⬅ חזרה לאינדקס

אמא יקרה לי - השקעה בגיל 80

🕒 פורסם בתאריך: 26/05/2025 14:47
אמי מתקרבת ל-80.

עדיין עובדת כעצמאית ודווקא השנים האחרונות מאוד האירו לה פנים מבחינה כלכלית. מחזיקה בתיק השקעות של כחמישה מליון ש"ח ובמספר דירות באחת מערי השרון. חושבת לסגור את העסק בטווח של שנה - שנתיים.

רובו המוחלט של הכסף מוחזק כעת בקרנות כספיות ובאג"ח שקלי קונצרני בדירוג גבוה ומח"מ קצר-בינוני.

מצד אחד - בגיל 80, לא הייתי רוצה שתצא להרפתקאות ונראה לי נכון להמשיך להשקיע באופן סופר סולידי.

מצד שני - בסופו של יום, הכסף מיועד לעבור (אחרי 120) לאחי ואלי. היא תמשיך לחיות בכבוד ותוכל להרשות לעצמה בערך כל מה שתרצה, גם עם חלק מהסכום הנ"ל, כך שלכאורה לפחות לחלק מהסכום יש טווח השקעה ארוך יותר.

מצד שלישי, הכסף הזה הוא תוצר של עבודה קשה שלה לאורך שנים. גם אם היא לא צריכה אותו באמת, הרי שלראות את ערכו פוחת בשיעור ניכר (גם אם בטווח הארוך התשואה תתרסן לממוצע הרב שנתי), לא יעשה לה טוב. לשון המעטה. לכן, חושש מהשפעת התנודתיות האפשרית. בטח במציאות העכשווית.

אשמח לשמוע תובנות, לפני שמחליט מה לעשות.
🕒 פורסם בתאריך: 26/05/2025 15:24
הייתי פונה לייעוץ דרך פמילי אופיס

@אורי ג. מה דעתך?
🕒 פורסם בתאריך: 26/05/2025 15:31
מיליונים שקלים והרבה דירות אך ורק יעוץ אישי ואך ורק עם מישהו שנאמן ללקוח ב100% כלומר שלא מרוויח מאומה מהפניית השקעה למקום כזה או אחר.

החיסרון של זה: שירות יקר יחסית כי לא מרוויחים משום מקום אחר (וזה מאד מפתה כי הרווח הרבה יותר גדול).
🕒 פורסם בתאריך: 26/05/2025 15:52
מניסיון משפחתי, אל תיגע, זה כסף של אמא, שיישאר סולידי, על כל צרה שלא תבוא (חלילה סיעודית, עובדת זרה, או כל חס וחלילה), במאה ועשרים כשיעבור אליך ואל אחיך תעשו מה שאתם רוצים. הכי חשוב זה שלוות הנפש שלה עכשיו, ושיהיו לה עוד שנים יפות ומאושרות איתכם. זה הכל.
🕒 פורסם בתאריך: 26/05/2025 16:11
קריטי לדעתי, וטוב לראות אנשים שמודעים לכך.

אנשים מבוגרים, עוברים לפעמים דיי מהר ממצב של תפקוד של ממש, למצב של תלות רבה בילדים. לכן, הייתי מאוד נזהר שלא לדחוק באמא כדי לא להגיע למצב שבו אמא מרגישה שהילדים דאגו לטובתם האישית, (אני מדבר על תחושות, כלומר, אפילו אם הילדים הכי דואגים לאמא, עדיין אם ההחלטה התקבלה על ידי הילדים, האמא עשויה להרגיש לפעמים תחושות רעות. כמובן, תלוי באופי היחסים והקשר).

הגישה שלי היא שילדים לא צריכים להיות מעורבים באופן אישי כי בסופו של דבר תמיד יש את הידיעה של הירושה ברקע. מה שילדים יכולים לעשות עבור ההורים הוא, לעזור להם בבחירת אנשי מקצוע מהימנים, כדי למנוע כניסת נוכלים לתמונה. לעזור להם ביישום הרצונות שלהם, ולהגיד תודה על מה שהם נותנים.

הייתי מעודד אותה קודם כל לשבת ולהחליט מה היא רוצה לעשות עם הכסף ואיך חשוב לה לחיות את השנים הקרובות. מול עצמה, חֲבֵרָה, או יעוץ.
🕒 פורסם בתאריך: 26/05/2025 16:13
כרגע זה יותר שימור מאינפלציה אבל בהגדרה היבשה זה השקעות

אחרי כל מה שכתבת לא רואה איפה אמא בעצמה בכל הסיפור
🕒 פורסם בתאריך: 26/05/2025 17:15
היא צלולה ומודעת לגמרי. כמו שכתבתי - עדיין עובדת. לגבי הכסף - סומכת עלי ועל אחי בעיניים עצומות.

הצבת הגבולות כאן, היא שלי לעצמי.
🕒 פורסם בתאריך: 26/05/2025 17:57
אני חושב שאמרו לך פה דברים מאד נכונים.

ואל תשכח את כל ההוצאות הנלוות כמו מיסים וכו
🕒 פורסם בתאריך: 26/05/2025 18:14
להציע לה להיפגש עם יועץ ההשקעות בבנק אם היא לא רוצה לשלם למתכנן פיננסי ושהוא יתן לכם, בהנחה שגם תשתתף בפגישה, המלצות.

שזה לא יבוא ממך כי אתה צד בעיניין.
🕒 פורסם בתאריך: 26/05/2025 18:38
הבעיה עם יועץ השקעות בבנק היא שהיועץ מייעץ לבנק, לא לך.
🕒 פורסם בתאריך: 26/05/2025 18:43
באמת שזו אחת העצות הגרועות שאפשר לתת.
🕒 פורסם בתאריך: 26/05/2025 19:52
אני לא בטוח שהדבר העיקרי שעומד בעיני היועץ הוא לייצר עמלות לבנק אבל מזמן לא הייתי אצל יועץ כזה ויש מצב שאני טועה.
🕒 פורסם בתאריך: 26/05/2025 20:05
ברור שכן. אני יודע מידיד קרוב שרצה להיכנס כיועץ באחד מהבנקים הגדולים בארץ. הם אמרו לו בפירוש שאם הוא לא מתכוון לשווק אין לו מה לחפש אצלם (כמובן במילים מכובסות וחוקיות, אבל זה היה המסר).
🕒 פורסם בתאריך: 26/05/2025 20:06
בלי קשר למה שעומד בעיני היועץ, אני מבטיח לך ב100% שהמשתתף הממוצע פה בפורום יודע יותר מיועץ כזה בכל הקשור לבניית תיק.
🕒 פורסם בתאריך: 26/05/2025 20:47
מייעץ לך איך אפשר לעזור לבנק.

אנחנו הרי רוצים להפיץ טוב בעולם, לא?

רואים שכבר הרבה זמן לא היית אצל יועץ בנקאי, יש להם באמתחת דברים טובים יותר.
🕒 פורסם בתאריך: 26/05/2025 20:54
דווקא היועץ מתקשר אלי מדי פעם. הוא כנראה מחוייב כי אני תמיד דוחה את ההמלצות שלו בנימוס.

אבל למה כוונתך ב"דברים טובים יותר"?
🕒 פורסם בתאריך: 26/05/2025 22:09
המרת שקל לדולר, ואז אחרי חודש הפוך להמיר חזרה, כי איזה אנליסט אמר שהדולר הולך לרדת.

להשקיע כסף של טווח ארוך בפקדונות קרמבולה - כי הם 'מתחדשים' לבד, אז זה מתאים לטווח ארוך. (אל דאגה, 3 % שנתי...)

אני לא פגשתי יועץ כבר הרבה זמן, פשוט בדיוק שבוע שעבר שמעתי את הפנינים האלו מאמא שלי.

(הקטע גם שלא הצלחתי לשכנע אותה להפסיק להאמין לו, כי למה אני חושב שאני יודע יותר טוב מיועץ רשמי.)
🕒 פורסם בתאריך: 27/05/2025 22:20
אני דוקא מאוד מרוצה מיועץ ההשקעות בבנק של אמא שלי (מתקרבת ל-80).

אין לי מושג מה בדיוק הוא מייעץ לה, ומה זה עושה לירושה שלי, וגם לא כל כך מעניין אותי.

אבל היא שקטה שהכסף שלה בידיים טובות, ואני שקט שלא משנה מה ישתבש, זה לא סיבה למריבות.
🕒 פורסם בתאריך: 27/05/2025 23:03
זו אכן הסיבה שאתה מרוצה
🕒 פורסם בתאריך: 28/05/2025 01:17
צחוק צחוק, אבל בסופו של דבר לפעמים עדיף לא לדעת. במיוחד בנושאים של כסף מול אנשים מבוגרים כשיש ירושה בתמונה, יש הרבה מאוד רגישויות.
🕒 פורסם בתאריך: 28/05/2025 07:05
מבחינת ההרמוניה המשפחתית, עדיף שישאר בהשקעות הסולידיות, זה מה שאני עושה להוריי.

גם פמלי אופיס יודעים להפסיד כסף בטווח הקצר, ואז זה יבחן את סיבולת הסיכון של אמך, וגם את היחסים המשפחתיים, הרי אתה הצעת את זה. אתה מסוגל להתמודד עם זה? האם אמך היא מהסוג שבודק את תיק ההשקעות כל יום? דווקא בגלל שהיא צלולה יש פה סיכון.

בימינו גיל 80 זה עוד אמצע החיים :) כך שאכן יש הפסד תשואה משמעותי. אבל בשורה התחתונה, אנשים שונאים הפסד יותר מאשר אוהבים רווח.
🕒 פורסם בתאריך: 28/05/2025 07:40
אורי צודק ב-100%.

הם פשוט מקריאים את ההמלצות שמנחיתים עליהם מהסניף המרכזי, אין להם שום סמכות למצוא לך את הקרן המשתלמת ביותר מבחינת דמי ניהול.

ויותר מכך, הם מחויבים אחת לרבעון להתקשר ולהציע לך מה למכור ומה לקנות - אחלה דרך ליצר הכנסה מעמלות קניה/מכירה אבל מי אמר שאתה צריך כל רבעון בדיוק לעשות פעולות?

כשהסתכלתי על התיק של אמא חשכו עיניי, מלא קרנות שעטנז של 80/20 בדמי ניהול מטורפים (חלקן מעל 1%) ובסוף רובן מחזיקות את אותן מניות/אגחים וכל רבעון מציעים למכור אחת ולקנות אחרת.
🕒 פורסם בתאריך: 28/05/2025 11:27
לי בשיחות עם אבא שלי עזרה אנלוגיה לתחום הרפואה.

אמרתי לו תחשוב מה היה קורה אם רופאים היו פועלים כמו יועצי השקעות בבנק או בית השקעות. במקום לשבת עם המטופל, להקשיב לתלונות, להכיר היסטוריה רפואית ולבצע בדיקות יסודיות, הרופא היה מקדיש 10-15 דקות מהירות, ואז ישר שולח אותו לסדרה של "ניתוחים פיננסיים"; קופץ למסקנות מהירות על בסיס מידע חלקי, נתונים שטחיים וסטריאוטיפים ("כל הגברים מעל גיל 60....", "כל מי שסימן רמת סיכון בינונית..."); לא מתעמק בהיסטוריה משפחתית, רגישויות, אלרגיות, תרופות קיימות, סגנון החיים וכו'; לא עושה בדיקות יסודיות כי זה לוקח זמן ועולה כסף; במקום לרשום את התרופה המתאימה ביותר למטופל, היה ממליץ על תרופות שמביאות לו את הרווח הכספי הכי גבוה. היה רואה לנגד עיניו את מה שטוב לקופת חולים או בית חולים בהם הוא עובד, ולא מה שטוב ונכון למטופל. היה דוחף טיפולים יקרים ומורכבים גם כשפתרון פשוט יותר היה מתאים.

בעוד כללי אתיקה של רופאים אוסרים עליהם לקבל מתנות יקרות ערך מגופים מסחריים ואוסרות עליהם להיות בניגוד עניינים לאינטרס של המטופל, יועצי השקעות מחוייבים קודם כל למקום העבודה שלהם והתגמול שלהם תלוי קשר ישיר בהעדפת אינטרסים של מקום העבודה, על פני אינטרס של הלקוח. לכן גם אם יועץ השקעות הוא אדם הגון ומקצועי, הוא מחוייב על ידי מקום העבודה שלו לדחוף מוצרים מובנים מורכבים במקום קרן מדדים אחת פשוטה, מחוייב להמליץ על קרנות הבית עם עמלות גבוהות, מחוייב לא לפרט על עמלות נסתרות ומורכבות, נאלץ לתת אותה המלצה לכל לקוח בפרופיל דומה וכו'.
🕒 פורסם בתאריך: 28/05/2025 12:28
אני חושב שאתה צודק לגמרי מבחינת העובדות וגם האנלוגיה טובה.

מצד שני, נניח ואבא שלך יקשיב לך, ועוד שנה\2\5 יש משבר גדול והסכום שלו נחתך, בדיוק כשהוא לפני הוצאה גדולה.. איך זה ישפיע על היחסים בינכם?
🕒 פורסם בתאריך: 28/05/2025 12:41
לא הבנתי את הדוגמה. איזה סכום? ולמה נחתך?
🕒 פורסם בתאריך: 28/05/2025 13:36
אתה לא אמור להמליץ לאבא שלך להשקיע בהשקעה שתחתך בסכום גדול אם יש סיכוי שהוא יצטרך את הכסף. אם עשית לו השקעה סולידית והיא נופלת, תוכל להציג לו כמה הוא חסך מזה שלא בחר באופציות יותר מסוכנות.
🕒 פורסם בתאריך: 28/05/2025 13:50
השורה הזאת הכי מתסכלת,

איך כתבו פה פעם (נראה לי אהוד)"יותר קל להונות אנשים מלשכנע אותם שהונו אותם". מתסכל.
🕒 פורסם בתאריך: 28/05/2025 14:50
נניח שהמלצת לו, גם בשבילו וגם בשביל הירושה העתידית בגיל מאוחר, לשים את הכסף באיזשהו ETF, ואחרי כמה שנים יש משבר.

לחילופין, תוכל לומר שעדיף שישים את הכסף בקרן כספית (או מקום סולידי אחר) - אבל להבנתי לא על זה מתלבט פות"ש..

לא התכוונתי שהוא לא יוכל לעמוד בהוצאה.

נניח שם 2m ש"ח, יש משבר גדול ועכשיו יש שם 1.2m. אבא צריך להוציא "רק" 500k על טיפול רפואי או משהו שלא סובל דיחוי. בוודאי שהוא יוכל לעמוד בזה, אבל איך שניכם תרגישו?
🕒 פורסם בתאריך: 28/05/2025 15:21
למה שתציע לאבא שלך בגילו המופלג השקעה שיכולה ליפול ב 40%?
🕒 פורסם בתאריך: 28/05/2025 15:30
מה הקשר בין גיל להשקעות שיכולות ליפול?
🕒 פורסם בתאריך: 28/05/2025 15:32
הסוגיה שעלתה היא לא מה להמליץ והאם ילדים הם אלה שצריכים להמליץ אלא הבעיה העקרונית של קבלת ייעוץ מיועצי השקעות בבנק/בתי השקעות.
🕒 פורסם בתאריך: 28/05/2025 15:45
השקעה בסיכון נמוך לא יכולה ליפול ב 40% אלא אם שוק המניות נופל בלפחות 60% או יותר.
🕒 פורסם בתאריך: 28/05/2025 15:46
כמה שיווק זהו תחום חשוב…

״יועץ השקעות ״ זה השם הרשמי ..בפועל זה ״סוכן מכירות הנמדד על הכנסות לבנק״…

״ביטוח מנהלים״ זה שם מעולה … בפועל זה ״פנסיה יקרה משמעותית מקרן פנסיה שתבטיח לך פנסיה נמוכה יותר ״…

״השקעות אלטרנטיביות״…בפועל הן ״השקעות לא נזילות, יקרות בטירוף, עם מנגנונים לא ברורים לשערוך אשר מספקות רוב הזמן תשואות נמוכות יחסית לסיכון ובוודאי למדד יחוס״…

וכו וכו …

מזדהה עם מה שתואר כאן, היה לי מקרה דומה עם אימי לפני מספר שנים , ביקשה שאכנס לראות את ההשקעות שלה , חשכו עיני …אלפי שקלים ברבעון דמי נ״משמרת״, ״היועץ״ החזיק לה עשרות קרנות, חלקן עם דמי ניהול מעל 2% לשנה(זוכר אחת של מגדל עם כמעט 3% דמי ניהול על ״סקטורים ארה״ב״ או משהו )..,, עשיתי איתה שיחה ועם בני המשפחה , הסברתי לה את הסכנות/סיכונים והמכשירים הקיימים ובנינו לה תיק פשוט … היא אפילו נהנית מזה היום ומכניסה כספים בעצמה לקרנות כספיות…

אבל כמו שגם אמרו כאן , הכל זניח ביחס לבעיות שיכולות להיווצר בתוך המשפחה/מול ההורים …ומהלך כזה יכול להיווצר רק אם אתם בנוח לעשות שיחות כאלו עם המשפחה ולקחת אחריות … אחרת … זה רק כסף … ושלום בית עדיף על מקרים קיצוניים שיכולים להיווצר כתוצאה מתיאום ציפיות לא ברור בתוך המשפחה …
🕒 פורסם בתאריך: 28/05/2025 15:58
אז מה?

חכה תראה תיק ממוצע של פמילי אופיס, אתה תקבל שבץ.
🕒 פורסם בתאריך: 28/05/2025 15:59
לא מבין מה אתה רוצה?
🕒 פורסם בתאריך: 28/05/2025 16:00
להסביר לך שאין קשר ולו קל בין רמת סיכון מומלצת לגיל.
🕒 פורסם בתאריך: 28/05/2025 16:02
ברור שיש. אדם לקראת סוף חייו לא צריך השקעה מסוכנת, לא לעצמו, הוא לא יספיק להנות מהכסף, אין לו טווח של 10 או 20 שנה לחכות לתשואה טובה. אם הכסף הזה אמור לשמש אותו, וזו הדוגמה שניתנה, הוא לא אמור להיות בהשקעה בסיכון גבוה. א ב של סיכון בהשקעות.
🕒 פורסם בתאריך: 28/05/2025 16:24
יש לי שותף שמנוהל בפמילי אופיס ומכיר עוד כמה וכמה אנשים לאחר אקזיט וכו שמנוהלים בפמילי אופיס … אנשים עם ראש …אני יודע פחות או יותר מה הולך שם… מול השותף שלי אפילו פתחתי את התוצאות האישיות שלי … התחלנו ״מאותה נקודה״ והיום נמצאים בתוצאה די שונה …

בניהול הון יש המון חלקים שלא קשורים לאופטימיזציות תשואה… הרבה אנשים לא באמת רוצים את האחריות או ההתעסקות …משלל סיבות . אז משלמים ״מס״(בעלויות ישירות ועקיפות(כולל תשואת חסר…המחיר האמיתי )…מס הון ). You only need to get rich once.
🕒 פורסם בתאריך: 28/05/2025 17:41
אני לא הייתי יוצא להרפתקאות, השקעה במדדים מפוזרים בדמי ניהול הכי זולים שאפשר. אחוז מניות לפי הסיכון שנוח למשקיע, אם עדיין לא נעשה, שתעשה צוואה ויפוי כוח מתמשך.
🕒 פורסם בתאריך: 28/05/2025 18:59
אתה טועה.
🕒 פורסם בתאריך: 28/05/2025 19:03
לא ברור לי למה אתה טוען זאת.

לדוגמה יש את כלל ה-"מאה פחות גיל" שאומר שיש להקטין חשיפה מנייתית ככל שמתבגרים. כי אין לך מספיק זמן לחכות עד שהמפולת תתקן את עצמה.
🕒 פורסם בתאריך: 28/05/2025 19:19
כלל מטומטם.

מי אמר?
🕒 פורסם בתאריך: 28/05/2025 19:22
לא, את.
🕒 פורסם בתאריך: 28/05/2025 20:18
מעניין אורי, אני חשבתי לתומי שאנשי ה'פמילי אופיס' הם מומחים לדאוג לכך שהשקעות של עשירים תהיינה מותאמות להעברה בין דורית נכונה ללא מיסוי, הלוואות בעלים ושאר הדברים שחשובים לאנשים שמחזיקים עושר משמעותי מהאדם הסטנדרטי.
🕒 פורסם בתאריך: 28/05/2025 21:55
הקשר בין טווח ההשקעה לגיל מאוד תלוי בסיטואציה.

לקשיש א' יש סכום צנוע, שיספיק בקושי למקרה חירום רפואי בינוני. גם אין לו ילדים שמסוגלים לתת עזרה משמעותית.

נפילה של תיק ההשקעות שלו יכולה לגרום לו לאומללות פיזית.

הוא צריך השקעה בסיכון נמוך.

קשיש ב' מסודר יפה. יש לו מספיק בשביל כל צרכיו, וגם נפילה פי 2 לא תשנה את זה. הרווחים וההפסדים לא באמת ישפיעו על החיים שלו.

ההשקעות שלו הן לא בשבילו, אלא בשביל היורשים, ולכן הן לטווח ארוך מאוד.

הוא יכול להרשות לעצמו סיכון גבוה.

קשיש ג' באותו מצב כמו קשיש ב', אבל עושה לו טוב לראות תיק גדל, ורע לראות תיק מתכווץ.

מבחינה מעשית מתאים לו סיכון גבוה, מבחינה פסיכולוגית סיכון נמוך.
🕒 פורסם בתאריך: 28/05/2025 22:07
שמע תודה, ממש הצחקת אותי פה בקול רם.

שמע, כשאתקל באחד כזה אודיע לך.
🕒 פורסם בתאריך: 29/05/2025 01:57
אכן. אחרי מה שהם עושים בתיק, די סביר שלא יהיה למדינה סיבה למסות את היורשים.

(ג.נ. לא מכיר פמילי אופיס בכלל, רק מהתיאורים הנלבבים פה בפורום)