⬅ חזרה לאינדקס

חשיפה לשינויי מט"ח

🕒 פורסם בתאריך: 20/08/2024 08:10
שלום כולםן,

לאור המצב במדינה אני מנסה להבין כמה אני חשופה לתנודות ערך השקל...

אשמח לעזרתכם לוודא שהבנתי נכון o_o

אני מושקעת דרך IBI באופן עצמאי בקרנות הבאות:

1. MTF מח שחר 2-5 (לא צמוד מדד) מספר: 5122973

2. תכלית TTF תלגוב צמוד 2-5 (צמוד מדד) מספר: 5117379

3. ISHARES MSCI ACWI UCITS ETF מספר: 1159235

4. תכלית TTF MSCI WORLD מספר: 5124573

5. אשס.חוץ MSCI EM מספר: 1159169

ממה שהבנתי אני חשופה לתנודות בערך השקל רק באגחי"ם (הקרן הראשונה והשניה), האם אני צודקת?

משמע, אם מחר השקל נחלש ב-50% אל מול הדולר (חס וחלילה) כל שלושת הקרנות האחרונות מכפילות את ערכן? והאג"חים נשארים אותו דבר?

אשמח לעזרה, הנושא מדיר שינה מעייניי...
🕒 פורסם בתאריך: 20/08/2024 09:09
חפשי בפורום דיונים על חשיפה למט"ח וגידור מט"ח (יש אינספור).

לטעמי האישי, שני דברים חשובים:

1) אני מניח שהקרנות לא מגודרות מט"ח (לא הלכתי לבדוק). אישית אני חושב שזה הדבר הנכון לעשות (לא לקנות קרנות מגודרות מט"ח). במקרה שהשקל נחלש מול הדולר ב50%, הערך של הקרנות לא בהכרח יכפיל את עצמו - זה תלוי מה קרה לערך הקרנות. למשל, אם הדולר התחזק ב100% מול כל נכס בעולם (כלומר כל דולר שווה פתאום "פי 2", אז מיד מחירי הקרנות הלל בדולרים יצללו מטה 50% והערך השקלי שלהם יישאר זהה, ולא כפול. לעומת זאת אם השקל הוא זה שנחלש ב50% מול כל הנכסים בעולם, אז כן, הקרנות יכפילו את ערכן (בשקלים).

2) נשמע שמאוד משנה לך כמות השקלים הנומינלית שהתיק שלך שווה. ממליץ מאוד להבין למה בעצם אכפת לך מהמספר הזה, ואולי תגלי בדרך מה באמת חשוב לך. תביני טוב טוב מה את באמת מעוניינת להחזיק/להשיג והאם החזקת קרנות מסוג זה היא בעצם דרך טובה לעשות את זה (אני מאמין שכן).
🕒 פורסם בתאריך: 20/08/2024 09:15
בגדול, נכון.

כמו שאמרו, יש הרבה שרשורים בנושא. לחפש "גידור מטח".
🕒 פורסם בתאריך: 20/08/2024 09:19
אכן חשיפה מלאה לשקל, היחלשות השקל תקטין את כח הקניה שלך.

חשיפה חלקית לשקל, יש גם חשיפה למדד המחירים לצרכן.

כלומר עדיין גם אם השקל יחלש, אז עדיין חלק יושפע מעליית המדד, ולא כל חולשת השקל תשפיע.

אלה קרנות מניתיות, חולשה של השקל או חוזקה שלו, ביחס לעולם לא אמורה להשפיע על הערך הריאלי של הקרנות האלו.
🕒 פורסם בתאריך: 21/08/2024 11:36
ממש תודה על התשובה המפורטת!

אני מניחה שמה שחשוב לי זה לדעת שבמקרה קיצון של קריסה מדינית/כלכלית בישראל אוכל להגר ויהיה לי כסף להתחיל ממנו...
🕒 פורסם בתאריך: 21/08/2024 11:40
תודה רבה על התשובה המפורטת!

אתה יודע במקרה האם גם הקרן ISHARES MSCI ACWI UCITS ETF מספר: 1159235 אינה מושפעת מהשקל?

זאת מניה של קרן מחקה ישראלית שנקנית בשקלים אך נסחרת בדולרים (אם הבנתי נכון מאתר מאיה).
🕒 פורסם בתאריך: 21/08/2024 11:40
במקרה קיצון קיצוני במיוחד, כדאי גם להוציא חלק מהכסף לברוקר מחוץ לישראל, לדוגמה IB.

אם כי בשגרה יש למהלך כזה עלויות נוספות של דיווחי מס.
🕒 פורסם בתאריך: 21/08/2024 11:47
כן.. אני מבינה. ממש תודה שוב!
🕒 פורסם בתאריך: 21/08/2024 11:58
בשמחה.

נשמע שכמות השקלים שיש לך לא מעניינת בכלל במקרה קיצון שכזה, לא?
🕒 פורסם בתאריך: 21/08/2024 12:04
זו קרן זרה, ההשפעה יחידה שיש לה מהשוק הישראלי, זה חלקו במדד, ואם אני זוכר נכון זה פחות מרבע אחוז מהמדד שהיא עוקבת אחריו
🕒 פורסם בתאריך: 21/08/2024 12:08
אני לא בטוחה לאיזה מצב אתה מתייחס.

אני מבינה את זה ככה-

אם מדובר במצב שאין יותר ישראל (חס וחלילה) ואין יותר שקלים אז זה בכלל לא משנה כמה שקלים היו לי ובכל מקרה נדפקתי. אני יוצאת מנקודת הנחה שמצב כזה הוא לא כל כך סביר.

אבל אם מדובר במצב של קרסיה כלכלית חלקית וירידת ערך השקל אל מול מטבעות אחרים אז כן חשובה לי כמות השקלים שיש לי.

ואני רוצה שירידת ערך השקל לא תשפיע על השווי של התיק שלי בדולרים.

נשמע הגיוני?
🕒 פורסם בתאריך: 21/08/2024 12:10
יופי, הבנתי, תודה רבה!
🕒 פורסם בתאריך: 21/08/2024 12:17
אני מתייחס למצב כפי שכתבת "במקרה קיצון של קריסה מדינית/כלכלית בישראל אוכל להגר ויהיה לי כסף להתחיל ממנו..."

אם נניח את עוברת לארה"ב, לא מעניינת אותך כמות השקלים שיש לך, נכון? יעניין אותך כמה ההון שלך שווה בדולרים (או בשכירות בארה"ב, או בסלי קניות בארה"ב, או בדירות בארה"ב).

יכול להיות שזה רק שוני בטרמינולוגיה ביני לבינך ולא בהבנה, אבל ניסיתי להדגיש שהמספר של השקלים שיש לך לא מעניין (יכול להיות שתגלי במצב קיצון כזה שהנכסים שברשותך שווים מיליון שקלים, או אולי 5 מיליון, או אולי 10 מיליארד, אבל זה לא עוזר לך להבין אם מצבך טוב או לא).

לגבי השאלה הטכנית, קריסה של השקל אמורה כאמור להשפיע בצורה שצייון ירח אפל:

אני רק אומר שלמדוד כמה דולרים יש לך זה גם לא "אופטימלי", אם כי זה רעיון לא רע ספציפית בהקשר של "קריסת השקל כתוצאה ממלחמה/אסון אחר שפוקד את ישראל באופן ספציפי"
🕒 פורסם בתאריך: 21/08/2024 12:25
אוקי עכשיו אני מבינה. אז כן, כמות השקלים במצב הזה בכלל לא חשובה אלא רק הערך שלהם מול המטבע של המדינה שאליה עברתי.