⬅ חזרה לאינדקס

התייעצות בהרכבת תיק ההשקעות הראשון

🕒 פורסם בתאריך: 05/06/2017 22:45
היי כולם.

חדש לחלוטין בתחום ומודה לכם מראש על העזרה :)

אני כותב לכם כדי לבקש חוות דעת, המלצות, הערות וכו' בנוגע לבנייה של תיק ההשקעות הראשון שלי.

**DISCLAIMER**

אני משתמש בז'רגון שהוא חדש לי לגמרי. יכול להיות, שאני מדבר שטויות. אני לא מתפדח, כי אני מקווה שאם אני אומר דברים לא נכונים / שטויות, תתקנו אותי בנחמדות ;)

מידע:

בן 23.

כרגע בקבע, בעוד כחצי שנה - משתחרר (ואז כנראה היי-טק).

גר אצל ההורים. מתכוון קודם למצוא עבודה, ואז לשכור דירה שקרובה אליה מספיק.

טווח ההשקעה - 10 שנים (אולי ארצה להרשות לעצמי ילדים).

חסר ניסיון וידע בשוק ההון, פיננסים, וכו'. כל הידע הנוכחי שלי מתבסס מקריאה בחודשיים האחרונים בבלוג.

מחזיק 30,000 ש"ח לשעת חירום, וכ-80,000 ש"ח להשקעה במזומן (לא כולל השתלמות, פנסיה, קופת גמל).

כרגע בקרן ההשתלמות יש לי 20,000 ש"ח. מה שאומר שאין לי עדיין 50,000 בקרן, ולכן לפי מה שהבנתי, אין לי יכולת לנהל אותה ב-IRA.

סה"כ (לא כולל קופת גמל, פנסיה) כ-100,000 ש"ח להשקעה.

אחת התהיות הגדולות שלי, אם שווה לי לפתוח קופת גמל להשקעה. מעיון מהיר בכמה החברות המובילות, מסלולי המניות מושקעים חזק בשוק המקומי, מה שלא כל כך עולה עם המטרה לפזר את התיק כמה שאפשר.

קווים שמנחים אותי:

כלל האצבע אומר שעליי להשקיע משהו כמו 75% מניות, אבל אני רוצה לישון קצת יותר טוב בלילה, לפחות בהתחלה. זה למה אני מכוון למשהו כמו 60%~65%.

בעקבות קריאת אחד הפוסטים האחרונים על "פירמידת הצרכים של המשקיע", מוכן להתפשר בהתחלה על דברים כמו ני"ע ודמי ניהול, ומנסה לשים דגש על דברים בסיסיים יותר - להתחיל להשקיע מהר (זמן בשוק), לפתח משמעת, לבנות תיק מפוזר, וכו'. יש לי נטייה להתבדר, ואני לא רוצה שפלפולים על פרטים טכניים מדי יגררו את זמן הכניסה שלי לשוק.

מחפש להשקיע מינימום מאמץ ואנרגיה בצורה הזולה ביותר. אני לא רוצה להתעסק עם התיק יותר מדי.

אשמח לקחת את "שוקולד מריר" כתיק ייחוס. הוא קל להבנה, יש מספיק התייחסות אליו בפוסטים בבלוג, והוא מלווה בהסברים שנשמעו לי הגיוניים וסבירים בהתאם למטרות האישיות שלי.

נכון לעכשיו, שמע לי הגיוני לשים כסף בקופת גמל להשקעה. מהפוסט היחידי בנושא של המשקיעה, הבנתי שהמוצר מאפשר "לאזן" את התיק מבלי לשלם מס.

הבעיה: אין לי מספיק כסף בקרן ההשתלמות כדי לבחור בעצמי, למשל, את "מגדל מחקה MSCI WORLD", ובמוצרי קופת הגמל להשקעה שעיינתי בהם לא מצאתי את הקרן (או משהו שנראה היה לי דומה) במסלולים המנייתיים. יכול להיות, שבסכומים הקטנים הנוכחיים שאני מחזיק, "איזון" של התיק אולי לא רלוונטי. ברור לי שאני מפספס משהו, זה חלק מהסיבה למה אני כותב לכם. :)

הרכב התיק שחשבתי עליו:

קרן השתלמות (20,000 ש"ח)- 100% מניות

תיק השקעות בבנק (10,000 ש"ח) - 100% אג"ח

קופ"ג להשקעה (70,000 ש"ח) - 25,000 באג"ח, 45,000 במניות (כנראה יתקבל על ידי "ערבוב" בין מסלולים מתאימים)

מה שמביא לסה"כ 65% מניות, 35% אג"ח.

הייתי שמח שהחלוקה בתוך ההרכבים המנייתיים / האג"חיים יהיו כמה שיותר "דומים" להרכב של שוקולד מריר:

[מניות] מגדל מחקה MSCI WORLD , במשקל 55%

[מניות] אי.בי.אי שווקים מתעוררים, במשקל 10%

[אג"ח] קסם KTF ממשלתי צמוד, במשקל 17.5%

[אג"ח] אי.בי.אי. סל שקלי ריבית קבועה, במשקל 17.5%

מה שאני מנסה להגיד בעצם, זה ש:

אני מתקשה "לתרגם" את התיק "שוקולד מריר" אל העולם של מסלולי המניות (בהרכבים שאין לי יכולת להחליט עליהם) אותם מרכיבות החברות ובהם אני תלוי (נכון לעכשיו). מבחינת האג"ח אמנם אני יכול לקנות דברים ספציפיים דרך תיק ההשקעות, אבל את היתרה עדיין יהיה עליי להשיג דרך מסלולים בקופת גמל להשקעה.

לא ברור לי אם כדאי לי לשים כסף בקופת גמל להשקעה. מה הTRADEOFF? אולי פשוט עדיף לי בהתחלה לנהל הכל בתיק ההשקעות מול הבנק (גם את החלק המנייתי), למרות המס?

אם שמתם לב, התעלמתי בקלילות מקופת הגמל הרגילה ומהפנסיה (פשוט כדי לפשט את הדיון). אני די בטוח שאוכל למצוא מידע על מה היא הדרך הנכונה לשלב אותם בתיק, אבל אם גם בנושא הזה יש לכם השגות - אשמח לשמוע אותן.

כל מידע והפניה יעזרו.

תודה D:
🕒 פורסם בתאריך: 06/06/2017 00:04
תיק השקעות בבנק וקופת גמל להשקעה מיותר לדעתי מכמה סיבות: 1) עמלות בנקים גבוהות 2) אמרת שאתה רוצה להשקיע ל 10-15 שנה, אז לא תהיה לך שום הטבת מס בקופות גמל להשקעה. 3) תוודא שקופת גמל, קרן פנסיה וקרן השתלמות נמצאים במסלולים שתואמים לפרופיל שלך ולדמי ניהול מינימליים שאתה יכול להשיג.

המלצה שלי היא במקום בנק וקופת גמל לפתוח תיק השקעות בבית השקעות (לאחר מיקוח על דמי ניהול כמובן) ובאמת לקנות את תיק "שוקולד מריר" להתחלה אם הוא נראה לך טוב.

בהצלחה :)
🕒 פורסם בתאריך: 09/06/2017 19:27
אני במצב מאוד דומה לשלך.

המלצתי היא לא ללכת בעניים עצומות אחרי תיקים מוכנים (לדוג' שוקלד מריר).

לדעתי כדאי לך לחשוב שוב פעם על הקרן חירום. 30 אלף זה לא הרבה כשבאופק לימודים, שכירות, עצמאות (לא כלכלית , מההורים).

אני קונה 100% מניות בכסף שאני מוכן להפסיד. לא בטוח שבמצב שלנו אג"ח יאזן יותר טוב מאשר מזומן או כלים שווי מזומן.
🕒 פורסם בתאריך: 09/06/2017 21:29
יש לך אפשרות ב-IBI

לא ממליץ
🕒 פורסם בתאריך: 10/06/2017 19:03
כבר אחרי לימודים. אין לי הוצאות גדולות מתוכננות למעט שכר דירה. מתכוון להמשיך לעבוד (לפחות בעשור הקרוב) ולכן אני לא רואה טעם בלהשאיר יותר מ30,000 ש"ח במזומן.

לגבי הטענה שלך בנוגע לאג"ח - תוכל בבקשה להסביר?
🕒 פורסם בתאריך: 10/06/2017 19:04
זה לא מעל 200,000 ש"ח בקרן ההשתלמות?
🕒 פורסם בתאריך: 11/06/2017 23:45
אני פתחתי עם 0 אחד פחות.

ולשאלתי אמרו לי שניתן בפחות אאל"ט
🕒 פורסם בתאריך: 12/06/2017 10:09
לא ממליץ בגלל התנסות לא טובה איתם וחוסר שביעות רצון מהם, או בקטע של הגנה מפני החוק? :)
🕒 פורסם בתאריך: 12/06/2017 10:11
התקשרתי אליהם עכשיו והם ממשיכים לטעון שזה מעל 200,000 שקלים. איך הצלחת לפתוח ב20,000? מיקוח?
🕒 פורסם בתאריך: 12/06/2017 19:28
סליחה, הטעיתי אותך. שולח בפרטי מטעמי אי-פרסום...
🕒 פורסם בתאריך: 12/06/2017 19:30
לא ממליץ בבחינת תעשה מה שאתה חושב.

הקרן פעילה והכל בסדר.
🕒 פורסם בתאריך: 12/06/2017 21:24
יפה מאוד.

ויפה שבגילך הצעיר יחסית לעולם ההשקעות אתה כ"כ בעניין והשקעת וקראת ולמדת.

לגבי הרכב התיק הרצוי, שאלה שצריכה להשאל לפני השקעה היא רמת חשיפה למט"ח.

אני כותב את זה מתוך טעות אישית שחוויתי על בשרי.

מבלי לעכב אותך, אני מציע לך להשקיע עוד תקופה קצרה של חקירה שבסיומה תהיה בטוח בתשובתך האישית לסוגיה הזו.
🕒 פורסם בתאריך: 13/06/2017 16:23
תודה רבה! כיף לקבל פידבק חיובי :)

לגבי חשיפה למט"ח - בשוקולד מריר, התיק שעליו אתבסס, המוצרים הנרכשים מנוטרלי מט"ח. (אעשה גם דאבל צ׳ק בעצמי לפני שממש ארכוש אותם :) )

בגדול, מפוסט מהבלוג שקראתי, אין הבהרה חד משמעית בנושא. הפוסט הסתיים בכך שהיא אישית לא מערבת סיכון מט"ח בחלק האג"חי של התיק.

אשמח אם תוכל להכווין אותי לנושאים/טענות יותר ספציפיות שעליהם אוכל לקרוא. בפשטות: מהו הטריידאוף בין לגדר/לא לגדר סיכון מטח? מהן הטעויות הנפוצות שאפשר לעשות? וכו'

תודה!
🕒 פורסם בתאריך: 13/06/2017 16:34
חפש בפורום יש הרבה מידע והפניות בנושא גידור מט"ח.

כתבתי בגלל שהמוצרים מנוטרלים, האם זה מה שאתה רוצה? למה כן? למה לא? אלו שאלות שמומלץ לפתור לפני שרוכשים, וזו ההמלצה שלי אליך.
🕒 פורסם בתאריך: 13/06/2017 17:47
תסתכל בעמוד הפרופיל שלי באודות.
🕒 פורסם בתאריך: 13/06/2017 20:24
"הפתרון מבחינתי הוא לא להיות בפוזיציה שקלית לחלוטין או מט"חית לחלוטין. אני לא רוצה להמר נגד השקל או בעדו. אין לי שמץ של מושג מה עתיד לקרות בשוק המט"ח – בטח לא בעולם שבו בנקים מרכזיים מתחרים ביניהם מי יחליש את המטבע המקומי יותר. לכן אני משתדלת לשמור על פיזור מטבעי, גם במחיר של שחיקה בתשואה. כלל אצבע נפוץ הוא לגדר את הפלח דל הסיכון בתיק למטבע המקומי (אגרות חוב ממשלתיות) ואילו ליטול סיכון מט"ח בפלח המנייתי. זה מה שאני עושה ב"שוקולד מריר"."

צוטט מהבלוג, סיכום רבעון ראשון של 2017.

כלומר מצד אחד, בפוסט של בניית התיק, נכתב כי יש נטרול מט"ח (== גידור, לא?)

מצד שני, פתאום עכשיו נטען כי בתיק, בצד המנייתי, דווקא יש סיכון מט"ח.

אני קצת מבולבל - בהנתן נייר ערך, מהי הדרך לדעת האם הוא מגודר מט"ח או לא?
🕒 פורסם בתאריך: 13/06/2017 20:42
מברוכ

הייתי במצב דומה לשלך אך לפני שנה (בן 24, כבר משוחרר מקבע ועובד בהיי-טק). רק שאני חוקר על השקעות וכד' עוד מלפני הצבא, כך שידעתי איך אני רוצה לראות את הפורטפוליו שלי.

לפי דעתי, זה לא משנה מהותית איזה הרכב יהיה לתיק שלך בדיוק כי בסופו של יום רוב הרכבי האג"ח-מניות שעל הצד האגרסיבי יותר מניבים תשואה שנתית ממוצעת של 7%-10%. אם אתה רוצה ש-"שוקולד מריר" יהיה הבנצ'מרק שלך - לך על זה.

אני לא יודע ממש לגבי טווח ההשקעה שלך, כי אם אכן תפתח את החיסכון רק בעוד 10 שנים אולי אין לך טעם להיות כל כך אגרסיבי. עשור זה לא טווח מספיק ארוך להיות בו הרפתקן.

דרך אגב, אתה יכול לשלוח לי קו"ח אם בא לך קצת עזרה בחיפושים. אשמח לעשות עליך כמה שקלים במידה ויהיה גיוס מוצלח.
🕒 פורסם בתאריך: 13/06/2017 22:31
אני עוד לא הבנתי, מדוע אין קרנות ותעודות סל מחקות מדדים ישראליים מגודרות מט"ח ;)

בבדיקה קצרה של המשקלים הגדולים במדד תל אביב 125

מיילן 5.12

טבע 5.03

פריגו 4.92

נייס 4.75

כבר 20% חשופי מטח לחלוטין.

יש עוד רבים עם חשיפה גבוהה כמובן.