש בלבד ואותו אתה מוכר, תוכל להשתמש בפטור דירה יחידה אם היא בבעלותך לפחות 18 חודשים.

עבור אמך יש דירה נוספת, לכן היא תידרש לשלם מס שבח על חלקה. כלומר שליש מהרווח הריאלי הכולל (לאחר ניכוי הוצאות ופחת).

משפיע על השליש של אמך. זה אומר שלמרות שיהיה ברשותה רק שליש דירה, היא לא תוכל להשתמש בפטור דירה יחידה ותידרש לשלם מס שבח על חלקה.