⬅ חזרה לאינדקס

קרן השתלמות - אג"ח - לא מדובר בסיכון מיותר?

🕒 פורסם בתאריך: 27/01/2025 23:54
שלום לכולם,

אבהיר את הכותרת,

חלק מהחיסכון שלי מופקד בקרן השתלמות לעצמאים עוקב כל מיני מדדי אגחי"ם למיניהם,

ולכאורה מדד אג"ח טומן בחובו סיכון מיותר,

כי אם אני קונה ישירות כמות אג"ח ולא סוחר בהם אז אני יודע שאני מקבל X כסף בתאריך מסויים, אך כשמדובר במדד, אז המדד עצמו משתנה לפי ביקוש והיצע של האג"ח שהוא מכיל,

האומנם זה כך?

תודה רבה.
🕒 פורסם בתאריך: 28/01/2025 06:41
לא. אם זו קרן נאמנות, מנפיקת הקרן דואגת ששווי יחידת קרן לא תסטה משווי הנכסים הפנימיים, אם זו קרן סל, יש "עושה שוק" (תגגל בפורום, היו על זה שלל דיונים) שעושה את זה.
🕒 פורסם בתאריך: 28/01/2025 07:28
אבל בקרן השתלמות אין "תאריך מסוים" ולכן ההשוואה לא במקום. ראה דיונים נוספים על כך בשרשור של אייק.
🕒 פורסם בתאריך: 12/02/2025 14:25
תודה לעונים,

אז לא 'קרן השתלמות', אלא סתם אדם פרטי שמשקיע בקרן סל של אג"ח, האם זה אומר שהוא חושף את עצמו לסיכון נוסף של תנודתיות הקרן עצמה?
🕒 פורסם בתאריך: 12/02/2025 15:09
הוא חשוף לתנודתיות של האג"ח שבקרן. לרוב זה יהיה משהו במאקרו למשל אם יש אירוע שגורם לשוק לחשוב שהריבית תרד אז הקרן תעלה ולהיפך. התנודתיות של קרן אגח היא לרוב קטנה משמעותית מהתנדתיות של קרן מניות.
🕒 פורסם בתאריך: 12/02/2025 19:51
אבל עדיין יש תנודתיות מעצם המסחר על הקרן, אני מתכוין ביקוש והיצע על הקרן עצמה.

לא ככה?

תודה.
🕒 פורסם בתאריך: 12/02/2025 20:05
השאלה היא תמיד מה החלופה.

על איזה נכס חלופי לא-מסוכן חשבת?
🕒 פורסם בתאריך: 12/02/2025 21:06
כנראה לא הסברתי את עצמי טוב,

אני מתכוין שאם אני קונה אג"ח בנפרד ללא סל, אז אני יודע שבתאריך X אני מקבל כך וכך,

אבל אם אני משקיע בקרן סל, אני חשוף לתנודתיות של הקרן עצמה, ביקוש והיצע של הקרן.
🕒 פורסם בתאריך: 12/02/2025 21:23
צריך להבין שני דברים:

1. המחיר של קרן לא מתנתק מהמחיר של הנכסים שלה (למשל בגלל שקיים עושה שוק) לא משנה מה הביקוש וההיצע.

2. קרן אג"ח היא בסך הכל אוסף של אג"חים, אין לה התנהגות שונה מהותית מאשר אילו היית מחזיק את האג"חים בעצמך
🕒 פורסם בתאריך: 12/02/2025 21:48
שווי הנכסים

בנוסף, מדיניות ההשקעה של הקרן קובעת, מתי האגח נמכר וחדש נקנה או איזה מח"מ ממוצע נשמר או איזה סוג\דירוג\מנפיק הקרן לא קונה\כן קונה

הדבר היחיד שהקרן עושה היא מבצעת את ה"גילגולים" בעצמה

כדי לחקות (להעתיק) קרן ש"מוצאת חן בעינייך" צריך לקנות סולם אגח ולטפח אותו בעצמך

סולם אגח הוא מושג של רכישה אגח כל שנה נניח עם המח"מ שאתה מעוניין בו, כאשר בתום כל שנה, אתה ממתין לפדיון של האגח הישן ביותר וקונה חדש עם מחמ חדש (שרצית בעבר או שינית בהווה עבור העתיד)
🕒 פורסם בתאריך: 13/02/2025 16:08
תודה,

אבל משום מה עדיין לא ברור לי

אם הייתי קונה 10 אג"ח, במחיר מסויים אז אני יודע שבתאריך X אני מקבל את הפדיון של האג"ח, וחוץ מהסיכון שהלווה יפשוט רגל אין כאן עוד סיכון,

אבל כשאני קונה קרן אג"ח שמכיל את אותם 10, אז הרי הקרן עצמה מוצעת למכירה בבורסה, ואז יש ביקוש והיצע לקרן, וממילא יש תנודתיות (או שאני טועה פה במשהו ואני לא יודע).

שוב תודה.
🕒 פורסם בתאריך: 13/02/2025 16:16
קרא על עושה שוק
🕒 פורסם בתאריך: 29/04/2025 17:42
תודה לעונים,

אני ישאל את זה אחרת,

איך 'מרוויחים' (או מפסידים) מקרן אג"ח?

כשאני קונה אג"ח ישירות, אני מקבל מהמנפיק ריבית, וזו התשואה שלי,

כשאני קרן מחקה, מאיפה יש תשואות?
🕒 פורסם בתאריך: 29/04/2025 17:46
הקרן המחקה פועלת (כמעט תמיד) על ידי זה שהיא מחזיקה בעצמה אג"חים, ומקבלת את הקופונים שלהם.
🕒 פורסם בתאריך: 29/04/2025 18:03
@חתול לילה,

תודה.

סוף סוף קיבלתי תשובה שמניחה את דעתי.

וברשותך תעשה לי קצת סדר בשאלה הקודמת,

קח קרן אג"ח לדוגמא, ותראה שיש שם תנודתיות בוודאי בתקופה ארוכה,

האם זה לא סיכון?
🕒 פורסם בתאריך: 29/04/2025 18:09
בכל השקעה יש סיכון, אחרת למה שמישהו ייתן לך כסף בחינם?

אבל התנודתיות באג"ח קטנה יותר ביחס למניות (וגם התשואה).
🕒 פורסם בתאריך: 29/04/2025 18:13
ברור שאני מודע לסיכון,

אבל אם אחזיק אג"ח ישירות מהמנפיק, אין לי את הסיכון של התנודתיות.

אמת?
🕒 פורסם בתאריך: 29/04/2025 18:13
ממש לא, התנודתיות בקרן נובעת אך ורק מתנודתיות האג"ח שהיא מחזיקה.
🕒 פורסם בתאריך: 29/04/2025 18:17
כנראה שחסר לי מידע,

איך תיתכן תנודתיות באג"ח שאני מחזיק בצורה ישירה?

אם אתה מתכוין שיש תנודות בגלל שערי הריבית, אז שוב, אם אני מחזיק את האג"ח שקניתי ישירות, ולא סוחר בהם, אז התשואה מהאג"ח לא מושפעת משערי הריבית.
🕒 פורסם בתאריך: 29/04/2025 18:19
תסתכל בשער יומי של אג"ח שאתה מחזיק ותראה אותו משתנה כל יום. אפילו הרבה כתלות במח"מ.

זה הרושם, אני מפנה אותך שוב לשרשור של אייק שם הנושא מוסבר.
🕒 פורסם בתאריך: 29/04/2025 18:21
תודה על המענה, אבדוק שם.
🕒 פורסם בתאריך: 29/04/2025 23:59
התחלתי לעבור על השרשור יש שם ים של ידע (ולא כ"כ מסודר),

בכל מקרה, מה שתוקע אותי זה להבין דבר פשוט,

אני אישית לא רוצה לסחור באג"ח, אני רוצה לרכוש אותם ולחכות עד המועד ובינתיים להרוויח, וכך אין לי מה לפחד משיעור ריבית שעולה או יורד,

אבל אם אני קונה קרן, אני בהכרח סוחר באג"ח, וממילא מושפע מתנודתיות.

האם זה נכון?

ואם כן, למה שאדם מיושב בדעתו יקנה קרן שבעל כרחו נכנס לעוד סיכון?

תודה.
🕒 פורסם בתאריך: 30/04/2025 00:05
אם יש תאריך שבו אתה צריך את הכסף, אכן עדיף אג"ח באחזקה ישירה ואז אתה יודע בדיוק מה תקבל.

אם אין תאריך כזה (והרי השרשור עוסק בקרן השתלמות) אז זה לא משנה אם תחזיק קרן או תגלגל אג"חים בעצמך, בכל מקרה יהיה לך את אותו סיכון ואותה תנודתיות.
🕒 פורסם בתאריך: 30/04/2025 00:14
גם לא בטוח.

להחזיק קרן של אג"ח קצר זה הרבה פחות מסוכן מלהחזיק ישירות אג"ח אחד ארוך.

נומינלית, לא ריאלית. וזה הבדל גדול.

אני חושב שדוקא בלגלגל בעצמך הסיכון/תנודתיות הרבה יותר גדול.

וזה לפני שמדברים על ההתעסקות הדרושה והעלויות.
🕒 פורסם בתאריך: 30/04/2025 00:30
אכן אין תאריך ידוע,

המטרה שלי היא מקסימום רווח שאפשר אם מינימום סיכונים, וכשאני לא סוחר עם האג"ח אז אין סיכון של תנודות.

ושוב חוזרת השאלה, למה שאדם ירצה 'להתעסק' עם אג"ח ולסחור בהם, איפה ואיך הוא רוצה להרוויח בצורה כזאת?
🕒 פורסם בתאריך: 30/04/2025 07:23
זאת המטרה של כל משקיע. הבעיה היא ש"מקסימום רווח" ו-"מינימום סיכון" אלה מטרות סותרות.

כי אפשר לקבל תשואה סבירה בסיכון די קטן. מי שרוצה תשואה גבוהה יותר ילך על מניות במחיר של סיכון.

הכי קרוב לקיום הדרישה הזו זה קרן כספית, ובהתאם לסיכון הנמוך תקבל תשואה בינונית-נמוכה.
🕒 פורסם בתאריך: 30/04/2025 09:44
זה לא מדוייק.

מעבר לזה שזה מאוד משפיע על התשואה.

הוא לא.

בגלל זה הוא קונה קרן, כדי שתעשה את כל ההתעסקות במקומו.
🕒 פורסם בתאריך: 30/04/2025 12:14
יש סיכון. אם קנית אגח ל 10 שנים ואחרי שנתיים אתה צריך את הכסף והריבית במשק עלתה(מספיק אפילו צפיה שהיא תעלה), יקנו ממך את האג"ח בפחות כסף.

הוא לא מנסה להרוויח, הוא מנסה לשמור על התשואת סיכון שלו קבועה. אם קנית אגח ל 10 שנים אחרי 9 שנים נשאר לך אגח לטווח מאוד קצר עם תשואת סיכון מאוד קטנה, או שתצטרך לסחור בו או שתצטרך לחכות לסןף התקופה של האג"ח שקנית ותפסיד תשואה על סיכון שלא היה אכפת לך לקחת ורק אז יהיה לך כסף לקנות אג"ח חדש. קרן שומרת על מח"מ מסויים וע"י כך שומרת לך על התשואת סיכון הרצויה לך ללא הצורך לגלגל אג"ח באופן עצמאי.
🕒 פורסם בתאריך: 30/04/2025 12:27
מעבר לזה יש עוד סיכונים, כמו למשל אינפלציה (יש קורלציה בין אינפלציה לריבית, ולכן בקרן אג"ח סביר שהתשואה תעלה כדי "לפצות" על האניפלציה).

אנשים חושבים נומינלית כי זה נוח יותר, כאשר בעצם יותר "נכון" (כלכלית) לחשוב ריאלית.

בגלל זה אנשים אומרים לעצמם משפטים כמו "אני צריך אלף ש"ח בעוד 10 שנים" בלי לקחת בחשבון שיכול להיות שאותם אלף ש"ח בקושי יספיקו כדי לקנות מסטיק במכולת.
🕒 פורסם בתאריך: 30/04/2025 14:24
תודה לעונים,

הדברים מתחילים להתבהר.
🕒 פורסם בתאריך: 02/05/2025 00:54
אני מבין שיש סיכון בקניית אג"ח בצורה ישירה, שאם הריבית עולה אז מחיר האג"ח יורד ואני לא מבין את הסיכון בזה, מקסימום אני משאיר את האג"ח אצלי ומקבל קופונים עד מועד הפדיון וזהו.

שנית, אם אני משקיע בקרן אג"ח האם העלאת הריבית תשפיע פחות על הקרן ועל הכסף שלי?

תודה.
🕒 פורסם בתאריך: 02/05/2025 01:10
הסיכון הוא אם תצטרך לצאת באמצע. אפשר גם להגיד שבתרחיש כזה בכל מקרה ההשקעה תהיה באופן יחסי פחות מוצלחת מאחרות.

להבנתי קרן אג"ח לא תעזור בזה.
🕒 פורסם בתאריך: 02/05/2025 15:16
תודה @שלומו ,

מה לגבי זה?
🕒 פורסם בתאריך: 02/05/2025 15:24
קרן לא מורידה סיכון מהמרכיבים שלה. היא תרד בדיוק כמוהם.
🕒 פורסם בתאריך: 02/05/2025 16:01
אותו דבר אפשר להגיד גם על מדד מניות, אם תחזיק אותו מספיק זמן הסיכוי להפסד שואף לאפס. הסיכון גם במדד מניות/אג"ח וגם באג"ח(ישיר) שאם לא מחזיקים מספיק זמן יש סיכון להפסד, כמובן שבאגח הוא נמוך יותר ולכן נחשב פחות מסוכן.
🕒 פורסם בתאריך: 02/05/2025 18:12
זה לא ממש מדוייק.

היא דוקא די תעזור בזה במקרים מסוימים.

תשפיע באיזה כיוון? ואיזה קרן?

קרן אולטרה קצרה כנראה לא תאבד הרבה מערכה בעליית ריבית, ומצד שני תהנה מריבית גבוהה יותר בהמשך בגלל העליה.

קרן ארוכה תאבד יותר מערכה בגלל העליה.

במילים אחרות, מה שמשפיע יותר זה אורך האג"ח שאתה מחזיק ופחות אם אתה מחזיק אותו ישירות ומגלגל בעצמך או שמחזיק קרן שדואגת לגלגל עבורך.
🕒 פורסם בתאריך: 03/05/2025 21:46
תודה על המשפט הזה,

זה פתר לי כמה תהיות ושאלות שלא הבנתי.

ולמרות שאני לא יודע מה בדיוק המנהל של הקרן עושה...
🕒 פורסם בתאריך: 03/05/2025 22:44
בגדול - הוא דואג לשמור על מח"מ קבוע.

הוא עושה את זה ע"י מכירה של אג"ח עם מח"צ קצר יותר וקניה של אג"ח עם מח"מ ארוך יותר.
🕒 פורסם בתאריך: 04/05/2025 01:39
נכון. לזה התכוונתי. הסיכון והתוחלת תלויים בהרכב הקרן. במצב רגיל קרן עם מח"מ ארוך תרוויח יותר ממח"מ קצר. בעליות ריבית לא צפויות אז מח"מ קצר עדיף.
🕒 פורסם בתאריך: 04/05/2025 08:26
נכון, אבל עצם השמירה על מח"מ קבוע וגילגול האג"ח עוזר לעומת אחזקה ישירה בלי גלגול.

נגיד להחזיק קרן קצרה לתקופה של 30 שנה יעזור להוריד סיכון לעומת אחזקה ישירה של אג"ח עם פדיון בעוד 30 שנה