⬅ חזרה לאינדקס

המדריך לטרמפיסט בגלקסיה

🕒 פורסם בתאריך: 18/10/2024 09:05
שלום לכולם,

זמן מה שאני מסתובב בפורום (וגם קצת פעיל בו), אולי חלקכם מכירים, החלטתי לבזר סיכונים ולפתוח משתמש חדש לצורך שמירה על אנונימיות יותר טוב.

אני חושב שלחבר'ה כאן ברור מאוד שזמן=כסף, או יותר נכון, אנחנו יכולים להמיר זמן לכסף אבל לא כסף לזמן.

תמיד היה מוזר לי שמשיקולים חברתיים/אנושיים הנושא הזה של כסף כל כך לא מדובר בין חברים, מתייחסים אליו לפעמים כמו טאבו.

אחד מהדברים החשובים ביותר לקיום שלנו, שאנחנו משקיעים אחוז לא מבוטל מהחיים שלנו כדי להשיג, אנחנו לא תמיד מדגישים את הזמן והקשב לתכנן ולנהל נכון.

זה מטורף בעיני. הייתי רוצה שהיומן הזה יעזור לי לסדר, לחשוב, לשתף ולתכנן את הפאן הזה בחיים שלי, שלמעשה משפיע על כל שאר החיים

{

"lightbox_close": "Close",

"lightbox_next": "Next",

"lightbox_previous": "Previous",

"lightbox_error": "The requested content cannot be loaded. Please try again later.",

"lightbox_start_slideshow": "Start slideshow",

"lightbox_stop_slideshow": "Stop slideshow",

"lightbox_full_screen": "Full screen",

"lightbox_thumbnails": "Thumbnails",

"lightbox_download": "Download",

"lightbox_share": "Share",

"lightbox_zoom": "Zoom",

"lightbox_new_window": "New window",

"lightbox_toggle_sidebar": "Toggle sidebar"

}

:)

האגנדה והתכנון של איך ולמה אני חי - מה חשוב לי, מה סדר העדיפויות שלי?

put your money where your mouth is, זה נראה לי המבחן האמיתי,

ובגלל זה אני חושב שיש פאן מאוד אישי לשאלות הכלכליות היבשות האלו, שלצערי גם מאוד מאתגר לשתף עם הסביבה "האמיתית" שלך.

אני מאוד מעריך את יושבי הפורום, ואפילו גדלו עלי לממש לחבב אותם ואת המיני קהילה הזו. בעיני, בגלל הדיסוננס בין כמה אישי וחשוב זה הנושאים הכלכליים, לכמה הם לא מדוברים עם הסביבה הקרובה שלנו, נוצרה כאן קהילה יפה מאוד שממלא ונכנסת לריק הזה, וזה יפה.

אני חושב שמטרת העל שלי היא למקסם את הערך של הכסף שלי. זה אומר להשקיע אותו נכון, לבזבז אותו נכון, ולהמיר אותו לזמן בצורה המשתלמת ביותר. לחסוך לעצמי זמן בלנקות את הבית, או להכין אוכל (בעזרת קניית פרודוקטים יותר איכותיים) אולי תפסיד לי זמן בגיל 55 אם ארצה לפרוש מוקדם ולא אוכל, אבל תרוויח לי זמן בגיל 30, שאני חושב שאולי שווה לי יותר. כנ"ל ניצול ימי חופש מקסימלי, חל"תים למיניהם, כרטיסי טיסה יקרים בשעות נוחות, מאמן/שיעורים פרטיים בתחביבים שבא לי להתפתח בהם. קשה לי לשים את האצבע, אבל אני חושב שהאגנדה שפיתחתי כוללת לא מעט הוצאות כספיות שמעבירות (חלק) מהזמן של הפרישה המוקדמת להיום.

הוספתי (עוד) קצת רקע ומחשבות כלליות בתגובה הראשונה, כדי לתת משהו קצת יותר אישי ליומן מסע האישי שלי,

מוזמנים לקרוא מי שמתעניין/מעניין אותו (הרגשתי שכאן בכל מקרה כבר חפרתי יותר מידי)

עכשיו קצת יותר לתכלס:

אני בסוף שנות ה20, בזוגיות ארוכה.

כמו שעלה קודם, לא דוגל באורח חיים חסכוני מידי.

אני אוהב את העבודה שלי, ומאוד אוהב לעבוד, ומנסה למצוא את האיזון בין זה לבין הגשמה עצמית במישורים אחרים שחשובים לי (משפחה, חברים, תחביבים, טיולים).

היום אני מרוויח באזור ה20 ברוטו, ובחודשים הקרובים זה יעלה ל48 ("כולל הכל" מלבד פנסיה), בשל התפתחויות בחיים האישיים ופנאי למשרה מלאה.

אני במשרה יחסית התחלתית לתחום שדורש הכשרה ארוכה, ולכן המשכורת עוד צפויה לעלות בשנים הקרובות, מאמין שבכמה אחוזים כל שנה בכמה שנים הקרובות.

בת הזוג שלי עובדת במקצוע משמעותי ומספק, עם סקטור פרטי רחב, אבל לא בטווחי השכר האלה. כנראה שהעבודה שלה תכניס גם סכום יפה, וגם תאפשר לה לעבוד מעט יחסית ובגמישות כשנרחיב את התא המשפחתי שלנו, מה שמשמח אותי מאוד.

ההוצאות שלי עומדות היום על אזור ה8 בחודש, ואמורות לעלות בקרוב יחסית, כנראה לאזור ה10, ובעוד כמה חודשים טובים עד שנה גם כנראה ל12.

מניח שזה יחסית הרבה, אבל עוד לא החלטתי עם עצמי אם יש לי סיבה לצמצם, אולי זה גם חלק מהסיבות שאני עושה את היומן הזה.

כלומר כרגע אני צופה חיסכון של 15 א"ש בחודש (יש לי קצת נקודות זיכוי במס שמעלות את הנטו)

נכסים נזילים:

240 א"ש - תיק השקעות פרטי, מדד עולמי

10 א"ש - קרן כספית (בשביל שיהיה בעו"ש לחודשים עם הרבה הוצאות, טיסות וכו)

2 א"ש - קרן השתלמות שנפתחה לאחרונה

לא נזיל:

25 א"ש - פנסיה (גם יחסית חדשה)

20 א"ש - חוב שמוחזק במס הכנסה, יחזור אלי עם תיאום המס באפריל

(220 א"ש - קופ"ג שאצל ההורים שלי)

אני עוד לא בטוח אם באמת ארצה לקחת מהם את הכסף הזה. עקרונית הם חסכו לכל הילדים סכום זהה, אבל רמת החיים שלי גבוהה משמעותית מרמת החיים שהם חיו בה, וכנראה תהיה ככה גם בעתיד, לכן אני לא בטוח אם אני באמת רוצה לקחת את הכסף.

בכל מקרה בינתיים הוא בקופת גמל מנייתית על שמם "שמיועדת" לי. נשאלתי כבר כמה פעמים אם אני רוצה שיעבירו לי ואמרתי להם שישאירו אצלם כרגע. נראה מה אני אעשה. בגלל שאני יודע שיש שם "מוקש מס" במכירה, אני חושב אולי לחכות לזמן שבאמת אצטרך בו את הכסף (נניח קניית דירה), ואולי לקחת משם אז במקום סתם למכור כרגע.

תוכניות לטווח קצר/ארוך:

כרגע כל ההון במניות, מתכנן גם להשאיר את זה ככה בזמן הקרוב בשל הטווח הרחוק שאני אמור להשקיע בו, וזה שאני מרגיש שיש לי בטן יחסית בסדר בשביל הדברים האלה.

אנחנו כן נרשמים למחיר למשתכן, כל הגרלה עם איזה 4-5% זכייה במקומות שאנחנו נרשמים, וזו תהיה הקומפוזיציה היחידה שנקנה בה דירה בזמן הקרוב, גם כי אין לנו הון מספיק לזה, וגם כי המצב בארץ לא יציב ואני מרגיש שזו השקעה מסוכנת לי מידי כרגע (בטח אם זה כולל את כל הכסף שיש לי). במידה ונזכה נעשה חישוב יותר מעמיק לכדאיות הכלכלית ונקבל החלטה בנושא הדירה.

מטרות: (?)

טוב לי בעבודה ובתחום, ואני לא בטוח ממש מה אני רוצה לעשות או למה אני חוסך. אני רוצה חיים נוחים, ביטחון כלכלי, ואת היכולת לעשות דברים ולחוות דברים. טיולים (יקרים) ביעדים שקשה להגיע אליהם, חופשות ארוכות במהלך החיים, תחביבים יקרים (שלא חסרים לי). אפשר להגיד (כדוגמה) הוצאת רישיון טיסה, שלא בטוח אם היא דוגמה אמיתית בכלל, אבל היא מייצגת טוב את הדברים שמעניינים אותי, הייתי רוצה לעשות, ועולים לא מעט כסף.

אני חושב שכאן, ובחיים ככלל, אני אשתדל לגדר את ההוצאות האלו יחד עם ההתלבטויות והניהול הכלכלי שאני מאמין שבהסתברות גבוהה יביא אותי לחיים נוחים עם בטחון כלכלי משמעותי. ככל שאני מרגיש שאני "יותר שם", ככה אני מרגיש יותר בנוח להוציא כסף על "רישיונות טיסה", גם אם קטנים יותר מרישיון טיסה :)

בנוסף, אני גם לוקח בחשבון שיכול להיות שדברים ישתנו, והתחום שלי יפגע ואולי לא יכניס לי את אותם סכומים שהוא מכניס היום / לא יגרור העלאות. לא בטוח כמה זה סביר, אבל אני מחזיק את זה במאחורה של הראש.

אני לא יודע אם המטרה היא בהכרח פרישה מוקדמת, אבל אולי שמירה על האופציה של החלפת קריירה למשהו אקזוטי יותר בעתיד הרחוק (גיל 45+), או אולי באמת פרישה לשנה - שנתיים אפילו קודם ואז מעבר להיות עצמאי. אם אבסס את עצמי מספיק מקצועית אולי אוכל גם למצוא משרות של 80%, שזה גם משהו שהייתי שמח לעשות.

אני כן חושב על להקים סטארטאפ בשנים הקרובות, ומנסה לבנות לעצמי גם כרית ביטחון כלכלית לזה, במידת הצורך. ההחלטה הזו רחבה יותר וקשורה לאיזון בין חיים לעבודה באופן רחב בהרבה, אבל היא על הפרק ומשפיעה גם כן על ההחלטות הכלכליות שלי היום.

בגדול אני מאמין שבנוסף ל10-15 א"ש שאני אחסוך, נחסוך גם מהמשכורת של בת הזוג שלי כמה אלפי שקלים בחודש. אני לא בטוח איך ילדים ישפיעו על ההכנסה (וההוצאה) שלנו כמשק בית, אבל אני חושב שזו הערכה סבירה גם אם ההוצאות יעלו משמעותית, וזו כי ההכנסות צפויות לעלות גם הן.

אני גם לא בטוח לאיזה סכום אני מכוון, האם זה לחוק ה4 אחוז, האם זה למשיכה גבוהה יותר מ4 אחוז (עד כמה חשוב לי שהסכום הזה "ישאר"?).

אני מאמין שבמדרגות השכר הזה, ועם פנסיה על מסלול מנייתי, בעוד 20-30 שנה אחזיק סכומים משמעותיים בפנסיה, אז למעשה אני נדרש לכלכל את עצמי עד ההגעה לפנסיה.

אני ללא ספק צריך להשקיע בזה עוד מחשבה, אבל מתחיל בצעד הראשון שכולל לרשום הכל על דף(?) , לשתף, ולתת לרעיונות להתפזר בחלל

תודה על הקריאה ועל הזמן שלכם
🕒 פורסם בתאריך: 18/10/2024 09:15
קצת רקע נוסף לסיפור שלי עם העולם הזה, והבלוג:

גדלתי בבית עם מודעות פיננסית טובה. לא בית עשיר או ממעמד גבוה בשום צורה, אבל ההורים שלי הם אנשים שהיו עם הבנה כלכלית, ועבדו קשה בעבודות קשות.

בתור ילד ביסודי, כנראה גילאי 9-10 אבא שלי היה אומר לי שיש לי מניות, הסביר לי מה המשמעות של להחזיק חלקים מחברה ולמה עושים את זה, ואחת לכמה חודשים הוא היה מביא לי 20-30 שקלים ואומר לי שזה דיבידנדים (חוויה חיובית מאוד, ממליץ להורים בפורום :) ). כל המניות היו של חברה בודדת שהייתה אהובה מאוד על הציבור הישראלי.

בתור נער צעיר נחשפתי לבלוג של המשקיעה בפייסבוק ואני לא אגזים אם אגיד שהרגשתי דיי בהלם.

זה תפס אותי מאוד לא מוכן. בלעתי את הבלוג בכמה ימי קריאה רצופים.

לא הצלחתי להבין / להאמין שכל המערכת הכלכלית (גם סביבי) מתנהלת "בחוסר הגיון מוחלט".

ברמה האינטלקטואלית הרגשתי שהמשקיעה "שיכנעה" אותי שאין הגיון לבחור לעצמך מניות. או שניהול אקטיבי זו פיקציה שעולה יותר ממה שהיא משיגה. שאסור להחזיק את כל הכסף במנייה אחת, ושלמעשה קניית מדדים מפחיתה משמעותית את הסיכון מבלי לפגוע בתוחלת (?), ולא הצלחתי להבין איך ולהאמין שעדיין, עם כמה שזה פשוט (שילד בן 15 יכול להבין את זה), ועם כמה שזה חשוב, עדיין מתעלמים מזה לחלוטין אנשים חכמים וטובים. ואני חושב שלא הבנתי עד כמה "הבעיה חמורה" אז.

סיימתי כמה ימי קריאה, אפילו הגעתי איתם לאבא שלי ושאלתי אותו על כל הדברים האלה, ואיך הם מתכתבים עם אסטרטגיית ההשקעות שלו. הוא בגדול הסכים עם הדברים שהיא אמרה, באופן אבסורדי קצת, שאלתי אותו על הכל, והוא תיקן אותי לגבי כל מיני דברים טכניים שלא הבנתי ושאלתי אותו (כמו מה זה קרן סל לעומת מנייה בודדת, ואיך פרקטית דברים קורים). אבל הקונספט הוא נכון. כמה שבועות אחר כך המנייה שהחזקנו הייתה בשיא, ואבא שלי אמר לי שהוא מכר ממנה כמה עשרות אלפי שקלים, כי היה נשמע שאני צודק ואולי כדי לפזר קצת. אני חושב שבאותו רגע נלחצתי קצת, הרגשתי שאני לא מוכן לזה ולא מבין בזה מספיק, ושבכל מקרה אין לי כסף כרגע.

מה גם שהבלוג היה עפוף ועטוף ברעיונות (שבעיני) דיי קיצוניים לגבי חיסכון, והחלטתי שזה לא מתאים לי באותו זמן, ואולי זה לא יהיה לי מאוד בריא ההתעסקות הזו. שמרתי במאחורה של הראש את הידע שהיה לי, אבל הבנתי שהמינוף הכי טוב שאני יכול לעשות לכסף שלי בנקודת זמן הנוכחית היא לא לחסוך אותו.

הנחתי את זה בצד, וחזרתי לעולם הזה לפני שנתיים-שלוש, להשלים את ההשכלה החסרה (בנושאים הטכניים), לפתוח תיק מסחר עצמאי עם הכסף שהיה לי, ולהמשיך מכאן, והנה אנחנו כאן. אז זו הזדמנות טובה גם להודות לסולידית ויושבי הפורום, ולשתף במחשבות ובמסע שלי.
🕒 פורסם בתאריך: 19/10/2024 14:12
פיתוח החשיבה והאוריינות הפיננסית חשובים, לא פחות חושב פיתוח השריר הפיננסי, דהיינו השקעה בפועל. אתה בשלב שאתה עוד לא סגור על כלום. כמעט כולנו היינו שם ונתנו לכסף להתמוסס ולא לעבוד. אל תעשה את השגיאה הזאת. תשקיע את מה שאתה מייעד לטווח בינוני ואורך בשווקים באינדקסים ותשכח מזה. היתרון שלך שאתה לא חייב מחר לרכוש דירה או לפרנס ילדים ועד שזה יגיע, שהכספים יעבדו.
🕒 פורסם בתאריך: 25/10/2024 10:57
תודה, לגמרי מכוון הכל לאינדקסים כרגע.

הסייג היחיד זה שאם תגיע הזדמנות משתלמת במיוחד לקניית דירה (בתצורה של מחיר למשתכן), אולי אעביר כספים לאפיק ההשקעה הזה.

אבל בינתיים את כל החסכון אני מקצה למדדים, ומנסה למצוא את איזון וכמות החסכון שנכונה לי