⬅ חזרה לאינדקס

מדוע קופות מחזיקות מזומנים?

🕒 פורסם בתאריך: 16/06/2017 16:36
שלום רב,

ראיתי בגמל.נט התפלגויות נכסים של קופות שונות (קופות גמל להשקעה, קרנות השתלמות), ותהיתי לגבי התמהילים שלהן. מספר שאלות הציקו לי במיוחד:

א. מדוע קופות מחזיקות כל-כך הרבה מזומנים? למשל, אי.בי.אי. גמל להשקעה החזיקו 25-40% במזומנים ב-2016. מגדל גמל להשקעה שקלי החזיקו מעל 50%. מה הסיבה? אם אני מעוניין להחזיק חלק מהכסף שלי במזומן - אני יכול פשוט לא להשקיע אותו... אז אני משקיע במגדל (נגיד), הם משאירים חצי מהכסף במזומן, ובכל זאת גובים דמי ניהול. על שום מה? ומה השיקולים שלהן? או שהבנתי הכל לא נכון?

ב. אחד הנכסים המסתוריים הנו "נכסים אחרים". במרבית הקופות ראיתי אחזקות של עד 0.4% בנכסים אחרים ב-2016. עם זאת, בקופות גמל להשקעה של אי.בי.אי "נכסים אחרים" מהווים 20-40% מהקופה. מהם אותם נכסים אחרים? מהי רמת הסיכון שלהם?

ג. בגמל.נט מחושבות חשיפות למניות, לחו"ל ולמט"ח ב"מונחי דלתא". מה זה בדיוק אומר? כיצד מתבצע החישוב של אותם מונחי דלתא? וכשאני מחשב את החשיפה של התיק שלי למניות - אני צריך לבדוק את אחוז הנכסים במניות, או את החשיפה למניות במונחי דלתא?

תודה!
🕒 פורסם בתאריך: 16/06/2017 17:27
קופות חדשות צריכות מזומנים בגלל הגודל הקטן.

קופות גדולות מחזיקות פחות מאחוז מזומן.
🕒 פורסם בתאריך: 16/06/2017 17:30
בדוח נכסים רבעוני יש פירוט מלא.

אפשרות ב.

אחוז המניות בפועל חסר משמעות אם יש חשיפה (חיובית או שלילית) באמצעות נגזרים.
🕒 פורסם בתאריך: 17/06/2017 17:13
תודה על התשובה, אבל לא הבנתי: מדוע גודל הקופות רלוונטי לאחוז המזומנים?

ויותר מכך: האם זה אמור להיות שיקול מבחינתי, כי זה הרי גורם ל(כמעט) חצי מהכסף לא לעבוד, לא?
🕒 פורסם בתאריך: 17/06/2017 19:53
שימוש בנגזרים להגיע לאחוז חשיפה X.

את יתר הכסף שומרים במזומן להתמודד עם תנודות/כיסוי ירידות של אופציות.
🕒 פורסם בתאריך: 17/06/2017 20:57
נדיר.. בדכ באגחים...

בכל מקרה, מזומן זה נכס בפני עצמו עם תכונות דיי מעניינות. לדוגמה, ערכו לא משתנה נומינלית. אין תנודתיות (בוודאי בסביבה האינפלציונית הנוכחית). חצי מוגן משינויי ריבית (חשוף אליהם בקטע המוניטורי).
🕒 פורסם בתאריך: 17/06/2017 22:38
אולי - אבל הנקודה היא שלא ברור למה אני צריך לשים את הכסף שלי בקופה בשביל שהוא יישאר פשוט כסף. אני יכול להנות (או לסבול) מתכונותיו הייחודיות של המזומן גם כשהוא בעו"ש (או מתחת לבלטה...). לא?
🕒 פורסם בתאריך: 18/06/2017 01:11
קופ"ג מוגבלת רגולטורית. לפעמים היא חייבת לתת תאריך ערך שלא מתאים לתאריך השקעת הכספים בפועל, ולפעמים היא מחויבת להנזיל נכסים גם כשהשוק סגור. באפר של מזומנים מאד עוזר להם לבצע.

בנוסף, פעולות הרכישה/המרה עשויות להיות יקרות ולדרוש זמן מנהלים. ככל שיש יותר כסף בקופה, המחיר הנוסף הופך לזניח באופן יחסי.

רק אם אתה מאמין שהן תשארנה קטנות.
🕒 פורסם בתאריך: 18/06/2017 14:37
זה נורא תלוי בסוג הקרן ובאסטרטגיה שלה.

בקרנות גמל, או קרנות יחסית סולידיות, למיטב הבנתי אין משהו חכם לעשות עם מזומן... גג לשבת בחוץ...

בקרנות אגרסיביות (גידור) זה אחלה כלי בשביל לתזמן...
🕒 פורסם בתאריך: 23/06/2017 15:59
שאלה נוספת בנושא: אני מעוניין להחזיק בתיק שלי 25-35% מזומנים. האם להחשיב את המזומנים שבקופות הללו כחלק מפלח המזומנים?

לדוגמה, נניח כי התיק שלי מורכב מ-10,000 ש"ח בפר"י ו-50,000 ש"ח בקופת גמל של אינפינטי עד 15% מניות (שמחזיקה ב-2016 כ-46% מהונה במזומנים או כמו-מזומנים). האם לחשוב על התיק שלי כמכיל 17% מזומנים, או לחשוב עליו כמכיל 55% מזומנים?

החישוב הנו לצורך איזון סיכונים. נניח שאני בונה תיק מסוג הארי בראון, למשל, ורוצה לשמור על פלח המזומנים סביב 25%, האם בשלב זה אני אמור להקטין את פלח המזומנים או להגדיל אותו. ההנחה שלי היא שאני צריך להקטין אותו, אך מצד שני לא ברור לי האם המדיניות של הקופה תשמור על פלח המזומנים כה גדול בהמשך, והאם לא אדע מאוחר מדי שהיא שינתה מדיניות.

חשוב לציין גם שבמדיניות ההשקעה של הקופה הספציפית רשום ששיעור החשיפה הצפוי לשנת 2017 הנו 5%. לכן, אולי אני צריך לחשוב על התיק שלי כמכיל 21% מזומנים?

ובאופן כללי: לחשב את התמהיל שלי ע"פ הנכסים ב-2016, או על פי המדיניות הצפויה ל-2017..?

תודה!
🕒 פורסם בתאריך: 23/06/2017 16:25
למה?
🕒 פורסם בתאריך: 23/06/2017 16:39
אה, בלי סיבה באמת. זה היפותטי לגמרי. ניסיון להבין איך דברים עובדים.
🕒 פורסם בתאריך: 23/06/2017 17:14
@סנאי

אם אתה בונה תיק דומה הארי בראון, אין שם מקום לקופת גמל בניהול אקטיבי. אתה צריך לדעת בוודאות כמה אתה חשוף לכל נכס, ולא לנחש.
🕒 פורסם בתאריך: 23/06/2017 17:21
אני מבין. אבל כרגע אני מעוניין לנצל את הטבת המס שמאפשרת קופת הגמל החדשה להשקעה, תחת ההגבלה של השקעה בגובה 70,000 ש"ח לשנה.

עזוב הארי בראון; אני מנסה להבין משהו עקרוני:

א. האם כשאני רוצה לדעת מה הפילוח ה"אמיתי" של התיק שלי, כדאי לי להתייחס להתפלגות הנכסים, למדיניות ההשקעה, או בכלל לחשיפה המשוערת ב"מונחי דלתא" כפי שהיא מופיעה בגמל.נט?

ב. האם המזומנים באותה קופה אמורים להיכנס באמת לחישוב פלח המזומנים בתיק שלי, או שעדיף שאתעלם מהם מכיוון שהם רק ארטיפקט ביורוקרטי (או "כלי בשביל תזמון")?
🕒 פורסם בתאריך: 23/06/2017 19:10
זו לא הטבה משמעותית למשקיעים פסיביים.

גם אם בחרת בקופ"ג להשקעה, יש מסלולים שאינם מנוהלים.

אם הקופה מנוהלת, אי אפשר לדעת מה היא מחזיקה. זו קופסא שחורה. אני פשוט לא יכול לענות על השאלה.

לעומת זאת, קרן (או קופה) מחקה, יש לקחת את המדד הנעקב ולא אף אחת מהאפשרויות שציינת. (בהנחה שהעקיבה מוצלחת)
🕒 פורסם בתאריך: 23/06/2017 22:45
למה אתה מתכוון ב"מסלולים לא מנוהלים"? לניהול אישי? כי למיטב הבנתי - אין קופות גמל להשקעה בניהול אישי עדיין...

בכל מקרה, תודה על תשובותיך. כרגע כנראה אשאר בשילוב של קרנות השתלמות, קופות גמל להשקעה ומזומן, ואנסה להבין מהו הפילוח ה"אמיתי" של התיק שלי, כפי שהוא. אני מנסה יותר ללמוד ופחות לעשות בשלב זה.